ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ - ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΟΣΟ ΤΟ ΦΩΣ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ

ΝΙΚΟΣ ΚΑΥΚΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΗΣ ΚΑΥΚΑΣ ΑΕ

ΟΡΑΜΑ ΜΑΣ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ

Συνέντευξη στο Δημήτρη Σταμούλη

Παρά την αδυσώπητη κρίση της ελληνικής οικονομίας και την κατάρρευση της κατασκευαστικής δραστηριότητας, η «Καυκάς» συνεχίζει να επενδύει προσαρμόζοντας την στρατηγική της στα νέα οικονομικά, κοινωνικά και τεχνολογικά δεδομένα, δίνοντας μήνυμα ελπίδας στο ελληνικό επιχειρείν και την ελληνική κοινωνία.

Στις μέρες μας, η εταιρεία «Καυκάς» διαθέτει δίκτυο 41 εταιρικών καταστημάτων και 20 εταιρικών πωλητών (B2B) σε όλη την Ελλάδα, δύο μονάδες κατασκευής ηλεκτρικών πινάκων, απασχολώντας 600 ανθρώπους, εκ των οποίων οι περίπου 200 είναι, είτε πτυχιούχοι σχολών ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, είτε ηλεκτρολόγοι μηχανικοί.

Στις μέρες μας, η εταιρεία «Καυκάς» διαθέτει ένα συνεχώς αναπτυσσόμενο και υπερσύγχρονο δίκτυο εταιρικών καταστημάτων και ένα πολυάριθμο επιτελείο εταιρικών πωλητών (B2B) σε όλη την Ελλάδα, δύο μονάδες κατασκευής ηλεκτρικών πινάκων, απασχολώντας 600 ανθρώπους, εκ των οποίων, ένα μεγάλο μέρος είναι, είτε πτυχιούχοι σχολών ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, είτε ηλεκτρολόγοι μηχανικοί.

 

 

Βασικό μέλημα του κ. Νίκου  Καυκά, διευθύνοντα συμβούλου της εταιρείας, αλλά και όλου του επιτελείου και του προσωπικού του, είναι βρίσκονται  καθημερινά δίπλα στον επαγγελματία ηλεκτρολόγο εγκαταστάτη και μαζί του να προχωρά τα βήματα προς το όραμά της για την ανάπτυξη και μεγέθυνση του κλάδου.


Σε ένα χρόνο, η εταιρεία σας θα συμπληρώσει τέσσερις δεκαετίες από την ίδρυσή της. Ποιοι ήταν οι σημαντικότεροι σταθμοί σε αυτή τη διαρκώς ανοδική πορεία;

Η ιστορία της εταιρείας μας ξεκινά από τον πατέρα μου Βασίλη Καυκά στις αρχές της δεκαετίας του 1970 στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής, ο οποίος όντας ο ίδιος ηλεκτρολόγος εγκαταστάτης, είχε εντοπίσει από νωρίς  την ανάγκη των ηλεκτρολόγων της περιοχής του, να προμηθεύονται καθημερινά τα υλικά της δουλειάς τους γρήγορα και εύκολα. Χρόνο με το χρόνο και με πολλή προσπάθεια, η εταιρεία μεγάλωνε, φτάνοντας το 2004 να αποτελεί την πρώτη σε πωλήσεις εταιρεία στον κλάδο, με συνεχώς αναπτυσσόμενο δίκτυο καταστημάτων. Τα τελευταία χρόνια και παρά την αδυσώπητη κρίση της ελληνικής οικονομίας και την κατάρρευση της κατασκευαστικής δραστηριότητας, εμείς συνεχίσαμε να επενδύουμε προσαρμόζοντας την στρατηγική μας στα νέα οικονομικά, κοινωνικά και τεχνολογικά δεδομένα, δίνοντας μήνυμα ελπίδας στο ελληνικό επιχειρείν και την ελληνική κοινωνία. Έτσι σήμερα φθάσαμε να διαθέτουμε δίκτυο 41 εταιρικών καταστημάτων και 20 εταιρικών πωλητών (B2B) σε όλη την Ελλάδα, δύο μονάδες κατασκευής ηλεκτρικών πινάκων, απασχολώντας 600 ανθρώπους, εκ των οποίων οι περίπου 200 είναι, είτε πτυχιούχοι σχολών ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, είτε ηλεκτρολόγοι μηχανικοί. Παράλληλα, προωθούμε ενέργειες εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, προσφέροντας υποστήριξη προς το κοινωνικό σύνολο σε συνεργασία με ηλεκτρολόγους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η προμήθεια λαμπτήρων για τη φωταγώγηση του δρόμου που οδηγεί στο Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα της Κω, έργο το οποίο είναι ιδιαίτερης σημασίας για την τοπική κοινωνία.

