ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ - ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΟΣΟ ΤΟ ΦΩΣ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ

Γ.Σ. ΠΟΣΕΗ: ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ

Με πλούσια συζήτηση, αλλά και προβληματισμό για το μέλλον του κλάδου και του συνδικαλιστικού κινήματος των ηλεκτρολόγων, με μεγάλη συμμετοχή αντιπροσώπων από τους συλλόγους όλης της χώρας και μέσα σε συναδελφικό κλίμα, ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες της εκλογοαπολογιστικής γενικής συνέλευσης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων.

Η συνέλευση της ΠΟΣΕΗ πραγματοποιήθηκε στις 31 Μαΐου και 1 Ιουνίου στο ξενοδοχείο Novotel Athens. Όχι τυχαία, οι διοργανωτές έδωσαν έμφαση στην εξωστρέφεια του επαγγέλματος, προσπαθώντας να προσανατολίσουν με αυτό τον τρόπο τους επαγγελματίες του κλάδου σε μια αισιόδοξη προοπτική.

Κατά την πρώτη ημέρα της συνέλευσης, έγινε συζήτηση για τον διοικητικό απολογισμό της ομοσπονδίας, όπως και για τον οικονομικό απολογισμό, την αναμόρφωση του προϋπολογισμού του 2014 και τον προϋπολογισμό του 2015. Τη δεύτερη ημέρα, πραγματοποιήθηκαν οι αρχαιρεσίες για την εκλογή του νέου διοικητικού συμβουλίου της ΠΟΣΕΗ.

Μέγας χορηγός στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση της ΠΟΣΕΗ ήταν η εταιρεία Ελληνική Legrand, ενώ ως χορηγοί στήριξαν το μεγάλο συνδικαλιστικό γεγονός του κλάδου των εργοληπτών ηλεκτρολόγων οι εταιρείες (με αλφαβητική σειρά): Aliberti, Astron Electric, Devolo AG, ΕΛΕΜΚΟ ΑΒΕΕ, Ελληνικά Καλώδια, ΕΜΜΙΣ ΑΒΕΕ, Geuer Hellas ΑΕ, Ηλεκτροτεχνική Χαραλαμπίδης ΑΕ, Kouvidis, Lido, Olympia Electronics AE, Μουρατίδης ΑΒΕΤΕ, Μπασιάκος Κ. ΑΒΕΕ, Siemens, ΤΕΧΝΟΜΑΤ και ΦΩΤΚΑ. Χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης ήταν το περιοδικό «Ηλεκτρολόγος».

 

Χορηγοί

Μετά τη συγκρότηση σε σώμα και την εκλογή του προεδρείου της εκλογοαπολογιστικής γενικής συνέλευσης, ο λόγος δόθηκε στους εκπροσώπους των εταιρειών-χορηγών που με την οικονομική στήριξή τους κατέστησαν εφικτή την άψογη και υψηλής ποιότητας διοργάνωση της εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης.

Ο κ. Γιώργος Αδαμόπουλος, υπεύθυνος πωλήσεων της εταιρείας Ελληνική Legrand τόνισε χαρακτηριστικά ότι ο καλύτερος συνεργάτης της εταιρείας του είναι ο επαγγελματίας ηλεκτρολόγος, ενώ αναφέρθηκε στην μεγάλη γκάμα ολοκληρωμένων λύσεων που προσφέρει η Legrand, με πάνω από 200.000 προϊόντα.

Ο κ. Αντώνης Αλιμπέρτης, εκπροσωπώντας τόσο τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Βιομηχάνων & Βιοτεχνών Παραγωγής Ηλεκτρολογικού Υλικού (ΠΣΒΒΠΗΥ), κάλεσε τους επαγγελματίες ηλεκτρολόγους να στηρίξουν τους έλληνες παραγωγούς τονίζοντας χαρακτηριστικά, ότι «ένα καλό πιστοποιημένο ελληνικό προϊόν δεν διαφοροποιείται σε τίποτα άλλο από ανάλογο προϊόν ξένης εταιρείας». Ως εκπρόσωπος της εταιρείας Αliberti, απηύθυνε κάλεσμα στους ηλεκτρολόγους «όπως η εταιρεία έχει στηρίξει τις διαδικασίες του κλάδου, έτσι κι ο κλάδος οφείλει να στηρίξει τις ελληνικές  εταιρείες».

