ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ - ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΟΣΟ ΤΟ ΦΩΣ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΤΗ ΓΣ ΤΗΣ ΠΟΣΕΗ

Σας παρουσιάζουμε εκτενή αποσπάσματα από την εισήγηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων, την οποία παρουσίασε ο κ. Διαμαντής Κασαπίδης, ως απερχόμενος πρόεδρος, στην εκλογοαπολογιστική γενική συνέλευση στις 31 Μαΐου και 1η Ιουνίου.

«Η Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση πραγματοποιείται σε κρίσιμο διάστημα για το μέλλον της χώρας και της οικονομίας, για το μέλλον των πολιτών και των επόμενων γενιών των Ελλήνων. Για το μέλλον του κλάδου και των συναδέλφων οι οποίοι πλήττονται από την ανεργία, την αναδουλειά και δεν έχουν επαγγελματική διέξοδο σε μία οικονομία στην οποία δεν υπάρχει καμία ουσιαστική αναπτυξιακή πρωτοβουλία και δραστηριότητα.

Οι πολιτικές που ακολουθούνται κατ’ εφαρμογή των δεσμεύσεων των Μνημονίων από την Κυβέρνηση, έχουν βυθίσει ολόκληρη την οικονομία σε βαθύ τέλμα, επιβεβαιώνοντας «τις κραυγές αγωνίας» των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων της χώρας που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της πραγματικής Εθνικής Οικονομίας, οι οποίες εδώ και χρόνια ενημέρωναν προς κάθε κατεύθυνση ότι η οικονομία της χώρας βυθίζεται μέρα με τη μέρα σε βαθιά περιδίνηση. 

Ο κλάδος μας τα τελευταία χρόνια έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα, αφού το κλείσιμο των επιχειρήσεων των συναδέλφων μας από το 2011 μέχρι το 2014 είναι πάνω από 40% σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας. Με ό,τι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό στην αγορά των Ε.Η.Ε, στην αλματώδη αύξηση του αθέμιτου ανταγωνισμού, αλλά και στην προσπάθεια που κάνει το συνδικαλιστικό κίνημα του κλάδου για να διατηρήσει την δυναμική του.

 

Πρωτόγνωρες συνθήκες

Οι συνθήκες που όλοι βιώνουμε είναι πρωτόγνωρες, καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και θα πρέπει να δώσουμε όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά έναν τιτάνιο αγώνα επιβίωσης. Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην αγορά έχουν βυθισθεί σε τέλμα. Οι συνάδελφοί μας μέσα σε μία οικονομία που έχει κυριολεκτικά διαλυθεί, δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις, δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, δεν βλέπουν κανένα σημάδι έστω και αμυδρής ελπίδας στον ορίζοντα και οδηγούνται στο κλείσιμο των επιχειρήσεών τους.

Οι θεσμικές δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση για την απλοποίηση των Τεχνικών Επαγγελμάτων ξεκίνησαν τελικά τον Ιούλιο του 2013 με την έκδοση του ΠΔ 108/2013 για την απλοποίηση της αδειοδότησης του επαγγέλματος του Ηλεκτρολόγου και με τις ΚΥΑ που εκδόθηκαν προς εφαρμογή του ΠΔ μέχρι το Νοέμβριο του 2013.

Το Π.Δ αναβαθμίζει το θεσμικό πλαίσιο για τον κλάδο,  αφού περιέχει ρυθμίσεις που επί χρόνια ο κλάδος διεκδικούσε, όπως είναι: μία ενιαία επαγγελματική άδεια, η δημιουργία ενιαίου μητρώου επαγγελματιών, ο έλεγχος της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών στις ΕΗΕ, η δημιουργία εξεταστέας ύλης, εξεταστικές επιτροπές με ισότιμη συμμετοχή των εκπροσώπων της Ομοσπονδίας.

Όμως ακόμα και αυτή η εφαρμογή του ΠΔ που πρόσφατα εκδόθηκε δεν πραγματοποιείται απαρέγκλιτα από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειών. Είτε λόγω του δυσκίνητου δημόσιου τομέα, είτε γιατί όπως έχει εκδοθεί δίνει τη δυνατότητα σε αυτούς που επιθυμούν να κωλυσιεργήσουν, να επιλέγουν διαφορετικές ερμηνείες και τελικά να αναβάλουν ή να καθυστερούν την εφαρμογή του. Σε βάρος της λειτουργίας της αγοράς, σε βάρος των συναδέλφων μας που εκτός από την ανεργία και την αναδουλειά, έχουν να αντιμετωπίσουν όλα αυτά τα φαινόμενα της κακοδιοίκησης που οδηγούν στην απίστευτη ταλαιπωρία τον επαγγελματία.

