ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ - ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΟΣΟ ΤΟ ΦΩΣ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ

ΕΠΙΔΙΩΞΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΡΚΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΗ

ΝΙΚΟΛΑΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΗΣ ΕΛΕΜΚΟ ΑΒΕΕ

Στην ΕΛΕΜΚΟ ΑΒΕΕ «αρέσουν τα δύσκολα», όπως σημειώνει ο κ. Νικόλαος Κόκκινος, δρ. ηλεκτρολόγος μηχανικός, BEng, MSc, PhD, CEng, MIET, MIEEE, και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας. Ο ίδιος εξηγεί ότι στόχος της ΕΛΕΜΚΟ είναι η αναζήτηση διαρκώς νέων εφαρμογών για τα προϊόντα της ή η ανάπτυξη ενός νέου προϊόντος για μια νέα τεχνολογία. Παρά τις μεγάλες οικονομικές αντιξοότητες της περιόδου, δηλώνει αισιόδοξος, δίνοντας έμφαση στη συνεχή προσπάθεια για βελτίωση τόσο της αγοράς όσο και της ψυχολογίας των πελατών της εταιρείας.   

Μια τόσο εξειδικευμένη εταιρεία σαν την ΕΛΕΜΚΟ, που δραστηριοποιείται στα συστήματα αντικεραυνικής προστασίας, τι δυσκολίες αντιμετωπίζει στο σημερινό δύσκολο οικονομικό τοπίο;

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει όλος ο ελληνικός λαός είναι κοινά. Το ίδιο ισχύει και στον κλάδο μας, όπου όλες οι εταιρείες σε κάποιο βαθμό έχουν επηρεαστεί.  Όμως πρέπει να αναζητήσουμε λύσεις και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με σωστή στρατηγική θέτοντας συγκριμένους στόχους και υλοποιώντας τους με μεθοδικότητα και υπομονή. Σημαντικό ζήτημα είναι βέβαια και η σωστή οικονομική διαχείριση. Από τη μεριά μας, παραμένουμε αισιόδοξοι, με συνεχή προσπάθεια για βελτίωση της αγοράς αλλά και της ψυχολογίας των πελατών μας.   

Πότε ιδρύθηκε η ΕΛΕΜΚΟ και ποια είναι η φιλοσοφία σας ως εταιρεία όλα αυτά τα χρόνια;

Η ΕΛΕΜΚΟ ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στο χώρο της αντικεραυνικής προστασίας από το 1973, έχοντας από ιδρυτικής βάσης πελατοκεντρικό χαρακτήρα. Σημασία για εμάς είχε και έχει η καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των πελατών μας που σε συνδυασμό με την ξεχωριστή ποιότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών μας, μας τοποθετούν στην πρώτη θέση των προτιμήσεων των ανθρώπων του χώρου και μας δίνουν  ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα.  Όλοι στην ΕΛΕΜΚΟ έχουμε μεράκι για τη δουλειά μας και αγαπάμε πολύ αυτό που κάνουμε. Αυτό συνεπάγεται διαρκή ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις που αφορούν στο αντικείμενό μας, ώστε να χτίζουμε και  να διατηρούμε  σχέσεις συνέπειας και εμπιστοσύνης με όλους τους συνεργάτες  μας. Επίσης, βασική μας αρχή είναι η φροντίδα για το ανθρώπινο δυναμικό μας, που αποτελούν το πλούτο και τη μεγαλύτερη επένδυσή μας.

Σε ποιους κλάδους απευθύνετε τις υπηρεσίες και τα προϊόντα σας;

Οι βασικότεροι κλάδοι που απευθύνονται οι υπηρεσίες και τα προϊόντα μας είναι ο κατασκευαστικός, ο ενεργειακός, ο τηλεπικοινωνιακός και ο βιομηχανικός.

Η δραματική συρρίκνωση της εγχώριας κατασκευαστικής και οικοδομικής δραστηριότητας πόσο έχει επηρεάσει την εταιρεία σας;

Σαφώς μας έχει επηρεάσει. Δυστυχώς, παρατηρείται μία διεύρυνση του ρυθμού μείωσης του όγκου της οικοδομικής δραστηριότητας  κάτι που συμπαρασύρει και το ενδιαφέρον για προϊόντα που βρίσκουν εφαρμογή μόνο σε νέες οικοδομές.

Στις αγορές του εξωτερικού τι παρουσία έχετε;

Εταιρείες που προσπαθούν  να αποκτήσουν  παρουσία εκτός συνόρων θα πρέπει να επενδύσουν εκ των ων ουκ άνευ σοβαρά κεφάλαια στην αγορά που έχουν θέσει ως στόχο. Μια ξένη αγορά σε φάση ανάπτυξης ή ωριμότητας έχει τους δικούς της κανόνες, οι οποίοι διαφέρουν από τους ελληνικούς. Η εξαγωγική καταλληλότητα είναι πολυσύνθετη και κρύβει πολλούς κινδύνους. Ακόμα δεν έχουμε κάτι στέρεο, είμαστε στο στάδιο της προσπάθειας, ο δρόμος είναι μακρύς και γίνονται ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση.

