ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ - ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΟΣΟ ΤΟ ΦΩΣ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ

ΠΟΛΥΔΕΥΚΗΣ ΤΥΦΛΙΩΡΗΣ, ΤΕΧΝΟΜΑΤ ΑΕ

ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΠΕΛΑΤΩΝ ΜΑΣ ΕΙΜΑΣΤΕ «ΠΑΝΤΑ ΣΤΗΝ ΠΡΙΖΑ»

Παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες των τελευταίων ετών και την μεγάλη πτώση του κατασκευαστικού κλάδου, η ΤΕΧΝΟΜΑΤ ΑΕ αναπτύσσεται, όπως δηλώνει ο κ. Πολυδεύκης Τυφλιώρης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας. Η ΤΕΧΝΟΜΑΤ σήμερα διαθέτει ένα δίκτυο πέντε καταστημάτων στη Θεσσαλονίκη και πριν από ένα εξάμηνο, «τάραξε τα νερά» της αθηναϊκής αγοράς ηλεκτρολογικού και βιομηχανικού εξοπλισμού με το νέο της κατάστημα στην Αθήνα. Πρόκειται για μια εταιρεία που επιμένει να επενδύει στο ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο εκτιμάται ως το σημαντικότερο κεφάλαιο της εταιρείας, ενώ παράλληλα δημιουργεί σχέσεις εμπιστοσύνης με τους συνεργάτες της. Ο κ. Τυφλιώρης δίνει έμφαση τόσο στη μεγάλη ζήτηση που παρατηρείται στους λαμπτήρες LED όσο και στην προσδοκώμενη ανάκαμψη της αγοράς βιομηχανικού εξοπλισμού.

Ποια ήταν τα πρώτα βήματα της εταιρείας στο χώρο του ηλεκτρολογικού υλικού και ποιες δυσκολίες αντιμετωπίσατε;

Η ιστορία της ΤΕΧΝΟΜΑΤ ξεκινάει επίσημα από το 1994, οι βάσεις όμως είχαν ξεκινήσει να μπαίνουν από το 1980. Εκείνη την εποχή ο συνέταιρός μου Αριστοτέλης Μάρκος και εγώ δραστηριοποιούμασταν μαζί ως εγκαταστάτες ηλεκτρολόγοι. Στη διάρκεια της σταδιοδρομίας μας είχαμε εντοπίσει τις ανάγκες της δομής της αγοράς και αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε το πρώτο κατάστημα ηλεκτρολογικού υλικού στη Βιομηχανική Περιοχή Θεσσαλονίκης στη Σίνδο. Η πρώτη και μεγαλύτερη δυσκολία που είχαμε να αντιμετωπίσουμε ήταν να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πελατών και των προμηθευτών μας ως φερέγγυοι και αξιόπιστοι συνεργάτες. Το αποτέλεσμα σήμερα αναμφίβολα μας δικαιώνει. Παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες των τελευταίων ετών και την μεγάλη πτώση του κατασκευαστικού κλάδου, η εταιρία αναπτύσσεται. Έχει δημιουργήσει ήδη ένα δίκτυο 5 καταστημάτων στη Θεσσαλονίκη και από τις αρχές του έτους ξεκίνησε τη λειτουργία του και το νέο μας κατάστημα στην Αθήνα. Συνεχίζουμε να επενδύουμε στο ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο για εμάς αποτελεί το σημαντικότερο κεφάλαιο της εταιρίας, ενώ παράλληλα δημιουργούμε σχέσεις εμπιστοσύνης με τους συνεργάτες μας προσδίδοντας σταθερότητα και σιγουριά στις δραστηριότητές τους.

