ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ - ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΟΣΟ ΤΟ ΦΩΣ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ

ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΜΕ ΑΠΟΜΑΚΡΥΣΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ: Κ. ΤΡΙΔΗΜΑ Γ. ΜΙΧΑΗΛ*

Σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσουμε απλά και περιγραφικά να παρουσιάσουμε μια εφαρμογή ενός συστήματος  ασφαλείας και επιτήρησης 16 καμερών, με δυνατότητα απομακρυσμένης διαχείρισης μέσω συστήματος WiFi και γραμμής ADSL.
Ο ορισμός ενός συστήματος κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης ( CCTV ) σαν επιτήρησης η σαν επιτήρησης και ασφάλειας είναι σημαντικός .
Ένα σύστημα επιτήρησης έχει σαν βασικό σκοπό την επιτήρηση ενός χώρου( πχ ενός καταστήματος) με την δυνατότητα καταγραφής των συμβάντων σε κάποιο αποθηκευτικό μέσο. Ο χρήστης μπορεί να ανατρέξει όποτε χρειαστεί στα αρχεία για να εντοπίσει κάποιο συμβάν.
Ένα σύστημα επιτήρησης και ασφάλειας   πέρα των παραπάνω έχει σκοπό και να λειτουργήσει σαν σύστημα ασφαλείας για τον χώρο που εποπτεύεται.
Δηλαδή θα πρέπει το σύστημα να μπορεί να ειδοποιήσει σε περίπτωση κάποιας έκτακτης ανάγκης( παραβίαση, Διακοπή ρεύματος, βανδαλισμού κλπ) με οποιοδήποτε τρόπο( sms,email, ηχητική προειδοποίηση, προγραμματισμένη ενέργεια κα).
Οι παραπάνω προτάσεις δίνουν και την διαφορά ανάμεσα στους δύο τύπους κυκλωμάτων CCTV που συναντούμε στις σύγχρονες εγκαταστάσεις.

To project περιγράφεται ως εξής:

1) Επιτήρηση.

Σύστημα για την επιτήρηση ενός μικρού πάρκου φωτοβολταικών στοιχείων στο ύπαιθρο με 8 κάμερες IP και καταγραφή σε δικτυακό DVR/NVR. Δυνατότητα σύνδεσης μέσω ασύρματου δικτύου Wi-Fi με κοντινή οικία 4 χλμ απόστασης με οπτική επαφή. Χρήση της ADSL για πρόσβαση στον χώρο των καμερών από οπουδήποτε (ακόμη και με κινητό τηλέφωνο) Live η Backup είτε από την κοντινή οικία η μέσω ADSL.

2) Ασφάλεια.
 

Το σύστημα πρέπει να έχει την δυνατότητα να λειτουργεί σε όλες τις συνθήκες και να ειδοποιεί σε οποιαδήποτε προσπάθεια παραβίασης του χώρου των φωτοβολταικών. Θα ήταν επιθυμητό να υπήρχε και δυνατότητα αποτροπής της εισόδου στον χώρο μέσω κάποιας σειρήνας η ακόμη και φωτισμού στον χώρο κατά την διάρκεια της νύχτας.

Για την υλοποίηση θα χωρίσουμε το project αυτό σε 3 μέρη:

 1. Το κυρίως σύστημα καταγραφής επιτήρησης και ασφάλειας.
 2. Το σύστημα Wi-Fi
 3. To modem router και η ADSL γραμμή.

