ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ - ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΟΣΟ ΤΟ ΦΩΣ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ

ΜΑΡΙΑ ΚΑΠΑΡΕΛΗ: «ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΕΡΔΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ»

Τη στροφή προς τα προϊόντα ελληνικής κατασκευής –τα οποία κατακτούν συνεχώς νέες αγορές– εξαίρει μιλώντας στον «Η» το διοικητικό στέλεχος των εταιρειών CRELI κ. Μαρία Καπαρέλη.

Συνέντευξη στο Λάμπρο Κατσαρό

Με τον ενθουσιασμό και τη δυναμική της νέας γενιάς αλλά και με την ισχύ της εμπειρίας δύο γενεών σε επιχειρηματικές δραστηριότητες, η κ. Μαρία Καπαρέλη μιλάει για την πολυετή παρουσία της CRELI, ενώ δίνει και το στίγμα ενόψει της επερχόμενης έκθεσης «Elec.tec».

 

– Πότε ιδρύθηκε η εταιρεία και πόσο δύσκολο ήταν να εδραιωθεί και εν συνεχεία να γιγαντωθεί στον κλάδου του ηλεκτρισμού;

– Η CRELI ιδρύθηκε το 1974. Σε μια περίοδο κατά την οποία η σκληρή δουλειά στην ελληνική βιοτεχνία ανταμειβόταν, οι ιδρυτές Ανδρέας και Νίκος Καπαρέλης, δύο νέοι τότε άνθρωποι με υψηλή τεχνική κατάρτιση που ήξεραν να δουλεύουν σκληρά, δεν θα μπορούσαν παρά να πετύχουν. Με την ευφυΐα, την εργατικότητα, την πίστη ότι θα τα καταφέρουν αλλά και το ατρόμητο του χαρακτήρα τους τα κατάφεραν περίφημα, και μέχρι και σήμερα αποτελούν έμπνευση για το ανθρώπινο δυναμικό και τους συνεργάτες της CRELI.

 

– Αριθμείτε 45 χρόνια παρουσίας στο χώρο. Ποιοι είναι οι πιο σημαντικοί σταθμοί στην πορεία της εταιρείας;

– Ως προς την παραγωγική δραστηριότητα, κάθε επένδυση σε σύγχρονο εξοπλισμό, ανθρώπινο δυναμικό και εκσυγχρονισμό του ποιοτικού ελέγχου, έδωσε μεγάλη ώθηση στην ποιότητα και στην παραγωγική δυναμικότητα της CRELI.

Σίγουρα η εκκίνηση της εμπορικής δραστηριότητας ήταν σταθμός. Το 1995 ιδρύεται η εταιρεία «Αφοί Καπαρέλη», με σκοπό να εξυπηρετηθούν περαιτέρω οι συνεργάτες της CRELI και εκτός από τις ανάγκες τους σε κατασκευές ηλεκτρικών πινάκων να καλυφθούν και αυτές που αφορούν ηλεκτρολογικό υλικό.

Το 2009 ιδρύεται η «Καπαρέλη Εμπορική» από τη δεύτερη γενιά, διευρύνοντας την παρουσία των καταστημάτων εμπορίας ηλεκτρολογικού υλικού σε ένα ακόμη σημείο στην Αθήνα. Τα επόμενα χρόνια το δίκτυο καταστημάτων επεκτείνεται στο Ίλιον (το 2013), στην Καλλιθέα (το 2016) και στο Χαλάνδρι (το 2019).

Το 2000 συστήνεται τμήμα εισαγωγών με στόχο την ανεύρεση καινοτόμων προϊόντων ηλεκτρολογικού υλικού, με έμφαση στην πιστοποιημένη ποιότητα και στη βέλτιστη ικανοποίηση των απαιτήσεων του αγοραστικού κοινού. Οι εισαγωγές υψηλών προδιαγραφών ηλεκτρολογικού υλικού, που φέρουν το εμπορικό όνομα CRELI, προσέδωσαν ευελιξία και ανταγωνιστικότητα τόσο στην κατασκευή πινάκων με το ραγοϋλικό CRELI όσο και στην εμπορική δραστηριότητα.

