ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ - ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΟΣΟ ΤΟ ΦΩΣ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ

8 «ΜΥΣΤΙΚΑ» ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Άρθρο του κ. Μιχαήλ Γ. Τριδήμα* 

 

Τι πρέπει να προσέχουμε, όταν αγοράζουμε υβριδικό DVR;

Με το δεδομένο ότι ένα υβριδικό DVR μπορεί να λειτουργήσει με αναλογικές και IP κάμερες, το πιο σημαντικό σημείο είναι πόσους διαφορετικούς κατασκευαστές και πόσα μοντέλα IP καμερών υποστηρίζει, καθώς και αν μπορεί να αναδείξει όλα τα χαρακτηριστικά τού κάθε μοντέλου (Resolution, PTZ, Audio, κλπ.).

Είναι σωστό να συνδέουμε κάμερες υψηλής ανάλυσης με τηλεοπτικούς δέκτες;

Πολλοί πελάτες ζητούν από τους συναδέλφους κάμερες υψηλής ανάλυσης και καταγραφικά, αλλά για να μην ξοδέψουν χρήματα, ζητούν σύνδεση με τον τηλεοπτικό τους δέκτη μέσω εισόδου Video. Αυτό πρόκειται για μεγάλο λάθος, διότι οι κάμερες μπορεί να μας δίνουν 700 γραμμές, αλλά το σήμα Video δεν μπορεί να τις αποδώσει (περίπου 400 γραμμές). Στην περίπτωση αυτή, το καλύτερο είναι να χρησιμοποιηθεί μόνιτορ VGA για να εκμεταλλευτούμε πλήρως τον εξοπλισμό μας.

Είναι ασφαλής η χρήση πίνακα συναγερμού, που συνδέεται με κέντρο λήψης σημάτων μόνο μέσω σταθερών γραμμών OTE;

Αν χρησιμοποιήσουμε αριθμητικούς όρους, μπορούμε να πούμε ότι έχουμε ένα συναγερμό με ασφάλεια 50%. Για να έχουμε αποδεκτό σύστημα ασφαλείας, θα πρέπει το πάνελ μας να έχει οπωσδήποτε και GSM BackUp για αποστολή σημάτων συναγερμού μέσω δικτύου κινητής τηλεφωνίας. Δηλαδή, θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα το σύστημα να στείλει σήματα με οποιονδήποτε δυνατό τρόπο, ακόμα και σε συνθήκες διακοπής της τηλεφωνικής γραμμής, είτε από βλάβη, είτε από κακόβουλη ενέργεια.

Πού οφείλεται το φαινόμενο καταστροφής καμερών σε φωτοβολταϊκά πάρκα, μετά από καταιγίδες;

Συνήθως, οι κάμερες καταστρέφονται από υπερτάσεις (surges) που αναπτύσσονται πάνω στον αγωγό μεταφοράς σήματος video, είτε από καταιγίδες, είτε από την όδευση των αγωγών video μαζί με τους αγωγούς των εναλλασσόμενων ρευμάτων. Είναι απαραίτητη η χρήση Surge Protectors στα άκρα των αγωγών και πολύ σημαντική η σωστή γείωση των Surge protectors σε κάθε πλευρά.

Γιατί είναι απαραίτητη η ύπαρξη UPS στα καταγραφικά;

Αφενός γιατί εξασφαλίζουν την αδιάλειπτη λειτουργία του συστήματος σε περίπτωση διακοπής ρεύματος, αφετέρου για την προστασία των σκληρών δίσκων που είναι ευάλωτοι στις απότομες αυξομειώσεις τάσης και στην υψηλή θερμοκρασία.

