ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ - ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΟΣΟ ΤΟ ΦΩΣ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ

«ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΡΑΞΗ ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΑΛΛΟΙ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΛΟΓΙΑ»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΟΥΛΟΓΛΟΥ, ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΤΙΡΙΑΚΟΥ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ASTRON ELECTRIC.

Συνέντευξη στον Πάνο Κατσαχνιά

Η εταιρία Astron Electric Α.Ε. είναι μία εμπορική εταιρεία με σχεδόν 30 χρόνια εμπειρίας και εξειδίκευσης στον κλάδο του ηλεκτρολογικού υλικού και φωτισμού. Μια συνεταιριστική επιχείρηση ηλεκτρολόγων με έδρα την Καλαμάτα, που ιδρύθηκε το 1997 από τη συγχώνευση της Συνεταιριστικής Επιχείρησης Ηλεκτρολόγων Μεσσηνίας και του Συνεταιρισμού Ηλεκτρολόγων Λακωνίας.

Στην συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό μας , ο κ. Στέφανος Τουλόγλου Επιστημονικός Συνεργάτης Συστημάτων Κτιριακού Αυτοματισμού της Astron Electric Α.Ε., μίλησε για την εταιρεία που ως πολυμετοχική επιχείρηση, προσπαθεί να οικοδομεί στενές σχέσεις συνεργασίας με τους πελάτες, τους συνεργάτες και το έμψυχο δυναμικό των καταστημάτων της, λειτουργώντας ως ομάδα. Στοχεύει στην μεγαλύτερη δυνατή ικανοποίηση των πελατών της μέσα από την υψηλή ποιότητα προϊόντων και υπηρεσιών, ενώ μας μίλησε διεξοδικότερα, για το Τμήμα Τεχνικής ΚΝΧ, που συμβάλλει δυναμικά και ενημερωτικά στην εντρύφηση όλων (ιδιωτών και τεχνικών ηλεκτρολόγων) στη συγκεκριμένη τεχνική.

Πως θα περιγράφατε το προφίλ της Astron Electric;

Η Astron Electric Α.Ε. είναι μια συνεταιριστική επιχείρηση εμπορίας και διανομής ηλεκτρολογικού υλικού με έδρα την Καλαμάτα.
Εκτός του ηλεκτρολογικού υλικού δραστηριοποιείται επίσης και στην Εμπορία και Διανομή Καλωδίων, Εξοπλισμού, στη Μελέτη, κατασκευή και υποστήριξη Φωτοβολταϊκών συστημάτων, Φωτισμού, Διαχείρισης ηλεκτρικών εγκαταστάσεων (ΚΝΧ), Μετρήσεων καλύπτοντας με τον πλέον επαγγελματικό τρόπο την ανάγκη παροχής υψηλής ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών.
Το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας συμπεριλαμβάνει περί τους 80.000 κωδικούς ειδών, όπου για την διακίνηση τους εφαρμόζεται συστήματα της τεχνολογίας γραμμωτού κώδικα Barcode.
Μέχρι σήμερα, έχει παρουσία σε 7 νομούς της χώρας με καταστήματα στην Καλαμάτα όπου είναι και η έδρα της εταιρείας, στη Σπάρτη, στην Τρίπολη, στον Πύργο, στο Ναύπλιο, στην Κόρινθο και στην Αθήνα στον Αγ. Δημήτριο (Μπραχάμι).
Απασχολεί 45 άτομα και 3 εξωτερικούς συνεργάτες που μαζί με τους Μετόχους της εταιρείας αποτελούν την «ψυχή» της επιχείρησης.

