ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ - ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΟΣΟ ΤΟ ΦΩΣ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΣΕΗΕΑ-ΣΕΚΗΕΑ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ

Υπόμνημα κατέθεσαν από κοινού ο Σύνδεσμος Εργοληπτών Καταστηματαρχών Ηλεκτρολόγων Αθήνας (ΣΕΚΗΕΑ) και ο Σύνδεσμος Εργολάβων Ηλεκτρικών Έργων Αττικής (ΣΕΗΕΑ) προς τα υπουργεία Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Οικονομικών και Παιδείας και Θρησκευμάτων στις 24 Ιουλίου με το οποίο αναφέρονται στις «επιπτώσεις της βαθιάς  οικονομικής κρίσης, παρά τα συνεχή μέτρα από την κυβέρνηση, τις υποσχέσεις και την πρόσφατη προσπάθεια για εμφάνιση φιλολαϊκού προσώπου, έχουν φέρει την λαϊκή οικογένεια στα όρια».

 

Χωρίς ασφάλιση

Μεταξύ άλλων, οι δύο σύνδεσμοι σημειώνουν τα εξής:

«Οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί επαγγελματίες, κατά εκατοντάδες χιλιάδες είναι χωρίς ασφαλιστική κάλυψη, και με χρέη στην εφορία που συνεχώς αυξάνουν. Οι επαγγελματίες ηλεκτρολόγοι, όπως και οι άλλοι εργαζόμενοι στις κατασκευές και την οικοδομή, δοκιμάζονται επί πλέον από δεκαετή αναδουλειά, που τους καθιστά προβληματική και την αξιοπρεπή επιβίωση ακόμη. Σειρά  κυβερνητικών μέτρων, όπως ο νόμος 3982/2011 για την απλοποίηση της αδειοδότησης των τεχνικών επαγγελματικών δραστηριοτήτων,  το περίφημο ΠΔ/108 του 2013, και η σχετική ΚΥΑ (ΦΕΚ 2854/11-11-2013) που ακολούθησε, μας βρήκε στο σύνολό του αντίθετους».

Όπως τονίζουν οι ΣΕΗΕΑ-ΣΕΚΗΕΑ, «ενώ υποτίθεται ότι εκσυγχρονίζουν την ελληνική νομοθεσία, εναρμονίζοντάς την με τις σύγχρονες ανάγκες και τις εξελίξεις της επιστήμης και της τεχνολογίας, στην πραγματικότητα δημιουργούν πρόσθετα προβλήματα στον ήδη δοκιμαζόμενο επαγγελματία ηλεκτρολόγο».

 

Αιτήματα

Οι δύο σύνδεσμοι ηλεκτρολόγων διατύπωσαν και μια σειρά από αιτήματα για τη λαϊκή οικογένεια, τους μικρούς επαγγελματίες, σε σχέση με την συγκεκριμένη νομοθεσία. Όπως:

  • Η κατάργηση της υποχρεωτικής ανανέωσης των αδειών άσκησης επαγγέλματος. Ο τίτλος σπουδών να είναι η μόνη προϋπόθεση για την άσκηση επαγγέλματος και να έχει ισχύ για όλη τη χρονική διάρκεια της επαγγελματικής δραστηριότητας, ανεξαρτήτως του επιπέδου σπουδών (μέση, ανώτερη , ανώτατη) από το οποίο προήλθε η συγκεκριμένη άδεια.
  • Η κατάργηση της υποχρεωτικής ασφάλισης για επαγγελματική ευθύνη των έργων. Οι επαγγελματίες ηλεκτρολόγοι, είναι εκ του νόμου υπεύθυνοι για τα έργα που πραγματοποιούν, για χρονικό διάστημα δύο ετών από την ολοκλήρωσή τούς και το κράτος έχει ευθύνη για τα υλικά, τον εξοπλισμό κ.λπ.,  που κατασκευάζονται είτε εισάγονται, τόσο ως προς την ασφάλεια χρήσης, όσο και ως προς την ποιότητα.
  • Η κατάργηση του συνόλου της συγκεκριμένης νομοθεσίας για την «απελευθέρωση» του επαγγέλματος του ηλεκτρολόγου. Ασφαλέστερα και ποιοτικότερα ηλεκτρολογικά έργα θα πραγματοποιούνται από τεχνικούς, που θα έχουν ολοκληρώσει την ενιαία, δημόσια επαγγελματική εκπαίδευση μέσης, ανώτερης είτε ανώτατης βαθμίδας και με την ανάλογη προϋπηρεσία – όπου αυτή είναι απαραίτητη. Οι καταργήσεις σχολών, η αντικατάσταση της προϋπηρεσίας από  διάφορα σεμινάρια και πιστοποιήσεις μέσω των διαφόρων ΚΕΚ κ.λπ., αποτελούν τον σίγουρο δρόμο για την υποβάθμιση της ποιότητας των τεχνικών έργων, για ανασφαλείς εγκαταστάσεις.

 

 

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΝΟΜΟΥ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ « Ο ΘΑΛΗΣ» ΧΡΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΗΛΕΜΑΡΑΘΩΝΙΟ

Ο Σύνδεσμος Εργολάβων Ηλεκτρικών Έργων Νομού Αιτωλοακαρνανίας «Ο ΘΑΛΗΣ» για ακόμη μία φορά αποδεικνύει έμπρακτα την κοινωνική του δράση και συμμετέχει στην προσπάθεια στήριξης των δομών Υγείας του νομ...

Σ.Ε.Ε.Η.Π HΛΕΚΤΡΟΝΙKA ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΥΔΕ ΕΙΤΕ ΜΕΣΩ FAX, ΕΙΤΕ ΜΕΣΩ MAIL

Ο Σύνδεσμός Εργοληπτών Εγκαταστατών Πειραιά μετά τις πρόσφατες εξελίξεις και την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας, συστήνει στους συναδέλφους ψυχραιμία αλλά και ιδιαίτερη προσοχή ώστε ...

ΠΟΣΕΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗΣ ΣΥΣΚΕΨΗΣ

Αναστολη της προγραμματισμένης για τις 14/3/2020 Σύσκεψης του Περιφερειακού Κλιμακίου Αττικής – Δυτικής Ελλάδας – Ιονίων Νήσων & Πελοποννήσου...

Κλείσιμο [X]