ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ - ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΟΣΟ ΤΟ ΦΩΣ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ… ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΝΧ

Στο πλαίσιο του KNX Hellas Association διοργανώθηκε το ΚΝΧ City Workshop 2013 με θέμα το παγκόσμιο πρότυπο για οικιακό και κτιριακό έλεγχο, την τεχνολογία KNX. Το εργαστήριο έλαβε χώρα στις 6 Δεκεμβρίου, στο ξενοδοχείο Novotel Athens με τη συμμετοχή κορυφαίων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην ελληνική  αγορά και δεκάδων επαγγελματιών, μηχανικών, επιστημόνων και φοιτητών. Χορηγός επικοινωνίας του εργαστήριου ήταν ο «Ηλεκτρολόγος».

Μεταξύ των θεμάτων που αναπτύχθηκαν ήταν η παρουσίαση στοιχείων και αριθμών της τεχνολογίας ΚΝΧ, το όραμα μιας πόλης KNX, η παρουσίαση μιας πόλης KNX, η ενεργειακή διαχείριση ψύξης, θέρμανσης, ζεστού νερού χρήσης με ΚΝΧ, ο ολοκληρωμένος έλεγχος κτιρίου με ΚΝΧ, η αισθητική και η άνεση που προσφέρει η τεχνολογία ΚΝΧ.

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εισαγωγικές και τεχνικές παρουσιάσεις για το ΚΝΧ καθώς και τις λύσεις που προσφέρει στο πεδίο του κτιριακού αυτοματισμού και της ολοκλήρωσης διαφορετικών συστημάτων σε ένα ενιαίο πλαίσιο ελέγχου.
Αφετηρία του προβληματισμού που κατατέθηκε και βέβαια, της νέας τεχνολογίας του ΚΝΧ είναι κορυφαία θέματα που απασχολούν την ανθρωπότητα, όπως η αστικοποίηση, η έλλειψη των φυσικών πόρων και η κλιματική αλλαγή αντιπροσωπεύουν τις μεγάλες προκλήσεις για τις πόλεις τα επόμενα χρόνια. 

Ως γνωστόν, οι πόλεις του κόσμου καταναλώνουν τα δύο τρίτα της παραγόμενης ενέργειας, το 60% της συνολικής κατανάλωσης νερού και παράγουν το 70% των εκπομπών αερίων του φαινομένου του θερμοκηπίου. Επιπλέον, οι πόλεις εξακολουθούν να μεγαλώνουν. Περισσότερο από το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει ήδη σήμερα στις αστικές περιοχές. Το 2050 περίπου το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού θα ζει σε αστικές περιοχές. 
Γι’ αυτό το λόγο η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και της ρύπανσης του περιβάλλοντος επικεντρώνεται στις πόλεις. Η περιβαλλοντολογικά βιώσιμη ανάπτυξη των πόλεων είναι επομένως η πιο σημαντική πρόκληση για το μέλλον. 
Η βασική προϋπόθεση για βιώσιμες πόλεις είναι τα βιώσιμα κτίρια. Σήμερα τα κτίρια ευθύνονται για περισσότερο από το 40% της παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας και το 21% των εκπομπών αερίων του φαινομένου του θερμοκηπίου στον κόσμο. 
Προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των κτιρίων, είναι απαραίτητες υπερβατικές λύσεις, οι οποίες λαμβάνουν υπόψη ισάξια το κτίριο, την ηλεκτροκίνηση, τις υποδομές και την παραγωγή ενέργειας. Μία KNX πόλη επιδεικνύει πώς οι λύσεις αυτές μπορούν να ενσωματωθούν σε βιώσιμες πόλεις και πώς αυτές μπορούν να αλληλεπιδρούν με το κτίριο.
 

Ο κόσμος του ΚΝΧ

Όπως αναφέρθηκε στην ημερίδα, μέλη του ΚΝΧ είναι πλέον 330 κατασκευαστές συσκευών και λογισμικού KΝΧ, οι οποίοι φέρουν και το πιστοποιημένο λογότυπο ΚΝΧ. Τα μέλη αυτά προέρχονται από 36 χώρες, που καλύπτουν όλες τις ηπείρους, τη Βόρεια και Νότια Αμερική, την Ευρώπη, την Ασία (Κίνα, Ινδία, Σαουδική Αραβία κ.α.), την Αυστραλία και την Αφρική (Νότια Αφρική κ.α.). Αυτή τη στιγμή είναι διαθέσιμες στην αγορά 7.000 κατηγορίες προϊόντων ΚΝΧ –από ρελέ και χρονοδιακόπτες μέχρι οθόνες αφής- κατασκευασμένα με μεγάλη ποικιλία υλικών. Λειτουργούν 274 εκπαιδευτικά κέντρα ανά τον κόσμο, σε 50 διαφορετικές χώρες, ενώ στην Ελλάδα λειτουργούν τέσσερα εκπαιδευτικά κέντρα.