Ποια γκάμα δραστηριοτήτων καλύπτετε ως εταιρεία και ποιες είναι οι σημαντικότερες κατηγορίες προϊόντων που προσφέρετε στους πελάτες σας;

Το εύρος των δραστηριοτήτων της ΤΕΧΝΟΜΑΤ καλύπτει όλες τις ανάγκες σε ηλεκτρολογικό και βιομηχανικό εξοπλισμό από το Α ως το Ω. Παράλληλα, η εταιρεία δραστηριοποιείται και στον τομέα των φωτιστικών, προτείνοντας λύσεις και ιδέες τόσο στον αρχιτεκτονικό όσο και στον βιομηχανικό φωτισμό. Με ένα εύρος προϊόντων που ξεπερνούν τους 70.000 κωδικούς, είμαστε σε θέση να καλύψουμε κάθε απαίτηση και ανάγκη για τον επαγγελματία-ιδιώτη αλλά και για την βιομηχανική αγορά.

Η οικοδομική και κατασκευαστική δραστηριότητα έχουν υποχωρήσει δραματικά λόγω της οικονομικής κρίσης. Ποιες συνέπειες αντιμετωπίζει από αυτή την κατάσταση η εταιρεία σας;

Είναι γεγονός ότι η πτώση του κατασκευαστικού κλάδου έχει επηρεάσει συνολικά την οικονομία της χώρας. Ειδικότερα στην αγορά του ηλεκτρολογικού και βιομηχανικού εξοπλισμού όπου δραστηριοποιείται και η ΤΕΧΝΟΜΑΤ, τα προϊόντα που βρίσκουν εφαρμογή στον κατασκευαστικό τομέα έχουν σαφώς χαμηλότερη ζήτηση τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο η δυνατότητα που έχουμε σαν εταιρεία να καλύψουμε οποιαδήποτε ποσότητα και αξία ζήτησης και μάλιστα σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά και γερμανικά πρότυπα ποιότητας, μας έχουν κρατήσει σε εξαιρετικά υψηλά για την εποχή επίπεδα.

Μια επιχείρηση που έχει την έδρα της εκτός της Αττικής, έχει να αντιμετωπίσει περισσότερες ή λιγότερες δυσκολίες σε σχέση με τους ανταγωνιστές της ή ακόμα και με την επίσημη Πολιτεία;

Ξεκινώντας με το ζήτημα της εγχώριας αγοράς, να σημειώσουμε πως τον Ιανουάριο του 2014 ξεκίνησε η λειτουργία του νέου καταστήματος της ΤΕΧΝΟΜΑΤ στην Αττική, στην περιοχή της Ν. Ερυθραίας. Η κίνηση αυτή ήταν πολύ σημαντική για την εταιρεία καθώς αποκτήσαμε άμεση επαφή με την αγορά της Αθήνας όπου φυσικά υπάρχουν μεγαλύτερες ανάγκες, ενώ παράλληλα αναδείξαμε και τη δυναμική ανάπτυξη της εταιρείας σε μια δύσκολη εποχή για νέες επιχειρηματικές κινήσεις. Το ζήτημα του ανταγωνισμού δεν επηρεάζεται τόσο από τη φυσική θέση, η οποία οπωσδήποτε διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, όσο από την ποιότητα των προϊόντων και υπηρεσιών που είναι σε θέση να προσφέρει μια εταιρεία. Από αυτή την πλευρά, οφείλω να ομολογήσω ότι η ΤΕΧΝΟΜΑΤ αποτελεί συνώνυμο της ποιότητας και της αξιοπιστίας. Από εκεί προέρχεται άλλωστε η επιτυχημένη πορεία των 20 ετών στην Β. Ελλάδα.

Όσον αφορά στην υποστήριξη της ελληνικής Πολιτείας σε επιχειρήσεις, τα προβλήματα είναι γνωστά και έχουν συζητηθεί πολλάκις. Δυστυχώς, η γραφειοκρατία συνεχίζει να αποτελεί εμπόδιο στην απλούστευση των εμπορικών διαδικασιών και αυτό έχει αντίκτυπο και στην εξαγωγική δραστηριότητα εταιρειών, όπως η ΤΕΧΝΟΜΑΤ. Καταλήγοντας, δεν θα έλεγα ότι τα ζητήματα αυτά επηρεάζουν περισσότερο ή λιγότερο τις επιχειρήσεις της περιφέρειας, μας αφορούν όλους στον ίδιο βαθμό.

