ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ - ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΟΣΟ ΤΟ ΦΩΣ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΤΟ «ΕΞΥΠΝΟ» ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΘΑ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ

O ιδρυτής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Geyer παρουσιάζει στον «Η» τις τάσεις που αλλάζουν άρδην τον ηλεκτρολογικό κλάδο αλλά και την καθημερινότητά μας στο σπίτι, στη δουλειά αλλά και στην πόλη μας.

Στον διασυνδεδεμένο «έξυπνο» κόσμο που περιγράφει ο κ. Κυριαζόπουλος, οι ηλεκτρολόγοι θα είναι επαγγελματίες με «λευκά κολάρα» που θα δουλεύουν, όπως λέει, με tablet και όχι με καλέμι.

Συνέντευξη στην Κατερίνα Καρύγιαννη

Η τεχνολογία, σύμφωνα με τον κ. Κυριαζόπουλο, είναι αυτή που οδηγεί τις εξελίξεις στον ηλεκτρολογικό κλάδο, διαμορφώνοντας έναν νέο κόσμο που θα μπορεί να υπηρετεί την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάγκη για ασφάλεια και άνεση όλων μας, μέσα στο σπίτι αλλά και έξω από αυτό.

 

– Κύριε Κυριαζόπουλε, πιστεύετε ότι η κρίση στον κλάδο του ηλεκτρολογικού υλικού έχει ξεπεραστεί οριστικά; Ποιο ρόλο παίζει στο θέμα αυτό η εξέλιξη της τεχνολογίας;

Δ.Κ.: Η εξέλιξη της τεχνολογίας είναι μοχλός ανάπτυξης για πολλούς κλάδους. Ιδιαίτερα για το χώρο του ηλεκτρολογικού υλικού οι εξελίξεις προβλέπονται εξαιρετικά ευοίωνες. Σκεφτείτε τον κλάδο μας την εποχή προ κρίσης, που ήταν αποκλειστικά εξαρτημένος από την οικοδομική δραστηριότητα. Φανταστείτε τώρα το μέλλον του, με την ανάπτυξη της τεχνολογίας LED στο δημοτικό φωτισμό, με τη διείσδυση των έξυπνων τεχνολογιών σε κατοικίες και εμπορικά κέντρα, με την εξάπλωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και με την ηλεκτροκίνηση.

Μέχρι σήμερα, η προστιθέμενη αξία μας σε ένα έργο, είτε αυτό ήταν ξενοδοχείο είτε εμπορικό κέντρο, περιοριζόταν σε καλώδια, διακόπτες και κάποιους λαμπτήρες. Οι ανάγκες πλέον των σύγχρονων κατασκευών απαιτούν λύσεις φωτισμού εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, αυτοματισμούς και έξυπνες λύσεις για μέτρηση και έλεγχο της ενέργειας, φωτοβολταϊκά ή αιολικά πάρκα, καθώς και σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Ο κλάδος, λοιπόν, αντιμετωπίζει πλήθος θετικών προκλήσεων και είναι έτοιμος να περάσει σε μια νέα ελπιδοφόρα εποχή.

 

– Η εταιρεία σας ανήκει στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας στην Ελλάδα, και εσείς προσωπικά είστε μεταξύ των ανθρώπων που έχουν από χρόνια διαβλέψει ότι οι «έξυπνες» τεχνολογίες είναι το κλειδί.

Δ.Κ.: Πράγματι, οι έξυπνες τεχνολογίες θα είναι σε λίγα χρόνια δεδομένες για κάθε σπίτι και κάθε επαγγελματικό χώρο, ενώ τα έξυπνα συστήματα θα αποτελούν την καθημερινότητα όλων μας.

Χρειάζεται, λοιπόν, συνεργασία όλου του κλάδου, από τους παραγωγούς προϊόντων και τα καταστήματα ηλεκτρολογικού υλικού μέχρι και τους ηλεκτρολόγους, ώστε να είμαστε μπροστά από την τεχνολογία και να μην ακολουθούμε απλώς τις εξελίξεις. Αυτό βέβαια σημαίνει συνεχή εκπαίδευση και εξειδίκευση όλου του κλάδου στις έξυπνες τεχνολογίες.

