ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ - ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΟΣΟ ΤΟ ΦΩΣ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ

«ΤALK2LIFT®», ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ… ΜΙΛΑ ΣΤΟΝ ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΑ

Άρθρο του κ. Λευτέρη Παπαγεωργίου*

Δεν είναι, αλήθεια, πολλές εκείνες οι στιγμές που μπορούμε να προβάλλουμε, ειδικά τα τελευταία χρόνια, τα επιτεύγματα, συλλογικά ή ατομικά, που λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν, και επιπλέον δε σημαίνει ότι θα μείνουν στην αφάνεια. Μια τέτοια προσπάθεια θέλουμε να παρουσιάσουμε στο παρόν άρθρο. Πρόκειται για μια μικρή και νεοσύστατη εταιρεία – ή όπως αρέσει στους ίδιους να λένε, ‘Ομάδα’ - από τη Θεσσαλονίκη, που παρά τις αντίξοες συνθήκες και τη δομική κρίση του ελληνικού επιχειρηματικού συστήματος, δε δίστασαν να επιχειρήσουν. Και όπως φαίνεται, μέχρι στιγμής τα καταφέρνουν μια χαρά, έχοντας ήδη δημιουργήσει το πρώτο σύστημα φωνητικού ελέγχου ανελκυστήρα στον κόσμο, καθώς και μια σειρά άλλα καινοτόμα προϊόντα, συσκευές και συστήματα, που είναι προσανατολισμένα στη φωνητική διαχείριση έξυπνων συσκευών.

Λογισμικό

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Όλα ξεκίνησαν, όταν πριν από μερικά χρόνια στο πλαίσιο συζητήσεων και προβληματισμών τους, τρεις νέοι άνθρωποι ξεκίνησαν μια προσπάθεια να αναπτύξουν τόσο το λογισμικό όσο και το υλικό (hardware) ενός συστήματος που θα μπορούσε να ελέγξει φωνητικά μια σειρά από άλλα συστήματα (ανελκυστήρες, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές κ.λπ.). Όπως δηλώνουν οι ίδιοι, το μεγαλύτερο πρόβλημα που είχαν να αντιμετωπίσουν ήταν το ποσοστό αναγνώρισης της ανθρώπινης φωνής από το σύστημα, έτσι ώστε αυτό να λειτουργεί με μεγάλη ακρίβεια, υπό διάφορες συνθήκες, χωρίς φυσικά να δημιουργεί προβλήματα στο χρήστη. Μετά από επίμονες προσπάθειες κατάφεραν να αναπτύξουν μια σειρά από πρωτότυπα και καινοτόμα προϊόντα, με ποσοστά ακρίβειας των αποτελεσμάτων που ξεπερνά το 97%.

Το αμέσως επόμενο βήμα ήταν να οργανωθούν γύρω από την εφεύρεσή τους. Παρά το γεγονός ότι κανένας από τους τρεις τους δεν είχε παρόμοια εξειδίκευση και εμπειρία, κατάφεραν να συνθέσουν τις γνώσεις τους και την εμπειρία τους και να δημιουργήσουν μια εταιρεία με την επωνυμία entranet (www.entranet.gr), να αποκτήσουν  διπλώματα ευρεσιτεχνίας από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) και να χρηματοδοτηθούν από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας έτσι ώστε να αναπτύξουν ακόμα παραπέρα τα προϊόντα τους (φωνητικά ελεγχόμενο ανελκυστήρα - talk2lift, φωνητικά ελεγχόμενο θυροτηλέφωνο/θυροτηλεόραση - talk2enter και φωνητικά ελεγχόμενο έξυπνο σπίτι - HouseMate).

Φωνητικός έλεγχος

Ως εταιρεία υψηλής τεχνολογίας, η Entranet έχει εστιάσει τη δραστηριότητά της στον τομέα εφαρμογής της φωνητικής τεχνολογίας (σύνθεση και αναγνώριση φωνής), έναν τομέα, οι πρακτικές εφαρμογές του οποίου μπορούν να αλλάξουν ριζικά τον τρόπο χρήσης των «έξυπνων συσκευών» και την καθημερινότητα πολλών ανθρώπων.

Από την εποχή που ο Αρχιμήδης έθετε τις βάσεις της χρήσης ανελκυστήρων για την  ανύψωση αντικειμένων, σταθερός στόχος παρέμεινε η διεύρυνση της χρήσης τους από όλο και περισσότερους ανθρώπους, με τρόπο όλο και πιο αξιόπιστο, ασφαλή και εύκολο.

