ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ - ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΟΣΟ ΤΟ ΦΩΣ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ

ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΤΖΑΜΑΡΑΣ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΕΓΚΡΑΝ ΑΕΒΕ: Ο ΤΟΜΕΑΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΝΘΙΣΤΑΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

Η εταιρεία Legrand είναι παγκόσμιος ειδικός στις ηλεκτρικές και ψηφιακές υποδομές, καθώς προσφέρει όλο και περισσότερες λύσεις στον τομέα αυτό, υιοθετώντας ταυτόχρονα μια πολυδιάστατη περιβαλλοντική προσέγγιση. Όπως εξηγεί ο κ. Σωτήριος Τζαμάρας,

γενικός διευθυντής της Ελληνικής Λεγκράν ΑΕΒΕ, η εταιρεία, εκτός από την παροχή λύσεων για την βελτίωση της ενεργειακής επίδοσης των κτιρίων, ενσωματώνει και πλήθος πρακτικών για την μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος όλων των διεργασιών του ομίλου. Ιδιαίτερη έμφαση δίνει η Legrand στην αποδοτική διαχείριση της ενέργειας σε κάθε είδους κτίριο, αλλά και στην καινοτομία, η οποία αποτελεί σταθερή προτεραιότητα και αναπόσπαστο μέρος της επιχειρηματικής κουλτούρας της εταιρείας.

Η Legrand είναι μια από τις εταιρείες που δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας. Τι ανταπόκριση έχουν βρει στην εγχώρια αγορά, αλλά και σε μεγάλους πελάτες, όπως βιομηχανία ή κτιριακές υποδομές, τα προϊόντα και οι εφαρμογές σας;

Η εξοικονόμηση ενέργειας αποτελεί σημαντικό παράγοντα για κάθε κτιριακό έργο.  Ως παγκόσμιος ειδικός σε ηλεκτρικές και ψηφιακές υποδομές, ο όμιλος Legrand προσφέρει όλο και περισσότερες λύσεις στον τομέα αυτό, υιοθετώντας ταυτόχρονα μια πολυδιάστατη περιβαλλοντική προσέγγιση που,  εκτός από την παροχή λύσεων για την βελτίωση της ενεργειακής επίδοσης των κτιρίων, ενσωματώνει και πλήθος πρακτικών για την μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος όλων των διεργασιών του ομίλου.

Ακριβώς αυτή η προσέγγιση, σε συνδυασμό με τις υψηλές επιδόσεις του ομίλου στον κοινωνικό τομέα και τον διοικητικό τρόπο λειτουργίας του, είχε σαν αποτέλεσμα την καταχώρηση της Legrand στους δείκτες αειφορίας Dow Jones για την Ευρώπη και τον Κόσμο (Dow Jones Sustainability Index Europe & Dow Jones Sustainability Index World).

Ειδικά στην εγχώρια αγορά, η Legrand προσφέρει εναλλακτικές λύσεις κατάλληλα προσαρμοσμένες στις ανάγκες κάθε καταναλωτή.

Για τον οικιακό χρήστη, προσφέρουμε από ανιχνευτές κίνησης που αποτελούν την απλούστερη εφαρμογή ελέγχου φωτισμού, έως πλήρες σύστημα οικιακού αυτοματισμού Home automation , για έλεγχο όλων των καταναλώσεων της κατοικίας.

Για τα εμπορικά και βιομηχανικά κτίρια, προσφέρουμε ολοκληρωμένα συστήματα διαείρισης φωτισμού. Επιπλέον, προτείνουμε λύσεις στη διανομή και την προστασία για τη χαμηλή και τη μέση τάση, με αναλυτές και μετρητές ενέργειας, καθώς και με συστήματα μέτρησης και αντιστάθμισης της αέργου ενέργειας , επιτυγχάνουμε τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του κτηρίου και άρα επιπλέον σημαντική εξοικονόμηση  στο λειτουργικό κόστος

Πόσο έχει επηρεάσει τον κύκλο εργασιών της εταιρείας σας η κατάρρευση της κατασκευαστικής δραστηριότητας στην Ελλάδα;

Είναι γεγονός ότι ο κλάδος της κατασκευής έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλον. Όπως γνωρίζουμε, η κατασκευαστική δραστηριότητα έχει υποχωρήσει  περισσότερο από  75% την τελευταία πενταετία.  Σε ένα τόσο δυσμενές περιβάλλον, αναπόφευκτα και η Legrand είδε τον κύκλο των εργασιών της να επηρεάζεται χωρίς  ωστόσο να ακολουθήσει  την έντονη πτωτική πορεία της αγοράς, αντίθετα με την παροχή νέων καινοτομικών προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής αξίας, είδε τη θέση της να ισχυροποιείται. 