Στην ελληνική αγορά δραστηριοποιούνται πολλές αλυσίδες καταστημάτων ηλεκτρολογικού υλικού. Ποιες ήταν οι επιλογές που εκτιμάτε ότι σας διαφοροποίησαν από τον ανταγωνισμό και σας έφεραν στην κορυφή;

Όλα τα χρόνια δραστηριοποίησής μας στην ελληνική αγορά, βασικό μας μέλημα ήταν πάντα η ολιστική ικανοποίηση των αναγκών των πελατών μας, η άρτια υποστήριξή τους και η επιθυμία να είμαστε γι’ αυτούς ο στενός και πολύτιμος συνεργάτης τους. Έχουμε τη δυνατότητα να προσφέρουμε μια πλήρη γκάμα προϊόντων και λύσεων σύμφωνα με τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις, τα οποία μπορούν να παραδοθούν μέσα σε 24 ώρες στα καταστήματά μας ή στα εργοτάξια και τις αποθήκες των  πελατών μας, παρέχοντας πλήρη συμβουλευτική υποστήριξη μέσω των εξειδικευμένων τμημάτων μας. Χτίζουμε πραγματικά μακροχρόνιες σχέσεις συνεργασίας, τηρώντας πάντα τις αξίες και το όραμα του ιδρυτή της εταιρείας. Είμαστε και θα είμαστε πάντα στο πλευρό του πελάτη μας και κυρίως του ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη, σε καλές αλλά και πρωτίστως σε δύσκολες εποχές όπως αυτές που διανύουμε τα τελευταία χρόνια!

Πείτε μας δύο λόγια για το όραμα της «Καυκάς», σήμερα αλλά και τα επόμενα έτη...

Το όραμα της «Καυκάς» σήμερα αλλά και για τα επόμενα έτη, είναι να αποκτήσει όλος ο κλάδος του ηλεκτρολογικού υλικού, με όλους τους συντελεστές του,  κατασκευαστές, εμπόρους και ηλεκτρολόγους εγκαταστάτες, τη θέση που του αξίζει στην ελληνική οικονομία και κοινωνία. Εμείς στην «Καυκάς», θεωρούμε ότι οι σημερινές μεγάλες και επιτακτικές ανάγκες των τελικών χρηστών, οικιακών και επαγγελματικών κτιρίων, για εξοικονόμηση ενέργειας και μείωση του κόστους χρήσης των εγκαταστάσεων, για ευκολία χειρισμού, άνεσης ζωής αλλά και φυσικά ασφαλούς χρήσης αυτών των εγκαταστάσεων, απαιτούν την στενή συνεργασία όλων των μερών. Τα νέα καινοτόμα προϊόντα και λύσεις που λανσάρονται καθημερινά από τους μεγαλύτερους και ποιοτικότερους κατασκευαστές ηλεκτρολογικού υλικού και φωτισμού στον κόσμο, σε συνδυασμό με την εξέλιξη των τεχνολογιών αυτοματισμού και της σύγκλισης αυτών με τη μηχανολογία και την πληροφορική, επιβάλλουν την στενή και αγαστή συνεργασία μεταξύ των εμπόρων και των ηλεκτρολόγων εγκαταστατών και μηχανικών, με απώτερο στόχο την ικανοποίηση των αναγκών των τελικών χρηστών που μόλις πρωτύτερα περιέγραψα. Εμείς ως εταιρεία αλλά και ως άνθρωποι - στελέχη της «Καυκάς», δηλώνουμε έτοιμοι να συνεργαστούμε ακόμη στενότερα και με σύγχρονο και επαγγελματικό τρόπο, με τους πελάτες μας, ηλεκτρολόγους εγκαταστάσεων και μηχανικούς, για να κάνουμε πράξη αυτό το όραμα, το όραμα της ανάπτυξης και μεγέθυνσης του κλάδου μας με οφέλη και κέρδη για όλους!


Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες της στρατηγικής σας για την εκπλήρωση αυτού του φιλόδοξου οράματος;

Για την επίτευξη αυτού του οράματος, που από την πλευρά μας δεν το θεωρούμε φιλόδοξο αλλά απολύτως εφικτό και πραγματοποιήσιμο, θεωρούμε επιβεβλημένη, ικανή και αναγκαία, τη συνεχή ανάπτυξη και εξέλιξη όχι μόνο των τεχνικών και τεχνολογικών δεξιοτήτων των ανθρώπων της «Καυκάς» και των στενών συνεργατών της, εγκαταστατών και μηχανικών, αλλά και νέων δεξιοτήτων marketing και management που θα μπορέσουν να απαντήσουν στις μεγάλες προκλήσεις των αναγκών των τελικών χρηστών. Το επόμενο βήμα που θεωρούμε ότι απαντά σε αυτές τις μεγάλες προκλήσεις, είναι η σύμπραξη και οι συνέργειες της εταιρείας μας με τους εγκαταστάτες, για την παροχή πραγματικά ολοκληρωμένων προτάσεων και λύσεων προς τους τελικούς πελάτες. Η εποχή της απλής σχέσης εμπόρου - ηλεκτρολόγου σε επίπεδο πώλησης υλικών, έχει περάσει ανεπιστρεπτί... Εμείς, ως εταιρεία «Καυκάς» δηλώνουμε και πάλι, έτοιμοι να συνεργαστούμε ακόμη στενότερα με τους πελάτες μας ηλεκτρολόγους εγκαταστάτες, με στόχο την εκμετάλλευση των μεγάλων ευκαιριών που παρουσιάζονται!


Πόσο σημαντικό είναι για την εταιρεία σας να παρακολουθεί τις τεχνολογικές εξελίξεις και να επενδύει στην καινοτομία;

Όπως ανέφερα και πριν, η ραγδαία και συνεχής εξέλιξη και η σύγκλιση των τεχνολογιών της ηλεκτρολογίας, του αυτοματισμού, της μηχανολογίας και της πληροφορικής, αποτελούν τον θεμέλιο λίθο της στρατηγικής μας, για τον απλό λόγο ότι είναι "ευκολότερη" από ποτέ η πραγματικά αποδοτική και αξιόπιστη ικανοποίηση των αναγκών των χρηστών οικιακών, επαγγελματικών και βιομηχανικών χώρων. Και βάζω τον όρο "ευκολότερη" σε εισαγωγικά, γιατί φυσικά η ικανοποίηση αυτών των αναγκών, απαιτεί συντονισμένη, σκληρή και συνεχή προσπάθεια και επένδυση από την πλευρά μας. Για αυτόν το λόγο απασχολούμε σήμερα 200 ηλεκτρολόγους και μηχανικούς, που παρακολουθούν καθημερινώς τις τεχνολογικές εξελίξεις και είναι ικανοί να επιλέγουν τα πλέον αξιόπιστα και αποδοτικά προϊόντα, προσθέτοντας στην προϊοντική μας γκάμα περισσότερους από 15.000 νέους κωδικούς υλικών σε ετήσια βάση. Παράλληλα, οι product managers της εταιρείας επισκέπτονται διεθνείς εκθέσεις, καθώς και εγκαταστάσεις πολυεθνικών εταιρειών για την καλύτερη προϊοντική ενημέρωση και προσθήκη νέων προϊόντων που προσφέρουν προστιθέμενη αξία στη δουλειά του ηλεκτρολόγου. Επίσης τα άρτια εκπαιδευμένα στελέχη μας, συνθέτουν ολοκληρωμένες λύσεις και παρέχουν υπηρεσίες και ολική υποστήριξη προς τους πελάτες μας. Προς εκπλήρωση αυτού του στόχου επαναλαμβάνω, χρειαζόμαστε δίπλα μας τους σύγχρονους και ενδυναμωμένους ηλεκτρολόγους εγκαταστάτες και μηχανικούς, για να οδηγήσουμε την αγορά ένα ή μάλλον, πολλά βήματα πιο πέρα και να στηρίξουμε  την υγιή ανάπτυξη του κλάδου μας.Αποδείχτηκε εύστοχη η επιλογή σας το 2011 να δημιουργήσετε το τμήμα Business Development με σκοπό την πλήρη παροχή υποστήριξης στους πελάτες σας;