Τι είναι αυτό που την κάνει την εταιρεία να ξεχωρίζει στον τομέα της;

Θα μου επιτρέψετε να σας απαντήσω βιωματικά για τη φιλοσοφία της Astron  Electric και με γνώμονα την απλά και μόνο επιστημονική – συμβουλευτική σχέση μου με αυτή, που αφορά την τεχνική ΚΝΧ, και για το μικρό χρονικό διάστημα που υπάρχει η σχέση αυτή.
Από την αρχή λοιπόν, ήταν πασίδηλα εμφανές το υψηλό αίσθημα ευθύνης με το οποίο η εταιρεία αναπτύσσει την επιχειρηματικότητά της, με σεβασμό στους ανθρώπους της και στο περιβάλλον συμβάλλοντας στην αντίληψη για λειτουργίες και πρακτικές μιας κοινωνικά υπεύθυνης επιχείρησης.
Ακόμη η εταιρεία ως πολυμετοχική επιχείρηση, προσπαθεί να οικοδομεί στενές σχέσεις συνεργασίας με τους πελάτες, τους συνεργάτες και το έμψυχο δυναμικό των καταστημάτων της, που πραγματικά λειτουργεί ως ομάδα. Αυτό γίνεται αντιληπτό από την πίστη και το πάθος που στοχεύουν οι άνθρωποί της στην μεγαλύτερη δυνατή ικανοποίηση των πελατών της μέσα από υψηλή ποιότητα προϊόντων και υπηρεσιών, προσδοκώντας έντιμη και υγιή επιχειρηματική δραστηριότητα. Η δραστηριότητα αυτή βασίζεται και στην συνεχή αξιοποίηση (ανατροφοδότηση) όλων των πληροφοριών – που προέρχονται από το δίκτυο των καταστημάτων της, αλλά και από το δίκτυο των πωλητών της – και οι οποίες συμβάλλουν σημαντικά στην περαιτέρω βελτίωση της θέσης της στην αγορά.

Τι το καινοτόμο έχει να προτείνει την εποχή αυτή;

Όπως ήδη σας ανέφερα οι υπηρεσίες της Astron Electric Α.Ε. εκτείνονται από την απλή προμήθεια ηλεκτρολογικού υλικού, τη μελέτη και εγκατάσταση πολύπλοκων συστημάτων παραγωγής και εξοικονόμησης ενέργειας, μέχρι και την εξειδικευμένη πρόταση φωτισμού για τον οποιοδήποτε χώρο, καθώς επίσης και εγκαταστάσεων φωτοβολταϊκών συστημάτων.
Στη δύσκολη εποχή που βρισκόμαστε ως χώρα η εταιρεία κάνει πράξη και έργο την έννοια και την ουσία της πολυπόθητης ανάπτυξης για την οποία όλοι αναφέρονται στα λόγια. Με μια  πραγματικά εντυπωσιακή και δυναμική επένδυση, η εταιρεία λοιπόν, κάνει πρόταση για ανάπτυξη, εντάσσοντας στις δραστηριότητές τις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις τεχνικής ΚΝΧ, -αυτές των έξυπνων κτιρίων- και συμμετέχει στην μελλοντική εξέλιξη των σύγχρονων αυτών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων.
Έτσι δημιούργησε το Τμήμα Τεχνικής ΚΝΧ, το οποίο έχει ως σκοπό να αναπτύσσει μια μοναδική προσέγγιση στο σχεδιασμό των έξυπνων σπιτιών και κτιρίων, να προμηθεύει τα απαιτούμενα υλικά ΚΝΧ τους συνεργάτες της και ταυτόχρονα να συμβάλλει δυναμικά και ενημερωτικά στην εντρύφηση όλων (ιδιωτών και τεχνικών ηλεκτρολόγων) στη συγκεκριμένη τεχνική.

Μιλήστε μας λίγο περισσότερο για την συγκεκριμένη τεχνική;