Σε μια εποχή οικονομικής ύφεσης, παρατηρείτε εσείς αύξηση της ζήτησης για λύσεις αποδοτικής διαχείρισης της κατανάλωσης ενέργειας;

Βεβαίως. Η αποδοτική διαχείριση της ενέργειας αποτελεί προαπαιτούμενο τόσο για τις νέες κατασκευές , όσο και για τις ανακαινίσεις, σε κάθε είδους κτίριο. Ο επενδυτής, είτε μιλάμε για κτίριο επαγγελματικής χρήσης και βιομηχανία, είτε για κατοικία, έχει συνειδητοποιήσει ότι μία τέτοια επιπλέον επένδυση σήμερα, έχει γρήγορη απόσβεση  και προσφέρει σημαντική εξοικονόμηση στο λειτουργικό κόστος.

Πέρα όμως από το «στενό» οικονομικό όφελος, στο πλαίσιο της σωστής εταιρικής υπευθυνότητας , θεωρώ ότι όλες οι σοβαρές εταιρείες επιλέγουμε τέτοιου είδους λύσεις, ενεργώντας με γνώμονα το σεβασμό στο περιβάλλον και το κοινωνικό συμφέρον γενικότερα.

Ανάμεσα στις πολυάριθμες λύσεις που προσφέρετε στην αγορά - διαχείριση φωτισμού, θερμοκρασίας, ενέργειας, δικτύων και έλεγχου εισόδου στα κτίρια-υπάρχει κάποιος τομέας που ξεχωρίζει, που αντέχει περισσότερο;

Εκτός από τον τομέα της εξοικονόμισης ενέργειας που αναφέραμε πριν, θα έλεγα ότι ένας τομέας που επίσης ανθίσταται είναι ο τομέας της  «ασφάλειας». Μη ξεχνάμε ότι ζούμε σε εποχές που κυριαρχεί η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια οπότε ο καταναλωτής ψάχνει λύσεις που να διασφαλίζουν την προστασία των ατόμων και των αγαθών.

Στο πλαίσιο αυτό, εφαρμογές συστημάτων ελέγχου εισόδου, όπως τα συστήματα  θυροτηλεόρασης, τα κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης (CCTV) και ο έλεγχος πρόσβασης, είναι τομείς που παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Η καινοτομία και η έρευνα πόσο έχουν επιδράσει στην ανάπτυξη της Legrand;

Για τη Legrand, η καινοτομία αποτελεί σταθερή προτεραιότητα - είναι αναπόσπαστο μέρος της επιχειρηματικής κουλτούρας μας. Καινοτομία σημαίνει δημιουργία αξίας για όλους. Εξειδίκευση και παροχή μοναδικών λύσεων. Ανάπτυξη νέων λειτουργιών για την προσαρμοσμένη, έξυπνη διαχείριση του κτηρίου. Να προσφέρουμε συστήματα και  προϊόντα πιο ασφαλή, πιο εύκολα στην εγκατάσταση, πιο εργονομικά και πιο λειτουργικά για το χρήστη. Κάθε χρόνο η Legrand επενδύει το 4-5% του κύκλου εργασιών της στην έρευνα και την ανάπτυξη, ανοίγοντας  νέους ορίζοντες. Το 2012, ο όμιλος είχε πάνω από 4.000 ενεργές πατέντες  και  2.100 ειδικούς στην έρευνα και ανάπτυξη, ενώ το 37% του κύκλου εργασιών του ομίλου ήρθε από νέα προϊόντα. Παρακολουθούμε τις αγορές και την τεχνολογία συνεχώς, λανσάροντας  καινοτόμα προϊόντα σε νέους επιχειρηματικούς  τομείς -  διαχείριση της ενέργειας, ψηφιακές υποδομές, οικιακά συστήματα αυτοματισμών και πολλά άλλα.
Αξιοποιώντας αυτή τη δυναμική και την ικανότητά μας να προβλέπουμε  τις μελλοντικές ανάγκες, τοποθετούμε τη Legrand  στο επίκεντρο των αγορών του αύριο. Για παράδειγμα, λόγω της αυξανόμενης ευαισθητοποίησης σε περιβαλλοντικά θέματα, μπαίνουμε σε έξυπνα δίκτυα και σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ή προβλέποντας για τις ανάγκες του ολοένα αυξανόμενου πληθυσμού της τρίτης ηλικίας, αναπτύσσουμε προϊόντα που τους επιτρέπουν την ανεξάρτητη διαβίωση.

