ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ - ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΟΣΟ ΤΟ ΦΩΣ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ

«ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ Η ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΚΑΛΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΟΜΙΛΟ CHINT»

Η εταιρεία «Ηλεκτρικά ELMEC Ίνο Φάις ΑΕΤΕ» αποτελεί μία από τις πρώτες και πιο καινοτόμες εισαγωγικές εμπορικές και κατασκευαστικές εταιρείες στον κλάδο του ηλεκτρολογικού υλικού. Ο διευθύνων σύμβουλος κ. Σαμ Φάις αναλύει στον «Η» τους στόχους της εταιρείας, ενώ κάνει εκτενή αναφορά στη συνεργασία με τον όμιλο CHiNT.

Ο κ. Σαμ Φάις, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό «Ηλεκτρολόγος», ανέλυσε το άκρως αποδοτικό πλαίσιο συνεργασίας που έχει η εταιρεία «Ηλεκτρικά ELMEC Ίνο Φάις ΑΕΤΕ» με τον όμιλο CHiNT, καθώς και το μυστικό της επιτυχημένης και μακρόχρονης πορείας της εταιρείας, ενώ εξήρε και την προσπάθεια των διοργανωτών της 1ης διεθνούς έκθεσης Ascen.tec τονίζοντας ότι στην επόμενη έκθεση θα υπάρχει περισσότερη συμμετοχή, τόσο εκθετών όσο και σε επισκεπτών.

 

– Ποιο ήταν το κίνητρο για τη σύσταση της εταιρείας «Ηλεκτρικά ELMEC Ίνο Φάις ΑΕΤΕ»; Πότε ιδρύθηκε η εταιρεία και ποιοι είναι οι βασικοί άξονες πάνω στους οποίους δομήθηκε αυτό το εγχείρημα;

Σαμ Φάις: Η εταιρεία «ELMEC Ίνο Φάις ΑΕΤΕ» ιδρύθηκε το 1953 από τον ηλεκτρολόγο μηχανικό Ίνο Σ. Φάις, και ήταν μία από τις πρώτες και πιο καινοτόμες εισαγωγικές, εμπορικές και κατασκευαστικές εταιρείες στον κλάδο του ηλεκτρολογικού υλικού.

Το 1992 μετονομάστηκε σε «Ηλεκτρικά ELMEC Ίνο Φάις ΑΕΤΕ», όταν μία άλλη εταιρεία του ομίλου Φάις, η «ELMEC Sport ABETE» –που ήταν αποκλειστικός αντιπρόσωπος και διανομέας των Nike, Fila, Harley Davidson, Princess, Bayliner (Yachts), Technogym, Polaris κλπ. για Ελλάδα, Κύπρο, Βουλγαρία και, Ρουμανία– εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών.

 

– Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας σας και τι θεωρείτε ότι σας κάνει να ξεχωρίζετε από τους ανταγωνιστές σας;

– Η νοικοκυρεμένη διαχείριση και οι προσεκτικές κινήσεις, απόρροια των γνώσεων και εμπειριών των προγόνων μας στο εμπορικό γίγνεσθαι, με παρουσία στην αγορά από το 1880, λειτούργησαν προστατευτικά για την εταιρεία μας. Λάθη έγιναν· όμως από αυτά μάθαμε, και πιστεύουμε ότι βελτιωθήκαμε. Αυτό νομίζω ότι μας κάνει να ξεχωρίζουμε στο χώρο.

 

– Οφείλω να σταθώ στην οικονομική κρίση, καθώς πολλές εταιρείες έβαλαν λουκέτο ενώ άλλες πάλι άρχισαν να υπολειτουργούν. Με ποιο τρόπο καταφέρατε εσείς να ξεφύγετε από αυτή την παγίδα και να χτίσετε με σωστά και σταθερά βήματα ένα δυνατό οικοδόμημα;

– Σίγουρα, η πολυετής κρίση που ταλαιπωρεί τη χώρα, επιβράδυνε τα σχέδιά μας. Ωστόσο, από αυτή τη διαδικασία βγήκαμε ακόμα πιο δυνατοί και ενωμένοι, με αποτέλεσμα το κοινό στο οποίο απευθυνόμαστε να μας στηρίζει ακόμα περισσότερο.