Παρά τις αντιξοότητες της περιόδου, οικονομικά τοποθετείστε μεταξύ των πιο δυναμικών εταιρειών της Ευρώπης στο χώρο σας. Τι διαφορετικό κάνετε από άλλες εταιρείες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης ή άλλες που έχουν ήδη κλείσει;

Όλα τα χρόνια και τώρα ακόμα περισσότερο προσπαθούμε να καινοτομούμε διαρκώς. Το αντικείμενό μας είναι ένα υποστηρικτικό κομμάτι της τεχνολογικής εξέλιξης, το οποίο οφείλει να εξελίσσεται και αυτό. Αναζητούμε διαρκώς νέες εφαρμογές για τα προϊόντα μας ή την ανάπτυξη ενός νέου προϊόντος για μια νέα τεχνολογία. Μας αρέσουν τα δύσκολα, αναζητούμε λοιπόν περίπλοκες εφαρμογές με δύσκολα προβλήματα και βρίσκουμε τις λύσεις. Αυτό αναγνωρίζουν οι πελάτες μας, οι οποίοι μας βλέπουν ως συνεργάτες και όχι μόνο ως προμηθευτές. Δεν πουλάμε μόνο προϊόντα, πουλάμε ολοκληρωμένες λύσεις.  

Επενδύετε ωστόσο και στο πεδίο της έρευνας. Πόσο αυτή η επιλογή σας έχει συμβάλει στην πρωτοπορία σας στην αγορά;

Η έρευνα μάς έχει δώσει πολλές δυνατότητες. Μερικές από αυτές είναι να αναπτύξουμε νέα καινοτόμα προϊόντα, τα οποία δε βασίζονται στην αντιγραφή άλλων. Να προσομοιώσουμε προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στο πεδίο ώστε να σχεδιάσουμε εκ του ασφαλούς ένα αποτελεσματικό σύστημα. Τέλος, βασική δυνατότητα που δίνει η διαρκής έρευνα είναι η ενεργή συμμετοχή μας στις διεθνής και ευρωπαϊκές ομάδες εργασίας σύνταξης προτύπων, τα οποία αποτελούν τους κανόνες όλου του τεχνικού κόσμου για την ασφάλεια του τελικού καταναλωτή και που οφείλουμε όλοι οι κατασκευαστές, μελετητές και εγκαταστάτες να σεβόμαστε και να τηρούμε.  

Ποιος ήταν ο στόχος σας με τη δημιουργία του εργαστηρίου δοκιμών εξαρτημάτων αντικεραυνικής προστασίας και διατάξεων προστασίας από κρουστικές υπερτάσεις, και τι ανταπόκριση βρήκε; Τι δυνατότητες έχει και τι υπηρεσίες μπορεί να προσφέρει;

Βασικός στόχος του εργαστηρίου μας ήταν και είναι να εξασφαλίζει την αποτελεσματικότητα ενός νέου προϊόντος και να εγγυάται στο χρήστη του προϊόντος, ότι ικανοποιεί όλες τις απαιτήσεις δοκιμών όπως αυτές ορίζονται στα εθνικά, ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα. Οι βασικές δυνατότητες του εργαστηρίου αποτελούν οι ηλεκτρικές δοκιμές προσομοίωσης του κεραυνικού ρεύματος και οι δοκιμές τεχνητής γήρανσης σε διαβρωτικό περιβάλλον. Πρόσφατα, προσθέσαμε στις δυνατότητες του εργαστηρίου, αλλά και στο πεδίο διαπίστευσής μας, τις δοκιμές καλωδίων μέσης τάσης, το σημειακό εντοπισμό σφαλμάτων θαμμένων καλωδίων, καθώς και τη διακρίβωση οργάνων ελέγχου εσωτερικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων.   

Το εργαστήριό μας προσφέρει υπηρεσίες δοκιμών σε κατασκευαστές εξαρτημάτων αντικεραυνικής προστασίας, δοκιμές σε καλώδια μέσης & υψηλής τάσης, σε πεδία & πίνακες μέσης τάσης καθώς και υπηρεσίες διακρίβωσης οργάνων ελέγχου εσωτερικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων.   

Το εργαστήριό μας διαθέτει κυρίως διεθνές πελατολόγιο, οι περισσότεροι των οποίων είναι ανταγωνιστές της ΕΛΕΜΚΟ. Αυτό τιμά ιδιαίτερα την ΕΛΕΜΚΟ καθώς άλλοι κατασκευαστές εξαρτημάτων αντικεραυνικής προστασίας εμπιστεύονται το δικό μας εργαστήριο, για να δοκιμάσουν και να αναπτύξουν τα προϊόντα τους.  