Κινούμενη ακριβώς σε αυτό το πνεύμα, η εταιρεία Entranet συνέλαβε και ανέπτυξε ένα εντελώς καινοτόμο ηλεκτρονικό σύστημα φωνητικού ελέγχου ανελκυστήρων, υπό την ονομασία talk2lift.

Τοtalk2lift® ” εισάγει την τεχνολογία αυτή σε κάθε ανελκυστήρα, επιτρέποντας στους επιβάτες να ελέγχουν τη λειτουργία του μόνο με τη φωνή τους και λειτουργεί συμπληρωματικά με τους συμβατικούς τρόπους ελέγχου ενός ασανσέρ. Με το πάτημα ενός κουμπιού, ο χρήστης μπορεί να δίνει εναλλακτικές προφορικές εντολές στον ανελκυστήρα, αναφέροντας είτε τον αριθμό του ορόφου, είτε οποιαδήποτε άλλη πληροφορία που αφορά στον προορισμό του (όνομα γραφείου, εταιρείας, επάγγελμα κλπ.). Το σύστημα επιβεβαιώνει την επιλογή του επιβάτη, επαναλαμβάνοντας τον προορισμό και κατόπιν τον μεταφέρει στον όροφο που βρίσκεται ο προορισμός του. Χαρακτηριστικό είναι ότι το σύστημα δεν αναγνωρίζει τη φωνή του χρήστη, αλλά λέξεις που έχουν καταχωρηθεί εκ των προτέρων σε αυτό, καθιστώντας, έτσι, τη χρήση του δυνατή από οποιονδήποτε. Η διαδικασία καταχώρησης των λέξεων που χαρακτηρίζουν τον κάθε “ένοικο” του κτιρίου είναι πολύ απλή, χάρη στο δυναμικό και εύχρηστο interface που παρέχεται διαδικτυακά, κάνοντας ακόμη πιο εύκολη τη διαχείρισή του.

Ευρεσιτεχνία

Η συσκευή talk2lift®” είναι κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, και δύναται να υποστηρίξει φωνητικές εντολές σε περισσότερες από 25 γλώσσες. Η τοποθέτησή της γίνεται στο κάτω μέρος της κομβιοδόχου και είναι ειδικά σχεδιασμένη ώστε να παρέχει ευκολότερη πρόσβαση σε συνανθρώπους μας που έχουν φυσική δυσκολία στη χρήση του (άνθρωποι με προβλήματα στην όραση ή άνθρωποι με περιορισμένη δυνατότητα κίνησης) ενώ, ταυτόχρονα, διευκολύνει με απλό τρόπο, την χρήση των ασανσέρ από όλους, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις μεγάλων κτιρίων (πχ νοσοκομεία, κτίρια γραφείων κλπ), όπου συνήθως κάποιος δαπανά αρκετό χρόνο για να βρει ακριβώς τον όροφο και το σημείο που αναζητά.

Η εταιρεία, όμως, δεν έμεινε μόνο σε αυτό. Η θέληση της ομάδας για δημιουργία, πλαισίωσε το talk2lift® από μια σειρά καινοτόμων συσκευών, που, όπως προαναφέρθηκε, είναι όλες εστιασμένες στον έλεγχό τους με τη φωνή του χρήστη.

Το talk2enter® είναι μια συσκευή που προσαρμόζεται σε θυροτηλέφωνα και θυροτηλεοράσεις, για να δώσει δυνατότητες φωνητικών εντολών σε επισκέπτες ιδιωτικών και δημοσίων κτιρίων. Έχει παρεμφερή χαρακτηριστικά με το talk2lift®, πολυγλωσσική υποστήριξη, καθώς και τη δυνατότητα διασύνδεσης με οθόνη, επιτρέποντας στους επισκέπτες να προβάλλουν πληροφορίες σχετικές με το άτομο ή την εταιρία που θέλουν να επισκεφθούν, σεβόμενη, πάντα, τα προσωπικά δεδομένα του καθενός.

