ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ - ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΟΣΟ ΤΟ ΦΩΣ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ

Η ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ ΘΕΤΕΙ ΝΕΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΙΚΙΑΚΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ (Β΄ΜΕΡΟΣ)

        Άρθρο του: του κ. Γιώργου Σαρρή *

Μια νέα αγορά οικιακών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων δημιουργείται για την κάλυψη απαιτήσεων της 3ης ηλικίας. Το πώς και το γιατί συμβαίνει αυτό είναι το θέμα που παρουσιάζουμε στην συνέχεια με το δεύτερο μέρος, στο άρθρο που ακολουθεί.


Δυνατότητες αποτελεσματικής και έγκαιρης σήμανσης εκτάκτων καταστάσεων

Το πέσιμο είναι από τα πλέον συχνά ατυχήματα της 3ης ηλικίας.  Τα λουτρά είναι χώροι με αυξημένο κίνδυνο για πέσιμο ή και  ξαφνική αδιαθεσία. Στους χώρους  αυτούς θα πρέπει να προβλέπεται δυνατότητα σήμανσης σε περίπτωση ανάγκης. Ένα εύκολα εντοπίσιμο μπουτόν θα είναι χρήσιμο να προβλεφθεί σε κάθε λουτρό. Ενεργοποιώντας το θα πρέπει να δίδεται οπτική και ακουστική σήμανση εντός του σπιτιού. Για προχωρημένες ηλικίες ίσως είναι χρήσιμο να δίδει σήμα και εκτός σπιτιού μέσω σταθερού δικτύου τηλεφωνίας ή μέσω δικτύου κινητής τηλεφωνίας.
Για την σήμανση μιας προσωπικής κατάστασης ανάγκης υπάρχουν και άλλα ασύρματα συστήματα όμως η περιγραφή τους ξεφεύγει από τους στόχους αυτού του άρθρου.
Οι κίνδυνοι από πυρκαγιά υπάρχουν πάντα σε όλα τα σπίτια. Είναι γνωστό ότι πολλοί άνθρωποι όσο γερνούν ξεχνούν όλο και περισσότερο. Μια ξεχασμένη κατσαρόλα ή ένα τηγάνι  πάνω στο αναμμένο μάτι της κουζίνας  μπορούν εύκολα να γίνουν εστίες και αιτίες πυρκαγιάς. Ένα ξεχασμένο στην πρίζα σίδερο σιδερώματος, ένα ξεχασμένο κερί στο σαλόνι, ένα ξεχασμένο μισοσβησμένο κούτσουρο στο τζάκι μπορούν να γίνουν επίσης αιτίες πυρκαγιάς με απρόβλεπτες συνέπειες. Προβλέποντας ανιχνευτές καπνού σε κουζίνα, σε χώρους εργασίας και όπου υπάρχει τζάκι επιτυγχάνεται σήμανση ύπαρξης καπνού και έτσι κερδίζεται  πολύτιμος χρόνος σε αυτές τις δύσκολες καταστάσεις.
Ένα σύστημα ασφαλείας  για προστασία από διάρρηξη είναι σήμερα απαραίτητο σε κάθε σπίτι. Για τους ανθρώπους της 3ης ηλικίας ένα τέτοιο σύστημα προσφέρει περισσότερη σιγουριά. Θα πρέπει να είναι απλό και εύκολο στην χρήση. Αρκετά από τα συστήματα αυτά μπορούν να συνδυαστούν λειτουργικά και με τους ανιχνευτές καπνού που αναφέρθηκαν.

Εύκολος, ασφαλής  και απλός χειρισμός ηλεκτρικών συσκευών

Ο εύκολος, ασφαλής και απλός χειρισμός των ηλεκτρικών συσκευών του σπιτιού θα πρέπει επίσης να προβλέπεται. Μερικές προτάσεις ακολουθούν.
Ο χειρισμός του ηλεκτρικού θερμοσίφωνα θα πρέπει να είναι εύκολα προσιτός και να είναι εμφανής η κατάσταση λειτουργίας του. Αν ο χειρισμός δεν είναι  εύκολος από τον ηλεκτρικό πίνακα, θα πρέπει να προβλέπεται η τοποθέτηση ρελέ  ισχύος το οποίο μπορεί να ελέγχεται από έναν απλό διακόπτη  με φωτεινή ένδειξη λειτουργίας .
Ο απορροφητήρας της κουζίνας θα πρέπει να είναι εύκολα ελέγξιμος με μεγάλα πλήκτρα και με φωτεινή ένδειξη λειτουργίας.
Για την ηλεκτρική κουζίνα, θα πρέπει να είναι εφικτή η γρήγορη διακοπή της ηλεκτροδότησης της σε περίπτωση ανάγκης.  Όπως και για τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα, αν αυτό  δεν είναι  εύκολο από τον ηλεκτρικό πίνακα, θα πρέπει να προβλέπεται η τοποθέτηση ρελέ  ισχύος το οποίο να μπορεί να ελέγχεται από έναν απλό διακόπτη  με φωτεινή ένδειξη λειτουργίας .
Μια πιθανή δυσκολία  για μερικούς από τους ανθρώπους της 3ης ηλικίας είναι η εξαγωγή των φις από τις πρίζες σούκο. Υπάρχει μια ειδική πρίζα σούκο η οποία δίδει την δυνατότητα εξαγωγής του φις με μια απλή κίνηση. 