 

Προεδρικό Διάταγμα

Βασικό θέμα για το Προεδρείο, το Δ.Σ της Ομοσπονδίας αλλά και για ολόκληρο τον κλάδο, αποτελεί η έκδοση του Π.Δ για τους Ηλεκτρολόγους.

Το Προεδρικό Διάταγμα 108 εκδόθηκε στις 12/6/2013 (ΦΕΚ Α΄ 141) και αποτελεί το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τον Ηλεκτρολογικό κλάδο, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τον «καθορισμό ειδικοτήτων και βαθμίδων επαγγελματικών προσόντων για την επαγγελματική δραστηριότητα της εκτέλεσης, συντήρησης, επισκευής και λειτουργίας ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων και προϋποθέσεις για την άσκηση της δραστηριότητας αυτής από φυσικά πρόσωπα».

Το ΠΔ αμέσως μετά την έκδοσή του στάλθηκε σε όλα τα Σωματεία – Μέλη για ενημέρωση και μετά τη συνεδρίαση του Προεδρείου της Ομοσπονδίας στις 29/6/2013 όπου αναλύθηκε το ΠΔ άρθρο προς άρθρο, στάλθηκαν από την Ομοσπονδία προς όλα τα Σωματεία – Μέλη τα παρακάτω:  η ανάλυση του Προεδρικού Διατάγματος, οι αναλυτικοί Πίνακες Αδειών Ηλεκτρολόγου Α΄ Ειδικότητας, όλη η ισχύουσα Νομοθεσία που αφορά το Π.Δ 108 και εφαρμόζεται σε συνδυασμό με το Π.Δ 108.

Η Ομοσπονδία στα πλαίσια της ενημέρωσης για το νέο νομοθετικό πλαίσιο για το επάγγελμα του Ηλεκτρολόγου με την έκδοση και εφαρμογή του ΠΔ 108/2013, πραγματοποίησε Ημερίδα Ενημέρωσης στις 15/2/2014, στην οποία αναλύθηκε ολόκληρο το νέο θεσμικό πλαίσιο, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των συναδέλφων. Μετά την πραγματοποίηση της Ημερίδας και προς απάντηση ερωτημάτων που δημιουργήθηκαν η Ομοσπονδία έστειλε Ενημερωτικό Δελτίο προς όλα τα Σωματεία, σχετικό με την Υ.Δ.Κ.Ε, την διάρκεια ισχύος των επαγγελματικών αδειών των Εγκαταστατών Ηλεκτρολόγων και το Ν.4483/1965 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

           

Συνάντηση με κ. Στεργίου   

Σχετικά με την εφαρμογή του ΠΔ και των ΚΥΑ που εκδόθηκαν και σε συνέχεια της ημερίδας και των προβλημάτων που διαπιστώθηκαν, η Ομοσπονδία ζήτησε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Βιομηχανίας κ. Στεργίου. Στη συνάντηση που έγινε θέσαμε όλα τα προβλήματα που δημιουργούνται με την εφαρμογή του ΠΔ από τις Περιφέρειες (π.χ καθυστερήσεις, παρερμηνείες, κ.λπ.), αλλά και θέματα σχετικά με τις προϋπηρεσίες, με τη συμμετοχή μας στις εξεταστικές επιτροπές και με αδικίες που δημιουργούνται με την εφαρμογή του ΠΔ. Ζητήσαμε να δοθούν διευκρινίσεις για την εφαρμογή του ΠΔ προς τις Περιφέρειες και να τροποποιηθούν διατάξεις του ΠΔ προς τη βελτίωση των παραπάνω θεμάτων.

