ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ - ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΟΣΟ ΤΟ ΦΩΣ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ

Κουντουργιάννης Άγγελος, πρόεδρος Συνδέσμου Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων νομού Θεσσαλονίκης

ΚΟΥΝΤΟΥΡΓΙΑΝΝΗΣ ΆΓΓΕΛΟΣ -Σ.Ε.Η.Θ.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Αλλαγή φρουράς» είχαμε πρόσφατα σε έναν από τους μεγαλύτερους συνδέσμους εργοληπτών ηλεκτρολόγων της χώρας, τον  Σύνδεσμο Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων νομού Θεσσαλονίκης, καθώς ο κ. Άγγελος Κουντουργιάννης διαδέχτηκε στην προεδρία τον κ. Δ. Κασαπίδη, ο οποίος είναι και πρόεδρος της ΠΟΣΕΗ. «Η απουσία νέων έργων, και βέβαια η απουσία μεγάλων έργων, συρρικνώνει το «κάδρο» στο οποία βρίσκονται οι συνάδελφοι», σημειώνει ο νέος πρόεδρος του ΣΕΗΘ ο οποίος στηλιτεύει το σχεδιασμό μιας «ανάπτυξης» με φορολογικό σύστημα «εξάμβλωμα», όπως το χαρακτηρίζει. Πιστεύει ότι ο κλάδος μπορεί να βιώσει καλύτερες ημέρες εφόσον πειστεί να στραφεί προς το ευρύτερο περιβάλλον αναφοράς  στο οποίο  ασκείται το επάγγελμα. Δηλώνει δε αισιόδοξος καθώς πολλοί νέοι συνάδελφοι πλαισιώνουν τις δράσεις του συνδέσμου και αναθερμαίνεται το ενδιαφέρον για το συνδικαλισμό.

 

Αναλάβατε την προεδρία ενός από τους μεγαλύτερους συνδέσμους ηλεκτρολόγων εγκαταστατών σε μια από τις πιο δύσκολες στιγμές στο επάγγελμα. Τι δυνατότητες αλλαγής του σημερινού σκηνικού έχουν οι κατά τόπους σύνδεσμοι;

Όσον αφορά το οικονομικό σκηνικό, η συγκυρία είναι δύσκολη. Η απουσία νέων έργων, και βέβαια η απουσία μεγάλων έργων, συρρικνώνει το «κάδρο» στο οποία βρίσκονται οι συνάδελφοι. Η δυνατότητα που έχουν οι κατά τόπους σύνδεσμοι είναι η στροφή προς την «εξωστρέφεια». Ίσως  σε κάποιους ο όρος να ακούγεται λίγο αδόκιμος και ενδεχομένως κάτι τετριμμένο ως γενική λύση για τα πάντα, αλλά το γενικότερο νόημα της «εξωστρέφειας» είναι η στροφή προς το ευρύτερο περιβάλλον αναφοράς  στο οποίο  ασκείται το επάγγελμα. Θέλω να πω μ’ αυτό ότι δε φτάνει απλώς η κάθε τοπική κοινωνία να ξέρει ότι υπάρχει ένας σύνδεσμος ηλεκτρολόγων. Με τις κατάλληλες δράσεις προβολής, πρέπει ο κάθε κατά τόπους σύνδεσμος να προβάλλει το έργο του, να τονίζει την ιδιαίτερη βαρύτητα ενός επαγγέλματος που απαιτείται άδεια από το νόμο για την άσκησή του και βέβαια να ενημερώνει τον κόσμο για τις ελάχιστες απαιτήσεις της ηλεκτρολογικής νομοθεσίας σχετικά με την ασφάλεια των εγκαταστάσεων και των ανθρώπων.

Έτσι, θα υπάρξει ένα «άνοιγμα» στην ψαλίδα των εργασιών τουλάχιστον σε εργασίες που αφορούν τον έλεγχο και τον επανέλεγχο νέων και υφιστάμενων εγκαταστάσεων. Αυτό είναι κάτι, που ήδη αρκετοί σύνδεσμοι εφαρμόζουν στο πλαίσιο της αλλαγής – μεταστροφής του σημερινού σκηνικού της οικονομικής δυσπραγίας στον κλάδο.

Διαδέχεστε τον πρόεδρο της ΠΟΣΕΗ, τον κ. Κασαπίδη. Μήπως αυτό έχει θέσει ήδη ψηλά τον «πήχη» των απαιτήσεων από τους συναδέλφους σας;

Η θέση του πήχη «ψηλά» είναι το ..ευχάριστο στην όλη κατάσταση. Όταν διαδέχεσαι μία επιτυχημένη διοίκηση και έχεις ήδη στόχους για υλοποίηση δράσεων , στην πορεία που ακολουθεί, και που θα θέσουν τον πήχη ακόμη ποιο ψηλά τότε τα πράγματα είναι απλούστατα. Ο όρος «ψηλά» είναι η ελάχιστη απαίτηση που θα περίμενα από τους συναδέλφους να προσδοκούν, από την θητεία μου ως πρόεδρος του ΣΕΗΘ.  

