ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ - ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΟΣΟ ΤΟ ΦΩΣ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ

Η ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ Ο ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ

Άρθρο του κ. Μπάμπη Κωνσταντόπουλου*

Αγαπητοί φίλοι και συνάδελφοι

Έχουν περάσει χρόνια από την τελευταία μου δημόσια επιστολή, ο λόγος ένας και πολύ συνηθισμένος ιδιαίτερα στα Ελληνικά δρώμενα, η νοοτροπία μας, η ευρύτερα κοινή πρακτική των νεοελλήνων οι οποίοι αν είχαν μια και μοναδική ευχή να κάνουν και αυτή να πραγματοποιηθεί, θα ήταν να ψοφήσει ο Γάιδαρος του γείτονα και όχι να ευημερήσουν οι ίδιοι.

Προφανώς αυτή η νοοτροπία πηγάζει από έναν υπέρμετρο εγωισμό και μια ανεξήγητη σιγουριά για την προσωπική πορεία όσων λειτουργούν με αυτόν  τον τρόπο. Αυτό τους οδηγεί στο να κοιτούν πως θα κατεβάσουν χαμηλότερα τον συνάνθρωπό τους, αντί να φροντίσουν να ψηλώσουν οι ίδιοι.

Αυτό το ιδίωμα μας χαρακτηρίζει ως έθνος και κατά επέκταση ως κράτος και μας οδηγεί σε μια ανεξέλεγκτη φαγωμάρα, δεν είναι τυχαίο το ότι έχουμε άπειρες εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις, περίπου 37.000 δικηγόρους, δηλαδή 307 δικηγόρους ανά 100.000 κατοίκους!!!! αναλογία που ξεπερνά μόνο η Κύπρος (319), ενώ  Υψηλές αναλογίες θεωρούνται και της Ιταλίας με 259, της Ισπανίας με 259 και της Ιρλανδίας με 229, οι οποίες υπολείπονται όμως κατά 48 στην καλύτερη περίπτωση από εμάς..

Η πορεία μας ως νέο Ελληνικό κράτος εκ του αποτελέσματος, μας έδειξε ότι έχουμε κάνει πολλά λάθη, ίσως ένα από αυτά, ίσως ένα από τα θεμελιώδη λάθη είναι και αυτό, οι μοναχικές, εγωιστικές θα έλεγα παράλληλες πορείες που ακολουθούμε όλοι, πορείες οι οποίες είναι τόσο όμοιες, αλλά δεν συναντιούνται και πουθενά.

Όλο μας το έθνος βαδίζει με τη λογική του “one man show” και όταν πρόκειται για “standup comedy” είναι καλό, όταν όμως αυτό αφορά τις ζωές μας και τις δουλειές μας είναι καταστρεπτικό.

Με το τέλος των εχθροπραξιών στην Ελλάδα το 1949, ο λαός βρέθηκε σε ένα οικονομικό περιβάλλον κατεστραμμένο, με μίση, πάθη και φόβο, αναγκαστικά έπρεπε με κάποιο τρόπο να επιβιώσει ο κάθε ένας μόνος του, με ατομικά μέσα, αφού και τότε επικρατούσαν στον κρατικό μηχανισμό τα λαμόγια της διαπλοκής, με πρώτο μέλημα τους τον προσωπικό πλουτισμό και ανύπαρκτο μέλημα τους την οργάνωση όχι μόνο του κρατικού μηχανισμού, αλλά και του σχεδιασμού του οικονομικού περιβάλλοντος της χώρας.

Έρμαια των επιλογών ξένων κυβερνήσεων καλή ώρα, ενώ παράλληλα ο υπόλοιπος κόσμος άλλαζε ραγδαία και αυτό άρχισε να μας επηρεάζει, δημιουργήθηκαν τεράστιες διεθνείς εταιρίες και στα χνάρια τους συνεταιρισμοί  λίγων ανθρώπων, όπως του Carrefour τριών οικογενειών το οποίο όταν εμείς είχαμε μόνο το μπακάλη με το τεφτέρι εν έτη 1962, έφτιαξε το πρώτο του υπερκατάστημα, όπως της Arla που είναι προϊόν συγχώνευσης δύο κορυφαίων τυροκομικών συνεταιρισμών, αυτών της Δανίας και της Σουηδίας και πολλών άλλων συνεταιρισμών με διακριτό αυτόν της πόλης Mondragon των Βάσκων, μια πόλη 23.000 κατοίκων με συνεταιρισμό ο οποίος ξεκίνησε το 1954 και σήμερα κάνει 15 Δις ευρώ τζίρο και στηρίζει ακόμα 111 θυγατρικούς συνεταιρισμούς.

