ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ - ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΟΣΟ ΤΟ ΦΩΣ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ

Η πρότυπη γεννήτρια από Lego και σπόρους βακτηρίων του ερευνητή Sahin

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ WYSS ΤΟΥ ΧΑΡΒΑΡΝΤ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΓΕΝΝΗΤΡΙΑ ΑΠΟ …ΒΑΚΤΗΡΙΑ

Μια νέα ηλεκτρική γεννήτρια δημιουργήθηκε από μια απροσδόκητη πηγή ενέργειας: Μια μικρή λωρίδα από ελαστικό λατέξ επικαλυμμένο με σπόρους βακτηρίων.

Η διάταξη που επινοήθηκε κάνει χρήση του ακίνδυνου βακτηρίου του εδάφους Bacillus subtilis, το οποίο έχει εξαιρετικό τέχνασμα επιβίωσης. Όταν τα θρεπτικά συστατικά είναι λιγοστά, αυτό μετατρέπεται σε ένα σκληρό μικρό σπορίδιο που μπορεί να αντέξει τη θερμότητα, την αποξήρανση, τις χημικές επιθέσεις, την ακτινοβολία, και οτιδήποτε άλλο είναι δυνατό να υποστεί ως επίθεση. Αυτά τα σπορίδια αντιδρούν στις αλλαγές της υγρασίας. Όταν ο αέρας ξηραίνεται, μαραίνονται όπως τα σταφύλια μετατρέπονται σε σταφίδες, ενώ όταν ο αέρας είναι υγρός, φουσκώνουν και πάλι. Ερευνητές από το Ινστιτούτο Wyss του Χάρβαρντ και πολλά άλλα πανεπιστήμια εντόπισαν ότι θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν αυτή την φυσική κίνηση, με το να δημιουργήσουν τον κατάλληλο ενεργοποιητή για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε πείραμα, το οποίο πραγματοποιήθηκε πρόσφατα και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Nanotechnology, οι ερευνητές εμπότισαν με σπόρους βακτηρίων μία πλευρά ενός φύλλου από ελαστικό. Όταν στέγνωσε το φύλλο αυτό , έμοιαζε με φύλλο που έχει πέσει ξεραμένο από ένα δέντρο. Η αύξηση της υγρασίας «ζωντάνεψε» και πάλι το φύλλο, το οποίο ίσιωσε και πάλι.

Ο ερευνητής Ozgur Sahin, στη συνέχεια, δημιούργησε μία γεννήτρια από Lego, τοποθετώντας μια λωρίδα από καουτσούκ, την οποία επικάλυψε με διάσπαρτα σπόρια βακτηρίων. Το ελαστικό υλικό λειτουργεί σαν πρόβολος που κινείται μπρος-πίσω, οδηγώντας τα σπόρια από καουτσούκ επικαλυμμένο λειτουργεί ως πρόβολος που γυρίζει πίσω και εμπρός, εξαναγκάζοντας έναν περιστρεφόμενο μαγνήτη να παράγει ηλεκτρική ενέργεια.

Μια τέτοια διάταξη, σε πολύ μεγαλύτερη βέβαια κλίμακα, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τη φυσική εξάτμιση του νερού για να παράγει χρήσιμες ποσότητες καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας, λένε οι ερευνητές.

 

 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η SIEMENS ΤΙΜΑ 23 ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΓΙΑ 1.450 ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ

Η Siemens τίμησε 23 ιδιαίτερα επινοητικούς ερευνητές βραβεύοντάς τους ως «Εφευρέτες της Χρονιάς 2019»....

ELEC-TEC FORUM

Παράλληλα με την έκθεση θα εξελιχθεί ένας συνεδριακός μαραθώνιος, το Elec-tec Forum 2020, που θα ξεκινήσει το μεσημέρι της Παρασκευής 21 Φεβρουαρίου και θα ολοκληρωθεί το απόγευμα της Δευτέρας 24 Φεβ...

ΤΡΙΤΗ ΔΙΕΘΝΗΣ ELEC-TEC: ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΛΑΜΠΕΡΗ

Mε τα φώτα στραμμένα στην 3η Διεθνή ΄Εκθεση Elec –tec το ΜEC Παιανίας θα μετατραπεί για τέσσερις ημέρες, από τις 21 έως τις 24 Φεβρουαρίου 2020, σε εργαστήριο καινοτομίας για το ηλεκτρολογικό υλικό, ...

Κλείσιμο [X]