 

– Η πρόσφατη τριμηνιαία έρευνα της International Data Corporation (IDC) προβλέπει ότι η παγκόσμια αγορά έξυπνων οικιακών συσκευών αναμένεται να αυξηθεί κατά 23,5% σε ετήσια βάση το 2019. Είναι το Smart Home ο καταλύτης για τη διεύρυνση στην αγορά των «έξυπνων» τεχνολογιών;

Δ.Κ.: Οι έξυπνες τεχνολογίες έχουν ήδη ευρεία εφαρμογή σε πλήθος επαγγελματικών χώρων, όπως π.χ. για έλεγχο ψυκτικών θαλάμων, θερμοκηπίων, γεωργικών καλλιεργειών, κτηνοτροφικών μονάδων, μεγάλων κτιριακών συγκροτημάτων κλπ. Η εξέλιξη της τεχνολογίας αναβαθμίζει αυτές τις εφαρμογές και καλύπτει τις απαιτήσεις για έλεγχο των επαγγελματικών χώρων από απόσταση.

Με το «έξυπνο» σπίτι η τεχνολογία γίνεται πλέον πιο μαζική και επηρεάζει την καθημερινότητα όλων μας. Μπαίνει στη ζωή μας προσφέροντας σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως άνεση, ασφάλεια, εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων. Και όσο πιο μαζική γίνεται μια τεχνολογία, τόσο ανοίγει ο δρόμος για επιπλέον εφαρμογές, ιδιαίτερα τεχνικής νοημοσύνης, με βάση τις οποίες το «έξυπνο» σπίτι γνωρίζει συνήθειες και ανάγκες μας και δημιουργεί συνθήκες για να τις καλύψει κατά τον καλύτερο τρόπο.

 

– Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, αναμένεται να σημειώσουν πολύ σημαντική ανάπτυξη το 2019 και οι πωλήσεις συσκευών παρακολούθησης και ασφάλειας για το σπίτι, όπως είναι οι έξυπνες κάμερες και οι έξυπνες κλειδαριές. Ποιοι είναι οι λόγοι που ευνοούν αυτή την εξέλιξη;

Δ.Κ.: Σπίτι σημαίνει «ασφάλεια». Όλοι θέλουμε στο σπίτι μας να νιώθουμε ασφαλείς. Η οικογένεια και τα οικεία μας πρόσωπα είναι πολύ σημαντικά για μας, γι’ αυτό επιζητούμε την ασφάλειά τους.

Τα «έξυπνα» συστήματα μας δίνουν τη δυνατότητα της συνεχούς παρακολούθησης του σπιτιού από μακριά, και έτσι συμβάλλουν στην εξάλειψη της ανησυχίας και μας εξασφαλίζουν μια πιο ήρεμη ζωή. «Έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο».

Η εξάπλωση επιπλέον των ενοικιάσεων μέσω της πλατφόρμας «Airbnb» συμβάλλει στην αύξηση της ζήτησης για «έξυπνες» κλειδαριές που μας δίνουν τη δυνατότητα χορήγησης πρόσβασης από μακριά, δυνατότητα η οποία κρίνεται πολύ σημαντική.

 

– Με βάση όσα περιγράφονται παραπάνω, φαίνεται πως δεν είναι μακρύς ο χρόνος που μας χωρίζει από τη μετάβαση στις «έξυπνες» πόλεις; Τις έχετε οραματιστεί; Τι θα μας προσφέρουν;

Δ.Κ.: Όλο και περισσότεροι άνθρωποι μετακινούνται σε μητροπόλεις σ’ όλο τον κόσμο. Οι παραδοσιακοί τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος αυτού –με την ανάπτυξη επιπλέον υποδομών, όπως είναι δρόμοι, πάρκινγκ ή μέσα μαζικής μεταφοράς– δεν είναι πλέον ικανοποιητικοί από άποψη οικονομίας και οικολογίας.

Πρέπει να βρεθούν «έξυπνες» λύσεις για την καλύτερη αξιοποίηση των υφιστάμενων υποδομών, οι οποίες θα βελτιστοποιούν θέματα κυκλοφορίας, μεταφορών, πάρκινγκ κλπ., αξιοποιώντας στο μέγιστο τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις. Χρειάζονται νέες ιδέες και μοντέλα για την αντιμετώπιση του πολύπλοκου αυτού προβλήματος, και σίγουρα η διασύνδεση παραγόντων όπως είναι η κεντρική διοίκηση, τα σχολεία, η Πυροσβεστική και οι υπηρεσίες αποκομιδής σκουπιδιών θα παίξει σημαντικό ρόλο στη λύση του.

