ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ - ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΟΣΟ ΤΟ ΦΩΣ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΜΑΤΑΚΗΣ: ΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ LEDMEGASTORE ΣΤΙΣ ONLINE ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΧΟΝΤΡΙΚΗΣ

Συνέντευξη στον Δημήτρη Σταμούλη

Η εταιρεία Ledmegastore διαθέτει ένα από τα πιο σύγχρονα ηλεκτρονικά καταστήματα (Online Shopping) στην Ελλάδα, και φημίζεται για τις άμεσες αποστολές σε όλη την Ελλάδα προσφέροντας τα προϊόντα της σε τιμές λιανικής - χονδρικής σε συνεργαζόμενα καταστήματα, κατασκευαστικές επιχειρήσεις και ηλεκτρολόγους εγκαταστάτες. 
Ο κ. Χρήστος Σταματάκης, στη συνέντευξη που μας παραχώρησε, περιγράφει πώς μια ιδέα για το πρώτο ηλεκτρονικό κατάστημα με Led προϊόντα πήρε σάρκα και οστά πριν από 5 χρόνια και πώς κατάφερε σήμερα να εξυπηρετεί πάνω από 2.000 πελάτες.

Καλή, γρήγορη και ποιοτική εξυπηρέτηση προς τους πελάτες της είναι το μότο της LedMegastore, που εδώ και πέντε χρόνια διανύει μια σταθερά ανοδική πορεία στην ηλεκτρονική αγορά προϊόντων Led, επιδεικνύοντας μια αξιοθαύμαστη προσαρμογή στα κάθε φορά νέα δεδομένα που διαμορφώνουν οι απαιτήσεις των καταναλωτών, οι ανάγκες των εταιρειών και η συρρίκνωση των οικονομικών μεγεθών σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, ελέω οικονομικής ύφεσης.

Ο κ. Χρήστος Σταματάκης αποκαλύπτει ορισμένες από τις συνήθεις παγίδες που ταλανίζουν την αγορά των Led και συστήνει ανεπιφύλακτα στην εποχή της κρίσης, προϊόντα φωτισμού Led, «καθώς η εξοικονόμηση ενέργειας μπορεί να φτάσει μέχρι και 90%».

Ήταν επιτυχημένη η επιλογή σας να αναπτύξετε μια εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου στο χώρο του φωτισμού; Τι απολογισμό κάνετε 5 χρόνια μετά;

Χρήστος Σταματάκης: Ξεκινώντας το 2008, το LedMegaStore.gr ήταν το πρώτο ηλεκτρονικό κατάστημα φωτισμού Led στην Ελλάδα. Εκείνη την εποχή, δεν υπήρχε κανένα ηλεκτρονικό κατάστημα με Led προϊόντα και έτσι αποφασίσαμε να κάνουμε το πρώτο βήμα. Έπειτα από δύο περίπου χρόνια άρχισαν να ανοίγουν και  άλλα ηλεκτρονικά καταστήματα τα οποία βάδιζαν πίσω από τα δικά μας σίγουρα βήματα και πουλούσαν σχεδόν προϊόντα ίδια με τα δικά μας. Κάπως έτσι, λοιπόν, φτάσαμε στο 2013 να υπάρχουν πάνω από 20 με 30 ηλεκτρονικά καταστήματα με προϊόντα Led. Στο πλαίσιο όλων των παραπάνω, ο απολογισμός που κάνουμε είναι θετικός και η επιλογή μας ήταν και παραμένει επιτυχημένη.

Τέλος στις λιανικές πωλήσεις

Ποια είναι η φιλοσοφία του Ledmegastore ;

Χρήστος Σταματάκης: Η φιλοσοφία του Ledmegstore είναι να παρέχουμε στους συνεργάτες μας καλή, γρήγορη και ουσιαστική εξυπηρέτηση μιας και στοχεύουμε σε μια μακροχρόνια συνεργασία και όχι σε μια συνεργασία της στιγμής.  Επίσης, μας ενδιαφέρει πολύ η προμήθεια των συνεργατών μας με αξιόπιστα προϊόντα σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές.