Ως γνωστόν, η τεχνική ΚΝΧ αποτελεί το παγκόσμιο πρότυπο για τον κτιριακό αυτοματισμό. Δηλαδή, για τον έλεγχο σε εφαρμογές αυτοματισμού τόσο σε οικίες όσο και σε μεγαλύτερα κτίρια ενώ έχει 23 περίπου χρόνια επιτυχούς παρουσίας και εμπειρίας στην αγορά.
Μια ηλεκτρική εγκατάσταση τεχνικής ΚΝΧ, υλοποιείται με τις ελάχιστες αλλά απαραίτητες συνδέσεις, περιορίζοντας αισθητά τις περιπτώσεις λαθών, είναι διαχρονικά επεκτάσιμη και εναρμονισμένη σε μελλοντικές ανάγκες  και νέες απαιτήσεις χρηστών. Ταυτόχρονα   αποτελεί ένα ανοιχτό πρωτόκολλο επικοινωνίας απεριόριστων δυνατοτήτων που υποστηρίζει όλα τα μέσα επικοινωνίας, όπως Twister pair, Power line, ραδιοσυχνότητα (RF) & IP/Ethernet. Με την τεχνική KNX είναι δυνατός ο έλεγχος καινοτόμων και αποκεντρωμένων εφαρμογών κτιριακού αυτοματισμού, με την πραγματοποίηση πολλών αλληλοεξαρτώμενων λειτουργιών.
Η ηλεκτρική εγκατάσταση που υλοποιείται με την τεχνική ΚΝΧ διαθέτει δυο ανεξάρτητα μεταξύ τους κυκλώματα που χαρακτηρίζονται ως: κυκλώματα ισχύος τα οποία λειτουργούν με την τάση του δικτύου 230V και είναι αυτά που ενεργοποιούν –μόλις λάβουν την κατάλληλη εντολή– τα διάφορα φορτία της ηλεκτρικής εγκατάστασης, π.χ. φωτισμό, ρολά/περσίδες/κουρτίνες, θέρμανση, εξαερισμό και κλιματισμό, συστήματα ασφαλείας, διαχείριση και καταγραφή ενέργειας, σηματοδότηση και παρακολούθηση, έλεγχο ήχου/εικόνας, έλεγχο λευκών οικιακών συσκευών κ.λπ. Κυκλώματα επικοινωνίας, τα οποία λειτουργούν με χαμηλή τάση ασφαλείας 29V (SELV) και απαιτεί το δικό του ειδικό καλώδιο YCYM 2 x 2 x 0,8 mm. Μέσω του καλωδίου αυτού μεταφέρονται και ανταλλάσσονται δεδομένα/πληροφορίες λειτουργιών από και προς όλες τις αντίστοιχης τεχνικής ΚΝΧ συσκευές.
Οι  συσκευές ΚΝΧ, μπορεί να είναι αισθητήρια π.χ. push buttons, ανιχνευτές κίνησης, θερμοστάτες, κ.λπ., και να στέλνουν εντολές στο δίκτυο του συστήματος ή ενεργοποιητές και να δέχονται και να εκτελούν τις προηγούμενες εντολές.
Φανταστείτε πως, σε ένα έργο τεχνικής ΚΝΧ μπορούν να συνυπάρχουν και να επικοινωνούν μεταξύ τους υλικά από περισσότερους των 300 κατασκευαστών, μόνο με τη χρήση μίας τεχνολογίας, ουσιαστικά ενός και μόνο λογισμικού του ETS4. Αυτό σημαίνει πως, τα υλικά τεχνικής ΚΝΧ προγραμματίζονται, και για τον λόγο αυτόν χαρακτηρίζονται ως έξυπνα, ενώ οι εγκαταστάσεις που περιλαμβάνουν αυτά χαρακτηρίζονται με τη σειρά τους ως έξυπνες. Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί πως ο ηλεκτρονικός υπολογιστής (Η/Υ) που  χρησιμοποιείται για τον προγραμματισμό των υλικών ΚΝΧ και την έναρξη της λειτουργίας της ηλεκτρικής εγκατάστασης. Μετά από τις διαδικασίες αυτές η  ηλεκτρική εγκατάσταση λειτουργεί αυτόνομα, δηλαδή, χωρίς την ύπαρξη του ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Με ποιες ενδεικτικές εφαρμογές αντιλαμβάνεται κάποιος τα πλεονεκτήματα της τεχνικής ΚΝΧ;