Ο  κ. Κώστας Γκρέκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της  Άστρον Electric, παρότρυνε τη νέα γενιά των ηλεκτρολόγων να οραματιστεί, διότι όπως τους είπε, «τίποτα δε χαρίζεται». Και πρόσθεσε: «Χρόνο έχετε, διότι ο χρόνος τελειώνει για αυτόν που παραιτείται» και ότι «τα αποτελέσματα θα έρθουν αργά αλλά σταθερά, και οι μικρές επιτυχίες θα φέρουν τις μεγάλες».

Εκ μέρους της ΕΛΕΜΚΟ, κ. Δημήτρης Κατσιγεράς, από το τμήμα πωλήσεων της εταιρείας, τόνισε με έντονο ύφος ότι «ο κλάδος πρέπει να απομονώσει τα παράσιτα, δηλαδή τα παράνομα στοιχεία που τον βλάπτουν» και κάλεσε όλους να συνδράμουν προς αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή «να εφαρμοστούν τα αυτονόητα». Πρόσθεσε δε ότι «η ΕΛΕΜΚΟ σέβεται τους νόμους και τα καθιερωμένα πρότυπα, και ότι μέλημά της είναι η εκπαίδευση των ηλεκτρολόγων». 

Από την Ελληνικά Καλώδια-CABLEL, μίλησε ο κ. Θαλής Παπαχρήστος, παρουσιάζοντας όπως χαρακτηριστικά είπε, «τον μεγαλύτερο παραγωγό καλωδίων στη ΝοτιοανατολικήΕυρώπη, με εξαγωγές σε πενήντα χώρες, μερίδιο 50% στην ελληνική αγορά και επενδύσεις 15 εκατ. ευρώ μόνο το 2013. Η εταιρεία προσφέρει μια μεγάλη γκάμα προϊόντων στον κλάδο των ηλεκτρολόγων, παράγοντας μείγματα, σύρματα, τηλεφωνικά καλώδια, υποβρύχια καλώδια υψηλής τάσης, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο πρόσφατο έργο που ανέλαβε η εταιρεία, που ανήκει στον όμιλο της Βιοχάλκο, και που είναι η διασύνδεση των Κυκλάδων. Τα προϊόντα που θα χρησιμοποιηθούν στο εν λόγω έργο θα κατασκευαστούν στο εργοστάσιο της Κορίνθου.

Εκ μέρους της EMMIS ΑΒΕΕ, ο διευθύνων σύμβουλος κ. Ανδρέας Μισερλής αναφέρθηκε στα 40 χρόνια τεχνογνωσίας της εταιρείας, η οποία βρίσκεται σταθερά στην πρώτη θέση στον κλάδο μετασχηματιστών στην ελληνική αγορά. Ο κ. Μισερλής παρουσίασε και τη σημαντική επένδυση της εταιρείας  σε νέους πιστοποιημένους μετασχηματιστές από την TUV SUD. Όπως τόνισε, «η EMMIS παρέχει προϊόντα με απόλυτη ασφάλεια, κατασκευασμένα με τα πιο αυστηρά διεθνή πρότυπα, ενώ γίνεται έλεγχος από τα υλικά ως το τελικό προϊόν». Τέλος, όπως σημείωσε ο κ. Μισερλής, «οι μετασχηματιστές EMMIS  παρουσιάζουν απόλυτη αντιστοιχία της αναγραφόμενης με την πραγματική ισχύ, ενώ παρέχεται και δεκαετής εγγύηση».

Ο κ. Βασίλης Παπαγεωργίου, διευθυντής του υποκαταστήματος Αθηνών της Olympia Electronics, στη σύντομη παρέμβασή του, ευχαρίστησε την ΠΟΣΕΗ για την πρόσκλησή της και ευχήθηκε καλή θητεία στο νέο διοικητικό συμβούλιο.