Από εκεί και πέρα η φιλοσοφία για την προσέγγιση νέων συνεργατών έχει αλλάξει κατά 360° και πλέον προσπαθούμε να προσεγγίσουμε την αγορά τελείως διαφορετικά σε ό,τι έχει να κάνει με το ηλεκτρονικό εμπόριο. Το τελευταίο εξάμηνο η εταιρεία μας έκανε μια τεράστια αλλαγή σταματώντας τις on line πωλήσεις σε πελάτες λιανικής και προμηθεύει τα προϊόντα της μόνο σε πελάτες χονδρικής, όπως κατασκευαστικές εταιρείες, καταστήματα με ηλεκτρολογικό εξοπλισμό, ηλεκτρολόγοι κ.λπ.

Η αλλαγή αυτή έχει αποδώσει μέχρι τώρα ;

Χρήστος Σταματάκης: Η αλήθεια είναι ότι έχει αποδώσει καλύτερα από ό,τι περιμέναμε και εμείς οι ίδιοι ότι μπορεί να αποδώσει. Πλέον η εταιρεία μας αριθμεί περίπου 2.000 πελάτες χονδρικής σε όλη την Ευρώπη, με τον κύριο όγκο τους να είναι στην Ελλάδα, την Κύπρο και μετά ακολουθούν χώρες όπως Γερμανία, Ισπανία, Πορτογαλία, Αγγλία, Ισλανδία, Μάλτα, Ιταλία και αρκετές άλλες.

Δώστε μας το προφίλ των σημαντικότερων κατηγοριών  πελατών σας;

Χρήστος Σταματάκης: Το πελατολόγιό μας αποτελείται από κατασκευαστικές εταιρείες, καταστήματα ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, πολυκαταστήματα, ηλεκτρολόγοι εγκαταστάτες και γενικά ό,τι επάγγελμα έχει σχέση με τον κλάδο μας.

Για να γίνει κάποιος πελάτης σας θα πρέπει να αγοράζει κάποιες συγκεκριμένες  ποσότητες προϊόντων;

Χρήστος Σταματάκης: Όχι βέβαια. Κακά τα ψέματα, η εποχή που ζούμε είναι μια δύσκολη οικονομικά και όχι μόνο, εποχή για όλη την Ευρώπη και κυρίως για τη χώρα μας. Οπότε και η πολιτική του τμήματος πωλήσεων του Ledmegastore έχει προσαρμοστεί ανάλογα, ώστε ο κάθε συνεργάτης μας, είτε αυτός είναι μια μεγάλη εταιρεία είτε ο ηλεκτρολόγος που ξεκινάει τώρα τα πρώτα του βήματα στο επάγγελμα, να μπορεί να αγοράζει την ποσότητα των προϊόντων που χρειάζεται, έστω και αν αυτή είναι, για παράδειγμα, ένας προβολέας.

Γιατί επιλέξατε ως έδρα σας την Στάρα Ζάγορα της Βουλγαρίας;

Χρήστος Σταματάκης: Καταρχήν η επιλογή της Βουλγαρίας έγινε για το λόγο ότι θέλαμε να δώσουμε ακόμα χαμηλότερες τιμές στην ελληνική αγορά, μιας και μέχρι τον Οκτώβριο του 2012 δραστηριοποιούμασταν μόνο στην Ελλάδα και επίσης να τους δώσουμε τη δυνατότητα να αγοράζουν όλα τα προϊόντα μας, χωρίς να επιβαρύνονται τον ΦΠΑ, λόγω ενδοκοινοτικών συναλλαγών μιας και η Βουλγαρία υπάγεται στην Ευρωπαϊκή ένωση. Η επιλογή της πόλης έγινε με γνώμονα τον τρόπο ζωής, μιας και η προηγούμενη έδρα της εταιρείας μας ήταν στη Σάμο. Θέλαμε μια ήσυχη και όμορφη πόλη, όπως η Στάρα Ζάγορα, μιας και η εταιρεία μας απαρτίζεται από Έλληνες με τις οικογένειες τους.

