ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ - ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΟΣΟ ΤΟ ΦΩΣ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΒΒΑΘΑΣ: «ΟΡΑΜΑ ΜΟΥ Η ΜΙΚΡΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΟΝ ΚΥΡΙΑΡΧΟ ΡΟΛΟ»

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γεώργιος Καββαθάς στάθηκε στην άτυπη επιχειρηματικότητα που αναπτύχθηκε στα χρόνια της κρίσης, τόνισε την αγαστή συνεργασία που υπάρχει με την ΠΟΣΕΗ και την ΠΟΒΕΣΑ, ενώ παρέθεσε πρακτικές προκειμένου οι επιχειρήσεις να μην οδηγηθούν σε οικονομικό τέλμα. Μιλώντας στον «Η» καλωσόρισε την διεθνή έκθεση της Ascen.tec και υπογράμμισε την ανάγκη συστράτευσης πολιτικής ηγεσίας και επιχειρηματικού κόσμου προκειμένου να μη χαθεί το τρένο της 4ης βιομηχανικής επανάστασης.

Την ανάγκη οι μικρομεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις να αποκτήσουν τη θέση που τους αρμόζει στην ελληνική οικονομία αυξάνοντας το μέγεθός τους τόνισε σε συνέντευξη που παραχώρησε στον «Η» ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) κ. Γεώργιος Καββαθάς.

 

– Ποια είναι η εικόνα της αγοράς ανελκυστήρων αλλά και των ηλεκτρολόγων ύστερα από δέκα χρόνια κρίσης, και πώς έχει συνεργαστεί η ΓΣΕΒΕΕ με την ΠΟΣΕΗ και την ΠΟΒΕΣΑ για την προστασία των συντηρητών και κατασκευαστών ανελκυστήρων και των εργοληπτών ηλεκτρολόγων;

Γεώργιος Καββαθάς: Καταρχήν πρέπει να πω ότι είναι δύο κλάδοι τους οποίους εκπροσωπεί η ΓΣΕΒΕΕ και οι οποίοι προέρχονται από το χώρο των τεχνικών επαγγελμάτων που έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη ζημιά στα χρόνια της κρίσης. Ο κλάδος των κατασκευών έχει χάσει περίπου 250.000 εργαζόμενους, ενώ είναι ο κλάδος που αποτελεί το στυλοβάτη της αναπτυξιακής πορείας της χώρας.

Η συνεργασία μας τόσο με την ομοσπονδία ανελκυστήρων όσο και με την ομοσπονδία των εγκαταστατών ηλεκτρολόγων είναι αγαστή. Ωστόσο η ΓΣΕΒΕΕ δεν μπορεί να ασκήσει κλαδική πολιτική, καθώς έχει ένα ευρύ φάσμα Ομοσπονδιών. Διαθέτει 28 κλαδικές Ομοσπονδίες στη δύναμή της και 57 ενώσεις τοπικού χαρακτήρα, ουσιαστικά στις πρωτεύουσες των νομών.

 

– Τι σημαίνει για έναν άνθρωπο που συνομιλεί με την πραγματική αγορά η ανάληψη του ρίσκου από μία εταιρεία να διοργανώσει έκθεση για τις τεχνολογίες ανελκυστήρων, την Ascen.tec, ύστερα από δέκα χρόνια απόλυτης σιωπής;

Γιώργος Καββαθάς:Η πρωτοβουλία που παίρνει η Ascen.tec βάζει τη χώρα στο χάρτη των διεθνών εκθέσεων αυτού του αντικειμένου.

Είναι σαφές ότι παίρνει ένα μεγάλο ρίσκο· και απ’ όσο γνωρίζω, είναι η πρώτη φορά που γίνεται μία διεθνής έκθεση στο χώρο των ανελκυστήρων, η οποία θα προαγάγει τη σχετική εθνική βιομηχανία και βιοτεχνία, δίνοντάς της ένα βήμα να παρουσιάσει τα επιτεύγματά της. Και νομίζω ότι έχουμε τις δυνατότητες μέσα από τέτοιες πρωτοβουλίες όπως είναι αυτή η έκθεση να αναδείξουμε στην ευρωπαϊκή αλλά και στη διεθνή κοινότητα τις τεχνολογικές δυνατότητες που έχουν οι ελληνικές επιχειρήσεις στον συγκεκριμένο κλάδο, αλλά και στους άλλους κλάδους που εκπροσωπεί η Συνομοσπονδία.

