ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ - ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΟΣΟ ΤΟ ΦΩΣ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ Α.Ε.: «Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΜΑΣ ΒΟΗΘΗΣΕ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΣΟΥΜΕ ΤΑ ΜΕΓΕΘΗ ΜΑΣ»

Τα οφέλη που απέφερε η οικονομική κρίση στην εταιρεία «C&A Κασιδιάρης Σταύρος Α.Ε.», η οποία στηρίζεται πάντα στο μότο «υψηλή ποιότητα σε ανταγωνιστικές τιμές» ανέλυσε στη συνέντευξη που παραχώρησε στον «Η» ο ιδρυτής της κ. Σταύρος Κασιδιάρης.

Ο κ. Σταύρος Κασιδιάρης μίλησε για τις ευκαιρίες που παρουσιάστηκαν εν μέσω κρίσης για την εταιρεία του, η οποία ειδικεύεται στο χώρο των συστημάτων αυτοματισμού για τη ναυτιλία και το βιομηχανικό τομέα, δραστηριοποιούμενη σε πλαίσιο άριστης και ειλικρινούς συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί τόσα χρόνια με τους συνεργάτες της.

Υποστήριξε ότι στόχος της «C&A Κασιδιάρης Σταύρος Α.Ε.» είναι να αναπτύξει συνεργασίες με διανομείς και κατασκευαστές σε όλη τη χώρα. Η εταιρεία εκπροσωπεί 50 περίπου οίκους του εξωτερικού και διαθέτει ηλεκτρολογικό υλικό, ψηφιακά και αναλογικά όργανα μέτρησης ηλεκτρικών μεγεθών, αντιεκρηκτικό εξοπλισμό, όργανα και συστήματα μέτρησης πίεσης, στάθμης, θερμοκρασίας, ροής ιξώδους και πολλά άλλα.

Παράλληλα, ο γενικός διευθυντής της εταιρείας κ. Στράτος Καρούνιας μίλησε για τις πιστοποιήσεις της εταιρείας, για τη συνεργασία της με το Πολεμικό Ναυτικό και για την παρακολούθηση των τεχνολογικών εξελίξεων.

 

– Καταρχάς, κ. Κασιδιάρη, θα θέλαμε να μας μιλήσετε για το αντικείμενο στο οποίο δραστηριοποιείται η εταιρεία σας. Πότε ιδρύσατε την εταιρεία σας και πώς κάνατε αυτό το βήμα;

Σταύρος Κασιδιάρης: H εταιρεία δημιουργήθηκε το 1978, πριν από 40 χρόνια περίπου, ως εταιρεία παροχής υπηρεσιών αυτοματισμού σε πλοία. Στη συνέχεια αναπτύχθηκε εμπορικά και δημιούργησε ένα πελατολόγιο πολύ ισχυρό στη ναυτιλία, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουμε αρχίσει και αναπτυσσόμαστε και στον βιομηχανικό τομέα.

Σταύρος Κασιδιάρης: Ο βασικός εμπορικός άξονας της εταιρείας είναι η συνεργασία με μεγάλους κατασκευαστικούς οίκους του εξωτερικού όπως η Hyundai Electric που αποτελεί την κορυφαία εταιρεία της Κορέας στο ηλεκτρολογικό, βιομηχανικό και ναυπηγικό κομμάτι, η Fuji Electric επίσης μεγάλη Ιαπωνική εταιρεία, η ισπανική Circutor με πολύ μεγάλο πρόγραμμα, η δανέζικη Selco με όργανα προστασίας γεννητριών και συστήματα αυτόματης διαχείρισης φορτίων, η επίσης δανέζικη Danffos με βιομηχανικό αυτοματισμό, η ιταλική Recom με όργανα μέτρησης επικινδύνων αερίων, η ιαπωνική SMC με πνευματικό εξοπλισμό κτλ. Επίσης η εταιρεία Selectron SA, μέλος του ομίλου μας, κατασκευάζει σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις, pressure transmitters, pressure και temperature calibrators, level transmitters, ηλεκτρικά θερμόμετρα κ.ά.

 

– Πείτε μας πώς κάνατε τα πρώτα επιχειρηματικά σας βήματα.

Σταύρος Κασιδιάρης: Εγώ προέρχομαι από τη ΔΕΗ. Εργαζόμουν στη ΔΕΗ αλλά οι ανησυχίες μου δεν μπορούσαν να ικανοποιηθούν σε μία δημόσια υπηρεσία. Παρόλο που δούλευα σε εξαιρετικό περιβάλλον, με εξαιρετικές προοπτικές, δεν ήταν εφικτό να ικανοποιηθούν οι φιλοδοξίες μου. Έτσι, όντας νέος, αποφάσισα να κάνω κάτι δικό μου. Ξεκίνησα με μία πολύ μικρή εταιρεία στην οποία συμμετείχαμε δύο συνέταιροι με δύο υπαλλήλους και μία γραμματέα. Σήμερα η επιχείρηση απασχολεί περίπου 60 άτομα μόνιμο προσωπικό.