Ο Γ.Γ.Β. μας ενημέρωσε ότι το νέο νομοθετικό πλαίσιο είναι σαφές και πλήρες και θα πρέπει να εφαρμοσθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειών, στην λειτουργία των οποίων δεν έχει αρμοδιότητα το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Σχετικά με την πρότασή μας για την τροποποίηση του ΠΔ μας ενημέρωσε ότι δεν μπορεί να γίνει τροποποίηση του ΠΔ. Σε ό,τι όμως αφορά θέματα που ρυθμίζονται με ΚΥΑ μπορούν να γίνουν παρεμβάσεις. Όπως για παράδειγμα στο θέμα της συμμετοχής μας στις εξεταστικές επιτροπές με την επαγγελματική άδεια Α΄ Ειδικότητας 1ης Ομάδας, το οποίο δέχθηκε ότι μπορεί να ρυθμισθεί και έδωσε εντολή στην αρμόδια υπηρεσία να το εξετάσει.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήσαμε με τον Γ.Γ.Β κ. Στεργίου, εκτός του ΠΔ, καταθέσαμε και συζητήσαμε και θέματα που απασχολούν τον κλάδο εδώ και χρόνια. Συγκεκριμένα, τα θέματα που θέσαμε ήταν:

α) ενεργοποίησης της Μόνιμης Ομάδας Εργασίας και των  Τεχνικών Επιτροπών του ΕΛΟΤ, για την επικαιροποίηση του Προτύπου ΕΛΟΤ HD 384, την αντιμετώπιση του προβλήματος με τις γειώσεις στα μεγάλα αστικά κέντρα, την έκδοση ελληνικού προτύπου για τη θεμελιακή γείωση, την έκδοση ελληνικού προτύπου για τις οδεύσεις καλωδιώσεων εντός της τοιχοποιίας, την έκδοση ελληνικού προτύπου για τα ΦΒ στις στέγες, την έκδοση Υ.Α για την προστασία από τις υπερτάσεις.

β)  Τροποποίηση – Συμπλήρωση  της Υ.Α, σχετικής με τις κατηγορίες χώρων για τον επανέλεγχο των Εσωτερικών Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων, όπου η Ομοσπονδία μας έχει επεξεργασθεί και υλοποιήσει αναλυτικό πίνακα με τις κατηγορίες χώρων και τα χρονικά διαστήματα επανελέγχου των Ε.Η.Ε, με ταυτόχρονη κωδικοποίηση των πέντε (5) κατηγοριών και έχει κοινοποιήσει με σχετικό έγγραφο την πρότασή της για την Τροποποίηση – Συμπλήρωση  της σχετικής ΥΑ προς τον Γενικό Γραμματέα Βιομηχανίας και την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου.

γ) Γειώσεις Προστασίας υφιστάμενων – παλαιών Εσωτερικών Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων (ΕΗΕ) των μεγάλων Αστικών Κέντρων (Αθήνα, Πειραιάς, Θεσσαλονίκη, Πάτρα), ένα σοβαρό θέμα που άπτεται της ασφάλειας των καταναλωτών από την χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας, αποτελεί αόρατο καθημερινό κίνδυνο για τους καταναλωτές των μεγάλων αστικών κέντρων και χρήζει άμεσης διερεύνησης και επίλυσης.

Ο Γ.Γ.Β. σε όλα τα παραπάνω κλαδικά τεχνικά θέματα, ήταν θετικός για να  προχωρήσει το Υπουργείο στην προώθηση των λύσεών τους. Συγκεκριμένα, για θέματα που αφορούν στην ασφάλεια των καταναλωτών από τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας (όπως υποχρεωτική εγκατάσταση γειώσεων προστασίας και διατάξεων διαφορικού ρεύματος, κ.λ.π),  συχνότητα επανελέγχου των ΕΗΕ με βάσει την κατηγοριοποίηση των χώρων, αλλά και την επεξεργασία ειδικών θεμάτων όπως είναι η καταχώρηση των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων στο Ενιαίο Μητρώο ΕΗΕ που προβλέπεται από το Άρθρο 11, Παρ. 2 του Ν.3982/2011.

ΕΣΥΠ - ΕΛΟΤ 

Θέσαμε τα τεχνικά θέματα που απασχολούν τον κλάδο σχετικά με την επικαιροποίηση του Προτύπου ΕΛΟΤ HD 384, την αντιμετώπιση του προβλήματος με τις γειώσεις στην Αττική, την έκδοση ελληνικού προτύπου για τη θεμελιακή γείωση, την έκδοση ελληνικού προτύπου για τις οδεύσεις καλωδιώσεων εντός της τοιχοποιίας και ζητήσαμε την ενεργοποίηση των ΤΕ του ΕΛΟΤ για τα παραπάνω.