Η «έξυπνη» πόλη έχει βέβαια ήδη ξεκινήσει με τα προγράμματα έξυπνης διαχείρισης φωτισμού σε δήμους και πόλεις. Τα συστήματα αυτά εξασφαλίζουν στον εκάστοτε δήμο εξοικονόμηση ενέργειας και συνεχή εποπτεία της κάθε περιοχής και των προβλημάτων της σε θέματα φωτισμού.

Ας μην μας διαφεύγει ότι ο σωστός φωτισμός σε μια πόλη ενισχύει την ασφάλεια των μετακινήσεων οδηγών και πεζών, καθώς και του αισθήματος ασφάλειας των κατοίκων. Ακόμη, αυξάνεται η ελκυστικότητα της πόλης και συνακόλουθα ενισχύεται η τοπική επιχειρηματικότητα και η βιώσιμη αστική κινητικότητα στην πόλη.

 

– Ποια είναι η πορεία της εγχώριας αγοράς και πώς διαμορφώνεται η θέση της στον παγκόσμιο χάρτη των «έξυπνων» τεχνολογιών;

Δ.Κ.: Η εγχώρια αγορά είναι συνεχώς ανοδική, και σταδιακά τα «έξυπνα» προϊόντα αντικαθιστούν τα συμβατικά. Από καινοτομίες και ωριμότητα προϊόντων είμαστε σε εξαιρετική θέση· απλά η μαζικοποίηση των προϊόντων παίρνει περισσότερο χρόνο σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σίγουρα ένας βασικός λόγος είναι η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος λόγω της κρίσης· αλλά επίσης σημαντικός λόγος είναι η έλλειψη επαρκούς τεχνογνωσίας του κλάδου να στηρίξει τις νέες τεχνολογίες.

 

– Θεωρείτε ότι οι ηλεκτρολόγοι, με βάση και την παρεχόμενη εκπαίδευση στην Ελλάδα, μπορούν να ακολουθήσουν τις διεθνείς τάσεις που μεταβάλλουν ραγδαία και δραστικά τον τρόπο δουλειάς τους;

Δ.Κ.: Η δουλειά των ηλεκτρολόγων απαιτεί πλέον πολύ καλή γνώση των προϊόντων και της τεχνολογίας, καθόσον οι πελάτες τους απαιτούν παροχή συμβουλών για προϊόντα που ανταποκρίνονται στην εξέλιξη της τεχνολογίας, την αισθητική, την οικολογία, την ευκολία συντήρησης κλπ.

Το μέλλον φέρνει ακόμη μεγαλύτερες προκλήσεις και απαιτήσεις για το επάγγελμα, με συνδυαστικές γνώσεις όλων των τομέων της ηλεκτρολογίας (του φωτισμού, του εξαερισμού, της θέρμανσης και του αυτοματισμού), αφού όλα τα συστήματα αυτά θα είναι συνδεδεμένα και θα ελέγχονται από ένα ενιαίο κέντρο.

Βαδίζουμε λοιπόν στην εποχή που οι ηλεκτρολόγοι θα είναι απόλυτα εξειδικευμένοι τεχνίτες, και από την κλασική εργασία τους με σφυρί και καλέμι θα γίνουν ειδικοί με «λευκά κολάρα», με βασικά εργαλεία τους υπολογιστές και τα τάμπλετ.

Για να μπορέσουν οι ηλεκτρολόγοι να ανταποκριθούν στις μελλοντικές απαιτήσεις, είναι απαραίτητη η συνεχής εκπαίδευση και η αλλαγή του εκπαιδευτικού συστήματος σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα σπουδών τους.

Θα πρέπει βέβαια να σημειώσω ότι ιδιαίτερα οι νεότεροι ηλεκτρολόγοι έχουν μία πολύ καλή εκπαίδευση για να ασχοληθούν ενεργά με τις «έξυπνες» τεχνολογίες.