 

– Ποια ονόματα εταιρειών στάθηκαν αρωγοί σε όλη αυτή τη διαδρομή μέχρι σήμερα;

– Μέχρι το 1998, η «Ηλεκτρικά ELMEC Ίνο Φάις ΑΕΤΕ» εμπορευόταν με μεγάλη επιτυχία ηλεκτρολογικό υλικό προερχόμενο κυρίως από γνωστές ευρωπαϊκές εταιρείες, όπως είναι οι Bremas (με τη σημερινή ονομασία Group Vemer), Benedikt, Jager, Schleicher (με τη σημερινή ονομασία Wieland), Socomec, Dielectrix (σημερινή Gewiss), Feme (με τη σημερινή ονομασία Carlo Cavazzi), Dorman Smith (σημερινή ΑΒΒ), IME, Elimsan, Samwha, Mesa (με τη σημερινή ονομασία Gr. Schneider), Crompton Graves κ.ά.

Το 1992, αντιλαμβανόμενη από τους πρώτους την επερχόμενη αλλαγή στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, η εταιρεία μας υπογράφει σύμφωνο αποκλειστικής συνεργασίας με μία νεοϊδρυθείσα ιδιωτική κινεζική εταιρεία, τη «Zhejiang Zhengtai USA - China Joint Venture», που ήταν τότε μία μικρή βιοτεχνία στην πόλη Wenzhou με 250 περίπου άτομα προσωπικό.

Η «Ηλεκτρικά ELMEC Ίνο Φάις ΑΕΤΕ» ήταν η πρώτη εταιρεία που αντιπροσώπευσε τη Zhengtai στον κόσμο και η πρώτη που εισήγαγε ηλεκτρολογικό υλικό εγκαταστάσεων κινεζικής προέλευσης χαμηλής τάσης στην ελληνική αγορά. Επίσης η «Ηλεκτρικά ELMEC Ίνο Φάις ΑΕΤΕ» βοήθησε τότε τη μικρή Zhengtai στην εξέλιξη και στη βελτίωση των προϊόντων της, ώστε σταδιακά να γίνουν ισάξια με τα καλύτερα ευρωπαϊκά και να πιστοποιηθούν από τα εγκυρότερα ευρωπαϊκά εργαστήρια δοκιμών - πιστοποίησης (VDE, KEMA, DNV κλπ.).

Αυτή η βοήθεια που παρείχε τότε η «Ηλεκτρικά ELMEC Ίνο Φάις ΑΕΤΕ», εκτιμήθηκε ιδιαίτερα. Αποτέλεσμα αυτής της στήριξης είναι σήμερα το ότι η Zhengtai έγινε ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους κατασκευής ηλεκτρολογικού υλικού στον κόσμο· είναι η γνωστή πλέον ως «CHiNT Group», που εξακολουθεί να εμπιστεύεται στην «Ηλεκτρικά ELMEC Ίνο Φάις ΑΕΤΕ» τη διανομή των προϊόντων της, μία εμπιστοσύνη που η οικογένεια Φάις τιμά έμπρακτα.

 

– Με τον όμιλο CHiNT έχετε αναπτύξει μία αγαστή συνεργασία. Πείτε μας λίγα λόγια για την ιστορία του συγκεκριμένου ομίλου.

– Από την ίδρυσή της το 1984, η CHiNΤ παρέχει με ασφάλεια, αξιοπιστία και σταθερότητα βιομηχανικό ηλεκτρολογικό εξοπλισμό, καθώς και λύσεις για αποδοτικά συστήματα διαχείρισης ενέργειας, φιλικά προς το περιβάλλον.

Τριάντα χρόνια συνεχούς εξέλιξης έφεραν την CHiNT σε ηγετική θέση σε παγκόσμια κλίμακα, και είναι σήμερα ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ηλεκτρολογικού εξοπλισμού στην Κίνα. Ο όμιλος CHiNT είναι πλέον έτοιμος να προσφέρει την τεχνογνωσία και την τεράστια γκάμα των υλικών του και να συνεργαστεί για την κατασκευή οποιουδήποτε ενεργειακού έργου, ανεξαρτήτως μεγέθους, οπουδήποτε στον κόσμο. Προσφέρει εξαιρετικής ποιότητας υλικά και εργασίες, εφάμιλλες με αυτές του ανταγωνισμού, αλλά είναι περισσότερο ανταγωνιστικός σε τιμές και ευελιξία.

Από το 2010 είναι εισηγμένος στην πρώτη κατηγορία του χρηματιστηρίου της Σαγκάης (A Share: 601877) και συγκαταλέγεται στους δέκα μεγαλύτερους του κλάδου στον κόσμο. Διαθέτει τρία κέντρα έρευνας και εξέλιξης, σε Ευρώπη, Β. Αμερική και Κίνα, θυγατρικές σε 20 χώρες και προσωπικό περισσότερα από 40.000 άτομα, ενώ για το 2018 είχε κύκλο εργασιών 11 δισ.