Επιλέγουμε ένα προς ένα τα συνεργαζόμενα εργοστάσια ανάμεσα στους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές ηλεκτρολογικού υλικού και προσφέρουμε υψηλής αξίας προϊόντα, σε πραγματικά ανταγωνιστικές τιμές.

Επιπλέον, το 2009 ιδρύεται η εταιρεία παραγωγής πλαστικού σωλήνα και κυτίων «Καπαρέλη Πλαστικά», κατακτώντας έναν ακόμη τομέα παραγωγής ηλεκτρολογικού υλικού. Η παραγωγή ηλεκτρολογικών σωλήνων και κυτίων «CRELI» είναι πλέον γεγονός.

– Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας σας και τι θεωρείτε ότι σας κάνει να ξεχωρίζετε από τους ανταγωνιστές σας;

– Αυτό που μας διαφοροποιεί είναι οι ολοκληρωμένες λύσεις που προσφέρουμε μέσω της άρτιας τεχνογνωσίας και της κατάρτισης των στελεχών μας γύρω από τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις. Στην πραγματικότητα η οικογένεια εταιρειών CRELI θα μπορούσε να έχει ακόμα ένα μέλος το οποίο θα δραστηριοποιούνταν στην συμβουλευτική των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων.

Η CRELI σήμερα αποτελεί μία άρτια βιομηχανία παραγωγής ηλεκτρικών πινάκων της ελληνικής αγοράς και κατέχει κυρίαρχο ρόλο στο εμπόριο ηλεκτρολογικού υλικού, έναν τομέα ο οποίος είναι συνεχώς αναπτυσσόμενος. Προσπαθούμε να καλύψουμε κάθε ανάγκη του αγοραστικού κοινού και παρέχουμε προϊόντα και υπηρεσίες που καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες του ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη, ώστε  να φέρει εις πέρας και το πιο απαιτητικό έργο.

Ακόμα και τα εισαγόμενα προϊόντα που έχουν το εμπορικό σήμα CRELI επιλέγονται με γνώμονα να αποτελούν καινοτόμες λύσεις υψηλών προδιαγραφών για τους επαγγελματίες ηλεκτρολόγους.

Όλα τα παραπάνω μετατρέπουν έναν πελάτη σε συνεργάτη και τον κάνουν να αισθάνεται ασφάλεια και εμπιστοσύνη.

 

– Πώς είναι σήμερα η δομή της εταιρείας; Όπως γνωρίζουμε, διαθέτει κατασκευαστικό, εμπορικό και εισαγωγικό τμήμα.

– Κάθε ξεχωριστή δραστηριότητα είναι και διαφορετική εταιρεία. Η CRELI δραστηριοποιείται στην παραγωγή ηλεκτρικών πινάκων, η «Καπαρέλη Πλαστικά» στην παραγωγή πλαστικών σωλήνων και κουτιών, η «Αφοί Καπαρέλη» στο εμπόριο ηλεκτρολογικού υλικού και η «Καπαρέλη Εμπορική» στο εμπόριο και στην εισαγωγή ηλεκτρολογικού υλικού.

Πάντοτε φροντίζουμε ώστε κάθε τμήμα και δραστηριότητά μας να συμβαδίζει με τη φιλοσοφία μας για υψηλών προδιαγραφών προϊόντα που να ικανοποιούν τις ανάγκες των συνεργατών μας.

 

– Ποιες κατηγορίες προϊόντων προσφέρετε στους πελάτες σας; Έπειτα από τόσα χρόνια παρουσίας στο χώρο θεωρείτε ότι το αίσθημα ευθύνης απέναντι στον πελάτη έχει μεγαλώσει;

– Προσφέρουμε όλη την γκάμα ηλεκτρολογικού υλικού, όπως είναι καλώδια, διακόπτες φωτισμού, λαμπτήρες κλπ., καθώς επίσης υποσταθμούς και ηλεκτρικούς πίνακες χαμηλής και μέσης τάσης. Με λίγα λόγια, οτιδήποτε μπορεί να περάσει από τα χέρια ενός επαγγελματία ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη.