Ποια προϊόντα σας έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση στη σημερινή δύσκολη συγκυρία;

Μεγάλη ζήτηση παρατηρείται στους λαμπτήρες LED. Ο συγκεκριμένος τύπος λαμπτήρων, είτε αφορά το καταναλωτικό κοινό είτε τη βιομηχανική αγορά, έχει ιδιαίτερη απήχηση τελευταία καθώς προσφέρει την βέλτιστη ποιότητα φωτισμού με την καλύτερη ενεργειακή απόδοση. Για το λόγο αυτό, η ΤΕΧΝΟΜΑΤ έχει φροντίσει να προμηθεύει την αγορά με φωτιστικά LED από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου παγκοσμίως και το προσωπικό μας εκπαιδεύεται συνεχώς προκειμένου να παρέχει την καλύτερη δυνατή τεχνογνωσία στους ανθρώπους που μας εμπιστεύονται.

Την παραγωγική ηλεκτρολογικών πινάκων σε δική σας μονάδα την αποτιμάτε ως μια αποδοτική επένδυση;

Η ίδρυση της ΕΝΕΡΓΟΝ-ΤΜ το 2007 αποτέλεσε σημείο σταθμό στην πορεία της ΤΕΧΝΟΜΑΤ. Καθώς φυσικά είχαν αναγνωριστεί οι ανάγκες που υπήρχαν στο συγκεκριμένο τομέα, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στη δημιουργία μιας εξειδικευμένης μονάδας παραγωγής ηλεκτρικών πινάκων. Το γεγονός ότι βρίσκεται δίπλα από τις κεντρικές μας εγκαταστάσεις αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα και προσφέρει υψηλή ευελιξία. Επίσης, εκείνο που παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια είναι μια αύξηση της παραγωγής που απευθύνεται σε πελάτες του εξωτερικού και αυτό αν μη τι άλλο, είναι μια επιβράβευση για τη δουλειά που γίνεται.

Ο βιομηχανικός εξοπλισμός τι μερίδιο κατέχει στον κύκλο εργασιών της εταιρείας σας σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από την αποβιομηχάνιση;

Το μερίδιο του βιομηχανικού εξοπλισμού σε σύγκριση με αυτό του ηλεκτρολογικού είναι ισομερώς κατανεμημένο με μικρές αποκλίσεις ανά περίπτωση. Πράγματι, η πορεία του κλάδου της βιομηχανίας είναι πτωτική τα τελευταία χρόνια αλλά έχουμε την πίστη ότι θα αρχίσει να ανακάμπτει σταδιακά. Από εκεί και πέρα, αυτό που μας έχει βοηθήσει να κρατήσουμε υψηλό το επίπεδο του κύκλου εργασιών-τηρουμένων πάντα των αναλογιών- είναι η υψηλή ποιότητα και αξιοπιστία των προϊόντων μας καθώς προέρχονται από μεγάλες εταιρίες με ευρωπαϊκά και γερμανικά πιστοποιητικά.

Το κατάστημα που ανοίξατε πρόσφατα στην Αττική, πόσο άλλαξε το τοπίο στην ηλεκτρολογική αγορά στο λεκανοπέδιο;

Αν και το κατάστημα της Αθήνας μετράει μόλις μισό χρόνο ζωής, μπορούμε να πούμε πως το κοινό στην Αττική υποδέχτηκε την ΤΕΧΝΟΜΑΤ με ιδιαίτερο ενθουσιασμό και ανταπόκριση που ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Είμαστε σίγουροι ότι η φιλοσοφία της εταιρείας μας, που επικεντρώνεται στις ανάγκες του πελάτη, τόσο πριν, όσο και μετά την πώληση, έδωσε ένα νέο στίγμα και διαμόρφωσε προς το καλύτερο τις επιλογές και τη γενική δομή της αγοράς στην Αττική.