 

– Με ποιο τρόπο υποστηρίζει η ΓΣΕΒΕΕ την έκθεση Ascen.tec;

Γιώργος Καββαθάς:Αφενός έχουμε θέσει την έκθεση υπό την αιγίδα της Συνομοσπονδίας και αφετέρου θα έχουμε παρουσία σε ένα περίπτερο που μας παραχωρεί η διοργανώτρια εταιρεία, όπου θα παρουσιάζουμε καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας της έκθεσης κλαδικά θέματα, ενώ θα υπάρχει και παρουσία επιστημονικού προσωπικού από το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ.

 

– Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την ίδρυσή της ποιο μήνυμα έχετε να απευθύνετε προς τους εκθέτες, τους σύνεδρους και τους επισκέπτες της Ascen.tec;

Γιώργος Καββαθάς:Πιστεύουμε ότι στις εκθέσεις που δίνουν κύρος στη χώρα αλλά και προοπτική για τους κλάδους της οικονομίας, η ΓΣΕΒΕΕ θεσμικά πρέπει να είναι παρούσα. Στα χρόνια της κρίσης χάσαμε περίπου 250.000 επιχειρήσεις στο σύνολο της οικονομίας. Έχουμε μπει ήδη στο δεύτερο αιώνα της ζωής μας και θα είμαστε εδώ για να στηρίξουμε την πατρίδα, την εθνική οικονομία, την κοινωνία και τους κλάδους που εκπροσωπεί η ΓΣΕΒΕΕ.

 

– Στο ίδιο πλαίσιο, ποιο είναι το μήνυμα προς τους εργολήπτες ηλεκτρολόγους, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν στα τέλη της άνοιξης Γενική Συνέλευση με «καυτή» ατζέντα για ασφαλιστικά και εργασιακά κεκτημένα;

Γιώργος Καββαθάς:Το μήνυμα καταρχήν που απευθύνω στους συναδέλφους ηλεκτρολόγους είναι ένα μήνυμα ενωτικό, ένα μήνυμα σταθερότητας. Τα προβλήματα που έχουν οι εγκαταστάτες ηλεκτρολόγοι απασχολούν λίγο ή πολύ και τους άλλους επαγγελματίες έμπορους και βιοτέχνες.

Είναι σαφές ότι για να πάμε μπροστά μετά τα 8 χρόνια μνημονίων, θα πρέπει να λύσουμε ως χώρα θέματα υπερφορολόγησης, υπερχρέωσης και έλλειψης χρηματοδότησης· και βέβαια να διασφαλίσουμε την ομαλή λειτουργία του κλάδου, που έχει να κάνει και με την ασφάλεια των πολιτών.

Ωστόσο, πρέπει να δούμε και το μείζον ζήτημα του παραεπαγγελματισμού που υπάρχει στον κλάδο, την άτυπη επιχειρηματικότητα η οποία αναπτύχθηκε τα χρόνια της κρίσης. Περίπου ένα ποσοστό της τάξεως του 30% και πάνω των ηλεκτρολόγων εγκαταστατών έπαψε να λειτουργεί νόμιμα, μπαίνοντας στον άτυπο χώρο της οικονομίας.

 

– Όλοι μιλούν για τη «μεταμνημονιακή εποχή» και τη διόρθωση των κακώς κειμένων της κρίσης. Έχει αλλάξει κάτι μετά το Σεπτέμβριο; Ποιες ακόμα κινήσεις πρέπει να γίνουν;

Γιώργος Καββαθάς:Είναι σαφές ότι η τυπική έξοδος από τα μνημόνια δεν μπορούσε να έχει και μία ουσιαστική αναστροφή της οικονομικής κατάστασης. Αυτό που μπορώ να πω με βεβαιότητα είναι ότι στην εξαμηνιαία έρευνα του οικονομικού κλίματος για τις μικρομεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, εδώ και ενάμιση χρόνο, φαίνεται μία αισθητή βελτίωση των οικονομικών δεικτών, ιδιαίτερα των μακροοικονομικών, χωρίς όμως αυτό να έχει ουσιαστικό αντίκρισμα στην πραγματική οικονομία.