Τι νέο παρουσιάζει στην ελληνική αγορά η Legrand στον τομέα ελέγχου του φωτισμού και στους διακόπτες;

Η Legrand παρουσίασε μία πλήρη λύση ελέγχου φωτισμού στα κτίρια, απαντώντας σε διαφορετικές ανάγκες και απαιτήσεις, για αυτόνομες εφαρμογές ή ολοκληρωμένα συστήματα. Στην περίπτωση των αυτόνομων εφαρμογών, προσφέρουμε μία πληρέστατη γκάμα ανιχνευτών κίνησης και παρουσίας, εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, κατάλληλα διαφοροποιημένους ανάλογα με την επιθυμητή εφαρμογή – πχ, γραφεία, αίθουσες συσκέψεων, τουαλέτες, αποθήκες μεγάλου ύψους κ.λπ.

Σε περίπτωση που ζητείται σύστημα , προσφέρουμε 2 εναλλακτικές, το σύστημα BUS/SCS, όταν επιζητείται μία ευέλικτη, εργονομική και οικονομική διαχείριση του φωτισμού , ή το σύστημα BUS/KNX, όταν η διαχείριση του φωτισμού πρόκειται να συνδυαστεί με άλλες εφαρμογές του κτηρίου κάτω από την ομπρέλα ενός ολοκληρωμένου συστήματος building management .

Αλλά και για την κατοικία παρουσιάζουμε καινοτομικά προϊόντα. Με το νέο eco ρυθμιστή, δίνουμε λύση στο πρόβλημα του ελέγχου των οικονομικών λαμπτήρων και των led, στις νέες εγκαταστάσεις, αλλά και σε αντικαταστάσεις παλιών ρυθμιστών

Ενα άλλο πρωτοποριακό προϊόν σε μορφή διακόπτη, είναι ο «green switch». Πρόκειται για έναν διακόπτη που συνδυάζει ανιχνευτή και μπουτόν  -  ανάβει χειροκίνητα με πίεση στο μπουτόν και σβήνει αυτόματα όταν ο ανιχνευτής δεν ανιχνεύει πλέον κίνηση ή παρουσία στο χώρο, εξασφαλίζοντας μέγιστη εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και άνεση στον χρήστη

Το «έξυπνο σπίτι» είναι ένας όρος που όλο και πιο συχνά ακούγεται και στη χώρα μας. Τι διαφορετικό από τον ανταγωνισμό προσφέρουν τα  συστήματα αυτοματισμών της Legrand;

Η Legrand ως leader στην παγκόσμια αλλά και την ελληνική αγορά διακοπτικού υλικού, διαθέτει πλούσια εμπειρία και τεχνογνωσία για τις ανάγκες μιας σύγχρονης κατοικίας. Έτσι, δίνει μία περιεκτική και ευέλικτη απάντηση σε όλες τις απαιτήσεις για το «έξυπνο σπίτι», από μία απλή λειτουργία έως ολοκληρωμένες πλήρεις λύσεις με το σύστημα My Ηome  και τις 2 τεχνολογίες που υποστηρίζει, την τεχνολογία BUS/SCS και την ασύρματη τεχνολογία  ZigBee , σε συνδυασμό με τη σειρά διακοπτών Celiane.

Η τεχνολογία BUS/SCS χρησιμοποιείται σε νέες εγκαταστάσεις, καθώς απαιτεί ειδική καλωδίωση,  για την ολοκληρωμένη διαχείριση του φωτισμού, των ρολών, της θερμοκρασίας, της ενεργειακής κατανάλωσης και της εξοικονόμησης ενέργειας, σε συνδυασμό με τη μετάδοση ήχου, τον αντικλεπτικό και τεχνικό συναγερμό και τον έλεγχο εισόδου. Το σπίτι μπορεί να ελεχθεί τοπικά από οθόνες αφής ή από απόσταση μέσω κινητού ή tablet, με απλό και εύχρηστο τρόπο.

Κάποιος μπορεί να επιλέξει μέρος ή όλες τις παραπάνω δυνατότητες για το σπίτι του, ανάλογα με τις απαιτήσεις του.  

Με το ασύρματο σύστημα Zigbee είναι δυνατός ο έλεγχος φωτισμού και ρολών , καθώς και η δημιουργία σεναρίων, μιλάμε δηλαδή για την εξέλιξη μίας συμβατικής εγκατάστασης σε απλό αυτοματισμό σπιτιού. Καθώς πρόκειται για ασύρματη τεχνολογία, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε νέες κατασκευές , ακόμα κι αν δεν έχει προβλεφθεί εξαρχής, αλλά και σε ανακαινίσεις αφού δεν απαιτείται ειδική καλωδίωση αλλά χρησιμοποιείται η υπάρχουσα ηλεκτρολογική εγκατάσταση του σπιτιού.