Στα Blogs διαβάζουμε

 «Δεν υπάρχει τίποτα χτυπητό στα γραφεία της μεγαλύτερης βιομηχανικής εταιρείας, αλλά εξάλλου τίποτε δεν είναι φυσιολογικό στον μεγαλύτερο εργατικό συνεταιρισμό με παγκόσμιες πωλήσεις 15 δισεκατομμυρίων ευρώ (13 δισ. λίρες). Εκεί που οι εργάτες σ’ άλλες ισπανικές εταιρείες πρέπει να απαντήσουν στις ανάγκες των μετόχων –θυσιάζοντας συχνά την δουλεία τους–, στην Mondragon, που λειτουργεί ως μητρική εταιρεία 111 μικρότερων, μεσαίων και μεγαλύτερων συνεταιρισμών, αυτό δεν ισχύει.»

Πηγή: http://m.guardiannews.com/world/2013/mar/07/mondragon-spains-giant-cooperative

του Giles Tremlett | Μετάφραση Δήμητρα Μακροπούλου

Δείτε επίσης: http://diakyvernisi.blogspot.gr/2010/06/blog-post_09.html

 

 Στη χώρα μας έστω και καθυστερημένα, στα μέσα της Δεκαετίας του ΄80 με το νόμο 1667/1986 προωθήθηκαν τα Συνεταιριστικά ιδεώδη σε επίπεδο Αστικών συνεταιρισμών έτσι ώστε να αλλάξει σιγά σιγά αυτή η νοοτροπία της ατομικότητας που καλλιεργήθηκε τα προηγούμενα χρόνια.

Νοοτροπία επιβίωσης που επικράτησε μέσα από το ασταθές και άκρως αθέμιτα ανταγωνιστικό περιβάλλον που δημιουργήθηκε από τη δημιουργία κιόλας του νεοελληνικού κράτους και κυρίως από τον ανύπαρκτο σχεδιασμό του για τις ανάγκες του πληθυσμού.

Οι συνεταιρισμοί μας όπου υπήρξε βούληση, όπου υπήρξε συνεννόηση και σωστή διοίκηση λειτούργησαν και μεγαλούργησαν, στο δικό μας χώρο, έχουμε λαμπρά παραδείγματα τα οποία αντέχουν ακόμα και σήμερα με ίδια κεφάλαια σε μια παρατεταμένη κρίση στην οποία μπορούν να σταθούν μόνο όσες Ιδιωτικές επιχειρήσεις έχουν πρόσβαση στο δανεισμό και εξάρτηση από ομίλους.

Οι συνεταιρισμοί ρύθμισαν την αγορά μας και αποτέλεσαν για δεκαετίες το αντίπαλο, αντισταθμιστικό δέος απέναντι σε όλες τις άλλες επιχειρήσεις στο χώρο, παρότι δεν κατάφερναν πάντα να προσφέρουν σε όλα τα προϊόντα καλύτερες τιμές στον πάγκο.

Μας διασφάλιζαν πάντοτε απέναντι στον πελάτη αφού δεν έδιναν ποτέ χαμηλότερες τιμές σε αυτούς και αυτό διότι δεν είχαν σκοπό το κέρδος για το κέρδος, αλλά το κέρδος μέσα από τη στήριξη του επαγγελματία και πάντα σε αρμονία με αυτό του πελάτη.

Παράλληλα με τα παραπάνω,  στήριξαν και τις οικογένειες του προσωπικού, των καθημερινών φίλων και συνεργατών μας που μοχθούν με τη σειρά τους για τον συνεταιρισμό με καλύτερα εισοδήματα από αυτά τις αγοράς.