Απλός, εύκολος, με αυξημένο αυτοματισμό έλεγχος φωτισμού, ανοιγμάτων, σκίασης, θέρμανσης και ψύξης

Εδώ μπαίνουν πολλά θέματα: Έλεγχος ανοιγμάτων και σκίασης, έλεγχος εσωτερικού και εξωτερικού φωτισμού, έλεγχος θέρμανσης, ψύξης και αερισμού, ενδείξεις και αναγγελίες.
Να ξεκινήσουμε από τον έλεγχο των εξωτερικών ανοιγμάτων.   Τα ανοιγόμενα πατζούρια δημιουργούν δυσκολίες στην χρήση τους, ιδιαίτερα για την 3η ηλικία. Ευκολότερα είναι τα ρολά και μάλιστα με ηλεκτρικό έλεγχο.   Εκτός από τον τοπικό έλεγχο για κάθε ηλεκτρικό ρολό, είναι πολύ χρήσιμο να υπάρχει η δυνατότητα για κεντρικό έλεγχο όλων των ηλεκτρικών ρολών της κατοικίας.  Η δυνατότητα ηλεκτρικής κίνησης τεντών ή περσίδων για έλεγχο σκίασης είναι επίσης πολύ χρήσιμη για την 3η ηλικία και όχι μόνο, ανάλογα βέβαια με την δομή της κατοικίας. Ακόμη, η πρόβλεψη για δυνατότητα ασύρματου τηλεχειρισμού των ηλεκτρικών ρολών, των τεντών και των περσίδων θα είναι χρήσιμη για την εξοικονόμηση κινήσεων  και για την ανετότερη και ευκολότερη διαβίωση στο σπίτι.
Ένα ακόμα πεδίο με απαιτήσεις απλού αλλά λειτουργικού ελέγχου είναι ο εσωτερικός και εξωτερικός φωτισμός του σπιτιού. Σχετικά με τον εξωτερικό φωτισμό, δημιουργούνται διαφορετικές απαιτήσεις για μια μονοκατοικία από ένα διαμέρισμα σε πολυκατοικία. Για τον φωτισμό μπαλκονιού ή βεράντας διαμερίσματος είναι χρήσιμο ό έλεγχος να γίνεται με διακόπτες που διαθέτουν ένδειξη λειτουργίας. Αυτοί οι διακόπτες έχουν  μια φωτεινή ένδειξη όταν το φως που ελέγχουν είναι αναμμένο. Έτσι γίνεται εύκολος ο έλεγχος της κατάστασης  του εξωτερικού φωτισμού ακόμα και όταν τα εξωτερικά ανοίγματα είναι κλειστά.
Για εισόδους σπιτιών, για διαδρόμους, για κλιμακοστάσια και γενικά όπου χρειάζεται εύκολη ενεργοποίηση φωτισμού και μάλιστα χωρίς το ψάξιμο και το πάτημα κουμπιού, προτείνεται η εγκατάσταση ανιχνευτών κίνησης. Οι συσκευές αυτές υπάρχουν για εσωτερικούς αλλά και για εξωτερικούς χώρους. Μπορούν να ρυθμιστούν έτσι ώστε να ανάβουν τα φώτα μόνο όταν και για όσο πραγματικά είναι απαραίτητα. Έτσι επιτυγχάνεται άνεση, ευκολία, ασφάλεια αλλά και εξοικονόμηση ηλεκτρικής  ενέργειας. Μια επισήμανση μόνο: Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται η εγκατάσταση ανιχνευτών κίνησης σε εξωτερικούς χώρους, στο αν δηλαδή στην περιοχή εμβέλειας τους υπάρχουν δέντρα ή περνούν μη ελεγχόμενα ζώα.  Στις περιπτώσεις αυτές μπορούν να προκύψουν αθέλητες ενεργοποιήσεις  του φωτισμού. Αλλά και για τον φωτισμό, η πρόβλεψη για δυνατότητα ασύρματου τηλεχειρισμού θα είναι χρήσιμη για την εξοικονόμηση κινήσεων  και για την ανετότερη και ευκολότερη διαβίωση στο σπίτι ιδιαίτερα αν και όταν υπάρξουν δυσκολίες κίνησης.
