ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ - ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΟΣΟ ΤΟ ΦΩΣ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Στέφανος Ηλιάδης, γενικός διευθυντής της Nexans Ελλάς Α.Β.Ε.

ΣΤEΦΑΝΟΣ ΗΛΙAΔΗΣ-NEXANS ΕΛΛAΣ Α.Β.Ε.

Σε μια δύσκολη περίοδο ανέλαβε τα ηνία της γενικής διεύθυνσης της Nexans Ελλάς Α.Β.Ε. ο κ. Στέφανος Ηλιάδης. Όπως όμως δηλώνει, «έχει την τύχη να συνεργάζεται με μία πολύ ικανή και δραστήρια ομάδα και τούτο αποτελεί ευκαιρία για όλους μας να είμαστε περισσότερο αποτελεσματικοί».

Ο κ. Ηλιάδης αναφέρεται στο υπερσύγχρονο εργοστάσιο που διαθέτει η Nexans στη Λαμία, το οποίο έχει δυνατότητες παραγωγής καλωδίων ενέργειας και τηλεπικοινωνιών για υποδομές, για τη βιομηχανία και τις κτιριακές κατασκευές.  Όπως σημειώνει, «σε ένα ιδιαίτερα ρευστό περιβάλλον στην Ελλάδα, η Nexans Ελλάς στηρίζει διαρκώς την γενική εγχώρια αγορά και τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας ηλεκτρισμού και τηλεπικοινωνιών». Κι όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι η αγορά καλωδίων στη χώρα μας παρουσιάζει φθίνουσα πορεία.

Για να αντιρροπίσει αυτή την κατάσταση η εταιρεία πραγματοποιεί με επιτυχία σημαντικές πωλήσεις για την προμήθεια καλωδίων της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής και της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης, όπως εξηγεί ο κ. Ηλιάδης ο οποίος υπογραμμίζει και το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει στην πορεία της εταιρείας η καινοτομία και η έρευνα στην οποία επενδύει σημαντικά κεφάλαια.

 

 

 

Έχετε εργαστεί σε πολύ μεγάλες εταιρείες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η ανάληψη καθηκόντων γενικής διεύθυνσης στην Nexans Ελλάς, ποιες νέες προκλήσεις σάς προσφέρει και ποια ζητήματα θα κληθείτε σε πρώτη φάση να αντιμετωπίσετε;

Πιστεύω ότι η βασική πρόκληση έγκειται στο γεγονός ότι η Ελλάδα διανύει μία δύσκολη περίοδο και η δραστηριότητα επηρεάζεται από εξωτερικούς παράγοντες, οι οποίοι δημιουργούν επιπρόσθετους περιορισμούς, όπως για παράδειγμα τα capital controls. Αναφορικά με την επιχείρησή μας, έχω την τύχη να συνεργάζομαι με μία πολύ ικανή και δραστήρια ομάδα και τούτο αποτελεί ευκαιρία για όλους μας να είμαστε περισσότερο αποτελεσματικοί.

 

Ποια ήταν τα πρώτα βήματα της εταιρείας στην Ελλάδα και ποιοι οι σημαντικότεροι σταθμοί της που την καθιέρωσαν ως ένα από τα σημαντικότερα ονόματα στην ελληνική αγορά καλωδίων;

Η εταιρία ξεκίνησε με την ονομασία “Manuli Ελλάς Καλώδια” το 1973, έτος ίδρυσης του εργοστασίου της, και άρχισε να παραδίδει τα πρώτα της καλώδια το 1974. Έχουν περάσει ήδη 41 χρόνια από τότε με αδιάκοπη λειτουργία και παρουσία στο χώρο. Tο 1989 εξαγοράστηκε από τον όμιλο Αλκατέλ και άλλαξε ονομασία σε “Alcatel Καλώδια Ελλάς”. Το 2000, όταν η Alcatel προχώρησε σε απόσχιση του κλάδου των καλωδίων, μετονομάστηκε σε “Nexans Ελλάς Α.Β.Ε.”.

