ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ - ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΟΣΟ ΤΟ ΦΩΣ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ

«ΕΞΥΠΝΟΙ» ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΙ ΜΕΣΩ SMARTPHONE

Άρθρο του κ. Αλέξανδρου Τιντίνη*

Ένα σύστημα συναγερμού είναι σχεδιασμένο για να ανιχνεύει την ανεπιθύμητη εισβολή στο χώρο μας, είτε πρόκειται για οικία, είτε για κατάστημα, είτε ακόμα και για έναν μεγάλο βιομηχανικό χώρο ή ένα πάρκο με φωτοβολταϊκά. Επίσης, τα πιο σύγχρονα συστήματα συναγερμού παρέχουν και ασφάλεια από φωτιά, επικίνδυνα αέρια κ.λπ. Φυσικά μπορεί να υπάρχει και παρακολούθηση μέσα από κάμερες, σύνδεση με εταιρείες φύλαξης, ενώ προσφέρονται και υπηρεσίες απομακρυσμένης πρόσβασης μέσω τηλεφωνικών ειδοποιήσεων.

Σε πολλές περιπτώσεις, κάποιες από τις ζώνες μπορούν να είναι ασύρματες, ίσως σε κάποια συστήματα και όλες. Μπορούν, επίσης, να παρέχονται προγραμματιζόμενες έξοδοι, ώστε να υπάρχουν και λειτουργίες «έξυπνου σπιτιού». Πλέον, η εμφάνιση παίζει και αυτή το ρόλο της. Για του λόγου το αληθές, αρκεί να ρίξουμε μία ματιά στα σύγχρονα πληκτρολόγια για τον έλεγχο του συστήματος, τα οποία είναι κομψά με όμορφο σχεδιασμό, αλλά και οθόνες γραφικών, καθώς και μεγάλη υποστήριξη στις εγχώριες γλώσσες. Τέλος, εκτός από την παραμετροποίηση των συστημάτων αυτών μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, μία νέα τάση που τείνει να δημιουργηθεί με τη ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας των κινητών, είναι οι εφαρμογές μέσω έξυπνων κινητών τηλεφώνων (smartphones), τα οποία διαθέτουν ενσωματωμένα λειτουργικά συστήματα.

Ανιχνευτές

Ένα σύστημα συναγερμού αποτελείται από τους ανιχνευτές, τον πίνακα συναγερμού, και τις εξόδους/κάρτες επεκτάσεις. Οι ανιχνευτές αποτελούν τα «μάτια» του πίνακα για να ανιχνεύσουν την παραβίαση στο χώρο προστασίας. Τέτοιου είδους ανιχνευτές είναι οι μαγνητικές παγίδες, οι ανιχνευτές κίνησης, φωτιάς, θραύσης υέλου, δέσμης κ.α. Οι ανιχνευτές χωρίζονται σε δύο είδη ανάλογα με την επικοινωνία με τον πίνακα. Ενσύρματοι εάν χρησιμοποιούν καλώδιο και ασύρματοι εάν χρησιμοποιούν τον αέρα. Ο κάθε ανιχνευτής τοποθετείται σε μια ζώνη του πίνακα, ώστε να υπάρχει οπτική απεικόνιση και αναγνωσιμότητα της κάθε ζώνης. Τέλος, για την ειδοποίηση των χρηστών σε περίπτωση συναγερμού, υπάρχουν έξοδοι που μπορούν να οδηγούν σε σειρήνες, ή και κάρτες επέκτασης που μπορούν να κάνουν κλήσεις (ή να στείλουν μηνύματα ) στους χρήστες, ή σε κέντρα φύλαξης. Ο πίνακας ελέγχει τον χώρο προφύλαξης μόνο όταν είναι επιθυμητό. Όταν ο πίνακας είναι «οπλισμένος», τότε ελέγχει το κάθε σήμα που δέχεται από τους ανιχνευτές και ελέγχει την πιθανότητα παραβίασης. Ενώ όταν ο πίνακας είναι «αφοπλισμένος», βρίσκεται σε κατάσταση αδράνειας.

