ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ - ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΟΣΟ ΤΟ ΦΩΣ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ

ΠΩΣ ΕΠΙΛΕΓΕΙ Ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΟ

Η επιλογή των κλιματιστικών συστημάτων από το καταναλωτικό κοινό γίνεται με βάση την ενεργειακή απόδοσή τους, καθώς και το βαθμό αξιοπιστίας τους.

Η εικόνα αυτή προκύπτει από την Ακαδημία Κλιματισμού που έχει εγκαινιάσει η LG, και η οποία αποτελεί το πρώτο εξειδικευμένο κέντρο εκπαίδευσης και κατάρτισης για συστήματα και συσκευές κλιματισμού, με σκοπό τη συνεχή αναβάθμιση των δεξιοτήτων όλων των εμπλεκόμενων στο χώρο του Κλιματισμού.

Ο κ. Χρήστος Γκέκας, Μηχανολόγος Μηχανικός Ε.Μ.Π. και υπεύθυνος της Ακαδημίας Κλιματιμού της LG, περιγράφει τους παράγοντες που επηρεάζουν τους καταναλωτές κατά τη διάρκεια της αγοράς ενός κλιματιστικού συστήματος.

 

Ενεργειακή απόδοση

Η υψηλή απόδοση και η εξοικονόμηση ενέργειας είναι ένας συνδυασμός που

καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την επιλογή του σωστού κλιματιστικού. Από την αρχή του 2013, όλα τα κλιματιστικά ονομαστικής απόδοσης έως 12 Kw (41.000 BTU/h) προκειμένου να διατεθούν στην ευρωπαϊκή αγορά πρέπει να πληρούν τις παρακάτω δύο προϋποθέσεις:

  • Να έχουν εποχικό βαθμό ενεργειακής απόδοσης (SEER) (για την περίοδο ψύξης) άνω του 3,6 και κατά συνέπεια να κατατάσσονται σε τάξη ενεργειακής απόδοσης τουλάχιστον Α και
  • Να έχουν εποχικό συντελεστή απόδοσης (SCOP) (για την περίοδο θέρμανσης) άνω του 3,4 (στη μέση εποχή) και κατά συνέπεια να κατατάσσονται σε τάξη ενεργειακής απόδοσης τουλάχιστον Α

Ο συντελεστής απόδοσης (SEER για ψύξη και SCOP για θέρμανση), ο οποίος αποτελεί έναν καθαρό αριθμό, προσδιορίζει την ενεργειακή συμπεριφορά ενός κλιματιστικού συστήματος. Συγκεκριμένα, όσο πιο μεγάλος είναι ο αριθμός του συντελεστή απόδοσης, τόσο πιο οικονομική είναι η λειτουργία της συσκευής.

Επιπλέον, οποιαδήποτε σύγκριση μεταξύ του εποχικού συντελεστή απόδοσης στη θέρμανση πρέπει να πραγματοποιείται μεταξύ 2 ίδιων εποχών καθώς διαφοροποιείται η διάρκεια ωρών που μία μονάδα τίθεται σε λειτουργία σε χαμηλές θερμοκρασίες. Η αναγραφή της τιμής του εποχικού συντελεστή είναι υποχρεωτική μόνο για τη μέση ζώνη όπου εκεί θα πρέπει και να γίνονται οι συγκρίσεις.

Τέλος, ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί στις λειτουργίες που επιτρέπουν τη μείωση της κατανάλωσης όταν δεν είναι απαραίτητη η λειτουργία σε πλήρη απόδοση της μονάδας. Βασικό πλεονέκτημα μίας καλής μονάδας αποτελεί η δυνατότητα που παρέχεται από κάποια μοντέλα να τροποποιούν τον τρόπο συμπεριφοράς ανάλογα με τη ψύξη που απαιτείται. Μία τέτοια ρύθμιση μπορεί να εξοικονομήσει έως και 50% ενέργεια.

 

Αξιοπιστία

Το προϊόν, καθώς και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του, είναι οι δύο τομείς που καθορίζουν τη συνολική αξιοπιστία για την αγορά ενός κλιματιστικού. Όσον αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά, οι καταναλωτές μπορούν να ελέγξουν τα δεδομένα από ανεξάρτητους φορείς πιστοποίησης, να επιβεβαιώσουν τα πιστοποιητικά της εταιρείας και των εργοστασίων απ’ όπου κατασκευάστηκε το κλιματιστικό, καθώς και να διασταυρώσουν τα χαρακτηριστικά που αναγράφονται στην ετικέτα με αυτά που αναφέρονται στα φυλλάδια. Επιπλέον, οι καταναλωτές μπορούν να επικοινωνήσουν με το τμήμα εξυπηρέτησης της εταιρίας, ώστε να ενημερωθούν επαρκώς για το κλιματιστικό, την επάρκεια των ανταλλακτικών του, καθώς και το χρόνο ανταπόκρισης σε περίπτωση βλάβης.

Πέρα από την εξοικονόμηση ενέργειας και την αξιοπιστία, ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί και στις γενικές λειτουργίες ενός κλιματιστικού, οι οποίες θα πρέπει να εξασφαλίζουν την προστασία της υγείας των ανθρώπων και την αθόρυβη λειτουργία, ώστε να παρέχεται ένα ήσυχο και καθαρό περιβάλλον.

 

 

 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΤΟ ELEC.TEC FORUM ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Με διεθνείς συμμετοχές και πρόγραμμα που καλύπτει κάθε ενδιαφερόμενο το 2ο «Elec.tec Forum» έρχεται να δώσει ένα νέο στίγμα στην ενημέρωση των επιχειρήσεων, των επαγγελματιών και των φοιτητών...

ΤΡΙΑ ΝΕΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ «ΚΑΥΚΑΣ» ΣΕ ΜΥΚΟΝΟ ΖΑΚΥΝΘΟ ΚΑΙ ΟΙΝΟΦΥΤΑ

Στην επέκταση του δικτύου της με τρία νέα καταστήματα σε Μύκονο, Ζάκυνθο και Οινόφυτα προχώρησε πρόσφατα η εταιρεία «Β. ΚΑΥΚΑΣ Α.Ε». Πρόκειται για μια επένδυση ύψους περίπου 2 εκατ. ευρώ, η οποία αναμ...

Η ELEC.TEC 2018 EXEI ΚΑΙ TO ΡΟΜΠΟΤ ΤΗΣ

Το ρομπότ «Pepper», έναν πρότυπο οικιακό βοηθό, προγραμματιστή και φύλακα θα παρουσιάσει η εταιρεία Geyer στη 2η διεθνή έκθεση «Elec.tec»....

Κλείσιμο [X]