Οι partners ξεπερνούν τις 40.000 (2012), όταν προ εξαετίας (2006) δεν υπερέβαιναν τους 10.000, δηλαδή τετραπλασιάστηκαν μέσα σε έξι χρόνια.   Οι επιστημονικοί συνεργάτες ανέρχονται πλέον σε 98 και προέρχονται από 27 διαφορετικές χώρες, ενώ με το ΚΝΧ συνεργάζονται επτά διεθνείς ενώσεις, όπως η ΑΙΕ (Ευρωπαϊκή Ένωση Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων), το Bacnet (πρωτόκολλο επικοινωνίας για κτιριακό αυτοματισμό και δίκτυα ελέγχου) κ.α.

Όπως αναφέρθηκε στην ημερίδα, το μερίδιο του ΚΝΧ στην ευρωπαϊκή αγορά έχει ξεπεράσει το 70% και αποτελεί πλέον το κορυφαίο πρότυπο για τον έλεγχο των κτιριακών συστημάτων στην Ευρώπη.

Πόλεις με ΚΝΧ

Στην πόλη του ΚΝΧ, την πόλη του μέλλοντος, ξενάγησε έκανε ο κ. Γιώργος Λάζος, από την KNX Association, ο οποίος εξήγησε στους παριστάμενους πώς μπορούμε να κάνουμε ένα κτίριο smart gird ready, πώς με λίγα λόγια, ένα κτίριο μπορεί να αλληλεπιδρά με την πόλη στην οποία βρίσκεται. Ένα κλασικό ΚΝΧ κτίριο ενοποιεί μεταξύ τους τα συστήματα φωτισμού, τα ρολά και τα σκίαστρα, τα συστήματα ασφαλείας, τα συστήματα HVAC (θέρμανση, ψύξη, ζεστό νερό) και τα συστήματα ελέγχου και παρακολούθησης.

Ο κ. Βαγγέλης Βασιλόπουλος, υπεύθυνος του ΚΝΧ στην εταιρεία Siemens, θέλοντας να αναδείξει τη σπουδαιότητα του ΚΝΧ στα σύγχρονα κτίρια παρέθεσε ορισμένα κρίσιμα δεδομένα, όπως ότι τα 2/3 της ενέργειας καταναλώνονται στις πόλεις, το 70% των αερίων του θερμοκηπίου εκπέμπεται από τις πόλεις, ενώ στα μητροπολιτικά αστικά συγκροτήματα κατοικεί πλέον το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού.  Τα κτίρια επίσης καταναλώνουν το 40% της τελικής ενέργειας, είναι υπεύθυνα για την εκπομπή του 21% των αερίων θερμοκηπίου, ενώ το 10% της ενέργειας δαπανάται στις αστικές συγκοινωνίες.

Ο κ. Νεκτάριος Βρυώνης, υπεύθυνος KNX στον τομέα κλιματισμού της ΑΒΒ, αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα που παρουσιάζει το ΚΝΧ στον τομέα θέρμανσης, κλιματισμός, αερισμός (HVAC). Με το ΚΝΧ ενοποιείται το ζεστό νερό χρήσης με τη θέρμανση και τον κλιματισμό σε ένα σύστημα, όπου ο χρήστης μπορεί να ελέγχει ότι επιθυμεί. Επιτυγχάνεται επίσης, ο έλεγχος της ποσοστιαίας ζήτησης και παραγωγής, καθώς ο απομακρυσμένος έλεγχος, αλλά και η καταγραφή των δαπανών. Όσον αφορά το interface, είναι ιδιαίτερα εύχρηστο, (τρία κουμπάκια, ένας θερμοστάτης) και όλα είναι παραμετροποιημένα.

Τέλος, ο κ. Γκλιάτης, εκ μέρους της εταιρείας GDS, παρουσίασε με πολύ παραστατικό τρόπο λύσεις, που επιτυγχάνουν την αρμονική συνεργασία όλα των υποσυστημάτων ενός κτιρίου με στόχους την ασφάλεια, την εξοικονόμηση ενέργειας, την εύκολη διαχείριση, την άνεση, τη λειτουργικότητα και την άριστη αισθητική.

 

 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΞΕΚΙΝΆΕΙ ΤΟ ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΏΝ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΏΝ «UPATRAS IQ» ΑΠΌ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΉΜΙΟ ΠΑΤΡΏΝ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΉΡΙΞΗ ΤΩΝ ΣΕΒ ΚΑΙ ΣΕΒΠΕΔΕ

Σε μια εποχή, που ένα από τα κρίσιμα ζητούμενα για την αναβάθμιση της βιομηχανικής παραγωγής στη χώρα είναι η διασύνδεσή της με την έρευνα, το Πανεπιστήμιο Πατρών ξεκινά το πρόγραμμα βιομηχανικών διδ...

LEXIS ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Α.Ε: UNBOXING VIDEO: DRAYTEK VIGORAP 802 & VIGORAP 918R SERIES

Η LEXIS Πληροφορική Α.Ε., παρουσιάζει το unboxing video των λύσεων ασύρματης δικτύωσης, VigorAP 802 και VigorAP 918R....

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ BSI ΓΙΑ ΦΩΤΙΣΤΙΚΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΗΣ OLYMPIA ELECTRONICS A.E.

Η OLYMPIA ELECTRONICS A.E., η μεγαλύτερη αμιγώς ελληνική βιομηχανία ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας, με εξαγωγές σε περισσότερες από 72 χώρες, έχοντας ως κύριο στόχο της την συνεχή βελτίωση των προϊ...

Κλείσιμο [X]