Στο όνομα της εταιρείας σας υπάρχει το Led. Τι ρόλο διαδραματίζει η συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων στην LedMegastore;

Χρήστος Σταματάκης: Στο όνομα της εταιρείας μας υπάρχει το Led για τον λόγο ότι η εταιρεία μας ξεκίνησε να εμπορεύεται κατά 95% Led προϊόντα, με στόχο βέβαια, τη συνεχή παρακολούθηση των αναγκών της αγοράς  και τη συνεχή ανανέωση των προϊόντων μας.

Η εταιρεία μας, στο πλαίσιο της συνεχούς ανανέωσης, είναι έτοιμη για την ένταξη νέων προϊόντων στην αγορά. Πιστεύουμε ότι στο επόμενο τρίμηνο θα μπορούμε να τα διαθέσουμε στους συνεργάτες μας.

Πόσο εύκολο είναι να συνδυάζετε την υψηλή ποιότητα με τις χαμηλές τιμές;

Χρήστος Σταματάκης: Αυτή είναι μια πολύ καλή και δύσκολη ερώτηση και δεν ξέρω αν μπορώ να απαντήσω με λίγα λόγια, αλλά θα το προσπαθήσω. Τα τελευταία δύο χρόνια, όπως σας είπα, έχουν ξεκινήσει πάρα πολλές εταιρείες την εισαγωγή προϊόντων Led και οι τιμές των προϊόντων έχουν πέσει αρκετά, λόγω ανταγωνισμού, όπως επίσης, έχει πέσει και η ποιότητα.

Παρακάτω θα σας δώσω ένα παράδειγμα για να καταλάβετε τι εννοώ. Αν πατήσετε τη λέξη προβολείς led στη μηχανή αναζήτηση της Google, θα σας βγάλει πάρα πολλά αποτελέσματα από ηλεκτρονικά καταστήματα, τα οποία πωλούν 50watt προβολέα από 50 ευρώ μέχρι και 140 ευρώ. Ο καταναλωτής, βέβαια, δεν ξέρει τι παγίδες μπορεί να κρύβει αυτό, διότι το σώμα εξωτερικά είναι σε όλους  ίδιο, αλλά εσωτερικά μπορεί να έχουν τεράστιες διαφορές μεταξύ τους.

Σε ποιες «παγίδες» αναφέρεστε;

Χρήστος Σταματάκης: Ας πάρουμε τα Led chip. Το Led που περιέχει ένας προβολέας μπορεί να είναι κάποια καλής ή μέτριας ποιότητας Led, όπως Εpistar , Βridgelux, Samsung, Sharp, κ.λπ. ή μπορεί να είναι απλά φτηνά Led, τα οποία να έχουν πολύ χαμηλή διάρκεια ζωής άσχετα εάν αναγράφουν τα περισσότερα 50.000 ώρες λειτουργίας. Ως αποτέλεσμα έχουμε,  μετά από κάποιο χρονικό διάστημα 4-9 μηνών, να αρχίζει να πέφτει η φωτεινότητα του προβολέα ή να καίγεται.

Επίσης, ας πάρουμε ως παράδειγμα έναν προβολέα 50 watt που έχει Led chip, τα οποία είναι διαφορετικής φωτεινότητας, όπως 30mils 32mils,35mils,37mils,40mils,45mils,

Αυτό σημαίνει ότι ένα led chip που είναι 30mils ( όπως είναι και η περισσότεροι προβολείς που κυκλοφορούν στο εμπόριο), τα lumens  που αποδίδει είναι περίπου 60-70lm,ανά watt δηλαδή ένας προβολέας 50watt me 30mils led chip αποδίδει 3000lm έως και 3500lm ενώ ένα ένας προβολέας με 45mils led chip αποδίδει περίπου 95 – 120 lumens ανά watt, (ανάλογα πάντα και την ποιότητα του led), δηλαδή ένας προβολέας 50watt αποδίδει από 4750lm έως και 6000lm.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι τα τροφοδοτικά Led driver. Εδώ τώρα υπάρχει ένα πιο μεγάλο θέμα από την φωτεινότητα των leds που προαναφέραμε, και αφορά την τροφοδοσία.