 

Ποιους τομείς καλύπτουν σήμερα τα προϊόντα που κατασκευάζει επί ελληνικού εδάφους η Nexans; Ειδικότερα, στο χώρο του ηλεκτρολογικού υλικού ποια προϊόντα προσφέρετε;

H Nexans Ελλάς διαθέτει ένα υπερσύγχρονο εργοστάσιο με δυνατότητες παραγωγής καλωδίων ενέργειας και τηλεπικοινωνιών καλύπτοντας τους τομείς των Υποδομών, της Βιομηχανίας και των Κτιριακών κατασκευών. Οι τομείς αυτοί αναφέρονται σε καλώδια δικτύων ενέργειας, σιδηροδρομικών δικτύων, τηλεπικοινωνιακών δικτύων, αεροδρομίων, πετρελαίου και αερίου, αιολικών πάρκων, φωτοβολταϊκών, ηλεκτρικών εγκαταστάσεων και πυρασφάλειας. Ειδικότερα, στον τομέα των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων, το εργοστάσιό μας παράγει μία γκάμα προϊόντων που μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της αγοράς με  καλώδια ενέργειας χαλκού και αλουμινίου χαμηλής και μέσης τάσης, με καλώδια τηλεπικοινωνιών από χαλκό και οπτικές ίνες, εναέριους αγωγούς από χαλκό, αλουμίνιο και κράματα αλουμινίου κοκ.

 

Σε ποιες αγορές απευθύνετε τα προϊόντα σας και ποιοι είναι οι σημαντικότεροι πελάτες σας;

Η Nexans Ελλάς είναι μία εταιρεία με διεθνή τεχνογνωσία στα καλώδια και τα καλωδιακά συστήματα έχοντας παγκόσμια παρουσία.

Σε ένα ιδιαίτερα ρευστό περιβάλλον στην Ελλάδα, η Nexans Ελλάς στηρίζει διαρκώς την γενική εγχώρια αγορά και τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας ηλεκτρισμού και τηλεπικοινωνιών.

Στον τομέα των εξαγωγών, η εταιρία πραγματοποιεί με επιτυχία σημαντικές πωλήσεις για την προμήθεια καλωδίων της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής και της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης. Ως μέλος ενός παγκόσμιου Ομίλου με οργανωτική δομή σε τομείς αγοράς, η εταιρία μας στοχεύει στη διαρκή ανάπτυξη των πωλήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Το εργοστάσιο της Λαμίας πόσο σημαντική θέση κατέχει συνολικά στον πολυεθνικό όμιλο της Nexans; Πόσο επενδύετε ως εταιρεία στον τεχνολογικό και παραγωγικό εκσυγχρονισμό του σε μια περίοδο αποβιομηχάνισης στη χώρα μας;

Το εργοστάσιό μας στη Λαμία είναι πολύ σημαντικό για τον Όμιλό μας και αποτελεί κινητήρια δύναμη ανάπτυξης της εταιρίας και της ευρύτερης περιοχής. Έχει αναγνωριστεί από τον Όμιλο για την ποιότητα και την ανταγωνιστικότητά του. Είναι ένα εργοστάσιο που εφαρμόζει με επιτυχία νέες μεθόδους παραγωγής και υιοθετεί οργανωτικές μεθόδους στην καθημερινή εργασία, με στόχο τη βελτιστοποίηση της απόδοσης και των υπηρεσιών προς τον πελάτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι το εργοστάσιο της Λαμίας βραβεύτηκε το 2011 ως το καλύτερο εργοστάσιο του Ομίλου σε σύγκριση με άλλα 120 εργοστάσια της Nexans παγκοσμίως.  Αναφορικά με τις επενδύσεις, προσπαθούμε συνεχώς να επενδύουμε στη συνεχή βελτίωση της παραγωγικότητας και της δυναμικότητας στην Ελλάδα.