Η CHiNT προμηθεύει αξιόπιστα προϊόντα, λύσεις και υπηρεσίες σε περισσότερες από 130 χώρες, στην Ευρώπη, στη Βόρεια και Λατινική Αμερική, στην Αφρική, στη Ρωσία και στην Ωκεανία.

Οι δραστηριότητες της CHiNΤ επεκτείνονται διαρκώς, μέσω ίδρυσης νέων εταιρειών ή εξαγοράς υφισταμένων. Το 2014 απέκτησε έναν από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές φωτοβολταϊκών συστημάτων στον κόσμο, τη γερμανική Conergy, ενώ τον Οκτώβριο του 2016 υπέγραψε σύμφωνο συνεργασίας με τη γαλλική Veolia, το μεγαλύτερο πάροχο περιβαλλοντικών υπηρεσιών και λύσεων στον κόσμο.

H συνεργασία αυτή καλύπτει όλο το εύρος των προϊόντων της CHiNT, όπως ηλεκτρολογικό υλικό που αφορά την παραγωγή, μεταφορά, διανομή, μέτρηση και διαχείριση ενέργειας σε επίπεδο χαμηλής, μέσης και υψηλής τάσης, καθώς και ό,τι αφορά βιομηχανικό αυτοματισμό, συστήματα μέτρησης, αυτοματισμούς κτιρίων κλπ.

Τέλος, η CHiNT έχει επενδύσει και συμμετέχει ενεργά στην έρευνα και παραγωγή του νέου τύπου μπαταριών τεχνολογίας γραφενίου.

Άλλες εταιρείες του ομίλου CHiNT είναι οι «CHiNT Electrics LV», «CHiNT TD» (MV, HV), «Noark», «Astronergy - CHiNT Solar», «CHiNT Instruments & Meters», «CHiNT Building Automation», «Xinhua», «Chitic», «Whenzou Minshang Bank Co» (Επενδυτική Τραπεζική) κ.ά.

 

– Μιλήστε μας για τους βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους της εταιρείας.

– Από το 2004 η «Ηλεκτρικά ELMEC Ίνο Φάις ΑΕΤΕ» προμηθεύει τη ΔΕΗ (σήμερα ΔΕΔΔΗΕ) με ηλεκτρολογικό υλικό χαμηλής τάσης που χρησιμοποιείται σε ολόκληρο το δίκτυο διανομής της. Εκατομμύρια μικροαυτόματοι, ασφάλειες και διακόπτες αέρος έχουν εγκατασταθεί στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ πανελλαδικά. Στόχος της εταιρείας μας είναι η διεύρυνση της καλής συνεργασίας μας με τον όμιλο CHiNT σε όλους τους τομείς που αυτός δραστηριοποιείται. Τελευταία η CHiNT κέρδισε το διαγωνισμό για την πιλοτική προμήθεια 2 μετασχηματιστών ισχύος 50MVA.

Αγωνιζόμαστε σε μία δύσκολη  και –γιατί όχι;– κακόπιστη αγορά να καθιερώσουμε το όνομα και τα προϊόντα της CHiNT, ώστε αυτά να γίνουν μία από τις πρώτες επιλογές σε ό,τι αφορά ενέργεια και ηλεκτρισμό, σε όλα τα επίπεδα υψηλής, μέσης και χαμηλής τάσης.

 

– Θα ήθελα τη γνώμη σας για την 4η βιομηχανική επανάσταση. Η επικρατέστερη γνώμη από επαγγελματίες του χώρου είναι ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες προκειμένου να προλάβουμε το τρένο.

Σίγουρα οφείλουμε να κινηθούμε με πιο γρήγορους ρυθμούς, προκειμένου να προλάβουμε το τρένο της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. Αυτό είναι άλλωστε που έφερε την εταιρεία CHiNT σε κυρίαρχη θέση ανάμεσα στους κατασκευαστές ηλεκτρολογικού εξοπλισμού και ενέργειας σε παγκόσμια κλίμακα, εξασφαλίζοντας στους πελάτες της υποστήριξη με ολοκληρωμένες λύσεις, αξιόπιστα προϊόντα και υπηρεσίες.