Όπως είπα και προηγουμένως, χρειάζονται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Εκτός από το δημόσιο χρέος που παραμένει υψηλό, πρέπει να διαχειριστούμε το ιδιωτικό χρέος, που έχει ξεπεράσει κατά πολύ το δημόσιο, καθώς είναι περισσότερο από 330 δισεκατομμύρια ευρώ, απ’ τα οποία τα 220 δισ. είναι ληξιπρόθεσμα.

Ο ιδιωτικός τομέας έχει περίπου 105 δισ. οφειλές προς το Δημόσιο, είτε είναι φυσικά πρόσωπα είτε είναι επιχειρήσεις, και περίπου 28 με 30 δισ. που αφορούν τα ασφαλιστικά ταμεία. Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες φαίνεται μέχρι στιγμής ότι παρά την ανακεφαλοποίηση και τη στήριξη από τους ίδιους τους πολίτες, παραμένουν ανενεργές στο θέμα των πιστώσεων προς την επιχειρηματικότητα.

Άρα, πρέπει να φτιάξουμε αναπτυξιακές τράπεζες με στόχευση τη μικρομεσαία, τη μικρή και την πολύ μικρή επιχειρηματικότητα, έτσι ώστε να αντληθούν κεφάλαια και να μπορέσει η οικονομία να πάει μπροστά.

 

– Σε μία Ευρώπη που μετατρέπεται σε έρμαιο ολιγοπωλίων και των πολυεθνικών, πώς πρέπει να προετοιμαστούν οι μικρές επιχειρήσεις, οι βιοτέχνες και οι επαγγελματίες τεχνικοί;

Γιώργος Καββαθάς: Καταρχήν πρέπει να καταλάβουμε όλοι σε ευρωπαϊκό αλλά και σε εθνικό επίπεδο ότι οικονομία χωρίς μικρομεσαία, μικρή και πολύ μικρή επιχείρηση δεν μπορεί να υπάρξει. Καμία οικονομία δεν έχει αναπτυχθεί χωρίς τη μεσαία αστική τάξη.

Άλλωστε, δέκα χρόνια πριν, όταν ο σημερινός πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Αντόνιο Ταγιάνι διατελούσε επίτροπος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στην ομιλία του στο συνέδριο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έγινε στην Ουγγαρία τόνισε ότι «αν δεν υπήρχαν οι μικρομεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, έπρεπε να τις είχαμε εφεύρει», γιατί αποτελούν τη βάση μιας οικονομίας.

Το 99,9% της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα είναι μικρομεσαία, μικρή και πολύ μικρή, και μόλις το 0,1% είναι η μεγάλη επιχειρηματικότητα στη χώρα, με περίπου 300 μεγάλες επιχειρήσεις σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Αλλά και στην Ευρώπη το ποσοστό της μικρομεσαίας, μικρής και πολύ μικρής επιχειρηματικότητας ανέρχεται στο 98%· άρα έχουμε να κάνουμε με τα ίδια περίπου μεγέθη.

Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να μεγαλώσει το μέγεθος των μικρομεσαίων και μικρών επιχειρήσεων. Διαθέτουμε περίπου 700.000 επιχειρήσεις, απ’ τις οποίες οι 400.000 είναι αυτοαπασχόλησης, ενώ το 50% από αυτές ασκούν επιχειρηματικότητα ανάγκης.

Ωστόσο υπάρχουν πρακτικές που μπορούμε να δανειστούμε από άλλες οικονομίες, όπως είναι για παράδειγμα οι συστάδες επιχειρήσεων, τα «cluster». Ήδη η ΓΣΕΒΕΕ έχει στηρίξει τη δημιουργία 20 cluster. Με μία συνένωση δημιουργούνται αφενός οικονομίες κλίμακας και αφετέρου αλυσίδες αξίας, με αποτέλεσμα να βγαίνουμε πιο ανταγωνιστικοί στην αγορά.

 

– Να σταθούμε περισσότερο σε αυτό το σημείο, κύριε Καββαθά. Καλώς ή κακώς, η χώρα μας δεν είναι μία χώρα που πρωτοπορεί στις αλλαγές. Κατά πόσο είναι εφικτό να εφαρμοστεί το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα στη χώρα μας;

Γιώργος Καββαθάς: Θίγετε ένα καίριο ζήτημα που έχει να κάνει με το νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο θα πρέπει να βελτιωθεί προκειμένου να διευκολύνει τη δημιουργία συστάδων επιχειρήσεων.