Ο Πρόεδρος του ΕΣΥΠ μετά την εμπεριστατωμένη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε και με την συμμετοχή των αρμόδιων υπαλλήλων του ΕΛΟΤ, έδωσε εντολή να ενεργοποιηθεί η Μόνιμη Ομάδα Εργασίας του ΕΛΟΤ για την επικαιροποίηση του Προτύπου HD 384 το συντομότερο δυνατό, αλλά και για την εξέταση των υπόλοιπων τεχνικών θεμάτων προς την κατεύθυνση κατάθεσης των προτάσεων του ΕΛΟΤ προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Με την ενεργοποίηση της Μόνιμης Ομάδας Εργασίας του ΕΛΟΤ θα προχωρήσει η διαδικασία για την επικαιροποίηση του Προτύπου ΕΛΟΤ HD 384 και την εναρμόνισή του με τα Πρότυπα της CENELEC, αλλά ταυτόχρονα θα εξετασθούν και όλα τα τεχνικά θέματα τα οποία έχει καταθέσει η Ομοσπονδία προκειμένου να γίνει επεξεργασία και να κοινοποιηθούν οι προτάσεις του ΕΛΟΤ προς το Υπουργείο για την επίλυσή τους.

 

Προγράμματα ΕΣΠΑ

Στην προσπάθεια ένταξης των επαγγελματικών δράσεων του κλάδου στα αναπτυξιακά προγράμματα ΕΣΠΑ, η Ομοσπονδία είχε απευθυνθεί και είχε ζητήσει συνάντηση με τον τότε αρμόδιο υφυπουργό Ανάπτυξης ΕΣΠΑ κ. Βιρβιδάκη.

Η νέα Διοίκηση της Ομοσπονδίας θα καταθέσει την πλήρη τεχνικά τεκμηριωμένη πρόταση του κλάδου για την ένταξη στα επιδοτούμενα προγράμματα του ΕΣΠΑ, προκειμένου η αναβάθμιση των ΕΗΕ να ενταχθεί στις επιλέξιμες δαπάνες προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας, όπως είναι το «Εξοικονομώ κατ οίκον», αλλά ακόμη και σε επιδοτούμενα  προγράμματα ΕΣΠΑ εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης επαγγελματικών δραστηριοτήτων (π.χ βιομηχανιών, βιοτεχνιών, κ.λπ).

Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε συνθήκες για να κινηθεί η αγορά των ΕΗΕ,  μέσω των επιδοτούμενων δράσεων του ΕΣΠΑ για την αναβάθμιση των ΕΗΕ, αλλά και να επωφεληθούν και οι καταναλωτές μέσω της επιδότησης που θα δίνεται για τις δαπάνες αναβάθμισης λειτουργίας των ΕΗΕ. 

 

Επανέλεγχος των Ε.Η.Ε.

Στο θέμα της ενεργοποίησης και εφαρμογής του επανελέγχου των ΕΗΕ μετά την έκδοση του Π.Δ και την ενεργοποίηση της Ομάδας Εργασίας από το Υπουργείο Ανάπτυξης για τη λειτουργία του ενιαίου μητρώου ηλεκτρικών εγκαταστάσεων στην αρμόδια Διεύθυνση του ΥΠΑΝ, μπαίνουμε στην τελική ευθεία απεμπλοκής της διαδικασίας ενεργοποίησης και εφαρμογής του επανελέγχου, η οποία σήμερα βρίσκεται στην αποκλειστική διάθεση και τη θέληση της ΔΕΗ & της ΔΕΔΔΗΕ.

Η Ομοσπονδία με τη συμμετοχή της στην Ομάδα Εργασίας του Υπουργείου θα προσπαθήσει να προωθηθεί το συντομότερο δυνατό η διαδικασία για την έκδοση των σχετικών Υπουργικών Αποφάσεων για την λειτουργία του ενιαίου  μητρώου ηλεκτρικών εγκαταστάσεων στο ΥΠΑΝ, προκειμένου ταυτόχρονα να λυθεί και το θέμα της ενεργοποίησης και εφαρμογής του Επανελέγχου των Ε.Η.Ε όπως ορίζεται από την ισχύουσα Νομοθεσία.