Μια πρόταση, ειδικά για τον φωτισμό του μπάνιου και της κουζίνας: Όπως είναι γνωστό οι δυνατότητες όρασης στην 3η ηλικία μειώνονται σε πολλούς ανθρώπους. Στις ζώνες εργασίας της κουζίνας π.χ. στον πάγκο εργασίας αλλά και στην περιοχή του καθρέπτη του μπάνιου είναι χρήσιμο να προβλέπονται δύο στάθμες φωτισμού. Όταν η πρώτη βασική στάθμη φωτισμού δεν είναι αρκετή να μπορεί να επιλέγεται και η δεύτερη για καλύτερη και ανετότερη ορατότητα.
Σε κάθε δωμάτιο είναι χρήσιμο να προβλέπεται τουλάχιστον ένας διακόπτης για έλεγχο φωτισμού με φωτεινή ένδειξη προσανατολισμού. Έτσι μπορεί να εντοπίζεται εύκολα στα σκοτεινά χωρίς ψάξιμο.
Για τον έλεγχο της θέρμανσης και ψύξης θα πρέπει να τοποθετούνται θερμοστάτες και χειριστήρια με εύκολη, απλή χρήση και εύκολη ένδειξη λειτουργίας και θερμοκρασίας.  Πρέπει να επιλέγονται οι  σωστές θέσεις τοποθέτησης των θερμοστατών όχι μόνο με βάση τα κριτήρια της εύκολης πρόσβασης και ένδειξης αλλά και της σωστής αντίληψης και αίσθησης της θερμοκρασίας. Είναι γνωστό ότι η σωστή ρύθμιση της θερμοκρασίας έχει άμεση επίδραση στην άνεση αλλά και στην οικονομία.
 Ένα θέμα που προκύπτει συνήθως σε κατοικίες με θέρμανση με καυστήρα πετρελαίου είναι η ένδειξη στάθμης της δεξαμενής πετρελαίου. Υπάρχουν σήμερα συστήματα ένδειξης στάθμης στην δεξαμενή ενσύρματα αλλά και ασύρματα. Ένα απλό σύστημα μπορεί να προβλεφτεί ώστε να δίδει οπτική και ακουστική ένδειξη στο σπίτι όταν η στάθμη του πετρελαίου  φθάνει σε κρίσιμο σημείο ώστε να γίνεται έγκαιρη προμήθεια.
Μερικοί   γενικοί κανόνες – συμβουλές είναι χρήσιμο να αναφερθούν εδώ. Θέσεις – σημεία στα οποία υπάρχουν διακόπτες ή γενικά συσκευές για χειρισμό πρέπει να απέχουν περισσότερο από 50 εκατοστά από γωνίες για να εξασφαλίζεται η εύκολη πρόσβαση σε αυτά.  Το ύψος των διακοπτών  των πόμολων και γενικά όλων όσων χρειάζονται χρήση με το χέρι θα πρέπει να βρίσκεται από 85 έως 105 εκατοστά από το τελικό δάπεδο. Οι διακόπτες θα πρέπει να έχουν μεγάλα πλήκτρα και εύκολα αναγνωρίσιμες ενδείξεις για την λειτουργία τους.
Βέβαια εδώ κάποιος μπορεί να προβληματιστεί για το που βρίσκονται τα όρια οικονομίας, ανάγκης, άνεσης ή και τεμπελιάς με βάση τις απαιτήσεις που αναφέρθηκαν.   Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι απαιτήσεις σήμερα για άνεση δεν είναι ούτε τεμπελιά ούτε πολυτέλεια.

Δυνατότητα εύκολης πρόσβασης και χρήσης σε χώρους και θέσεις αποθήκευσης υλικών και μέσων

Και αυτό το θέμα εντάσσεται κυρίως στις εργασίες και τις προβλέψεις των αρχιτεκτόνων και πολιτικών μηχανικών.
Όμως φωτισμός μέσα στις ντουλάπες και στα ντουλάπια είναι  μια χρήσιμη πρόβλεψη. Στην 3η ηλικία η δυσκολία διαχωρισμού χρωμάτων και μεγεθών και η ανάγνωση χαρακτηριστικών  είναι αναμενόμενη σε πολλούς ανθρώπους. Υπάρχουν ειδικά φωτιστικά, τα οποία δεν εκλύουν θερμότητα και τα οποία μπορούν να προβλεφτούν σε ντουλάπες   ρούχων ή στα ντουλάπια εφοδίων, για την εύκολη αναγνώριση των περιεχομένων τους.