Πώς θα γλυτώσετε False Alarm από δέσμες υπέρυθρων σε φωτοβολταϊκά πάρκα;

Οι υπέρυθρες δέσμες, λόγω και του χαμηλότερου κόστους, είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στα φωτοβολταϊκά πάρκα. Αν και υπάρχουν λύσεις σαφώς πιο ασφαλείς (μικροκυματικές δέσμες, οπτικές ίνες, κ.λπ.) μπορούμε με κάποιες προφυλάξεις να χρησιμοποιήσουμε σε εξωτερικό περιβάλλον τις υπέρυθρες δέσμες, μειώνοντας τις περιπτώσεις των αναίτιων συναγερμών (False Alarms). Καταρχήν, προσέχουμε να χρησιμοποιούμε μεγαλύτερης εμβέλειας δέσμες σε μικρότερο μήκος πλευράς κάλυψης, κατά τουλάχιστον 25%. Δηλαδή, δέσμη 200 μέτρων θα αντιστοιχεί σε πλευρά κάλυψης όχι μεγαλύτερη από 150 μέτρων. Ακόμη, η τοποθέτησή τους θα πρέπει να είναι κατά τέτοιον τρόπο, ώστε η ηλιακή ακτινοβολία κατά την ανατολή ή δύση, να μην προσπίπτει κατευθείαν στους δέκτες των υπέρυθρων δεσμών.

Γιατί η ανίχνευση κίνησης των καταγραφικών δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε εξωτερικό περιβάλλον;

Γιατί η ανίχνευση κίνησης, στην ουσία, καταλαβαίνει την αλλαγή των pixels σε μια εικόνα. Άρα, οι αλλαγές που γίνονται από την αλλαγή ημέρας – νύχτας ή ο τυχαίος φωτισμός από αυτοκίνητα κ.λπ., μπορεί να θεωρηθούν σαν κίνηση. Η λειτουργία ανίχνευσης κίνησης πρέπει να ενεργοποιείται μόνο σε κλειστούς χώρους σταθερού φωτισμού και με μικρή κίνηση (και όχι σε καταστήματα την ώρα που μπαινοβγαίνει κόσμος).

Τι πρέπει να προσέχουμε σε εγκαταστάσεις με πολλές IP κάμερες;

Θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας το bandwidth της γραμμής, καθώς όταν χρησιμοποιούμε IP κάμερες, εκμεταλλευόμαστε συνήθως και την μεγαλύτερη ανάλυση (και άρα και την καλύτερη ποιότητα εικόνας) που προσφέρουν. Αν οι απαιτήσεις του δικτύου μας σε bandwidth είναι υπερβολικές (πολλές κάμερες σε λειτουργία μέγιστης ανάλυσης), τότε θα πρέπει να επιβεβαιώσουμε ότι και το δίκτυό μας μπορεί να ανταπεξέλθει, ώστε να μην εμφανιστούν προβλήματα μετάδοσης και τα γνωστά κολλήματα στην εικόνα.

*Ο κ. Μιχαήλ Γ. Τριδήμας είναι διευθύνων σύμβουλος της Τριδήμας Ηλεκτρονικά ΑΕ

 

 

ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΜΕΛΕΤΗΤΗ ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ;

Η μελέτη φωτισμού ορίζεται σαν άρτιος χειρισμός του φωτός αισθητικά και τεχνικά. Ο μελετητής φωτισμού εργάζεται σαν συνδετικός κρίκος ανάμεσα στον αρχιτέκτονα, στον ηλεκτρολόγο μηχανικό και στον κύρι...

ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΓΕΙΩΣΗΣ ΥΠΟΣΤΑΘΜΩΝ ΥΨΗΛΗΣ ΤΑΣΗΣ ΣΕ ΚΡΟΥΣΤΙΚΑ ΡΕΥΜΑΤΑ

Η συμπεριφορά των συστημάτων γείωσης σε κρουστικά ρεύματα (λόγω κεραυνών ή χειρισμών) είναι καθοριστική για την ασφαλή και αξιόπιστη λειτουργία ενός συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας....

ΔΟΚΙΜEΣ ΚΑΙ ΜΕΤΡHΣΕΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚHΣ ΣΥΜΒΑΤOΤΗΤΑΣ

Στο Εργαστήριο Υψηλών Τάσεων και Ηλεκτρικών Μετρήσεων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου διεξάγονται δοκιμές και μετρήσεις ηλεκτρομαγνητικής συμβατότητας, που συμβάλλουν καθοριστικά στη σχεδίαση και ...

Κλείσιμο [X]