Σε μια εποχή που η αγορά είναι ανοιχτή και υπάρχει πληθώρα επιλογών, η διατήρηση της εμπιστοσύνης των πελατών μας είναι μια συνεχής πρόκληση για εμάς. Στα 45 χρόνια ενεργούς παρουσίας μας στο χώρο ήταν πάντοτε σημαντικό για εμάς να διατηρήσουμε τις σχέσεις αυτές και να τις εξελίξουμε. Η πορεία μας μπορεί να είναι ανοδική μόνο μέσα από την εμπιστοσύνη και την υποστήριξη των πελατών μας.

 

– Μπορείτε να μας αναφέρετε μερικά από τα πιο σημαντικά προϊόντα σας αυτή την περίοδο;

– Η «Καπαρέλη Εμπορική» παρουσιάζει την οικογένεια πριζοδιακοπτών Lezard, η οποία περιλαμβάνει τις σειρές Mira, Deriy, Rain και Demet, καθώς και τη νέα σειρά Erva που περιλαμβάνει πριζοδιακόπτες τύπου modular. Ο σύγχρονος σχεδιασμός, τα χρώματα και οι υφές των υλικών των πριζοδιακοπτών Lezard δημιουργούν μια νέα αισθητική στο χώρο. Επιπλέον, όλα τα πλαστικά μέρη είναι από πυρίμαχο πολυκαρμπονικό υλικό, παρέχοντας έτσι απόλυτη ασφάλεια. Η υψηλή αισθητική και η προηγμένη τεχνολογία των πριζοδιακοπτών Lezard καθιστούν τα προϊόντα ασυναγώνιστα.

To νέο ρελέ διαρροής CRELI τύπου Α έρχεται να προσφέρει απόλυτη προστασία στην κατοικία, στο κτίριο και στη βιομηχανία. ΣεΓερμανία, Φιλανδία, Νορβηγία, Δανία, Ολλανδία και Ελβετία, με βάση το πρότυπο HD 60364-5-53:2015, χρησιμοποιείται ρελέ διαρροής μόνο τύπου Α, ενώ τα ρελέ τύπου ΑC έχουν απαγορευτεί εδώ και χρόνια.

Στην CRELI επιλέξαμε να διαθέτουμε στους συνεργάτες μας μόνο ρελέ διαρροής τύπου Α, μένοντας πιστοί στην αρχή μας να μην κάνουμε καμία έκπτωση στην ποιότητα του ηλεκτρολογικού υλικού.

Τέλος, καταβάλλουμε συνεχή προσπάθεια να προσφέρουμε στην αγορά καινοτόμες λύσεις, υπηρεσίες και προϊόντα, όπως είναι οι προηγμένοι ηλεκτρικοί πίνακες, το αυστηρών προδιαγραφών ραγοϋλικό και τα άριστα παρελκόμενα προϊόντα πινάκων, στα οποία περιλαμβάνονται μπάρες χαλκού, ακροδέκτες, κλέμες κλπ.

 

– Τα προϊόντα σας είναι πιστοποιημένα βάσει των διεθνών προδιαγραφών;

– Όλα τα προϊόντα παραγωγής μας φέρουν τουλάχιστον σήματα ποιότητος CE και RoHS, κατόπιν εργαστηριακών ελέγχων είτε σε δικά μας εργαστήρια είτε σε διαπιστευμένα ελληνικά εργαστήρια όπου αυτό απαιτείται.

Επιπλέον, στις εταιρείες CRELI εφαρμόζεται σύστημα ποιότητος ISO 9001:2008. Σήματα ποιότητας CE και RoHS φέρουν και τα εισαγόμενα προϊόντα, η πλειονότητα των οποίων φέρει και σήματα αυστηρότερων ευρωπαϊκών οργανισμών πιστοποίησης, όπως VDE, CEMKO, KEMA και NF.

