ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ - ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΟΣΟ ΤΟ ΦΩΣ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ

Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΤΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΕΘ

ΠΆΝΩ ΑΠΌ 50 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΏ Η ΖΗΜΙΆ, ΛΈΕΙ Η ΟΒΣΘ

Η ματαίωση της ΔΕΘ, όπου στα 94 χρόνια της ιστορίας της δεν πραγματοποιήθηκε μόνο στα χρόνια της Κατοχής και του εμφυλίου πολέμου, θα στοιχίσει από την οικονομία ειδικά της Θεσσαλονίκης και κατ’ επέκταση της Βορείου Ελλάδος πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ σε μια περίοδο που η οικονομία της πόλης έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από την επιδημική κρίση, σε συνέχεια του lockdown και της και της έλλειψης τουριστών.

Οι οικονομικές συνέπειες θα είναι τεράστιες με μεγάλους χαμένους τους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης που ανέμεναν ως σανίδα σωτηρίας την έκθεση για να πάρουν μία ανάσα.

Τα ξενοδοχεία της πόλης κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ κατέγραφαν πολύ υψηλές πληρότητες, φτάνοντας ακόμα και το 100%, ενώ σημαντική θα είναι και η ζημιά για τα εμπορικά καταστήματα, που επίσης έπαιρναν ζωή κατά τη διάρκεια της έκθεσης.

Πέρα όμως από το άμεσο οικονομικό πλήγμα, η Θεσσαλονίκη θα χάσει και σε εξωστρέφεια και προβολή καθώς κάθε Σεπτέμβριο αποτελούσε το πολιτιστικό, πολιτικό και εμπορικό κέντρο της χώρας.

Επίσης, έμμεσες θα είναι και οι απώλειες από τις επιχειρηματικές και άλλου είδους συμφωνίες που θα χαθούν, καθώς τιμώμενη χώρα της φετινής ΔΕΘ επρόκειτο να είναι η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη της Ευρώπης, η Γερμανία.

Το Γερμανικό Περίπτερο είχε σχεδόν καλυφθεί με συμμετοχές από τους μεγαλύτερους κλάδους της Γερμανικής οικονομίας, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, η ενέργεια, οι ταχυμεταφορές και τα logistics, η φαρμακοβιομηχανία, η αγροδιατροφή, η πληροφορική, οι αεροπορικές μεταφορές, η διαχείριση αποβλήτων και η προστασία του περιβάλλοντος.

Δεδομένη θεωρούνταν και η επίσκεψη της Καγκελαρίου Μέρκελ, μάλιστα σε μια περίοδο ιδιαίτερου γεωπολιτικού ενδιαφέροντος με τις συνθήκες που επικρατούν στο Αιγαίο αυτό θα ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσε να συμβεί για τη χώρα μας.

Με την ακύρωση της 85ης ΔΕΘ προμηνύεται του τι θα ακολουθήσει στο δεύτερο εξάμηνο του έτους για τη χώρα, με πιθανό ένα δεύτερο κύμα πανδημίας, όπου βέβαια θα αναθεωρηθούν επί τα χείρω και οι προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας.

Στο πρώτο εξάμηνο του έτους η ζημιά ήταν της τάξης των 6,1 δισ. ευρώ, ωστόσο η κακή πορεία των εσόδων από τον τουρισμό σε συνάρτηση με τις δυσοίωνες εκτιμήσεις των ειδικών για την πορεία της πανδημίας τον Σεπτέμβριο, ενισχύουν αυτούς τους προβληματισμούς.

Ο τομέας του τουρισμού ο οποίος έχει χάσει οριστικά την θερινή τουριστική σεζόν, πλέον χάνει και κάθε άλλη μορφή τουρισμού όπως ο συνεδριακός ή εκθεσιακός τουρισμός.

Μεγάλα ξενοδοχεία, με αρχή αυτά της Θεσσαλονίκης, θα παρακμάσουν και μαζί τους, μια σειρά άλλων επιχειρήσεων όπως η εστίαση, το λιανεμπόριο, οι μεταφορές αλλά και η παροχή υπηρεσιών καθώς οι επιπτώσεις θα είναι αλυσιδωτές.

Με βάση τα παραπάνω είναι αυτονόητο πως η κυβέρνηση πρέπει να στηρίξει τις επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης με όλους τους τρόπους.

 

 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

OLYMPIA ELECTRONICS A.E.: ΤOΠΟΘΕΤΗΣΗ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΣΕ ΚΤΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑ.

Η καινοτομία αποτελεί βασικό συστατικό της βιωσιμότητας της OLYMPIA ELECTRONICS A.E. Σε ένα περιβάλλον όπου η τεχνολογία αλλάζει άρδην την καθημερινότητα και ο πελάτης αλλάζει συνεχώς το καταναλωτικ...

Η ΦΩΤΟΚΥΚΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΝΑΞΟ

Η Φωτοκύκλωση με τους "Φύλακες της Φύσης" ξεκίνησαν, τις θεατρικές παραστάσεις τηρώντας όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα προστασίας. Ο Φώτης, η Φωτούλα και η Φωτοκύκλωση έδωσαν 4 παραστάσεις στη Νά...

ΔΩΡΕΕΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΕΡΓΟΛΗΠΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΧΑΝΙΩΝ

Συνεχίζοντας να προσφέρει στη κοινωνία των Χανίων και επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά το κοινωνικό του προσανατολισμό, ο Συνεταιρισμός Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων Χανίων, προσέφερε στο «Χαμόγελο του Παι...

Κλείσιμο [X]