Πόσο σημαντικές για τους πελάτες σας είναι οι υπηρεσίες τεχνικής υποστήριξης και επίβλεψης έργων που μπορείτε να παρέχετε;

Είναι ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία που αναζητούν και βρίσκουν σε εμάς πολλοί πελάτες μας. Το αντικείμενό μας πολλές φορές αποτελεί ερωτηματικό ως προς την ορθή σχεδίαση ή την αποτελεσματικότητά του. Εκεί, λοιπόν, η εμπειρία μας, η τεχνογνωσία μας και το ανθρώπινο δυναμικό μας μπορούν να βοηθήσουν δίνοντας αξιόπιστα και αντικειμενικά την ορθή λύση στην αντιμετώπιση οποιουδήποτε προβλήματος.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας ως εταιρεία και ποιους στόχους θέτετε για το επόμενο διάστημα;

Η ΕΛΕΜΚΟ από το 1973 έχει μόνιμους στόχους που συνάδουν με τη φιλοσοφία της, να προσφέρει αδιάκοπα τις καλύτερες και αξιόπιστες λύσεις προς τους πελάτες της, να καινοτομεί με νέα προϊόντα, να δημιουργεί νέες αγορές προς όφελος όλων, να επενδύει στη συνεχή εξέλιξη των υποδομών και του ανθρώπινου δυναμικού της και το σημαντικότερο να παραμείνει ένα έμπιστο όνομα, συνώνυμο της ποιότητας, της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας.  

Επενδύουμε σε υποδομή και ανθρώπινο δυναμικό

Η τεχνογνωσία και η καινοτομία, όπως αναφέρετε στην ιστοσελίδα σας, αποτελούν δύο από τα βασικότερα στοιχεία που αποκτήσατε όλα αυτά τα χρόνια. Τι επενδύσεις έχετε κάνει σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή;

Πίσω από μια νέα ιδέα, ένα νέο προϊόν ή μια νέα υπηρεσία πάντα υπάρχει ένας άνθρωπος. Η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό αποδεικνύεται και από την πολυετή παραμονή των συνεργατών μας στην εταιρεία. Η συνεχή επιμόρφωση και η προσωπική εξέλιξη που έχει όλο το ανθρώπινο δυναμικό της ΕΛΕΜΚΟ αποτελούν βασική μας μέριμνα. Η αναβάθμιση των υποδομών μας αποτελούν ταυτόχρονα και αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού μας σε όλα τα τμήματα της εταιρείας.

Για παράδειγμα, η ΕΛΕΜΚΟ τα τελευταία χρόνια έχει επενδύσει στη δημιουργία τμήματος μηχανογράφησης το οποίο αποτελεί ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο για τους ανθρώπους των πωλήσεών μας, οι οποίοι διαθέτουν πλέον ένα σύγχρονο σύστημα μηχανογράφησης που τους δίνει δυνατότητες ανάλυσης δεδομένων, αναδεικνύοντας γρήγορα και εύκολα στοιχεία αυξάνοντας την αποτελεσματικότητά τους. Το τμήμα τεχνικής υποστήριξης είναι εφοδιασμένο με τα καλύτερα λογισμικά πακέτα μηχανικής επιστήμης που δίνουν τη δυνατότητα προσομοίωσης κάθε είδους συνθήκης ή προβλήματος αυξάνοντας τη γνώση και τις δυνατότητες των μηχανικών μας.

Το τμήμα παραγωγής μας είναι εξοπλισμένο με νέα μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας με πολλές δυνατότητες βελτιστοποίησης της παραγωγής ενός προϊόντος που αποτελούν κίνητρο για τους τεχνικούς μας να εμβαθύνουν στη γνώση και να αποκτήσουν ακόμα μεγαλύτερη εμπειρία. Βασικότερη και μεγαλύτερη επένδυση είναι αυτή του εργαστηρίου δοκιμών υψηλών τάσεων που μας δίνει απεριόριστες δυνατότητες ανάπτυξης.  

 

 

 

ΠΡΟΣΩΠΑ

Η ΟΥΡΑΝIΑ ΓΕΩΡΓΟΥΤΣAΚΟΥ, ΓΕΝΙΚH ΓΡΑΜΜΑΤEΑΣ ΤΗΣ LIGHTINGEUROPE, ΜΙΛA ΣΤΟ ΤΕYΧΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡIΟΥ

«Την αξία του σωστού φωτισμού πρέπει να την βιώσεις για να την καταλάβεις» υπογραμμίζει....

ΝIΚΟΣ ΜΠΡΙΝIAΣ CHIEF COMMERCIAL OFFICER ΤΗΣ EDISION HELLAS

Η Εdision Hellas είναι εταιρεία αποκλειστικά για χονδρική πώληση σε δίκτυο καταστημάτων συνεργατών στην ελληνική και παγκόσμια αγορά....

ΜΑΡIΑ ΚΑΠΕΛAΚΗ COUNTRY MANAGER ΤΗΣ DEVOLO ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛAΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚYΠΡΟ

Η devolo είναι από τις μεγαλύτερες εταιρείες που διαθέτουν προϊόντα για μεταφορά σήματος ΙΡ μέσω ηλεκτρικού ρεύματος, ευρέως γνωστά ως Powerline....

Κλείσιμο [X]