 

Τα capital controls που επιβλήθηκαν τι επιπτώσεις έχουν στον κλάδο όπου δραστηριοποιείστε αλλά και πιο συγκεκριμένα στην εταιρεία σας;

Η επιβολή των capital controls δημιούργησαν επιπρόσθετους περιορισμούς και καθυστερήσεις στην επιχείρηση και εν γένει στον κλάδο μας. Ωστόσο, οφείλουμε να διαχειριστούμε αυτούς του περιορισμούς.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η οικοδομική δραστηριότητα στην Ελλάδα συρρικνώθηκε κι άλλο, κατά 11,4 % σε σχέση με πέρσι. Αυτή η εικόνα πόσο έχει επηρεάσει τη στρατηγική σας ως εταιρεία; Έχετε αναπροσαρμόσει τα σχέδιά σας και προς ποια κατεύθυνση;

Αντιμετωπίζουμε την πραγματικότητα της αγοράς και θεωρούμε ότι μετά τα γεγονότα του 2015 η κατάσταση θα βελτιωθεί και η οικοδομική δραστηριότητα θα εκκινήσει ξανά.  Παράλληλα, εξισορροπούμε τη δραστηριότητά μας επενδύοντας στις εξαγωγές.

 

Τους επόμενους μήνες «ξεκλειδώνουν» μεγάλα τεχνικά και ενεργειακά έργα, όπως ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση. Αυτή η εξέλιξη είναι σημαντική για εταιρείες όπως η Nexans;

Η εξέλιξη αυτή φυσικά είναι πολύ σημαντική για την εταιρεία μας, η οποία παρακολουθεί στενά ανάλογες εξελίξεις.

Έχετε παρουσία σε έργα του εξωτερικού; Μπορείτε να μας αναφέρετε ορισμένα παραδείγματα;

Είμαστε ενεργοί σε αρκετές αγορές του εξωτερικού σε όλο τον κόσμο, με σημαντική παρουσία στα δίκτυα ενέργειας για υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, στα αεροδρόμια, τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, τις επιχειρήσεις εξόρυξης ή υποδομών, όπως οι γραμμές του Μετρό και η κατασκευή σταθμών.

Η αγορά καλωδίων για τον κλάδο των κτιρίων τι μερίδιο κατέχει στον κύκλο εργασιών της Nexans;

Το μέγεθος της εγχώριας αγοράς καλωδίων παρουσιάζει σταθερά φθίνουσα πορεία την τελευταία πενταετία. Η εγχώρια παραγωγή καλωδίων χαρακτηρίζεται από υψηλό βαθμό συγκέντρωσης των μεριδίων των επιχειρήσεων, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της πραγματοποιείται από λίγες εταιρείες σύμφωνα με πρόσφατη κλαδική μελέτη που ήρθε στη δημοσιότητα.

Τα δε μεγέθη χρίζουν ιδιαίτερης ανάλυσης καθώς οι βιομηχανίες παραγωγής καλωδίων εξαρτώνται άμεσα από τις διακυμάνσεις στις τιμές των μετάλλων ιδιαίτερα του χαλκού και του αλουμινίου που είναι οι κυριότερες πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή καλωδίων.

Η δραστηριότητα της Nexans Ελλάς, κατανέμεται σε τρείς τομείς : τον εγχώριο, τον εξαγωγικό και τον ενδοεταιρικό διατηρώντας ως γνώμονα την κερδοφορία.

 

Οι νέοι ειδικοί τύποι καλωδίων, όπως π.χ. τα μικροκαλώδια οπτικών ινών ή τα πυράντοχα καλώδια, εκτιμάτε ότι μπορούν να δώσουν νέα ώθηση στην αγορά καλωδίων;

Πράγματι, η αγορά συνεχώς αναζητά τις καινοτομίες που μπορούν να δημιουργήσουν ευκαιρίες. Η Nexans Ελλάς, συμμετέχει συνεχώς στα προγράμματα Έρευνας και Ανάπτυξης του Ομίλου που σχετίζονται με την προώθηση νέων προϊόντων και με την βελτίωση των ήδη υπαρχόντων αναφορικά με την ποιότητα και τις τεχνικές δυνατότητες. Υπάρχουν τέσσερα Ερευνητικά Κέντρα της Nexans τα οποία διενεργούν έρευνες σε συνεργασία με εξωτερικούς συνεργάτες, όπως πανεπιστήμια, εξωτερικά ερευνητικά κέντρα και οργανισμούς.