 

– Εκτός από τις «έξυπνες» τεχνολογίες, ποιες είναι κατά τη γνώμη σας οι άλλες  μεγάλες τάσεις που θα καθορίσουν τις εξελίξεις στον κλάδο;

Δ.Κ.: Είναι τα μεγάλα θέματα που αφορούν την ενέργεια και το περιβάλλον. Και δείτε με βάση ένα παράδειγμα πώς αυτά επηρεάζουν τον κλάδο μας. Γνωρίζουμε ότι ο τουρισμός αποτελεί στη χώρα μας έναν από τους πιο σημαντικούς οικονομικούς κλάδους, καθώς και ότι τα τελευταία χρόνια έχει επισημανθεί διεθνώς η ανάγκη υιοθέτησης μίας βιώσιμης στρατηγικής στον ξενοδοχειακό κλάδο για την αειφόρο ανάπτυξη.

Έρευνες σχετικά με το θέμα αποκαλύπτουν ότι σχεδόν τα τρία τέταρτα των ταξιδιωτών (72%)  πιστεύουν ότι οι άνθρωποι πρέπει να ενεργήσουν τώρα και να κάνουν βιώσιμες επιλογές ταξιδιών για να σώσουν τον πλανήτη για τις επόμενες γενιές. Οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης είναι ήδη χώρες των «πράσινων ταξιδιωτών».

Για να μπορεί ένα ξενοδοχείο να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πελατών του και να είναι «πράσινο», πρέπει να κάνει εξοικονόμηση ενέργειας και κατά το δυνατόν να είναι ενεργειακά αυτόνομο.

Οι βασικές λειτουργίες για την εξοικονόμηση ενέργειας συμπεριλαμβάνουν τη μέτρηση της καταναλισκόμενης ενέργειας σε όλα τα δωμάτια και στους κοινόχρηστους χώρους, τον προκλιματισμό δωματίου και το συνεχή έλεγχο θερμοκρασίας, το φωτισμό και τη σκίαση των δωματίων, τον έλεγχο της θερμοκρασίας των ψυγείων και της θερμοκρασίας νερού κλπ.· όλους δηλαδή τους αυτοματισμούς που διασφαλίζουν οι «έξυπνες» τεχνολογίες.

Ταυτόχρονα οφείλει να παράγει ενέργεια με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) και να εγκαταστήσει τουλάχιστον μια στήλη για ηλεκτροκίνηση.

 

– Έχετε δηλώσει επανειλημμένως ότι οι εταιρείες που δεν θα μπορέσουν να ακολουθήσουν, θα αφανιστούν. Μέση λύση δεν υπάρχει; Το μοντέλο είναι μανιχαϊστικό λοιπόν; Είτε με την τεχνολογία είτε στο μαρασμό;

Δ.Κ.: Η τεχνολογία συνεχώς αλλάζει και βελτιώνεται, και αυτό οδηγεί τις αγορές προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Οι εταιρείες που θέλουν να επιβιώσουν θα πρέπει προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα ή να δρομολογούν οι ίδιες αυτή την εξέλιξη. Το μοντέλο δεν είναι μανιχαϊστικό, αλλά οι εταιρείες που θέλουν να εξελιχθούν, θα πρέπει να συμβαδίσουν με την τεχνολογία και τις επιταγές των πελατών τους.

 

– Η Geyer πάντως είναι σαφές ότι έχει χαράξει την πορεία της. Τι να περιμένουμε από την εταιρεία σας τα επόμενα χρόνια;

Δ.Κ.: Εκτός των «έξυπνων» τεχνολογιών, βασικός πυλώνας ανάπτυξης της εταιρείας μας είναι ο αρχιτεκτονικός φωτισμός, με συνεχείς επενδύσεις στον τομέα των προϊόντων, στο προσωπικό και στην τεχνογνωσία, με τελικό στόχο την παροχή ολοκληρωμένων λύσεων φωτισμού για οποιοδήποτε έργο.

Άλλος πυλώνας ανάπτυξης είναι ο δημοτικός φωτισμός, με εξέλιξη προϊόντων που ανταποκρίνονται σε όλες τις ιδιαιτερότητες των δήμων, είτε αυτές αφορούν υψηλό βαθμό εξοικονόμησης, είτε αισθητική, είτε έλλειψη ιδίων πόρων. Εμείς εξελίξαμε ένα σύστημα απομακρυσμένης διαχείρισης φωτισμού για τους δήμους, με πολλά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα.

