ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ - ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΟΣΟ ΤΟ ΦΩΣ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ

ΟΙ ΠΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ

Τα απαραίτητα κριτήρια με τα οποία προχωράμε στην επιλογή συναγερμού και συστημάτων ασφαλείας, τα βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά αλλά και οι συμβουλές των ειδικών που θα πρέπει να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη μας πριν προβούμε σε κάποια κίνηση αγοράς.

Η εγκληματικότητα και η κοινωνική ένταση που έχει επιφέρει η κρίση, προκαλούν σοβαρά προβλήματα ασφαλείας σε σπίτια και επιχειρήσεις, κάτι που επιβεβαιώνουν τα στατιστικά στοιχεία των αρμοδίων υπηρεσιών.

Ποιες είναι όμως οι λύσεις στις οποίες μπορούμε να καταφύγουμε προκειμένου να προστατευτούμε; Μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες συστημάτων ασφαλείας προτείνουν στο αφιέρωμα που ακολουθεί τα πιο εξελιγμένα προϊόντα τους, ενώ το περιοδικό «Ηλεκτρολόγος» κάνει μερικές βασικές επισημάνσεις.

• Πρόληψη. Πάντα στη ζωή μας οφείλουμε να προλαμβάνουμε δυσάρεστες καταστάσεις. Ωστόσο τα στατιστικά δείχνουν ότι η έρευνα αγοράς από κάποιον πελάτη αρχίζει αφού συμβεί το κακό, δηλαδή αφού αποπειραθεί κάποιος να βλάψει την περιουσία του. •  Καταγραφή αναγκών. Όσοι προτίθενται να εγκαταστήσουν στο χώρο τους συστήματα ασφαλείας θα πρέπει πρώτα να τον έχουν ελέγξει εξονυχιστικά, καταγράφοντας μάλιστα τις απαιτήσεις τους. Βάσει αυτών, οι τεχνικοί ή οι ειδικοί των εταιρειών θα μπορούν να σχεδιάσουν τις καλύτερες λύσεις για το χώρο που πρέπει να προστατευτεί και να συντάξουν την καλύτερη δυνατή μελέτη εγκατάστασης.

• Υπολογισμός κόστους. Αν και σήμερα το κόστος είναι σημαντικό, δεν πρέπει να αποτελεί μοναδικό κριτήριο επιλογής ενός προϊόντος. Κι αυτό διότι υπάρχει μεγάλη ποιοτική διαφορά ανάμεσα στα πολύ φθηνά συστήματα, που διατίθενται ακόμα και σε μη εξειδικευμένα καταστήματα, και στα επώνυμα, που είναι σύγχρονα και με υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Ωστόσο οι ενδιαφερόμενοι έχουν την ευκαιρία να κάνουν οικονομικές επιλογές και να συγκρίνουν τιμές μεταξύ επώνυμων προϊόντων.

• Έρευνα αγοράς και ανάλυση προσφορών. Πριν επιλέξουμε εταιρείες και συστήματα συναγερμού - ασφαλείας, πρέπει να κάνουμε μια έρευνα αγοράς. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει επίσης να εξετάσουν τα χαρακτηριστικά κάθε προϊόντος, την κατασκευάστρια εταιρεία, τη χώρα προέλευσης, το τελικό κόστος, την εγγύηση και πιθανώς πρόσθετες χρεώσεις.

Διλήμματα

Κατά την επιλογή ενός συστήματος ασφαλείας ερχόμαστε συνήθως αντιμέτωποι με δύο διλήμματα:

α) Επώνυμος ή ανώνυμος συναγερμός;

Πριν προχωρήσουμε στην αγορά ενός προϊόντος, θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας γνώμες καταναλωτών που ήδη το έχουν προμηθευτεί. Τέτοιες κριτικές μπορούμε να συναντήσουμε τόσο στα κλαδικά περιοδικά (όπως αυτό που κρατάτε στα χέρια σας) όσο και στο διαδίκτυο. Καλό είναι επίσης να απευθυνόμαστε στους ειδικούς που κρίνουν και συγκρίνουν τα συστήματα, διότι οι λεπτομέρειες είναι αυτές που μπορούν να κάνουν τη διαφορά, όπως οι υπηρεσίες after sales.

β) Συναγερμός με χρήση καλωδίου ή ασύρματος;

Η επιλογή εξαρτάται από τις ανάγκες που επιθυμεί να καλύψει ο κάθε ενδιαφερόμενος.

Ο ασύρματος συναγερμός αποτελείται από ένα σύγχρονο κέντρο που επικοινωνεί με τα επιμέρους εξαρτήματα (επαφές, ραντάρ) μέσω ραδιοκυμάτων. Επομένως, οι επεμβάσεις κατά την εγκατάστασή του είναι πολύ περιορισμένες, έχει λιγότερα μερεμέτια και ο συνολικός χρόνος εγκατάστασης του συστήματος είναι συντομότερος. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να παραβλεφθεί ότι οποιοσδήποτε κακόβουλος θα μπορούσε να απενεργοποιήσει ή να μπλοκάρει την ασύρματη λειτουργία του συναγερμού αν χρησιμοποιεί μηχανήματα αντιμέτρων καλύτερης τεχνολογίας.

Ο ενσύρματος συναγερμός απαιτεί περισσότερη μελέτη και εγκατάσταση, μετακίνηση της οικοσυσκευής, καθώς και κάποιες άλλες εργασίες στο χώρο εγκατάστασης, στον οποίο θα πρέπει να ανοιχτούν τρύπες και να τοποθετηθούν κανάλια καλωδίων.

Στην αγορά επικρατεί η γνώμη ότι ο ενσύρματος συναγερμός είναι πιο αξιόπιστη λύση.  Είναι όμως αναγκαία ή συντήρηση του ενσύρματου συναγερμού ανά διετία, ενώ πρέπει να ελέγχονται και να αντικαθίστανται οι μπαταρίες ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Αν δεν τηρηθούν αυτές οι διαδικασίες, είναι πολύ πιθανό να σημειωθεί παραβίαση και να μην υπάρξει αντίδραση από το σύστημα. 

 

 

ΤΕΧΝΙΚΑ

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΦΟΡΤΙΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΤΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ

‘Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα στην ανάπτυξη των ηλεκτροκίνητων οχημάτων (EVs) είναι η έλλειψη υποδομών φόρτισής τους. Μπορεί να αντιμετωπιστεί και πώς....

Η ΕΝΝΟΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΦΩΤΙΣΜΟΥ

Έχοντας ως αρχή το φως που αποτελεί πηγή ζωής για τον άνθρωπο, ο αρχιτεκτονικός φωτισμός αναφέρεται στην τέχνη και την επιστήμη του φωτισμού του ανθρώπινου περιβάλλοντος και αφορά τη σύλληψη, μελέτη κ...

ΑΡΧΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ UPS

Οι σημαντικές οικονομικές απώλειες που μπορεί να επιφέρουν σε κάποιες επιχειρήσεις οι βραχυχρόνιες διακοπές ή μεταβολές στην ποιότητα ισχύος, καθιστούν αναγκαία την εγκατάσταση συσκευών αδιάλειπτης πα...

Κλείσιμο [X]