Είναι στο κέντρο της στρατηγικής της «Καυκάς», η δυνατότητά της να προσφέρει ολοκληρωμένη υποστήριξη και λύσεις στους πελάτες της και όχι απλά προϊόντα. Αυτό αποτέλεσε βασικό κριτήριο για τη δημιουργία του τμήματος Business Development, στο οποίο περιλαμβάνονται εξειδικευμένα τμήματα, όπως το τμήμα φωτισμού, το τμήμα ενεργειακών και βιομηχανικών λύσεων με έμφαση στην εξοικονόμηση ενέργειας, το τμήμα διαχείρισης έργων, οι δύο μονάδες κατασκευής ηλεκτρικών πινάκων σε Αττική και Θεσσαλονίκη και το τμήμα διαγωνισμών. Η επιλογή μας αυτή είναι πολύ σημαντική και αποτελεί για εμάς ένα από τα βασικά μας ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα.


 Αναφέρατε τον όρο "εξοικονόμηση ενέργειας". Ποιες είναι οι κινήσεις και οι προτάσεις της «Καυκάς» πάνω σε αυτό το πεδίο;

Εμείς στην ΚΑΥΚΑΣ πιστεύουμε ότι οι μεγάλες ανάγκες για εξοικονόμηση ενέργειας μικρών ή μεγάλων χρηστών, οικιακών ή επαγγελματικών χώρων, μπορούν να απαντηθούν σήμερα με βάση τις ραγδαίες εξελίξεις στην τεχνολογία και τα νέα προϊόντα που έρχονται από τους κατασκευαστές υλικών παγκοσμίως. Σε αυτό ακριβώς το σημείο έρχεται η «Καυκάς» μαζί με τους πελάτες της, εγκαταστάτες και μηχανικούς, να γεφυρώσουν τεχνολογία και προϊόντα με τις ανάγκες των τελικών χρηστών. Η εταιρεία μας διαθέτει, ύστερα από πολύ μεγάλες επενδύσεις, κυρίως σε εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, την ικανότητα να αναλύει τις ανάγκες του κάθε τελικού χρήστη και να παρέχει τις πλέον εξειδικευμένες και αποδοτικές λύσεις, συνθέτοντας τεχνολογίες και προϊόντα από διαφορετικούς κατασκευαστές.

Μας δηλώσατε πρωτύτερα ότι διαθέτετε εξειδικευμένο τμήμα φωτισμού. Πείτε μας δύο λόγια για τις υπηρεσίες που παρέχετε στο συγκεκριμένο αντικείμενο.