Μία μεγάλη διαφοροποίηση στους συναγερμούς είναι το μέσο μεταφοράς των δεδομένων των περιφερειακών συσκευών από/προς τον κεντρικό πίνακα. Συνεπώς, τα συστήματα που χρησιμοποιούν το χαλκό είναι τα ενσύρματα, ενώ αυτά που χρησιμοποιούν ως μέσο μετάδοσης τον αέρα είναι τα ασύρματα. Τα ασύρματα συστήματα προσφέρουν πολύ πιο εύκολη και οικονομική εγκατάσταση, αλλά με μεγαλύτερο κόστος περιφερειακών συσκευών. Από την άλλη, τα ασύρματα συστήματα παρουσιάζουν μεγαλύτερη ευαισθησία στις παρεμβολές και χρειάζεται η μπαταρία τους να αλλάζεται έγκαιρα, ώστε να αποφεύγονται περιστατικά ανενεργών συσκευών, που «έμειναν» από μπαταρία. Είναι επίσης πολύ απαιτητικά στην ορθή τοποθέτηση των συσκευών, αφού ο εγκαταστάτης πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός στην τοποθέτηση των επιμέρους μονάδων του συναγερμού, ώστε αφενός να είναι εντός εμβέλειας του πίνακα, αφετέρου να μην είναι δίπλα σε μεταλλικές επιφάνειες που αποτρέπουν το σήμα να περάσει μέσα από αυτές. Επίσης, η καθυστέρηση μεταφοράς σήματος είναι μεγαλύτερη στον ασύρματο συναγερμό, ο οποίος όμως κάνει πιο εύκολη τη ζωή του εγκαταστάτη σε σημεία που το καλώδιο φτάνει δύσκολα, αλλά είναι και πιο εύκολα επεκτάσιμος σε σχέση με τον ενσύρματο. Πολλά συστήματα συνδυάζουν ασύρματες με ενσύρματες ζώνες, ώστε να αποφευχθούν τα μειονεκτήματα και να συνδυαστούν τα πλεονεκτήματα των δύο αυτών κατηγοριών.

Απομακρυσμένη πρόσβαση

Η απομακρυσμένη πρόσβαση προσφέρει όχι μόνο ενημέρωση στον ιδιοκτήτη, κατά τη διάρκεια ενός περιστατικού εισβολής στον ιδιωτικό του χώρο, αλλά και απομακρυσμένο έλεγχο, όπως για παράδειγμα την όπλιση του συναγερμού μέσω απομακρυσμένης τηλεφωνικής συσκευής. Ταυτόχρονα, είναι σε θέση να ενημερώσει για κάποιο περιστατικό και την ιδιωτική εταιρία φύλαξης του χώρου αυτού, μέσω του κέντρου λήψης σημάτων. Προσφέρει, επίσης, τη δυνατότητα ενημέρωσης διαφορετικών προσώπων για διαφορετικές κατηγορίες συμβάντων, ανάλογα με την επιθυμία του βασικού χρήστη του συναγερμού.

 Ένας τρόπος απομακρυσμένης πρόσβασης είναι με τη χρήση μονάδος PSTN (Public Switched Telephone Network). Απαιτεί τη σύνδεση με τη συμβατική τηλεφωνική γραμμή, κάτι που οι περισσότεροι χώροι διαθέτουν έτσι κι αλλιώς, εδώ και πολλά χρόνια. Ο δεύτερος τρόπος απομακρυσμένης πρόσβασης, είναι μέσω του GSM (Global System for Mobile communications). Δεν απαιτεί σύνδεση με το τηλεφωνικό καλώδιο, αφού χρησιμοποιεί την κινητή τηλεφωνία. Απλώς συνδέουμε στο συναγερμό τη μονάδα GSM και τοποθετούμε σε αυτό μία κάρτα SIM.