 

– Δηλώνετε ότι διαθέτετε υψηλής ποιότητας προϊόντα και υπηρεσίες σε ανταγωνιστικές τιμές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα πρέπει κανείς να δείξει την προτίμησή του στη δική σας εταιρεία;

Σταύρος Κασιδιάρης: Σωστά. Εμείς γαλουχηθήκαμε στο διεθνή χώρο της ναυτιλίας, ο οποίος είναι ο πλέον ανταγωνιστικός και απαιτητικός. Για να μπορέσουμε λοιπόν να μείνουμε στο χώρο, θα έπρεπε να έχουμε εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα σε πάρα πολύ καλές τιμές, καθώς και μεγάλο στοκ.

Προσφέρουμε λοιπόν εξαιρετικά προϊόντα, τα οποία πιστοποιούνται εκτός από τους γνωστούς φορείς αξιολόγησης και από νηογνώμονες, οι οποίοι έχουν υψηλότερες απαιτήσεις. Ανταποκριθήκαμε σε αυτές τις απαιτήσεις, πετύχαμε, και τις ίδιες αρχές θα εφαρμόσουμε και στο βιομηχανικό μας πελατολόγιο.

Ένα προϊόν που είναι κατάλληλο για τη ναυτιλία, έχει καλύψει ήδη όλες τις απαιτήσεις της βιομηχανίας και τις έχει υπερβεί. Για το λόγο αυτό πιστεύουμε ότι το ηλεκτρολογικό υλικό που διαθέτουμε θα αποσπάσει σημαντικό μερίδιο και στον τομέα της βιομηχανίας.

Στράτος Καρούνιας: Ένα από τα δυνατά μας σημεία, που μας έχουν αναδείξει σε ηγετική θέση κυρίως στο χώρο της ναυτιλίας, είναι το ότι μπορούμε να προσφέρουμε στους πελάτες ολοκληρωμένες λύσεις: μελέτη, σχεδίαση, κατασκευή, εγκατάσταση και υποστήριξη του προϊόντος ή του συστήματος που παρέχουμε. Όλα τα προϊόντα που εμπορευόμαστε, καθώς και τα τμήματα των κατασκευών που υλοποιούμε, είναι άριστης ποιότητας και πιστοποιημένα. Δεν υπάρχει ούτε το παραμικρό εξάρτημα που να μην είναι δοκιμασμένο και πιστοποιημένο.

Το τελικό προϊόν είναι αντίστοιχο των πρώτων υλών που χρησιμοποιούμε. Μάλιστα, οι ναυτιλιακές πιστοποιήσεις αγγίζουν τα όρια των στρατιωτικών προδιαγραφών. Οπότε μιλάμε για προϊόντα που πρέπει να αντέχουν σε σκληρές συνθήκες λειτουργίας, όπως σε κραδασμούς, αλατότητα, υγρασία, υψηλές θερμοκρασίες, μεγάλες αυξομειώσεις τάσης - έντασης και σε ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές.

Εκτός από την εμπορική ναυτιλία, έχουμε υλοποιήσει αρκετά έργα του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας, της Κύπρου αλλά και άλλων χωρών. Είμαστε πιστοποιημένοι προμηθευτές και εργολήπτες από ΓΕΕΘΑ και το ΝΑΤΟ.

Η πιστοποίηση είτε υπηρεσιών είτε προϊόντων είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, δεν είναι όμως το μόνο χαρακτηριστικό. Εδώ μιλάμε για προϊόντα και υπηρεσίες σε άριστη αναλογία κόστους -ποιότητας.

 

– Πόσο σημαντική είναι η τεχνολογική εξέλιξη και πόσο έχει επηρεάσει τα προϊόντα που παρέχει η εταιρεία σας;

Στράτος Καρούνιας: Θα χρησιμοποιήσω ένα ρητό του Δαρβίνου: «Σε κοσμοϊστορικές αλλαγές δεν θα επιζήσει ούτε ο ισχυρότερος ούτε ο ευφυέστερος· θα επιζήσει αυτός που ακολουθεί και προσαρμόζεται ευκολότερα με τις νέες συνθήκες που δημιουργούνται».

Αυτό βέβαια δεν ισχύει μόνο για τις τεχνολογικές εξελίξεις αλλά είναι βασικός μας κανόνας να παρακολουθούμε και πολλές φορές να προβλέπουμε τις τάσεις και τις ανάγκες της αγοράς. Παρακολουθούμε λοιπόν την εξέλιξη της τεχνολογίας και προσπαθούμε να είμαστε πρωτοπόροι, συμμετέχοντας συχνά σε διεθνή συνέδρια, σεμινάρια και εκθέσεις του εξωτερικού για να βρισκόμαστε πάντα στην πρώτη γραμμή.