Ως ΓΣΕΒΕΕ τροποποιούμε ήδη τη νομοθεσία, ώστε να είναι πιο φιλική απέναντι σε τέτοιου είδους ενέργειες, και η κλαδική ηγεσία θα πρέπει να παίξει και έναν παιδαγωγικό ρόλο. Οδεύουμε σε μία οικονομική ολιγαρχία, ενώ το ζητούμενο είναι η οικονομική δημοκρατία, με ίσες ευκαιρίες και ίσα προνόμια για όλους και διασπορά του οφέλους από έναν στους πολλούς.

 

– Εκτός από τα διλήμματα για τους επαγγελματίες βιοτέχνες, διατηρείται στην αγορά η συζήτηση για την αναθεώρηση του «ντόπιου παραγωγικού μοντέλου». Ποιες είναι οι προτάσεις σας;

Γιώργος Καββαθάς: Θα πρέπει να οδηγηθούμε σε ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο για την οικονομία της χώρας. Οι πιο σημαντικοί τομείς, κατά τη γνώμη μου, στους οποίους η χώρα θα πρέπει επιτέλους να αποκτήσει εθνική πολιτική, είναι η εξωτερική πολιτική, η άμυνα, η οικονομία, η παιδεία, η υγεία, το κοινωνικό κράτος και τα εργασιακά. Πρέπει να δούμε ποιοι κλάδοι μπορούν να λειτουργήσουν ως ατμομηχανές στο συρμό της ανάπτυξης, ώστε να μπορέσουν να θέσουν σε κίνηση και άλλους κλάδους της οικονομίας μας.

 

– Ποιο είναι το προσωπικό στοίχημα ή οι στόχοι σας στην ηγεσία της ΓΣΕΒΕΕ;

Γιώργος Καββαθάς: Υπηρετώ το συνδικαλιστικό κίνημα των επαγγελματιών βιοτεχνών και εμπόρων περίπου τρεις δεκαετίες, και το κάνω με κόστος προσωπικό, καθώς η θέση του προέδρου είναι άμισθη. Όπως σας ανέφερα και προηγουμένως, πιστεύω ακράδαντα ότι η μικρομεσαία, μικρή και πολύ μικρή επιχείρηση είναι το μέλλον της χώρας. Όραμά μου λοιπόν είναι η μικρή επιχειρηματικότητα να πάρει τον κυρίαρχο ρόλο που της αρμόζει.

Πρέπει να τρέξουμε γρήγορα, προκειμένου να κερδίσουμε το στοίχημα της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. Απαιτείται μετασχηματισμός και εκσυγχρονισμός της ελληνικής επιχειρηματικότητας τώρα, καθώς έχουμε τις δυνατότητες να πάει μπροστά η Ελλάδα.

 

 

ΠΡΟΣΩΠΑ

ΛΕΩΝIΔΑΣ ΜΟΣΧOΠΟΥΛΟΣ ΔΙΕΥΘYΝΩΝ ΣYΜΒΟΥΛΟΣ ΤΗΣ MICROLINK TECHNOLOGY & SECURITY

Η Μicrolink Technology & Security δραστηριοποιείται στον τομέα της εισαγωγής και εμπορίας συστημάτων ασφαλείας, καθώς και στον τομέα των εξαγωγών...

«ΤΑ DRONES ΈΧΟΥΝ ΆΠΕΙΡΕΣ ΔΥΝΑΤΌΤΗΤΕΣ»

Τεχνολογικά πρωτοπόρα είναι η ΔΕΗ όσον αφορά τις εφαρμογές drone, όπως μας αναλύει στη συνέντευξή του στον «Η» ο διευθυντής του Κέντρου Δοκιμών Ερευνών και Προτύπων (ΚΔΕΠ) της επιχείρησης κ. Κωνσταντί...

ΧΡΙΣΤΟΣ ΔΗΜΑΣ: «ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ»

Το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων έχει θέσει στόχους, πολλοί εκ των οποίων ήδη υλοποιούνται. Για να δοθούν επιπλέον κίνητρα στους επενδυτές προχωρά σε συστηματική καταγραφή κωδικοποίησης της νομοθ...

Κλείσιμο [X]