 

Ας δούμε τώρα κάθε μέρος ξεχωριστά. Η μελέτη του χώρου σύμφωνα με τις απαιτήσεις του απαιτεί την χρήση 8 καμερών IP εξωτερικά στην περίφραξη καθώς και 4 καμερών IP εσωτερικά για την κίνηση μέσα στον χώρο του γηπέδου.
Οι κάμερες IP είναι όλες 1,3 Megapixel (High Resolution) Varifocal 3-9.5mm.
Η καλωδίωση που χρειάζεται ουσιαστικά είναι η δομημένη καλωδίωση ενός δικτύου LAN γύρω από την περίφραξη με απλό UTP CAT6 και την χρήση Switch με Power Over Ethernet (POE) για την τροφοδοσία και των καμερών που είναι και αυτές με POE (Τροφοδοσία δηλαδή μέσω του καλωδίου δικτύου UTP).
H καλωδίωση (κάμερες) φαίνεται με κόκκινο χρώμα από το σημείο τερματισμού που θα τοποθετηθεί και το NVR (Μικρή αποθήκη στο γήπεδο) Α.

Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι τα εξής:

 1. Καταγραφικό NVR-DVR 16 καναλιών υβριδικό της AverMedia EH6216( Leaflet 1) με σκληρό δίσκο 1,5ΤΒ
 2. Οθόνη TFT 22”
 3. Κάμερες ACM-1231 με Varifocal φακό από 3-9,5mm με υπέρυθρα LED 30μέτρων(Leaflet 2) της ACTi.
 4. Βάσεις στήριξης καμερών
 5. Καλώδιο UTP Cat6
 6. Καλώδιο ρεύματος 2x2mm
 7. Switcher 5port Cat6 me POE
 8. UPS 3000Watt για το NVR και το τροφοδοτικό των καμερών
 9. Τροφοδοτικό 220/48Vac 5A


Στήνουμε το σύστημα και ρυθμίζουμε το σύστημα NVR για την καταγραφή. Μέσα από το λογισμικό του καταγραφικού μπορούμε να ορίσουμε ορισμένο motion detection με λειτουργία ασπίδας και μάσκας έτσι ώστε το σύστημα μόλις βλέπει κάτι να ειδοποιεί είτε μέσω SMS , email η με κάποια ενέργεια όπως ενεργοποίηση φωτισμού, σειρήνας κλπ.
Όταν θα συνδεθούμε στο δίκτυο μέσω ασύρματου και ADSL θα μπορούν να λειτουργήσουν τα παραπάνω.
Είναι φανερό ότι οι κάμερες λόγω ότι είναι Megapixel μπορούν να δώσουν πολύ καλή ποιότητα εικόνας η οποία μπορεί να μεγεθυνθεί και να δείξει πολύ καλή εικόνα χωρίς το γνωστό έντονο «πιξέλιασμα».
Σημειώνουμε εδώ ότι το δίκτυο που στήνουμε LAN είναι 1GB. Αυτό σημαίνει ότι τα switch, το καλώδιο και ο τερματικός εξοπλισμός πρέπει να είναι Cat6. Το προτιμούμε διότι έχουμε αρκετές κάμερες και με μεγάλη ανάλυση οπότε καλύτερη ταχύτητα δικτύου σημαίνει καλύτερη απόκριση χωρίς προβλήματα traffic.
Το πρώτο μέρος του project ολοκληρώνεται με την ρύθμιση ανάλογα του EH6216 DVR/NVR.
Το συγκεκριμένο μηχάνημα έχει ETHERNET. Όλες οι κάμερες μέσω του τελευταίου switch ενώνονται με την ETHERNET και αυτή ταυτόχρονα ενώνεται με την διάταξη του ασύρματου δικτύου όπου τα δεδομένα μεταφέρονται στην απομακρυσμένη οικία.

Β) Ασύρματο Δίκτυο.