Συνεπώς, το  σύστημα αυτοματισμών My Home της Legrand , διακρίνεται για την υψηλή αισθητική των προϊόντων του, την ευελιξία του και την ευκολία προσαρμογής του στις διαφορετικές απαιτήσεις των ατόμων και των κατοικιών.  Αυτό όμως που πραγματικά το διαφοροποιεί και το ξεχωρίζει, είναι η ευκολία στην καθημερινή χρήση του- στόχος μας ήταν να βάλουμε την τεχνολογία στην υπηρεσία του χρήστη και όχι το αντίθετο  

Προκειμένου να εξηγήσουμε πόσο απλό και λειτουργικό είναι το My Home, επανασχεδιάσαμε τον εκθεσιακό μας χώρο, παρουσιάζοντας το σύνολο των λύσεων Home automation. αλλά και λειτουργίες multimedia και εξοικονόμισης ενέργειας, όλα λειτουργικά, ώστε να μπορεί ο επισκέπτης να δει και να βιώσει την προστιθέμενη αξία που απολαμβάνει από τέτοιου είδους εφαρμογές. Ταυτόχρονα παρουσιάζουμε τις  αισθητικές επιλογές στις σειρές διακοπτών  προκειμένου να μπορεί η τεχνολογία να  «ντυθεί» και με υψηλή αισθητική. 

Στο INNOVAL Legrand, ο επαγγελματίας του χώρου αλλά και ο ιδιώτης, βρίσκει  προτάσεις, συμβουλές και τεχνική υποστήριξη σε οποιοδήποτε στάδιο της κατασκευής, προκειμένου να βρει λύσεις σε όλες τις ανάγκες και τις επιθυμίες του

Σκέφτεστε να λανσάρετε κάποια νέα προϊόντα ή να προσφέρετε νέες υπηρεσίες;

Όπως σας ανέφερα και παραπάνω, η καινοτομία αποτελεί για εμάς βασική στρατηγική . Προγραμματίζουμε λοιπόν, να παρουσιάσουμε νέα προϊόντα και υπηρεσίες, τόσο για να ισχυροποίησουμε τη θέση μας σε κάποιους τομείς όσο και για να μπούμε σε νέες αγορές.  Δε θα ήθελα ωστόσο να επεκταθώ σε περισσότερες λεπτομέρειες, πριν το επίσημο λανσάρισμά τους στην αγορά.

Το μέλλον στην ελληνική αγορά, πώς το βλέπετε τόσο για την εταιρεία σας, όσο και για τους κλάδους στους οποίους δραστηριοποιείστε;

Η οικονομική και κοινωνική συγκυρία που όλοι βιώνουμε, δεν αφήνει πολλές ελπίδες για ανάπτυξη το 2014. Κατά συνέπεια και ο κλάδος της κατασκευής και όσοι δραστηριοποιούμαστε σε αυτόν, θα πρέπει να αναμένουμε ακόμα μία δύσκολη χρονιά. Εμείς , με την πλούσια γκάμα των προϊόντων μας, το υψηλό επίπεδο των ανθρώπων μας  και τη σωστή διαχείριση, είμαστε προετοιμασμένοι να ανταποκριθούμε με επιτυχία στις προκλήσεις του σήμερα, θέτοντας στέρεες βάσεις για την ανάπτυξή μας αύριο.

 

 

ΠΡΟΣΩΠΑ

Η ΟΥΡΑΝIΑ ΓΕΩΡΓΟΥΤΣAΚΟΥ, ΓΕΝΙΚH ΓΡΑΜΜΑΤEΑΣ ΤΗΣ LIGHTINGEUROPE, ΜΙΛA ΣΤΟ ΤΕYΧΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡIΟΥ

«Την αξία του σωστού φωτισμού πρέπει να την βιώσεις για να την καταλάβεις» υπογραμμίζει....

ΝIΚΟΣ ΜΠΡΙΝIAΣ CHIEF COMMERCIAL OFFICER ΤΗΣ EDISION HELLAS

Η Εdision Hellas είναι εταιρεία αποκλειστικά για χονδρική πώληση σε δίκτυο καταστημάτων συνεργατών στην ελληνική και παγκόσμια αγορά....

ΜΑΡIΑ ΚΑΠΕΛAΚΗ COUNTRY MANAGER ΤΗΣ DEVOLO ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛAΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚYΠΡΟ

Η devolo είναι από τις μεγαλύτερες εταιρείες που διαθέτουν προϊόντα για μεταφορά σήματος ΙΡ μέσω ηλεκτρικού ρεύματος, ευρέως γνωστά ως Powerline....

Κλείσιμο [X]