Τα πλεονεκτήματα του PSTN είναι το φθηνό κόστος της συσκευής, αλλά και η φθηνή μονάδα κλήσης, αλλά δεν μπορεί να εκτελέσει κλήση εάν κοπεί η τηλεφωνική γραμμή. Το GSM, από την άλλη, έχει φθηνότερο κόστος εγκατάστασης, προσφέρει τη δυνατότητα χρήσης γραπτών μηνυμάτων (SMS) και σύνδεσης στο διαδίκτυο. Ωστόσο, δεν μπορεί να εγκατασταθεί σε σημεία όπου δεν υπάρχει σήμα κινητής τηλεφωνίας. Και εδώ μπορεί να γίνει ένας συνδυασμός των δύο αυτών τεχνολογιών, ώστε να εξαλειφθούν τα μειονεκτήματα και να αναδειχτούν τα πλεονεκτήματα και των δύο.

Εφαρμογές smartphone

Σε ό,τι αφορά τις εφαρμογές (application) σε smartphones, εξασφαλίζουν το πλεονέκτημα να προσφέρουν έναν εύκολο, γρήγορο και κομψό τρόπο απομακρυσμένης πρόσβασης στους ιδιοκτήτες των φυλασσόμενων χώρων. Ο τομέας των smartphones έχει μπει τα τελευταία χρόνια στη ζωή μας, οπότε και οι εφαρμογές αυτές γνωρίζουν περιορισμένη διάδοση. Μία τέτοια εφαρμογή θα μπορούσε να υποστηρίζει διάφορα λειτουργικά συστήματα (apple iOS, Android κ.λπ.), ενώ θα μπορούσε να έχει και διάφορες διαβαθμίσεις πολυπλοκότητας.

Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να έχει τις εντελώς απλές λειτουργίες, όπως οπλισμός και αφοπλισμός του συστήματος, ή να εκτελεί όλες τις λειτουργίες που εκτελεί ένα πρόγραμμα συναγερμού στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, δηλαδή ρυθμίσεις εισόδου – εξόδου, ονοματολογία ζωνών, χρονομετρήσεις, ακόμα και παρακολούθηση μέσω κάμερας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών της αγοράς, τα επόμενα δύο με τρία χρόνια, οι εφαρμογές αυτές αναμένεται να αναπτυχθούν και να διατεθούν στο εμπόριο υπό τη μορφή δωρεάν χρήσης (freeware), με τα συστήματα που θα υποστηρίζονται, να έχουν ένα συγκριτικό πλεονέκτημα στην αγορά έναντι άλλων συστημάτων, τα οποία δεν θα υποστηρίζουν smartphone applications.

*Ο κ. Αλέξανδρος Τιντίνης είναι μηχανικός Έρευνας και Ανάπτυξης της Olympia Electronics.

 

 

ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΜΕΛΕΤΗΤΗ ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ;

Η μελέτη φωτισμού ορίζεται σαν άρτιος χειρισμός του φωτός αισθητικά και τεχνικά. Ο μελετητής φωτισμού εργάζεται σαν συνδετικός κρίκος ανάμεσα στον αρχιτέκτονα, στον ηλεκτρολόγο μηχανικό και στον κύρι...

ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΓΕΙΩΣΗΣ ΥΠΟΣΤΑΘΜΩΝ ΥΨΗΛΗΣ ΤΑΣΗΣ ΣΕ ΚΡΟΥΣΤΙΚΑ ΡΕΥΜΑΤΑ

Η συμπεριφορά των συστημάτων γείωσης σε κρουστικά ρεύματα (λόγω κεραυνών ή χειρισμών) είναι καθοριστική για την ασφαλή και αξιόπιστη λειτουργία ενός συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας....

ΔΟΚΙΜEΣ ΚΑΙ ΜΕΤΡHΣΕΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚHΣ ΣΥΜΒΑΤOΤΗΤΑΣ

Στο Εργαστήριο Υψηλών Τάσεων και Ηλεκτρικών Μετρήσεων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου διεξάγονται δοκιμές και μετρήσεις ηλεκτρομαγνητικής συμβατότητας, που συμβάλλουν καθοριστικά στη σχεδίαση και ...

Κλείσιμο [X]