Όσοι ενταχτήκατε κάποτε σε έναν υγιή συνεταιρισμό σίγουρα καταλαβαίνετε για ποιο πράγμα μιλάω, όσοι πάλι δεν το κάνατε ήρθε πάλι η εποχή που θα πρέπει να το κάνετε.

Αυτή τη στιγμή, ο κάθε συνεταιρισμός, ο κάθε συνέταιρος, ο κάθε συνάδελφος, ο κάθε υπάλληλος, θα πρέπει να αναθεωρήσει, να ξεχάσει ότι έκανε μέχρι σήμερα. Θα πρέπει ο συνεταιρισμός να ανοίξει μεγαλύτερη αγκαλιά, να παγώσει τα χρέη των συναδέλφων που έπληξε η κρίση μέχρι αυτή να υποχωρήσει και να εστιάσει στο τζίρο, ο συνέταιρος να στηρίξει με τις αγορές του και να δίνει ότι παραπάνω του περισσεύει μέχρι να ανακάμψει η αγορά και ο συνάδελφος που δεν είναι μέλος σε συνεταιρισμό, να περνάει όποιο μέρος του τζίρου του θέλει μέσα από αυτόν, χωρίς άλλες υποχρεώσεις και ο υπάλληλος να σταθεί στα δύσκολα μέσα στη μεγάλη οικογένεια με υπομονή.

Γιατί να το κάνω αυτό είναι το συνηθέστερο ερώτημα, σε τι θα ωφεληθώ;

Η απάντηση δόθηκε παραπάνω, αλλά μπορώ να την ενισχύσω χωρίς να σας κουράσω άλλο, προτρέποντας σας να ρίξετε μια ματιά στη σελίδα http://el.wikipedia.org/wiki/Διεθνής_Συνεταιριστική_Συμμαχία

Για να δείτε το πραγματικό οικονομικό όφελος που μπορεί να έχει ο συνεταιριστής, ο υπάλληλος και η ίδια η κοινωνία και να διαβάσετε μεταξύ άλλων

“Το Συνεταιριστικό Κίνημα έχει ως μέλη του πάνω από 800 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών για το 1994, το βιοτικό επίπεδο περίπου 3 δισεκατομμυρίων ανθρώπων ή του μισού πληθυσμού του πλανήτη βελτιώθηκε μέσω των συνεταιριστικών επιχειρήσεων. Οι εν λόγω επιχειρήσεις συνεχίζουν να παίζουν σημαντικό οικονομικό και κοινωνικό ρόλο στις κοινότητές τους.”

 

“Οι συνεταιρισμοί παρέχουν πάνω από 100 εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε όλο τον κόσμο, 20% περισσότερες από αυτές των πολυεθνικών επιχειρήσεων.”

 

Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι  οι συνεταιρισμοί δεν είναι κάποιου είδους πολιτικής ιδεολογίας ιδιοκτησία, παραδείγματα αποτελούν όλοι οι υγιείς Ελληνικοί και ξένοι συνεταιρισμοί, οι οποίοι ευημερούν ακόμα και μέσα σε σκληρά καπιταλιστικά κράτη με ιδιαίτερα συντηρητικές κοινωνίες.

Το συμπέρασμα από τα παραπάνω, είναι ότι όταν ευημερεί ένας συνεταιρισμός, δεν έχουν κέρδος μόνο οι συνέταιροι και οι εργαζόμενοι σε αυτόν, έχουν κέρδος άμεσο και οι συνάδελφοι που βρίσκονται έξω από τον συνεταιρισμό και αυτό, προκύπτει από την ίση διανομή του κέρδους και από τον υγιή ανταγωνισμό τον οποίο επιβάλει ο συνεταιρισμός στην αγορά.

Αν όλα τα παραπάνω δεν σας πείθουν να ενισχύσετε το συνεταιρισμό του Νομού σας, ίσως σας πείσει το παρακάτω δημοσίευμα, το οποίο είναι ένα μικρό παράδειγμα που δείχνει το τι επακολουθεί μετά το κλείσιμο ενός συνεταιρισμού.