 

Οργάνωση του κλάδου

Η Ομοσπονδία στην προσπάθεια οργάνωσης των σωματείων και με την ευκαιρία της έκδοσης του νέου νομοθετικού πλαισίου το οποίο αποτελεί μία νέα αφετηρία για τον κλάδο, έστειλε προς όλα τα σωματεία τη νέα νομοθεσία σε ηλεκτρονική μορφή και σε έντυπη όπου ακόμη δεν υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής επικοινωνίας.

Η αποστολή περιείχε συγκεκριμένες οδηγίες προς όλα τα Σωματεία προκειμένου να δημιουργηθούν τα σχετικά αρχεία για την σωστή οργάνωση και διαχείριση του νέου νομοθετικού πλαισίου, στην προσπάθεια μιας κοινής οργανωτικής δομής και διαχείρισης αυτών των πληροφοριών που ρυθμίζουν το επάγγελμα για τις επόμενες δεκαετίες.

Η λειτουργία αυτή θα συνεχισθεί και θα πρέπει να γίνει η απαραίτητη προσπάθεια και από τα Σωματεία τα οποία μέχρι σήμερα δεν έχουν καταφέρει να εντάξουν στην λειτουργία τους την ηλεκτρονική διασύνδεση και επικοινωνία. Είναι ζήτημα αμεσότερης ενημέρωσης, ταχύτητας ενημέρωσης, εξοικονόμησης χρόνου και χρήματος και δε νοείται σήμερα με τις τεχνολογικές δυνατότητες που υπάρχουν στις τηλεπικοινωνίες, να μην υπάρχει αυτή η απλή δυνατότητα της ηλεκτρονικής επικοινωνίας σε όλα τα Σωματεία μας.

 

Συνεταιριστικό κίνημα

Η προσπάθεια στήριξης του συνεταιριστικού κινήματος του κλάδου αποτέλεσε για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας βασικό άξονα δράσης. Με την βαθιά οικονομική κρίση οι συνεταιρισμοί μας αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα.

Οι συνεταιρισμοί του κλάδου μας πρέπει να στηριχθούν από όλους τους συναδέλφους. Ο μοναδικός δρόμος, η μοναδική διέξοδος, είναι η αγορά των υλικών μας από τους συνεταιρισμούς του κλάδου. Στις δράσεις που αναπτύχθηκαν από το ΔΣ υπήρξε η κατεύθυνση στήριξης και του συνεταιριστικού κινήματος του κλάδου μας. Πραγματοποιήσαμε προς την κατεύθυνση αυτή το Περιφερειακό Κλιμάκιο της Αθήνας στις 16/2/14,  στο οποίο αναπτύχθηκε και συζητήθηκε η προσπάθεια στήριξης του ΣΕΗΛΕ, του Συνεταιρισμού της Αθήνας, ο οποίος αντιμετωπίζει  σοβαρά προβλήματα επιβίωσης.

Διαπιστώνουμε ότι μεγάλες αλυσίδες πώλησης ηλεκτρολογικού υλικού επεκτείνουν την δραστηριότητά τους και στα δικά μας επαγγελματικά πεδία. Δεν αρκεί συνάδελφοι να το διαπιστώνουμε και να το καταγγέλλουμε. Δεν αρκεί να φωνάζουμε μεταξύ μας.  Εμείς οι ίδιοι έχουμε τη δύναμη να στείλουμε το μήνυμά μας προς όσους θέλουν να μπουν στα δικά μας επαγγελματικά πεδία. Ο δρόμος είναι ένας συνάδελφοι, η ενεργή συμμετοχή και στήριξη των συνεταιρισμών μας.

 

 

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑ

ΣΑΕΗΠ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ «Ο ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» ΕΚΛΟΓΗ ΝΕΟΥ Δ.Σ

Μετά τις αρχαιρεσίες του ΣAEHΠ Αμαλιάδας «Ο Δημόκριτος» που πραγματοποιήθηκαν την 22 Ιουλίου 2020, εκλέχθηκε νέο Διοικητικό Συμβούλιο και συγκροτήθηκε σε σώμα...

Σ.Ε.Η.Ν.Α "Ο ΘΑΛΗΣ" ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα 27/07/2020 συνάντηση του Δ.Σ. του Σ.E.H.N.A «Ο ΘΑΛΗΣ» με τον Αντιπεριφερειάρχη Ενέργειας κ.Λάμπρο Δημητρογιάννη...

Κλείσιμο [X]