Στόχος μας στην CRELI είναι ό,τι παράγουμε και ό,τι εμπορευόμαστε να έχει ποιοτική υπεροχή, ώστε όχι απλά να γίνεται αποδεκτό αλλά να καταλαμβάνει σημαντικό μερίδιο της αγοράς.

 

– Ποιο είναι το στοιχείο που θα κάνει τον πελάτη να επιλέξει ένα ελληνικό προϊόν και όχι κάποιο αντίστοιχο επώνυμο ξένης εταιρείας;

– Η ποιότητα! Σε μία άκρως ανταγωνιστική αγορά όπως είναι αυτή του ηλεκτρολογικού υλικού, το μόνο χαρακτηριστικό που θα κάνει έναν καταναλωτή να επιλέξει ένα ελληνικό προϊόν έναντι ενός αντίστοιχου επώνυμου ξένου προϊόντος δεν είναι άλλη απ’ την ποιότητα.

Και καθώς οι καταναλωτές είναι πολύ αυστηρότεροι κριτές με τα «λιγότερο επώνυμα προϊόντα» από ό,τι με τα επώνυμα, οι Έλληνες κατασκευαστές καλούνται να παράξουν προϊόντα άριστης ποιότητας χωρίς περιθώρια αστοχίας. Αυτή είναι η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε καθημερινά οι Έλληνες κατασκευαστές, και ο μόνος τρόπος να ανταπεξέλθουμε είναι η παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, τα οποία κερδίζουν μέρα με τη μέρα την εμπιστοσύνη των καταναλωτών.

 

– Κατά την οικονομική κρίση, πολλές εταιρείες έβαλαν λουκέτο, ενώ άλλες πάλι άρχισαν να υπολειτουργούν. Με ποιο τρόπο καταφέρατε εσείς να ξεφύγετε από αυτή την κατάσταση και να χτίσετε ένα γερό οικοδόμημα;

– Στην CRELI αναζητούμε λύσεις στις δύσκολες συνθήκες. Το 2009, όταν άρχισε να καταγράφεται μεγάλη μείωση στη ζήτηση ηλεκτρικών πινάκων, επιλέξαμε να προβούμε σε επέκταση των δραστηριοτήτων μας, ενδυναμώνοντας τον ήδη υπάρχοντα επιχειρηματικό χαρακτήρα μας με την παραγωγή πλαστικών σωλήνων και κυτίων και με την ίδρυση καταστημάτων λιανικής πώλησης ηλεκτρολογικού υλικού. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη διεύρυνση του πελατολογίου και την αύξηση του κύκλου εργασιών των εταιρειών μας.

Επιπλέον, κατά την περίοδο της κρίσης δώσαμε βάρος στην ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού για σύγχρονα προϊόντα που δίνουν λύσεις εξοικονόμησης ενέργειας, καθώς και για ακριβό εξοπλισμό που προσφέρει προστασία της ανθρώπινης ζωής και ασφάλεια στις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις.

Προσπαθήσαμε επίσης να αφουγκραστούμε περισσότερο το γυναικείο καταναλωτικό κοινό, έχοντας διαπιστώσει ότι οι γυναίκες είναι αυτές που πραγματοποιούν τις περισσότερες αγορές στο ελληνικό νοικοκυριό.

 Τέλος, επενδύσαμε σε νέους ανθρώπους απόφοιτους ανώτατων σχολών και επιδιώξαμε επαφή και συνεργασία με άλλες ελληνικές επιχειρήσεις του χώρου.

 

– Μιλήστε μας για τους βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους της εταιρείας.

– Στόχος είναι να παραμείνει η εταιρεία ελληνική και να συνεχίσει να προσφέρει στους συνεργάτες της ολοκληρωμένες λύσεις υψηλών προδιαγραφών, ενδυναμώνοντας ακόμη περισσότερο τους δεσμούς μαζί τους.