Τέλος, ο αθλητικός φωτισμός είναι πολλά υποσχόμενος τομέας, και έχουμε εκπονήσει πλήθος σχετικών μελετών για μεγάλα έργα σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Το τεχνικό μας τμήμα για το φωτισμό έχει άριστη τεχνογνωσία και παρέχει υπηρεσίες πλήρους αναβάθμισης και διαχείρισης οποιουδήποτε έργου διεθνώς.

 

– Ποιο είναι το όραμα που έχετε για το δημιούργημά σας; Πού θα θέλατε να φτάσει;

Δ.Κ.: Στόχος μας είναι να καταστήσουμε την Geyer συνώνυμο της πρωτοπορίας στο χώρο του ηλεκτρολογικού υλικού και των «έξυπνων» τεχνολογιών, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

 

– Και μια ερώτηση φιλοσοφική: Ο πιο «έξυπνος» κόσμος μας μπορεί να γίνει και καλύτερος, προς όφελος της συντριπτικής πλειοψηφίας του κόσμου;

Δ.Κ.: Εάν καλύτερο θεωρείται η αύξηση του βιωτικού επιπέδου των ανθρώπων, τότε σίγουρα οι «έξυπνες» τεχνολογίες το προσφέρουν, όπως επίσης άνεση και ευκολία σε πολλά θέματα της καθημερινότητάς μας. Άλλωστε η ανάπτυξη των «έξυπνων» τεχνολογιών ξεκίνησε από την ανάγκη του ανθρώπου για βελτίωση της ζωής του.

Σε πιο μαζική κλίμακα, η εξοικονόμηση ενέργειας και κόστους δίνει τη δυνατότητα στα κέντρα αποφάσεων να διαχειρίζονται καλύτερα τους πόρους και να τους διαθέτουν εκεί που υπάρχει πραγματικά ανάγκη, βελτιώνοντας τη ζωή των πολιτών.

Τέλος, οι «έξυπνες» τεχνολογίες μπορούν να βοηθήσουν ανήμπορους ανθρώπους στο να αυτοεξυπηρετούνται ή να καλούν σε βοήθεια σε περίπτωση ανάγκης. Επίσης ο φωνητικός έλεγχος συσκευών δίνει τη δυνατότητα σε άτομα με αναπηρία ή προβλήματα όρασης να έρθουν σε επαφή με τον κόσμο του διαδικτύου. Το ίδιο ισχύει και με τα δισεκατομμύρια αναλφάβητων του πλανήτη.

Η βελτίωση, λοιπόν, της τεχνολογίας μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων και της κοινωνίας μας. Το αν θα γίνει αυτό, όμως, είναι πάντοτε ζήτημα των ανθρώπων που κατέχουν την τεχνολογία και εξαρτάται από το πώς επιλέγουν να τη χρησιμοποιήσουν.

 

 

ΠΡΟΣΩΠΑ

Η ΟΥΡΑΝIΑ ΓΕΩΡΓΟΥΤΣAΚΟΥ, ΓΕΝΙΚH ΓΡΑΜΜΑΤEΑΣ ΤΗΣ LIGHTINGEUROPE, ΜΙΛA ΣΤΟ ΤΕYΧΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡIΟΥ

«Την αξία του σωστού φωτισμού πρέπει να την βιώσεις για να την καταλάβεις» υπογραμμίζει....

ΝIΚΟΣ ΜΠΡΙΝIAΣ CHIEF COMMERCIAL OFFICER ΤΗΣ EDISION HELLAS

Η Εdision Hellas είναι εταιρεία αποκλειστικά για χονδρική πώληση σε δίκτυο καταστημάτων συνεργατών στην ελληνική και παγκόσμια αγορά....

ΜΑΡIΑ ΚΑΠΕΛAΚΗ COUNTRY MANAGER ΤΗΣ DEVOLO ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛAΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚYΠΡΟ

Η devolo είναι από τις μεγαλύτερες εταιρείες που διαθέτουν προϊόντα για μεταφορά σήματος ΙΡ μέσω ηλεκτρικού ρεύματος, ευρέως γνωστά ως Powerline....

Κλείσιμο [X]