Ο φωτισμός ανέκαθεν αποτελούσε μεγάλο μέρος της αγοράς του ηλεκτρολογικού υλικού. Σήμερα και ακόμη περισσότερο στο μέλλον, προβλέπουμε μία πολύ έντονη ανάπτυξη της συγκεκριμένης αγοράς. Ο βασικός λόγος αυτής της ανάπτυξης, έχει να κάνει πάλι με την μεγάλη ανάγκη για ενεργειακή αναβάθμιση υπαρχουσών κτιριακών εγκαταστάσεων. Η «Καυκάς» σήμερα, με το πολυάριθμο και πλήρως καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό που έχει διαθέσει στον τομέα του φωτισμού, κατέχει την ικανότητα να διερευνά και να αναλύει τις ανάγκες των πελατών της, να εκπονεί τεχνικές μελέτες και να παρέχει συνεχή τεχνική υποστήριξη μέχρι την ολοκλήρωση του έργου.


 Αναφερθήκατε πολλές φορές στο ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας... Η πρόσφατη βράβευσής σας στον θεσμό Best Workplaces 2014 ως μια από τις κορυφαίες εταιρείες όσον αφορά τις συνθήκες στον εργασιακό χώρο, δείχνει ότι η ΚΑΥΚΑΣ είναι μία εταιρεία που πολλοί εργαζόμενοι θα ήθελαν να εργάζονται σε αυτήν;

Το μυστικό της επιτυχίας της «Καυκάς» είναι ακριβώς αυτό! Πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι άνθρωποι κάνουν την διαφορά στα αποτελέσματα μίας εταιρείας. Φυσικά εκτός από αυτή την ειλικρινή πίστη και φιλοσοφία πάνω στην αξία της ανθρωποκεντρικότητας, διαθέτουμε ως εταιρεία και αντίστοιχα συνεχώς εξελισσόμενα συστήματα ανάπτυξης του ανθρωπίνου δυναμικού μας. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι το 2014 έχουν προγραμματιστεί και ήδη λαμβάνουν χώρα για τα στελέχη μας, δεκάδες προγράμματα εκπαίδευσης και ανάπτυξης, διάρκειας άνω των 23.000 ωρών.


Για το επόμενο διάστημα, τι νέο μπορούμε να περιμένουμε από την «Καυκάς»;

Αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι αναμένονται αρκετά νέα από την «Καυκάς», καθώς είμαστε μια εταιρεία που δεν εφησυχάζει. Εξελίσσεται και αναπτύσσεται συνεχώς, επενδύει διαρκώς σε νέες τεχνολογίες και βρίσκεται πάντα στον παλμό των εξελίξεων. Με βάση αυτά, η «Καυκάς» όχι μόνο θα βρίσκεται καθημερινά δίπλα στον επαγγελματία ηλεκτρολόγο εγκαταστάτη, αλλά μαζί του θα σχεδιάζει και θα υλοποιεί το όραμα της αναβάθμισης του κλάδου και της ανάπτυξης του κύκλου εργασιών της αγοράς μας!

 

 

ΠΡΟΣΩΠΑ

Η ΟΥΡΑΝIΑ ΓΕΩΡΓΟΥΤΣAΚΟΥ, ΓΕΝΙΚH ΓΡΑΜΜΑΤEΑΣ ΤΗΣ LIGHTINGEUROPE, ΜΙΛA ΣΤΟ ΤΕYΧΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡIΟΥ

«Την αξία του σωστού φωτισμού πρέπει να την βιώσεις για να την καταλάβεις» υπογραμμίζει....

ΝIΚΟΣ ΜΠΡΙΝIAΣ CHIEF COMMERCIAL OFFICER ΤΗΣ EDISION HELLAS

Η Εdision Hellas είναι εταιρεία αποκλειστικά για χονδρική πώληση σε δίκτυο καταστημάτων συνεργατών στην ελληνική και παγκόσμια αγορά....

ΜΑΡIΑ ΚΑΠΕΛAΚΗ COUNTRY MANAGER ΤΗΣ DEVOLO ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛAΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚYΠΡΟ

Η devolo είναι από τις μεγαλύτερες εταιρείες που διαθέτουν προϊόντα για μεταφορά σήματος ΙΡ μέσω ηλεκτρικού ρεύματος, ευρέως γνωστά ως Powerline....

Κλείσιμο [X]