Το HouseMate® είναι ένα σύστημα φωνητικού ελέγχου ενός ‘’έξυπνου’’ σπιτιού. Δίνει τη δυνατότητα κεντρικού ελέγχου των λειτουργιών όλων των ηλεκτρικών συσκευών του σπιτιού (τηλεόραση και περιφερειακά, θέρμανση, κλιματιστικά κλπ), καθώς και τη δυνατότητα σύνδεσης με GSM τηλεφωνία, επιτρέποντας την απομακρυσμένη διαχείριση μέσω τηλεφώνου ή διαδικτύου.

Η πορεία της Entranet

Η κρίση στη χώρα μας και τα δεκάδες προβλήματα που δημιούργησε, ανάγκασαν την ομάδα της Entranet να στραφεί στο εξωτερικό, όπου και εκεί ήρθε αντιμέτωπη με τη δυσπιστία των μεγάλων εταιρειών. Επέμεναν όμως και δε σταμάτησαν να ταξιδεύουν στην Ευρώπη - γεγονός που δεν είναι και το ευκολότερο και δη, οικονομικότερο από μια γωνιά της Νοτιανατολικής Ευρώπης – για να προωθήσουν την ιδέα τους, με πιο πρόσφατη στάση στην Interlift, μια από τις μεγαλύτερες εκθέσεις του κλάδου των ανελκυστήρων στον κόσμο. Τελικά μετά από τεράστια προσπάθεια, έχει επιτευχθεί στενή συνεργασία με μια μεγάλη γερμανική εταιρεία κατασκευής ανελκυστήρων, που επιθυμεί να συμπεριλάβει το talk2lift® ως ένα βασικό συστατικό στο σχεδιασμό του ανελκυστήρα του μέλλοντος.

Η επιμονή της εταιρείας πηγάζει από τη θέληση που έχουν οι συντελεστές της για δημιουργία, αλλά και για να αποδείξουν ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις όταν τολμούν και έχουν φυσικά τις ικανότητες, δεν μπορεί παρά να προσδοκούν θετικά αποτελέσματα. Αν αυτά αποκτήσουν και έντονο κοινωνικό χρώμα (προσπάθεια βελτίωσης της ποιότητας ζωής των ανθρώπων) τότε δεν μπορεί παρά να αποτελέσουν έμπνευση για προσπάθεια και δημιουργία.                    

Η μέχρι σήμερα ανταπόκριση, τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό, είναι πολύ ενθαρρυντική. Ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει τόσο πολυεθνικές εταιρείες-κολοσσοί στον τομέα των ανελκυστήρων, όσο και οργανώσεις ΑΜΕΑ, οι οποίες έχουν άμεσο ανθρώπινο ενδιαφέρον για την προώθηση του talk2lift®.

Η Εntranet (www.entranet.gr) φιλοδοξεί αυτή η ελληνική καινοτομία να αποτελέσει πολύ γρήγορα ένα ακόμη βήμα προς την βελτίωση ενός εξαιρετικά σημαντικού εργαλείου στην καθημερινότητα των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, όπως το ασανσέρ.

 

*Ο κ. Λευτέρης Παπαγεωργίου είναι γενικός διευθυντής της εταιρείας Entranet

 

 

 

ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΜΕΛΕΤΗΤΗ ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ;

Η μελέτη φωτισμού ορίζεται σαν άρτιος χειρισμός του φωτός αισθητικά και τεχνικά. Ο μελετητής φωτισμού εργάζεται σαν συνδετικός κρίκος ανάμεσα στον αρχιτέκτονα, στον ηλεκτρολόγο μηχανικό και στον κύρι...

ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΓΕΙΩΣΗΣ ΥΠΟΣΤΑΘΜΩΝ ΥΨΗΛΗΣ ΤΑΣΗΣ ΣΕ ΚΡΟΥΣΤΙΚΑ ΡΕΥΜΑΤΑ

Η συμπεριφορά των συστημάτων γείωσης σε κρουστικά ρεύματα (λόγω κεραυνών ή χειρισμών) είναι καθοριστική για την ασφαλή και αξιόπιστη λειτουργία ενός συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας....

ΔΟΚΙΜEΣ ΚΑΙ ΜΕΤΡHΣΕΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚHΣ ΣΥΜΒΑΤOΤΗΤΑΣ

Στο Εργαστήριο Υψηλών Τάσεων και Ηλεκτρικών Μετρήσεων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου διεξάγονται δοκιμές και μετρήσεις ηλεκτρομαγνητικής συμβατότητας, που συμβάλλουν καθοριστικά στη σχεδίαση και ...

Κλείσιμο [X]