ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ - ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΟΣΟ ΤΟ ΦΩΣ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΤΗ (ΥΔΕ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΠΡΑΤΗΡΙΩΝ ΠΑΡΟΧΗΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Έγγραφο προς τις αρμόδιες υπηρεσίες των Υπουργείων Υποδομών & Μεταφορών και Ανάπτυξης & Επενδύσεων σχετικά με τη διατήρηση της λειτουργίας των υφιστάμενων πρατηρίων παροχής καυσίμων και ενέργειας, απέστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συντηρητών Εγκαταστατών Ηλεκτρολόγων (Π.Ο.Σ.Ε.Η.)

Μετά το παραπάνω έγγραφο της Ομοσπονδίας (στο οποίο τονιζόταν ότι η υφιστάμενη νομοθεσία υποχρεώνει τον Εγκαταστάτη Ηλεκτρολόγο να εκδίδει ΥΔΕ όταν η  ΕΗΕ έχει κατασκευασθεί πριν το 2006 σύμφωνα με τον ΚΕΗΕ) η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών απάντησε με έγγραφο στο οποίο επισημαίνονται τα παρακάτω:

α) Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία για τις διαδικασίες αδειοδότησης πρατηρίων υγρών καυσίμων και ενέργειας (Ν.4439/2016),  τα υφιστάμενα πρατήρια υγρών καυσίμων ή οι σταθμοί αυτοκινήτων δημόσιας χρήσης που είναι εξοπλισμένοι με αντλίες υγρών καυσίμων, που λειτουργούν στα ισόγεια  κτιρίων με ορόφους, στους οποίους στεγάζονται όσες χρήσεις αναφέρονται στην Παρ. 1 του Άρθρου 4 του Ν.2801/2000 (κατοικίες, καταστήματα, εκπαιδευτήρια, νοσηλευτήρια, οίκοι ευγηρίας, γηροκομεία, θέατρα, κινηματογράφοι ή λοιποί χώροι συνάθροισης κοινού, γραφεία, ξενοδοχεία) για να μπορούν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους θα πρέπει να πληρούν τις υποχρεώσεις του Άρθρου 25 του Ν.4439/2016. Μία από τις υποχρεώσεις αυτές (Περίπτωση iii, υπόδειξη δ΄ του  Άρθρου 25 του Ν.4439/2016) είναι η  προσαρμογή της ΕΗΕ στις απαιτήσεις του Προτύπου ΕΛΟΤ HD 384 και η έκδοση ΥΔΕ σύμφωνα με το Πρότυπο ΕΛΟΤ HD 384  ανεξαρτήτως του  χρόνου κατασκευής της.

β) Τα παραπάνω, και σε ότι αφορά την προσαρμογή της ΕΗΕ στις απαιτήσεις του Προτύπου ΕΛΟΤ HD 384 και την έκδοση ΥΔΕ σύμφωνα με το Πρότυπο ΕΛΟΤ HD 384  ανεξαρτήτως του  χρόνου κατασκευής της, ισχύουν και για την διατήρηση της λειτουργίας πρατηρίων υγρών καυσίμων και σταθμών αυτοκινήτων εξοπλισμένων με αντλίες υγρών καυσίμων που έχουν χωροθετηθεί σε απόσταση μικρότερη των τριάντα μέτρων (30) από το πλησιέστερο σημείο των κτιρίων ή των χώρων, με χρήσεις που αναφέρονται στο εδάφιο α΄ της Παρ. 1 του Άρθρου 185 του Ν.4070/2012 (εκκλησίες, νοσοκομεία, κλινικές, οίκοι ευγηρίας, γενικότερα κτίρια υγείας και πρόνοιας, εκπαιδευτήρια, ξενοδοχεία, γραφεία, καταστήματα και χώρους συνάθροισης κοινού).

Οι διατάξεις του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών (για την συνέχιση λειτουργίας υφιστάμενων πρατηρίων υγρών καυσίμων που στεγάζονται ή χωροθετούνται στους παραπάνω χώρους) και η απαίτηση προσαρμογής της ΕΗΕ στις απαιτήσεις του Προτύπου ΕΛΟΤ HD 384, στοχεύουν στην ενίσχυση της ασφαλούς λειτουργίας τους και στην προσπάθεια ελαχιστοποίησης των κινδύνων  που απορρέουν από την λειτουργία τους.

Κατά συνέπεια, θα πρέπει οι εγκαταστάτες-ηλεκτρολόγοι να ενημερωθούν ότι για τη διατήρηση λειτουργίας υφιστάμενων πρατηρίων παροχής καυσίμων και ενέργειας με τα χαρακτηριστικά που περιγράφονται παραπάνω, απαιτείται η προσαρμογή της  ΕΗΕ στο Πρότυπο ΕΛΟΤ HD 384 και η έκδοση ΥΔΕ σύμφωνα με το Πρότυπο ΕΛΟΤ HD 384, ανεξαρτήτως του χρόνου κατασκευής της σύμφωνα με την ισχύουσα Νομοθεσία για τις διαδικασίες αδειοδότησης πρατηρίων υγρών καυσίμων και ενέργειας (Ν.4439/2016).

 

 

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑ

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟ ΜΙΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΣΤΗΝ «ΑΣΤΕΡΟΜΕΡΑ» ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ KAI TOY MAKE-A-WISH

Συνεχίζοντας αδιάλειπτα το κοινωνικό του έργο, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων Πτυχιούχων Ανωτ. & Μ. Τεχνικής Εκπαίδευσης, σε συνεργασία με τον οργανισμό Make-A-Wish Greece (Κάνε-Μια-Ε...

ΠΟΣΕΗ: ΕΞΟΠΛΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

Εξειδικευμένο υλικό για τον εξοπλισμό του Ηλεκτρολογικού Εργαστηρίου της ΠΟΣΕΗ παρέλαβε αντιπροσωπεία της ΓΣΕΒΕΕ και της ΠΟΣΕΗ, στις 2 Οκτωβρίου 2019, στο χώρο του Εργαστηρίου που στεγάζεται στο Κέ...

WURTH HELLAS: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Τον Σύνδεσμο Ηλεκτρολόγων Εγκαταστατών Νομού Ηρακλείου επέλεξε η εταιρεία WURTH HELLAS για την παρουσίαση των νέων προϊόντων της, την Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2019....

Κλείσιμο [X]