Είστε σε θέση να κάνετε έναν πρώτο απολογισμό από τη λειτουργία του ηλεκτρονικού σας καταστήματος; Ο έλληνας καταναλωτής εμπιστεύεται τις αγορές τέτοιων προϊόντων μέσω ίντερνετ;

Το ελληνικό καταναλωτικό κοινό δεν έχει εξοικειωθεί ακόμα σε μεγάλο βαθμό με τις αγορές ηλεκτρολογικού και βιομηχανικού υλικού σε ηλεκτρονικά καταστήματα αν και σταδιακά φαίνεται πως το τοπίο αλλάζει προς το καλύτερο. Αυτό άλλωστε ήταν κάτι που το γνωρίζαμε, όταν προχωρήσαμε στην καινοτομία της δημιουργίας του technomat-shop.com πριν τρία χρόνια. Εκείνο που παρατηρούμε όμως είναι μια αύξηση στις αγορές μέσω e-shop χρόνο με το χρόνο. Μεγάλο πλεονέκτημα αποτελεί σίγουρα η δυνατότητα που έχει κάποιος καταναλωτής να προμηθευτεί προϊόντα σε προνομιακές τιμές απ’ όποιο σημείο και αν βρίσκεται, σίγουρος για την ποιότητα που συνοδεύει το όνομα ΤΕΧΝΟΜΑΤ και πιστοποιεί ακόμα έναν λόγο διαφοροποίησης της εταιρίας στην ελληνική αγορά.

Η ΤΕΧΝΟΜΑΤ δίνει μεγάλη σημασία στον τομέα της εταιρικής και κοινωνικής ευθύνης. Μπορείτε να μας παρουσιάσετε συνοπτικά ποιες δράσεις έχετε αναπτύξει;

Η ίδια η φιλοσοφία της εταιρείας βασίζεται στο σεβασμό του περιβάλλοντος και της κοινωνίας όπου δραστηριοποιείται. Η εταιρική και κοινωνική ευθύνη της ΤΕΧΝΟΜΑΤ εκφράζεται μέσα από πολλούς τρόπους και πρωτίστως από τα προϊόντα που εμπορεύεται τα οποία είναι κατά βάση φιλικά προς το περιβάλλον. Επίσης, σε κάθε κατάστημά μας έχουμε τοποθετήσει ειδικούς κάδους ανακύκλωσης λαμπτήρων και μπαταριών και είμαστε πολύ χαρούμενοι που παρατηρούμε ανθρώπους οι οποίοι μαζί με την επίσκεψη τους στο κατάστημά μας συνδυάζουν την ανακύκλωση των συσκευών που δε χρειάζονται. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα όμως για εμάς και εκείνο που μας ευαισθητοποιεί ιδιαίτερα, είναι η εθελοντική αιμοδοσία που διοργανώνουμε σε συνεργασία με νοσοκομεία, η οποία πραγματοποιείται τρεις φορές το χρόνο στις κεντρικές μας εγκαταστάσεις. Η προσέλευση του κόσμου είναι πραγματικά εντυπωσιακή και κάθε φορά μας υπενθυμίζει την ευθύνη μας στο κοινωνικό σύνολο πέρα από τις προσωπικές επαγγελματικές δραστηριότητες.

Ποιες είναι οι σχέσεις σας με τους συλλογικούς φορείς του κλάδου των ηλεκτρολόγων;

Οι σχέσεις μας με τους συλλογικούς φορείς του κλάδου δεν θα μπορούσε παρά να είναι η καλύτερη. Ο επαγγελματίας ηλεκτρολόγος βρίσκεται στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων μας καθώς όπως ανέφερα και προηγουμένως, με τον συνέταιρο μου έχουμε ασκήσει το επάγγελμα στο παρελθόν και αντιλαμβανόμαστε πλήρως τις ανάγκες και τις ανησυχίες που απασχολούν συνολικά τον κλάδο. Συμμετέχουμε ενεργά στις δράσεις των φορέων που αφορούν τους επαγγελματίες και μας ενδιαφέρει πάντα η γνώμη τους. Στην πραγματικότητα άλλωστε, η σχέση μας είναι αλληλένδετη και στηρίζεται σε αυτό ακριβώς, την αμοιβαία εμπιστοσύνη και την αποτελεσματική συνεργασία.