Ένας προβολέας ο οποίος είναι 50 watt πρέπει να καταναλώνει περίπου 50watt, αν έχει ένα ποιοτικό τροφοδοτικό με καλό συντελεστή ισχύος εσωτερικά. Οι περισσότεροι όμως προβολείς έχουν κακής ποιότητας τροφοδοτικά, με αποτέλεσμα η κατανάλωση να είναι μεγαλύτερη.

Αν τοποθετήσουμε 10 προβολείς 50 watt με καλό συντελεστή ισχύος σε κάποιο εξωτερικό χώρο, η κατανάλωση θα πρέπει να είναι 500 έως 550 watt ανά ώρα ,ενώ αν τοποθετήσουμε 10  προβολείς με χαμηλό συντελεστή ισχύος, η κατανάλωσή τους μπορεί να είναι έως και 1000 watt ανά ώρα.

Μετά από όλα τα παραπάνω καταλαβαίνετε πως ό,τι είναι ίδιο εξωτερικά, δεν είναι και εσωτερικά, και αυτό δεν ισχύει μόνο για τους προβολείς, αλλά για όλα τα προϊόντα led.

Μπορείτε να μας παρουσιάσετε κάποια από τα προϊόντα σας;

Χρήστος Σταματάκης: Η εταιρεία μας έχει τριών ειδών προβολείς Led. Με led chip epistar 45 mils και τροφοδοτικό με συντελεστή ισχύος 0.99, με Led chip epistar 35 mils και τροφοδοτικό με συντελεστή ισχύος 0.99, και με Led chip μέτριας ποιότητας 35 mils και τροφοδοτικά με συντελεστή ισχύος 0.99.

Οπότε, απαντώντας σε προηγούμενο ερώτημά σας, θα έλεγα πως είναι πολύ δύσκολο να συνδυάσουμε τις καλές τιμές με την ποιότητα, γιατί το 90% των πελατών ζητά φτηνά προϊόντα. Παρ’ όλα αυτά μέχρι τώρα τα έχουμε καταφέρει αρκετά καλά, ενώ εκτιμάμε ότι στο μέλλον η κατάσταση θα βελτιωθεί περισσότερο, μετά από την μεγάλη εμπειρία που έχουμε αποκτήσει και την ενημέρωση των πελατών για τις παγίδες που κρύβουν τα φτηνά προϊόντα.

Υπάρχουν κάποιες κατηγορίες προϊόντων που έχουν μεγαλύτερη ζήτηση στην εποχή της οικονομικής κρίσης;

Χρήστος Σταματάκης: Η αλήθεια είναι ότι λόγω της οικονομικής κρίσης, όλα τα προϊόντα Led έχουν πολύ μεγάλη ζήτηση. Αυτή άλλωστε είναι και η ουσία του να αντικαταστήσουμε τους κοινούς λαμπτήρες και τους λαμπτήρες οικονομίας με λαμπτήρες Led, καθώς η εξοικονόμηση ενέργειας μπορεί να φτάσει μέχρι και 90%.

 

 

ΠΡΟΣΩΠΑ

Η ΟΥΡΑΝIΑ ΓΕΩΡΓΟΥΤΣAΚΟΥ, ΓΕΝΙΚH ΓΡΑΜΜΑΤEΑΣ ΤΗΣ LIGHTINGEUROPE, ΜΙΛA ΣΤΟ ΤΕYΧΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡIΟΥ

«Την αξία του σωστού φωτισμού πρέπει να την βιώσεις για να την καταλάβεις» υπογραμμίζει....

ΝIΚΟΣ ΜΠΡΙΝIAΣ CHIEF COMMERCIAL OFFICER ΤΗΣ EDISION HELLAS

Η Εdision Hellas είναι εταιρεία αποκλειστικά για χονδρική πώληση σε δίκτυο καταστημάτων συνεργατών στην ελληνική και παγκόσμια αγορά....

ΜΑΡIΑ ΚΑΠΕΛAΚΗ COUNTRY MANAGER ΤΗΣ DEVOLO ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛAΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚYΠΡΟ

Η devolo είναι από τις μεγαλύτερες εταιρείες που διαθέτουν προϊόντα για μεταφορά σήματος ΙΡ μέσω ηλεκτρικού ρεύματος, ευρέως γνωστά ως Powerline....

Κλείσιμο [X]