Άλλοι στόχοι μας είναι η περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου πωλήσεων και η αυτοματοποίηση της παραγωγής, στόχοι τους οποίους θα πετύχουμε έχοντας στο πλευρό μας περισσότερους νέους και καταρτισμένους ανθρώπους.

Η εξωστρέφεια της εταιρείας σε νέες αγορές είναι ένα θέμα πάνω στο οποίο εργαζόμαστε καθημερινά, αλλά η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να διατηρήσουμε τις αξίες που οδήγησαν την CRELI στην κορυφή. Έχοντας πάντα ανθρωποκεντρική φιλοσοφία, επιδιώκουμε ουσιαστική συνεργασία τόσο με τους πελάτες όσο και με τους προμηθευτές και το ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας.

 

– Ποιες είναι οι προσδοκίες σας από την 3η διεθνή έκθεση «Elec.tec» που θα πραγματοποιηθεί το τετραήμερο 21-24 Φεβρουαρίου 2020;

– Στις δύο πρώτες διοργανώσεις της «Elec.tec» υπήρξε οργανωμένη παρουσία αρκετών εταιρειών και φορέων του κλάδου, καθώς και ενημέρωση σχετικά με τα τρέχοντα προϊόντα και τεχνολογίες. Οι εντυπώσεις από επαγγελματίες ηλεκτρολόγους ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικές. Όλοι μαζί αποδείξαμε πως υπάρχουν δυνατότητες ολικής επαναφοράς του κλάδου, αρκεί να προσπαθήσουμε ενωμένοι οι φορείς, οι εταιρείες, επαγγελματίες και τα μέσα ενημέρωσης.

Προσδοκούμε, λοιπόν, σε μια ακόμα πιο δυναμική και ποιοτική συμμετοχή επιχειρηματικών, επαγγελματικών και επιστημονικών φορέων του χώρου, ώστε να αναδειχθεί κάθε πτυχή του κλάδου και να προσφέρουμε στους επισκέπτες μια ουσιαστική, επίκαιρη και ακόμα πιο αναβαθμισμένη έκθεση με έντονο συνεδριακό ενδιαφέρον.

Εύχομαι πραγματικά η «Elec.tec» να γίνεται όλο και δυνατότερη, ώστε να αναδεικνύεται η δυναμικότητα του ηλεκτρολογικού κλάδου, ο οποίος παράγει, εξάγει, απασχολεί ανθρώπινο δυναμικό και καινοτομεί, συνεισφέροντας σημαντικά στην ελληνική οικονομία.

 

 

ΠΡΟΣΩΠΑ

ΛΕΩΝIΔΑΣ ΜΟΣΧOΠΟΥΛΟΣ ΔΙΕΥΘYΝΩΝ ΣYΜΒΟΥΛΟΣ ΤΗΣ MICROLINK TECHNOLOGY & SECURITY

Η Μicrolink Technology & Security δραστηριοποιείται στον τομέα της εισαγωγής και εμπορίας συστημάτων ασφαλείας, καθώς και στον τομέα των εξαγωγών...

«ΤΑ DRONES ΈΧΟΥΝ ΆΠΕΙΡΕΣ ΔΥΝΑΤΌΤΗΤΕΣ»

Τεχνολογικά πρωτοπόρα είναι η ΔΕΗ όσον αφορά τις εφαρμογές drone, όπως μας αναλύει στη συνέντευξή του στον «Η» ο διευθυντής του Κέντρου Δοκιμών Ερευνών και Προτύπων (ΚΔΕΠ) της επιχείρησης κ. Κωνσταντί...

ΧΡΙΣΤΟΣ ΔΗΜΑΣ: «ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ»

Το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων έχει θέσει στόχους, πολλοί εκ των οποίων ήδη υλοποιούνται. Για να δοθούν επιπλέον κίνητρα στους επενδυτές προχωρά σε συστηματική καταγραφή κωδικοποίησης της νομοθ...

Κλείσιμο [X]