“Λουκέτο φέρεται να έχει βάλει τις τελευταίες ημέρες ο Προμηθευτικός Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών (ΠΡΟΣΥΦΙΠΕ) στα Ιωάννινα.
Η δραστηριότητα του Συνεταιρισμού ήταν σε όλη την Ήπειρο γεγονός που επηρεάζει όλα τα συνεργαζόμενα φαρμακεία της περιοχής.
Το προσωπικό του Συνεταιρισμού φέρεται να έχει απολυθεί - πρόκειται για περίπου 40 άτομα συνολικά, με το Λογιστήριο να είναι το μόνο που παραμένει ανοιχτό.
Πρόσφατα στην περιοχή άνοιξαν δύο ιδιωτικές φαρμακαποθήκες οι οποίες αναμένεται να απορροφήσουν μέρος του πελατολογίου.”

Πηγή: http://www.biznews.gr/2013/05/ekleise-farmakeftikos-synetairismos.html

Συνάδελφοι

Δεν είναι εποχές για πολλές κουβέντες, είναι ώρα για πράξεις, οι συνεταιρισμοί είναι θεσμός σταθερότητας, υγιούς ανταγωνισμού και στήριξης του επαγγέλματος.

Όλοι οι συνάδελφοι οφείλουν στους εαυτούς τους να στηρίξουν τους συνεταιρισμούς.

Όλα τα Συνεταιριστικά στελέχη οφείλουν να δουν από μια νέα οπτική γωνία τους υπερχρεωμένους συναδέλφους και να λειτουργούν ενωτικά ανοίγοντας περισσότερο την αγκαλιά του συνεταιρισμού με διαφάνεια στις συναλλαγές και με ευέλικτους τρόπους συνεργασίας με νέους, παλιούς και εν δυνάμει συνεταίρους .

 Ιδιαίτερα τα Συνδικαλιστικά στελέχη, οφείλουν να οδηγούν σε κάθε κίνηση τους, τους συναδέλφους προς την κατεύθυνση των συνεταιρισμών.

Και τέλος οι υπάλληλοι οφείλουν να στηρίξουν τους χώρους δουλειάς τους, όταν διαπιστώνουν ότι οι διοικήσεις προσπαθούν για το καλύτερο.

Η Δύναμη βρίσκεται στα χέρια μας και σε κάθε περίπτωση εμείς την μοιράζουμε, ήρθε η ώρα να επιλέξτε το μέλλον μας γνωρίζοντας ότι η απόφαση που θα πάρετε θα καθορίσει την αγορά για τα επόμενα τουλάχιστον 50 χρόνια και το ερώτημα βγαίνοντας για άλλη μια φορά από πόλεμο είναι,

ΘΑ ΤΟΥΣ ΞΑΝΑΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΧΑΤΗΡΙ; ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΑΦΗΣΟΥΝ ΑΡΥΘΜΙΣΤΗ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΓΕΝΙΕΣ;

 

*Ο κ. Μπάμπης Κωνσταντόπουλος είναι γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων.

 

 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΞΕΚΙΝΆΕΙ ΤΟ ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΏΝ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΏΝ «UPATRAS IQ» ΑΠΌ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΉΜΙΟ ΠΑΤΡΏΝ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΉΡΙΞΗ ΤΩΝ ΣΕΒ ΚΑΙ ΣΕΒΠΕΔΕ

Σε μια εποχή, που ένα από τα κρίσιμα ζητούμενα για την αναβάθμιση της βιομηχανικής παραγωγής στη χώρα είναι η διασύνδεσή της με την έρευνα, το Πανεπιστήμιο Πατρών ξεκινά το πρόγραμμα βιομηχανικών διδ...

LEXIS ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Α.Ε: UNBOXING VIDEO: DRAYTEK VIGORAP 802 & VIGORAP 918R SERIES

Η LEXIS Πληροφορική Α.Ε., παρουσιάζει το unboxing video των λύσεων ασύρματης δικτύωσης, VigorAP 802 και VigorAP 918R....

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ BSI ΓΙΑ ΦΩΤΙΣΤΙΚΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΗΣ OLYMPIA ELECTRONICS A.E.

Η OLYMPIA ELECTRONICS A.E., η μεγαλύτερη αμιγώς ελληνική βιομηχανία ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας, με εξαγωγές σε περισσότερες από 72 χώρες, έχοντας ως κύριο στόχο της την συνεχή βελτίωση των προϊ...

Κλείσιμο [X]