Εκ μέρους της εταιρείας Siemens, ο κ. Χάρης Συγγενιώτης,  Διευθυντής Βιομηχανικού Υλικού και Συστημάτων Κίνησης , σε μια πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία, αναφέρθηκε στις νέες διεθνείς τάσεις της αγοράς. Όπως είπε χαρακτηριστικά, ζούμε στον αιώνα της αστικοποίησης, και των πόλεων. Στις μεγάλες πόλεις έχει συγκεντρωθεί το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού, ενώ και το 50% του παγκόσμιου ΑΕΠ παράγεται σε 600 μεγάλες πόλεις. Μάλιστα διατύπωσε την πρόβλεψη που υπάρχει για παραγωγή του 40% του διεθνούς ΑΕΠ ως το 2023 σε πόλεις μεσαίου μεγέθους. Επομένως, υποδομές, παροχή νερού μέσω αντλιοστασίων, γεννήτριες, ηλεκτρικοί πίνακες κ.α. καθίστανται κρίσιμα προϊόντα για όλο τον κόσμο. Κλείνοντας ο κ. Συγγενιώτης, παρουσίασε εν συντομία, ένα καινοτόμο προϊόν που διαθέτει και στην ελληνική αγορά η εταιρεία, τη συσκευή ανίχνευσης ηλεκτρικών τόξων που προκαλούν πυρκαγιές.

Ο κ. Αδάμ Μουρατίδης της εταιρείας Α. Μουρατίδης ΑΒΕΤΕ, έκανε μια συνοπτική αναφορά στα προϊόντα της εταιρείας, δηλώνοντας παράλληλα ότι η εταιρεία πάντοτε θα είναι στο πλευρό τρων ηλεκτρολόγων εγκαταστατών. Ενώ ο κ. Κώστας Μπασιάκος της εταιρείας Κ. Μπασιάκος ΑΒΕΕ κάλεσε κι αυτός από τη μεριά του τους ηλεκτρολόγους να επιλέγουν να συνεργάζονται με ελληνικές εταιρείες και να δουλεύουν με ελληνικά προϊόντα στους δύσκολους καιρούς της κρίσης.

Τέλος, ο κ. Πέτρος Κοτζίνος από την εταιρεία Devolo, παρουσίασε το  Home Control της εταιρείας, με ανιχνευτές κίνησης και αισθητήρες καπνού, αλλά και το dLAN Powerline, που εκμεταλλεύεται την υφιστάμενη καλωδίωση και επιλύει τα σημαντικά προβλήματα ασύρματου δικτύου ίντερνετ που παρατηρείται στην ελληνική αγορά.

 

Οικονομικά στοιχεία

Μετά την εισήγηση του απερχόμενου προέδρου κ. Διαμαντή Κασαπίδη, το λόγο πήρε ο κ. Αλέξανδρος Κουζούλογλου (ΣΕΗ Πειραιά), ταμίας της ΠΟΣΕΗ, ο οποίος παρουσίασε τον αναμορφωμένο προϋπολογισμό χρήσης του 2014 και τον προϋπολογισμό του 2015, ενώ στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο κ. Μεταξάς  εκ μέρους της Εξελεγκτικής Επιτροπής παρουσιάζοντας την σχετική έκθεση. Μεταξύ των ενδιαφερόντων στοιχείων που κατέθεσε στο σώμα ήταν και το γεγονός ότι τα εγγεγραμμένα μέλη στα σωματεία που ανήκουν στη δύναμη της ΠΟΣΕΗ παρουσίασαν μια σημαντική μείωση από το 2010, χρονιά που άρχισε η οικονομική κρίση, ως το 2014, χρονιά όπου το οργανωμένο συνδικαλιστικά δυναμικό του κλάδου έχει μειωθεί κατά 2150 άτομα! Η μείωση αυτή αντιστοιχεί σε 25%, και ασφαλώς συνδέεται πρωτίστως με το γεγονός ότι χιλιάδες επαγγελματίες έβαλαν λουκέτο, ενώ πολλοί άλλοι παραμένουν άνεργοι επί χρόνια.  Στο πλαίσιο της εξοικονόμησης πόρων για την ομοσπονδία, έγιναν και κάποιες ενδιαφέρουσες προτάσεις, όπως η χρήση σύγχρονων μεθόδων επικοινωνίας, για παράδειγμα, τηλεδιασκέψεις, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο κ.α.