Πρόσφατα, αναγγείλατε ως εταιρεία ότι προετοιμάζεστε για τον νέο Κανονισμό Προϊόντων Δομικών Κατασκευών. Τι νέο φέρνει αυτός ο Κανονισμός στην παραγωγή και διάθεση καλωδίων στην αγορά; 

O κανονισμός αφορά την πυρασφάλεια και προστασία του περιβάλλοντος από όλα τα δομικά υλικά που τοποθετούνται σε μόνιμες και σταθερές εγκαταστάσεις. Εφαρμόζεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, ανεξάρτητα της χώρας προέλευσης. Καθορίζει τα πρότυπα και τα κριτήρια δοκιμών αντοχής στη φωτιά. Κατηγοριοποιεί τα υλικά ανάλογα με την αντίδρασή τους στη φωτιά, στην εκπομπή καπνού και στην έκλυση τοξικών αερίων. Αποδεικνύει την εφαρμογή του με την υποχρεωτική αναγραφή της κατηγοριοποίησης στο σήμα CE (προαιρετική στο υλικό).

Τα καλώδια περιλαμβάνονται στον κανονισμό καθώς αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα όλων των μόνιμων και σταθερών εγκαταστάσεων. Η διαδικασία εφαρμογής του προϋποθέτει σχετικούς ελέγχους και δοκιμές των υλικών, έκδοση πιστοποιητικών και αντίστοιχων δηλώσεων επίδοσης και τέλος αναγραφή των ειδικών απαιτήσεων στη συσκευασία των προϊόντων και των συνοδευτικών εγγράφων. Την ευθύνη της εφαρμογής φέρει ο κατασκευαστής, ο εισαγωγέας και ο διανομέας.

 

Σε ποιο επίπεδο βρίσκονται σήμερα οι σχέσεις σας με τους επαγγελματίες εγκαταστάτες ηλεκτρολόγους;  Με ποιους τρόπους σκέφτεστε να ενισχύσετε την επικοινωνία και τη συνεργασία μαζί τους;

Οι επαγγελματίες εγκαταστάτες ηλεκτρολόγοι αντιπροσωπεύουν για την Nexans Ελλάς τον τελικό καταναλωτή. Στόχος μας είναι να τους παρέχουμε συνεχώς πληροφόρηση, νέα, καινοτομίες για την εργασία τους μέσα από τις υπάρχουσες δομές πωλήσεων και τα μέσα προώθησης και επικοινωνίας.

Κατά περιόδους, επιθυμούμε να λαμβάνουμε και τη δική τους πληροφόρηση με στόχο τη βελτίωσή μας για το κοινό όφελος. Τούτο επιτυγχάνεται μέσω οργανωμένων επισκέψεων στις εγκαταστάσεις μας και ειδικότερα στο εργοστάσιό μας όπου μπορούν επίσης να δουν την παραγωγική διαδικασία των προϊόντων που χρησιμοποιούν

 

 

ΠΡΟΣΩΠΑ

Η ΟΥΡΑΝIΑ ΓΕΩΡΓΟΥΤΣAΚΟΥ, ΓΕΝΙΚH ΓΡΑΜΜΑΤEΑΣ ΤΗΣ LIGHTINGEUROPE, ΜΙΛA ΣΤΟ ΤΕYΧΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡIΟΥ

«Την αξία του σωστού φωτισμού πρέπει να την βιώσεις για να την καταλάβεις» υπογραμμίζει....

ΝIΚΟΣ ΜΠΡΙΝIAΣ CHIEF COMMERCIAL OFFICER ΤΗΣ EDISION HELLAS

Η Εdision Hellas είναι εταιρεία αποκλειστικά για χονδρική πώληση σε δίκτυο καταστημάτων συνεργατών στην ελληνική και παγκόσμια αγορά....

ΜΑΡIΑ ΚΑΠΕΛAΚΗ COUNTRY MANAGER ΤΗΣ DEVOLO ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛAΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚYΠΡΟ

Η devolo είναι από τις μεγαλύτερες εταιρείες που διαθέτουν προϊόντα για μεταφορά σήματος ΙΡ μέσω ηλεκτρικού ρεύματος, ευρέως γνωστά ως Powerline....

Κλείσιμο [X]