Κλείνοντας το άρθρο

Σίγουρα, το θέμα της ασφαλούς και ευκολότερης διαβίωσης για την 3η ηλικία έχει διαστάσεις. Βέβαια οι ιδέες και οι προτάσεις που αναφέρθηκαν στο άρθρο αυτό, επιδέχονται συζήτηση, ανάπτυξη, ή και περιορισμό. Πολλές από τις ανάγκες σε ελέγχους, εντολές, ενδείξεις και αυτοματισμούς που περιγράφηκαν στις προηγούμενες παραγράφους μπορούν σήμερα να πραγματοποιηθούν εύκολα και οικονομικά με μια έξυπνη ηλεκτρική εγκατάσταση. Το τι σημαίνει έξυπνη ηλεκτρική εγκατάσταση, έξυπνο σπίτι, είναι επίσης ενδιαφέροντα θέματα, αλλά δεν είναι εφικτό να αναλυθούν σε αυτό το άρθρο.  Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ‘’το σπίτι μια φορά γίνεται’’ όπως συνηθίζει να λέει ο λαός μας. Επομένως αξίζει τον κόπο και τον χρόνο ο έγκαιρος προβληματισμός και η διερεύνηση ιδεών, προτάσεων και λύσεων.
Ο υπογράφων  θα χαρεί να έχει ανάδραση και απόψεις σχετικά με το θέμα και εύχεται  η προσπάθεια της προσέγγισης για τις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις που έγινε στο άρθρο αυτό να έχει συνέχεια και από άλλους ασχολούμενους με τις μελέτες και κατασκευές κατοικιών.  Γιατί  το σπίτι είναι και θα είναι ο ζωτικός χώρος για τον καθένα  μας.  Θα πρέπει να είναι ασφαλές, άνετο και λειτουργικό για όλες τι ηλικίες και ειδικά για την ίσως πιο δύσκολη, την 3η ηλικία. Αν σήμερα είναι ακριβή η υλοποίηση λειτουργιών σαν αυτές που αναφέρθηκαν σε αυτό το άρθρο, ας κάνουμε τουλάχιστον προβλέψεις.  Όπως διαπιστώνεται συχνά, οι προβλέψεις στις κτιριακές  εγκαταστάσεις κοστίζουν συνήθως λιγότερα από τις εκ των υστέρων προσθήκες. Έτσι θα μπορούμε να έχουμε ασφαλέστερη, ευκολότερη, ανετότερη και γενικά καλύτερη διαβίωση στους χώρους κατοικίας μας όχι μόνο για τους νεώτερους και για τους μεσόκοπους, αλλά και για αυτούς που φθάνουν στα γεράματα, δηλαδή στην 3η ηλικία.

*Ο κ. Γιώργος Σαρρής είναι Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Τ.Ε., Επιστημονικός σύμβουλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Ανάπτυξης Χαλκού (ΕΙΑΧ) και Μέλος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Συνταξιούχων Ηλεκτρολόγων.

 

 

ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΜΕΛΕΤΗΤΗ ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ;

Η μελέτη φωτισμού ορίζεται σαν άρτιος χειρισμός του φωτός αισθητικά και τεχνικά. Ο μελετητής φωτισμού εργάζεται σαν συνδετικός κρίκος ανάμεσα στον αρχιτέκτονα, στον ηλεκτρολόγο μηχανικό και στον κύρι...

ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΓΕΙΩΣΗΣ ΥΠΟΣΤΑΘΜΩΝ ΥΨΗΛΗΣ ΤΑΣΗΣ ΣΕ ΚΡΟΥΣΤΙΚΑ ΡΕΥΜΑΤΑ

Η συμπεριφορά των συστημάτων γείωσης σε κρουστικά ρεύματα (λόγω κεραυνών ή χειρισμών) είναι καθοριστική για την ασφαλή και αξιόπιστη λειτουργία ενός συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας....

ΔΟΚΙΜEΣ ΚΑΙ ΜΕΤΡHΣΕΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚHΣ ΣΥΜΒΑΤOΤΗΤΑΣ

Στο Εργαστήριο Υψηλών Τάσεων και Ηλεκτρικών Μετρήσεων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου διεξάγονται δοκιμές και μετρήσεις ηλεκτρομαγνητικής συμβατότητας, που συμβάλλουν καθοριστικά στη σχεδίαση και ...

Κλείσιμο [X]