 

Ομιλίες αντιπροσώπων

Πριν ξεκινήσουν οι τοποθετήσεις των αντιπροσώπων, το λόγο πήρε ένας παλιός γνώριμος του κλάδου, ο πρώην πρόεδρος της ΠΟΣΕΗ κ. Στάθης Δάρας, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη σφυρηλάτησης της ενότητας του κλάδου. «Να επιλέξετε καλούς συναδέλφους για την πορεία του κλάδου», παρότρυνε τους αντιπροσώπους, ενώ διατύπωσε την πεποίθηση ότι ο κλάδος θα προχωρήσει προς τα εμπρός, παρά τις δυσκολίες.
Ο κ. Ρίζος από το σύνδεσμο της Αχαΐας αναφέρθηκε στο γεγονός της συμμετοχής διαφορετικών ψηφοδελτίων στις αρχαιρεσίες. Μάλιστα πρότεινε να υπάρξει ένα κοινό ψηφοδέλτιο κι εκεί να εκφραστούν οι διαφορετικές προσεγγίσεις που μπορεί να έχουν οι υποψήφιοι. Τέλος, υπογράμμισε την ανάγκη να λυθεί το πρόβλημα που έχει προκύψει με την αποχώρηση των δύο μεγάλων σωματείων της Αττικής από τη δύναμη της ΠΟΣΕΗ.

Ο κ. Δουβλέτογλου από το σύνδεσμο της Λάρισας κάλεσε τους αντιπροσώπους να ψηφίσουν τους πιο ικανούς, ενώ δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική στην ηγεσία της ΠΟΣΕΗ λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «από την ΠΟΣΕΗ δεν είδα τίποτα, δε βελτιώσαμε τίποτα». Αναφέρθηκε στο έντονο οικονομικό πρόβλημα που μαστίζει τον κλάδο, κάνοντας μάλιστα λόγο και για περιπτώσεις αυτοκτονιών. Στηλίτευσε την κυβερνητική πρακτική «να μας φορτώνουν με φόρους από το πρώτο ευρώ». Τέλος κάλεσε σε αλλαγή καταστατικού της ΠΟΣΕΗ και καθιέρωση της τετραετούς θητείας για κάθε πρόεδρο.

Ο κ. Ανδρέας Ιωαννίδης από το σύνδεσμο της Θεσσαλονίκης είπε χαρακτηριστικά ότι θα πρέπει «να εκλέξουμε εκείνους τους ανθρώπους που θα μπορούν να χτυπήσουν το χέρι στο τραπέζι των από πάνω», ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη να αναδειχτούν νέοι επαγγελματίες στα όργανα του κλάδου.

Ο κ.  Γιάννης Νταλιόπουλος από το σύνδεσμο Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε στην επιβαλλόμενη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης κάνοντας λόγο για λεηλασία των εισοδημάτων των επαγγελματιών.

Ο κ. Γιάννης Μπροκαλάκης, πρόεδρος του συνδέσμου Χανίων, επισήμανε ότι ο κλάδος των ηλεκτρολόγων χάνει όλο και πιο πολλά μέλη λόγω της ακολουθούμενης κυβερνητικής πολιτικής. Αναφέρθηκε στην ανάγκη επανασχεδιασμού νέων τεχνικών και στη στήριξη των συνεταιρισμών που έχουν ιδρύσει οι ηλεκτρολόγοι. Διατύπωσε το φόβο ότι ο κλάδος θα βρεθεί στη δίνη της κρίσης, και ότι μπορεί να καταλήξουν «υπάλληλοι των μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών», όπως είπε χαρακτηριστικά. Τόνισε δε ότι «κακώς στηρίξαμε τους ανταγωνιστές όλα αυτά τα χρόνια» και ότι «πρέπει να μιλήσουμε για τα δικά μας λάθη». Τέλος, κάλεσε τους συναδέλφους του σε συνοχή και συναδελφικότητα, κόντρα σε κινήσεις προσωπικών φιλοδοξιών.  

 

Πατήστε για να κατεβάσετε τις φωτογραφίες εδώ.

 

 

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑ

ΣΑΕΗΠ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ «Ο ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» ΕΚΛΟΓΗ ΝΕΟΥ Δ.Σ

Μετά τις αρχαιρεσίες του ΣAEHΠ Αμαλιάδας «Ο Δημόκριτος» που πραγματοποιήθηκαν την 22 Ιουλίου 2020, εκλέχθηκε νέο Διοικητικό Συμβούλιο και συγκροτήθηκε σε σώμα...

Σ.Ε.Η.Ν.Α "Ο ΘΑΛΗΣ" ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα 27/07/2020 συνάντηση του Δ.Σ. του Σ.E.H.N.A «Ο ΘΑΛΗΣ» με τον Αντιπεριφερειάρχη Ενέργειας κ.Λάμπρο Δημητρογιάννη...

Κλείσιμο [X]