Μια έξυπνη ηλεκτρική εγκατάσταση τεχνικής ΚΝΧ είναι επακριβώς προσαρμοσμένη στον τρόπο ζωής των χρηστών της, που επενδύουν στην ηλεκτρική τους εγκατάσταση, και είναι λογικό να επιθυμούν και να απαιτούν συμβατές λύσεις συστημάτων που να έχουν μέλλον. Τα κύρια αιτήματα των σύγχρονων καταναλωτών για τις σύγχρονες υπηρεσίες του κτιρίου επικεντρώνονται στην υψηλή άνεση της διαβίωσής τους,  στην χαμηλή  κατανάλωση  ενέργειας  και  στη μεγάλη  αξιοπιστία.
Για τον λόγο αυτόν, οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις τεχνικής ΚΝΧ –ως κτιριακοί αυτοματισμοί υψηλής αισθητικής– απευθύνονται στους καθημερινούς και σύγχρονους ανθρώπους που επιθυμούν να προσαρμόζουν τις  συνθήκες του φωτισμού των διαφόρων χώρων του σπιτιού τους σύμφωνα με τις συνήθειές τους (σενάρια) π.χ. παρακολούθηση TV, δείπνο κ.α. Που επιθυμούν να ελέγχουν και να επικοινωνούν αμφίδρομα με την ηλεκτρική τους εγκατάσταση με απλές κινήσεις από το κινητό τους ή το tablet τους, από όπου και να βρίσκονται. Που έχουν αμφιβολία πως άφησαν κάποια φώτα του σπιτιού τους αναμμένα ή κάποια συσκευή σε πρίζα, πως άφησαν κάποια ηλεκτρικά ρολά ανεβασμένα, πως δεν κλείδωσαν φεύγοντας από το σπίτι τους, και επιθυμούν με έναν απλό έλεγχο π.χ. το πάτημα ενός μπουτόν να αποκαθιστούν την πνευματική τους ηρεμία. Που επιθυμούν επιστρέφοντας στο σπίτι τους ή πηγαίνοντας στο εξοχικό τους να υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες περιβάλλοντος (θέρμανσης ή δροσισμού) και ζεστό νερό χρήσης. Που επιθυμούν εξοικονόμηση της καταναλισκόμενης ηλεκτρικής ενέργειας για τον περιορισμό των φουσκωμένων λογαριασμών. Που επιθυμούν μια ηλεκτρική εγκατάσταση με όλα τα παράπλευρα συστήματα π.χ. συναγερμός, θυροτηλεόραση, κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης κ.λπ. ενσωματωμένα σε αυτή, για ευκολότερους και λειτουργικότερους ελέγχους που εξασφαλίζουν άνεση και ασφάλεια στη διαβίωσή τους. Που επιθυμούν από την ηλεκτρική τους εγκατάσταση να διαθέτει την ευελιξία, ώστε να προσαρμόζεται στον τρόπο ζωής τους  και ταυτόχρονα στις νέες απαιτήσεις τους, χωρίς μερεμέτια και με ελάχιστο κόστος.

Ο ρόλος του τμήματος ΚΝΧ της Astron Electric που εμπλέκεται σε όλα αυτά;

Η ανάδειξη της μοναδικότητας και των ιδιαιτεροτήτων του κάθε έργου, ώστε να καλύπτονται δυναμικά, με τεχνικές γνώσεις, εμπειρία και δημιουργική προσέγγιση, για να επιτευχθεί το ζητούμενο, δηλαδή,  το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα με την καλύτερη δυνατή σχέση ποιότητας, λειτουργικότητας και κόστους.
Αυτά γίνονται εφικτά με τη σχεδίαση της λύσης της κάθε εφαρμογής και την επιλογή του σωστού συστήματος αυτοματισμού σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες  των  χρηστών της, που προκύπτουν μετά από ενδελεχή συζήτηση με αυτούς. Σκοπός όλων αυτών είναι η έξυπνη εγκατάσταση να εξυπηρετεί τους διαβιούντες στο κτίριο και όχι να τους παγιδεύει … με υπερβολικές λειτουργίες που ενδεχομένως δεν είναι αναγκαίες για αυτούς και δεν συνάδουν στην ιδιοσυγκρασία τους.
Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί πως οι εξειδικευμένοι υπάλληλοι σε κάθε κατάστημα μας, είναι σε θέση να προσεγγίσουν, να προτείνουν κατάλληλες λύσεις για να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των ενδιαφερομένων. Ως συνάρτηση λοιπόν, των παραπάνω το τμήμα τεχνικής ΚΝΧ της εταιρείας αναλαμβάνει με υπευθυνότητα, ξεχωριστά αλλά και ολοκληρωτικά:

  1. την ανάδειξη των πραγματικών απαιτήσεων και αναγκών των χρηστών του  έξυπνου κτιρίου,
  2. την μελέτη και σχεδίαση του έξυπνου κτιρίου,
  3. την πρόταση λύσεων σύμφωνα με τη μελέτη,
  4. την ανάδειξη λειτουργιών της ηλεκτρικής εγκατάστασης τεχνικής ΚΝΧ
  5. την επιλογή του κατάλληλου συστήματος  αυτοματισμού καθώς και των κατάλληλων για τον σκοπό αυτό υλικών ΚΝΧ,
  6. την υλοποίηση – κατασκευή, της ηλεκτρικής εγκατάστασης μέσω συνεργατών της,
  7. την τεχνική υποστήριξη – σε όλα τα επίπεδα – και επίβλεψη έργων,
  8. τον προγραμματισμό των έξυπνων συσκευών της ηλεκτρικής εγκατάστασης καθώς και
  9. τις απαραίτητες δοκιμές και τροποποιήσεις  λειτουργιών της ηλεκτρικής εγκατάστασης ΚΝΧ

Η συνεργασία της εταιρείας με μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρίες υλικών τεχνικής ΚΝΧ στον κόσμο, όπως π.χ. η ΑΒΒ, σε συνδυασμό με τις γνώσεις και το πάθος για το αντικείμενο των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων τεχνικής ΚΝΧ, εγγυώνται την ποιότητα και την επιτυχία των διαφόρων έργων, τόσο από την πλευρά των ενδεικνυόμενων για την κάθε περίπτωση λύσεων, όσο και από την πλευρά της υλοποίησης αυτών.

Ποιοι οι μελλοντικοί στόχοι της εταιρείας σχετικά με την τεχνική ΚΝΧ;

Η Astron Electric ως ηλεκτρολογικός σύμμαχος ηλεκτρολόγων τεχνικών και μηχανικών, τεχνικών και μελετητικών γραφείων αλλά και ιδιωτών επιθυμεί να συμβάλλει με τον τρόπο της στην σύγχρονη και υψηλών προδιαγραφών τεχνουργία του ΚΝΧ.
Αυτό είναι ήδη εφικτό μέσα από τις υπάρχουσες δραστηριότητες της εταιρείας και πιο συγκεκριμένα με την πρόταση επικουρικών αλλά και εξειδικευμένων λύσεων στους συνεργάτες της, με την προμήθεια των απαιτούμενων υλικών ΚΝΧ σε αυτούς, και ταυτόχρονα με τη συμβολή της στην εντρύφηση όλων (ιδιωτών και τεχνικών ηλεκτρολόγων) στη συγκεκριμένη τεχνική.

 

 

ΠΡΟΣΩΠΑ

Η ΟΥΡΑΝIΑ ΓΕΩΡΓΟΥΤΣAΚΟΥ, ΓΕΝΙΚH ΓΡΑΜΜΑΤEΑΣ ΤΗΣ LIGHTINGEUROPE, ΜΙΛA ΣΤΟ ΤΕYΧΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡIΟΥ

«Την αξία του σωστού φωτισμού πρέπει να την βιώσεις για να την καταλάβεις» υπογραμμίζει....

ΝIΚΟΣ ΜΠΡΙΝIAΣ CHIEF COMMERCIAL OFFICER ΤΗΣ EDISION HELLAS

Η Εdision Hellas είναι εταιρεία αποκλειστικά για χονδρική πώληση σε δίκτυο καταστημάτων συνεργατών στην ελληνική και παγκόσμια αγορά....

ΜΑΡIΑ ΚΑΠΕΛAΚΗ COUNTRY MANAGER ΤΗΣ DEVOLO ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛAΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚYΠΡΟ

Η devolo είναι από τις μεγαλύτερες εταιρείες που διαθέτουν προϊόντα για μεταφορά σήματος ΙΡ μέσω ηλεκτρικού ρεύματος, ευρέως γνωστά ως Powerline....

Κλείσιμο [X]