 

– Ποιοι είναι οι σημαντικότεροι σταθμοί στην πορεία που έχει διαγράψει μέχρι τώρα η εταιρεία;

Σταύρος Κασιδιάρης: Βασικός μας σταθμός ήταν το 1992, όταν δημιουργήσαμε το εμπορικό τμήμα μας. Μέχρι τότε ήμασταν μία εταιρεία παροχής υπηρεσιών, η οποία αποτελούνταν από εξαιρετικούς τεχνικούς που έκαναν εργασίες στα πλοία χρειάζονταν όμως κάποια υλικά που δεν μπορούσαμε να τα βρούμε στην ελληνική αγορά. Συγκροτήσαμε λοιπόν το εμπορικό τμήμα και ξεκινήσαμε να φέρνουμε υλικά αυτοματισμού που δεν υπήρχαν στην Ελληνική αγορά, κι έτσι προέκυψαν οι πρώτες αντιπροσωπείες.

Το 2003 η εταιρεία κατασκεύασε ένα δικό της κτίριο περίπου 1.500 τμ, στο οποίο βρισκόμαστε τώρα και στο οποίο στεγάζονται όλες οι τεχνικές και εμπορικές υπηρεσίες της.

Το 2010 εξαγοράσαμε μία μεγάλη ανώνυμη εταιρεία του χώρου η οποία έχει εξαιρετικό ναυτιλιακό εξοπλισμό και την εντάξαμε στον όμιλό μας, ενώ το 2011 δημιουργήσαμε μία νέα ανώνυμη εταιρεία η οποία κατασκευάζει όργανα μετρήσεως και αυτοματισμού σε ιδιόκτητο κτίριο στην περιοχή της Πειραϊκής του Πειραιά. Επίσης το 2014 εξαγοράσαμε τη γραμμή παραγωγής pneumatic pressure transmitter της ιταλικής εταιρείας Sami srl τα οποία κατασκευάζουμε σε ιδιόκτητο εργοστάσιο. Τα προϊόντα αυτά εξάγονται κατά 90% στο εξωτερικό.

Όλα αυτά δημιούργησαν περαιτέρω ανάγκες, και γι’ αυτό προσλάβαμε πρόσθετο επιστημονικό προσωπικό, αποκτήσαμε και τα τρία ISO9000, ISO14001, QHSAS18001 που υπάρχουν στην αγορά, αρχίσαμε να κάνουμε ταξίδια στο εξωτερικό και να επισκεπτόμαστε τους οίκους που αντιπροσωπεύουμε και αποφασίσαμε να συμμετέχουμε αρχικά σε ναυτιλιακές εκθέσεις και αργότερα σε εκθέσεις που αφορούν τη βιομηχανία.

Έχουμε δημιουργήσει ένα μεγάλο πελατολόγιο από μεγάλες βιομηχανίες, όπως είναι διυλιστήρια και χημικές βιομηχανίες τροφίμων, αλλά και δημόσιες επιχειρήσεις όπως η ΔΕΗ και η ΕΥΔΑΠ.

 

– Ποια είναι η στρατηγική που υιοθετήσατε για τη διαχείριση της κρίσης τα προηγούμενα χρόνια και ποια είναι η στρατηγική που θα ακολουθήσετε στο μέλλον;

Σταύρος Κασιδιάρης: Εμείς αυτό που κάνουμε από την πρώτη μέρα που ξεκίνησε αυτή η εταιρεία είναι να είμαστε ξεκάθαροι με κάθε προμηθευτή και πελάτη μας και να τηρούμε απαρεγκλίτως τις συμφωνίες μας. Η κρίση για εμάς δεν ήταν πρόβλημα αλλά μία ευκαιρία για να αναδείξουμε περισσότερο τις ικανότητες που έχουμε στο ναυτιλιακό χώρο.

Έτσι λοιπόν, μέσα στην κρίση, η εταιρεία βελτίωνε τα μεγέθη της σε τζίρο και σε κέρδη, και τα βελτιώνει μέχρι σήμερα. Η μεγάλη πρόκληση ήταν όταν έκλεισαν οι τράπεζες στην Ελλάδα και οι προμηθευτές μας στο εξωτερικό περίμεναν τα χρήματα. Το βράδυ της ίδιας μέρας συντάξαμε και στείλαμε μία επιστολή στους προμηθευτές μας, με την οποία τους εξηγούσαμε ότι υπάρχει περιορισμός στη διακίνηση κεφαλαίων στην Ελλάδα και επισημάναμε ότι θα υπάρξει καθυστέρηση στις πληρωμές.