Ο όμιλος CHiNT είναι ο πρώτος στην Κίνα που εγκατέστησε ρομποτικές γραμμές παραγωγής για τη νέα σειρά προϊόντων χαμηλής τάσης, τη σειρά Next, ακολουθώντας το πρωτόκολλο παραγωγής Industry 4. Με τον τρόπο αυτό, η CHiNT σηματοδοτεί την είσοδό της στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση και παράλληλα έρχεται πιο κοντά στην επίτευξη του στόχου της, που είναι η προσφορά αξιόπιστων προϊόντων σε ανταγωνιστικές τιμές, κάτι στο οποίο η ρομποτική παραγωγή σίγουρα συνεισφέρει τα μέγιστα.

 

– Η 1η διεθνής έκθεση Ascen.tec ήταν ομολογουμένως επιτυχημένη. Τόσο οι αρμόδιοι φορείς όσο και το κοινό θεωρούν ότι μία τόσο εξειδικευμένη έκθεση τεχνολογίας ανελκυστήρων ήταν απαραίτητη για τον συγκεκριμένο κλάδο. Ποια είναι η αίσθηση που σας άφησε το τριήμερο «Ascen.tec Forum» και πώς αναμένετε τη 2η διοργάνωση το 2020;

– Η Αscen.tec ήταν μία όμορφη προσπάθεια επαναφοράς μίας κλαδικής έκθεσης ενός ευαίσθητου μα παραμελημένου τομέα της κατασκευής.

Δυστυχώς, η κρίση που ταλαιπωρεί την αγορά τα τελευταία 10 χρόνια, είχε σαν κύριο «θύμα» της την κατασκευή και ό,τι έχει σχέση με αυτή.

Τα στοιχεία δείχνουν πτώση που πλησίαζε το 85-90%! Όχι μόνο δεν γίνονταν νέες κατασκευές, αλλά και πολλές οικοδομές παρέμειναν ημιτελείς, ενώ οι εργασίες συντήρησης ήταν ελλιπέστατες και περιορίζονταν όχι στην πρόληψη αλλά στην επισκευή.

Η κατάσταση το τελευταίο διάστημα δείχνει να αλλάζει και υπάρχει μία βελτίωση, αρχής γενομένης από τα τουριστικά ακίνητα, είτε με νέες κατασκευές είτε με αναβαθμίσεις - συντηρήσεις υφισταμένων ξενοδοχείων και κατοικιών AirBNB.

Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργηθεί μία κίνηση στη χειμαζόμενη αγορά των ανελκυστήρων.

Η «Τεχνοεκδοτική», αφουγκραζόμενη την αγορά, πήρε το ρίσκο να επαναφέρει μία «ξεχασμένη» έκθεση, και πιστεύω ότι το αποτέλεσμα εν μέρει τη δικαίωσε.

Είμαι βέβαιος ότι η επόμενη Ascen.tec. θα έχει περισσότερη συμμετοχή, τόσο εκθέτες όσο και σε επισκέπτες, ειδικά εάν προσεχθούν περισσότερο οι ημερομηνίες διεξαγωγής της, ώστε να μη συμπέσει με παρόμοιες εκθέσεις του εξωτερικού και δεδομένου ότι η κατασκευή θα τονωθεί.

 

 

ΠΡΟΣΩΠΑ

Η ΟΥΡΑΝIΑ ΓΕΩΡΓΟΥΤΣAΚΟΥ, ΓΕΝΙΚH ΓΡΑΜΜΑΤEΑΣ ΤΗΣ LIGHTINGEUROPE, ΜΙΛA ΣΤΟ ΤΕYΧΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡIΟΥ

«Την αξία του σωστού φωτισμού πρέπει να την βιώσεις για να την καταλάβεις» υπογραμμίζει....

ΝIΚΟΣ ΜΠΡΙΝIAΣ CHIEF COMMERCIAL OFFICER ΤΗΣ EDISION HELLAS

Η Εdision Hellas είναι εταιρεία αποκλειστικά για χονδρική πώληση σε δίκτυο καταστημάτων συνεργατών στην ελληνική και παγκόσμια αγορά....

ΜΑΡIΑ ΚΑΠΕΛAΚΗ COUNTRY MANAGER ΤΗΣ DEVOLO ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛAΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚYΠΡΟ

Η devolo είναι από τις μεγαλύτερες εταιρείες που διαθέτουν προϊόντα για μεταφορά σήματος ΙΡ μέσω ηλεκτρικού ρεύματος, ευρέως γνωστά ως Powerline....

Κλείσιμο [X]