Για την υλοποίηση του ασύρματου δικτύου χρησιμοποιούμε 2x Wireless Access Point με ενσωματωμένη κεραία σε  κατάσταση λειτουργίας BRIDGE.
Προτείνουμε την συσκευή της STRAIGHT CORE GWP-116 οι οποία τοποθετούνται η μία απέναντι από την άλλη με οπτική επαφή και ρυθμίζεται  μέσα από το web Interface ανάλογα έτσι ώστε να επιτευχθεί επαφή σε κατάσταση BRIDGE.Οι συσκευές αυτές είναι POWER OVER ETHERNET που σημαίνει ότι τροφοδοτούνται από κάτω ( ένα καλώδιο UTP συνδέει την κεραία με το Switch που συνδέεται με την ETHERNET του καταγραφικού από την μια πλευρά και από την άλλη με ένα κοινό υπολογιστή και το ROUTER για την έξοδο στο διαδίκτυο. Για να δούμε την εικόνα απλώς ανοίγουμε τον Internet Explorer(Web Browser) και με την IP του DVR/NVR ΕΗ6216 συνδεόμαστε και έχουμε εικόνα από τις κάμερες στον υπολογιστή μας. Από εκεί μπορούμε να κάνουμε όλες τις λειτουργίες  σαν να βρισκόμαστε μπροστά στο καταγραφικό και βέβαια παίρνουμε και όλη την πληροφόρηση που μας στέλνει το σύστημα.

Γ) Τελευταίο στάδιο

Το τελευταίο στάδιο είναι η σύνδεση με το modem-Router το οποίο μας επιτρέπει να βγάλουμε ‘έξω’ το σύστημα μέσω διαδικτύου για να έχουμε την δυνατότητα παρακολούθησης και ελέγχου μέσω διαδικτύου (ΙΝΤΕΡΝΕΤ).
Εδώ βασική λειτουργία είναι να γίνει η δρομολόγηση της IP του NVR/DVR στην IP που παίρνουμε από τον πάροχο (ΝΑΤ function).
Αν η IP της σύνδεσης μας από τον πάροχο δεν είναι στατική θα πρέπει να φτιάξουμε ένα DOMAIN μέσω της υπηρεσίας DYNDNS στο www.dyndns.org . Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούμε με την χρήση του Domain να συνδεθούμε με το καταγραφικό μας και τις κάμερες από οπουδήποτε έχομε πρόσβαση INTERNET η μέσω και του κινητού μας τηλεφώνου.
Το σύστημα θα μπορεί να μας στέλνει ειδοποίηση είτε μέσω Email,SMS, τηλεφωνικής κλήσης κλπ.
Είναι φανερό ότι μπορούμε να κάνουμε όλες τις ρυθμίσεις ουσιαστικά από το δίκτυο καθώς να πάρουμε BACKUP, να δούμε γεγονότα από τα αρχεία προηγούμενου χρόνου είτε LIVE κ.α.
 

*Ο κ. Τριδήμας Γ. Μιχαήλ είναι Ηλεκτρονικός Μηχανικός, Πρόεδρος και Διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας «ΤΡΙΔΗΜΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ Α.Ε.»

 

 

ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΜΕΛΕΤΗΤΗ ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ;

Η μελέτη φωτισμού ορίζεται σαν άρτιος χειρισμός του φωτός αισθητικά και τεχνικά. Ο μελετητής φωτισμού εργάζεται σαν συνδετικός κρίκος ανάμεσα στον αρχιτέκτονα, στον ηλεκτρολόγο μηχανικό και στον κύρι...

ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΓΕΙΩΣΗΣ ΥΠΟΣΤΑΘΜΩΝ ΥΨΗΛΗΣ ΤΑΣΗΣ ΣΕ ΚΡΟΥΣΤΙΚΑ ΡΕΥΜΑΤΑ

Η συμπεριφορά των συστημάτων γείωσης σε κρουστικά ρεύματα (λόγω κεραυνών ή χειρισμών) είναι καθοριστική για την ασφαλή και αξιόπιστη λειτουργία ενός συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας....

ΔΟΚΙΜEΣ ΚΑΙ ΜΕΤΡHΣΕΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚHΣ ΣΥΜΒΑΤOΤΗΤΑΣ

Στο Εργαστήριο Υψηλών Τάσεων και Ηλεκτρικών Μετρήσεων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου διεξάγονται δοκιμές και μετρήσεις ηλεκτρομαγνητικής συμβατότητας, που συμβάλλουν καθοριστικά στη σχεδίαση και ...

Κλείσιμο [X]