Κάθε εταιρία συνηθίζει να επιλέγει ένα σύνθημα που αντιπροσωπεύει την φιλοσοφία της. Τι σημαίνει λοιπόν το «ΤΕΧΝΟΜΑΤ, πάντα στην πρίζα»;

Το «πάντα στην πρίζα» είναι η φύση που διέπει την ΤΕΧΝΟΜΑΤ. Αντιπροσωπεύει τη φιλοσοφία της εταιρίας να βρίσκεται πάντα σε εγρήγορση και ετοιμότητα για να ανταποκριθεί σε όλες τις ανάγκες και επιθυμίες των πελατών της. Αφορά επίσης την ικανότητα της εταιρείας να προσαρμόζεται στις νέες τεχνολογικές εξελίξεις, να παρακολουθεί τις τάσεις και να προσφέρει μια πλήρη και ολοκληρωμένη σειρά από λύσεις και επιλογές. Αυτός είναι ο δρόμος που ακολουθεί η εταιρία από την αρχή. Δεν μας ενδιαφέρουν τα μεγάλα άλματα, αλλά τα μικρά και σταθερά βήματα μπροστά. Αρκεί να είμαστε «πάντα στην πρίζα!»

 

Technomat Education

Center

Συχνά διοργανώνετε εκπαιδευτικά σεμινάρια σε συνεργασία με εταιρείες-συνεργάτες σας. Τι ανταπόκριση υπάρχει από τους επαγγελματίες; Πόσο σημαντικό είναι ο επαγγελματίας ηλεκτρολόγος να παρακολουθεί τις τεχνολογικές εξελίξεις και την καινοτομία;

Το ηλεκτρολογικό και βιομηχανικό υλικό είναι προϊόντα τεχνολογίας και ως εκ τούτου απαιτείται η παρακολούθηση των εξελίξεων και των αλλαγών που προκύπτουν παράλληλα με την πρόοδο της τεχνολογίας. Οι περισσότεροι επαγγελματίες άλλωστε επιθυμούν εμπεριστατωμένη ενημέρωση σε τομείς της δουλειάς τους που συνδέονται άμεσα με την ασφάλεια των εγκαταστάσεων και την αποδοτικότερη εγκατάσταση των εφαρμογών. Για το λόγο αυτό, θεσπίσαμε το Technomat Education Center (TEC) το οποίο είναι μια λειτουργία της εταιρείας με αποκλειστική ευθύνη τη διεξαγωγή των εκπαιδευτικών σεμιναρίων που απευθύνονται τόσο σε πελάτες όσο και στο προσωπικό. Ειδικότερα όσον αφορά στους πελάτες μας, υπάρχει εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον και εξίσου μεγάλη απήχηση καθώς οι παρουσιάσεις γίνονται από εξειδικευμένους τεχνικούς που είναι σε θέση να λύσουν κάθε απορία και να διευκρινίσουν όλες τις λεπτομέρειες που χρειάζεται ο σύγχρονος επαγγελματίας για την υποστήριξη του.

 

 

 

 

ΠΡΟΣΩΠΑ

Η ΟΥΡΑΝIΑ ΓΕΩΡΓΟΥΤΣAΚΟΥ, ΓΕΝΙΚH ΓΡΑΜΜΑΤEΑΣ ΤΗΣ LIGHTINGEUROPE, ΜΙΛA ΣΤΟ ΤΕYΧΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡIΟΥ

«Την αξία του σωστού φωτισμού πρέπει να την βιώσεις για να την καταλάβεις» υπογραμμίζει....

ΝIΚΟΣ ΜΠΡΙΝIAΣ CHIEF COMMERCIAL OFFICER ΤΗΣ EDISION HELLAS

Η Εdision Hellas είναι εταιρεία αποκλειστικά για χονδρική πώληση σε δίκτυο καταστημάτων συνεργατών στην ελληνική και παγκόσμια αγορά....

ΜΑΡIΑ ΚΑΠΕΛAΚΗ COUNTRY MANAGER ΤΗΣ DEVOLO ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛAΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚYΠΡΟ

Η devolo είναι από τις μεγαλύτερες εταιρείες που διαθέτουν προϊόντα για μεταφορά σήματος ΙΡ μέσω ηλεκτρικού ρεύματος, ευρέως γνωστά ως Powerline....

Κλείσιμο [X]