Το εντυπωσιακό ήταν ότι ούτε ένας προμηθευτής δεν διέκοψε την πίστωση. Εκτίμησαν και αξιολόγησαν την ειλικρινή στάση που είχαμε απέναντί τους τόσα χρόνια, με αποτέλεσμα να μη δημιουργήσουν το παραμικρό εμπόδιο στις συναλλαγές μας και να συνεχίσουν να μας καλύπτουν. Μάλιστα κάποιοι μας έστειλαν επιστολές συμπαράστασης και μας τόνιζαν ότι αν χρειαστούμε περαιτέρω υποστήριξη, θα είναι δίπλα μας. Αυτό συνέβη όχι μόνο από ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, αλλά και από ιαπωνικές και από αμερικάνικες.

 

– Μιλήστε μας για τους βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους της εταιρείας.

Σταύρος Κασιδιάρης: Τους στόχους που είχαμε βάλει, τους έχουμε υπερβεί κατά πολύ. Έχουμε αναλάβει τόσο μεγάλα έργα, που πιεζόμαστε χρονικά να τα καλύψουμε. Και λόγω της διεύρυνσης του πελατολογίου μας, άμεσος στόχος μας είναι πλέον η ανέγερση ενός νέου επαγγελματικού κτιρίου προκειμένου να μεταφέρουμε εκεί τις υπηρεσίες μας.

 

– Παρατηρούμε ότι στην πολιτική της εταιρείας σας συγκαταλέγεται και η εκπαίδευση νέων ατόμων, σε συνεργασία με διάφορες σχολές της ανώτερης εκπαίδευσης. Πιστεύετε ότι η νέα γενιά μπορεί να σηκώσει το βαρύ όνομα που φέρει η εταιρεία;

Σταύρος Κασιδιάρης: Η νέα γενιά θα σηκώσει το βάρος της εταιρείας μας αναγκαστικά. Ξεκινώντας από τα παιδιά μου, ο μεγάλος μου γιος ήδη βρίσκεται στην εταιρεία, ενώ αναμένεται να ενταχθούν και τα άλλα δύο παιδιά μου. Ο ένας είναι τελειόφοιτος του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ενώ η κόρη μου τελειώνει του χρόνου το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πολυτεχνείου. Τα παιδιά αυτά θα στελεχώσουν την εταιρεία, μαζί με τους νέους που προσλαμβάνουμε κάθε χρόνο. Σημειωτέον ότι πέρυσι προσλάβαμε δέκα περίπου νέους συνεργάτες στην επιχείρηση.

Έχουμε συνεργασία με τα Ανώτερα - Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και ικανοποιούμε σχεδόν όλες τις αιτήσεις των σπουδαστών που θέλουν να κάνουν σε εμάς την πρακτική τους άσκηση. Ορισμένα από αυτά τα παιδιά στην πορεία στελεχώνουν την επιχείρησή μας, καθώς οι νέοι επιστήμονες γνωρίζουν τις νέες τεχνολογίες, μιλούν πολλές ξένες γλώσσες, έχουν άριστη χρήση του Η/Υ και τεχνολογίας και έχουν πολλή διάθεση. Αυτά τα παιδιά θα στηρίξουν και τις νέες απαιτήσεις της αγοράς.

 

 

ΠΡΟΣΩΠΑ

ΛΕΩΝIΔΑΣ ΜΟΣΧOΠΟΥΛΟΣ ΔΙΕΥΘYΝΩΝ ΣYΜΒΟΥΛΟΣ ΤΗΣ MICROLINK TECHNOLOGY & SECURITY

Η Μicrolink Technology & Security δραστηριοποιείται στον τομέα της εισαγωγής και εμπορίας συστημάτων ασφαλείας, καθώς και στον τομέα των εξαγωγών...

«ΤΑ DRONES ΈΧΟΥΝ ΆΠΕΙΡΕΣ ΔΥΝΑΤΌΤΗΤΕΣ»

Τεχνολογικά πρωτοπόρα είναι η ΔΕΗ όσον αφορά τις εφαρμογές drone, όπως μας αναλύει στη συνέντευξή του στον «Η» ο διευθυντής του Κέντρου Δοκιμών Ερευνών και Προτύπων (ΚΔΕΠ) της επιχείρησης κ. Κωνσταντί...

ΧΡΙΣΤΟΣ ΔΗΜΑΣ: «ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ»

Το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων έχει θέσει στόχους, πολλοί εκ των οποίων ήδη υλοποιούνται. Για να δοθούν επιπλέον κίνητρα στους επενδυτές προχωρά σε συστηματική καταγραφή κωδικοποίησης της νομοθ...

Κλείσιμο [X]