Μετά την υπογραφή του τρίτου μνημονίου, πώς εκτιμάτε ότι θα κυλήσουν τα πράγματα στη χώρα γενικότερα, αλλά και στο χώρο των κατασκευών και των τεχνικών επαγγελμάτων;

Το τρίτο μνημόνιο είναι η τελευταίος λίθος της οικονομικής καταστροφής που συντελείται στη χώρα το τελευταίο διάστημα. Οι άστοχοι και ατυχείς χειρισμοί των πρόσφατα διοικούντων, έχουν οδηγήσει τη χώρα σε μια κατάσταση που όλοι μιλούν με «ευχολόγια» για ανάπτυξη, αλλά πολύ επιλεκτικά  ξεχνούν δεόντως ότι η οικονομία μας παραδέρνει εν μέσω capital controls. Είναι δυστυχώς άλλη μια παγκόσμια «ελληνική πατέντα» να σχεδιάζουμε «ανάπτυξη»  με φορολογικό σύστημα εξάμβλωμα όπου φορολογεί τα κέρδη του ελεύθερου επαγγελματία με 29 % και ζητά προκαταβολή επίσης 29 % για επαγγελματική δραστηριότητα που δεν έχει ασκηθεί. Οι γειτονικές βαλκάνιες χώρες εφαρμόζουν εδώ και δεκαετίες σταθερό φορολογικό σύστημα χαμηλής φορολόγησης των επιχειρήσεών τους, γιατί έχουν αντιληφθεί από νωρίς την ισχύ που παρέχει στην οικονομία μία υγιής και κερδοφόρα επιχείρηση. Στην Ελλάδα, οι υγιείς επιχειρήσεις μας έχουν ιδρύσει θυγατρικές ή νέες επιχειρήσεις στη Βουλγαρία, την Αλβανία και στο κράτος των Σκοπίων για να μπορέσουν να ξεπεράσουν τον σκόπελο των capital controls και να κινήσουν  οικονομικά την επιχείρησή τους.

Ο χώρος των κατασκευών που ανήκει στο ευρύτερο αυτό πλαίσιο,  δυστυχώς έχει χτυπηθεί περισσότερο από κάθε άλλο κλάδο. Το 1ο και το 2ο μνημόνιο το ταρακούνησαν το οικοδόμημα  των τεχνικών επαγγελμάτων. Μετά από μία σχετική περίοδο ηρεμίας και τάσης για ανοδική πορεία, ήρθε το 3ο μνημόνιο να γκρεμίσει ό,τι πήγε να ορθοποδήσει και να σταθεί στα πόδια του. Το δυστύχημα τώρα είναι ότι το 3ο μνημόνιο μάς βάζει σε δυσχερέστερη θέση από τις προηγούμενες, γιατί καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση με ελάχιστο «λίπος» και ελάχιστη δύναμη αντίδρασης.

Τα capital controls τι επιπτώσεις είχαν στο επάγγελμα και τι συνέπειες δημιούργησαν;

Τα capital controls στην αρχή «πάγωσαν» όλα τα εκτελούμενα έργα, καθώς δεν υπήρχε η δυνατότητα απρόσκοπτης ταμειακής ροής των έργων από το πιο  μεγάλο μέχρι το πιο μικρό. Φανταστείτε, για παράδειγμα, ότι σε ένα μεγάλο έργο διαταράχθηκε η δυνατότητα εισαγωγών απαιτούμενου ηλεκτρολογικού υλικού και σε μια μικρή ανακαίνιση ο ιδιοκτήτης δεν είχε την δυνατότητα να πληρώσει τα συνεργεία για να τελειώσει την δουλειά του. Τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα άλλαξαν την εμπορική πολιτική τους και απαιτούσαν αυστηρά μετρητά, κάτι που ήταν αρκετά δύσκολο ειδικά το διάστημα με την μέγιστη ανάληψη των 60 ευρώ ημερησίως. Ακόμη και τώρα, με τα 420 ευρώ την εβδομάδα, δεν παύει να υφίσταται οικονομικός στραγγαλισμός, που σε συνδυασμό με την οικονομική δυσπραγία, οδηγούν τον τεχνικό κλάδο, αν όχι σε μαρασμό τουλάχιστον σε τροχιά μη ανάπτυξης.

Το τελευταίο διάστημα με την αλλαγή της πιστωτικής συνείδησης των συμπολιτών μας και τη αύξηση χρήσης του web banking και των πιστωτικών καρτών, κάτι δείχνει ότι μπορεί να αλλάξει στο τοπίο των κατασκευών και της ανάθεσης και υλοποίησης έργων.

 

Η κυβέρνηση ετοιμάζει σαρωτικές αλλαγές στο ασφαλιστικό. Ο ΟΑΕΕ είναι ένας από τους μεγάλους ασθενείς. Πώς σκοπεύετε να αντιδράσετε σε μέτρα που θα πλήξουν τα ασφαλιστικά δικαιώματα των μελών σας;

Ο μόνος τρόπος αντίδρασης του κλάδου είναι οι κινητοποιήσεις. Συλλογικά και συντεταγμένα με τους φορείς μας, δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές ενώσεις του κλάδου μας, τοπικές Ομοσπονδίες,  ΓΣΕΒΕΕ και βέβαια με τη μαζική, όσο το δυνατόν, συμμετοχή των συναδέλφων όπου χρειαστεί για να ακουστεί η φωνή διαμαρτυρίας μας. Δυστυχώς για εμάς τους ελεύθερους επαγγελματίες, η λέξη «απεργία» ως μέσο πίεσης και διαμαρτυρίας δεν υπάρχει στο λεξιλόγιό μας. Κάθε φορά που απαιτείται, κλείνουμε τα μαγαζιά μας και σταματάμε την επαγγελματική μας δραστηριότητα μέχρι να ακουστεί η φωνή διαμαρτυρίας μας. Αυτό στην ουσία σημαίνει για εμάς μείωση εσόδων, στο ήδη επιβαρυμένο οικονομικό τοπίο και πάντα αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκλησή μας, να πείσουμε όσους περισσότερους συναδέλφους μπορούμε στον αγώνα για διεκδικήσεις.      

Η ανεργία και η μαύρη εργασία στο χώρο των τεχνικών επαγγελμάτων έχουν πιάσει «κόκκινο». Έχετε προτείνει ως συνδικαλιστικό κίνημα του κλάδου κάποια άμεσα μέτρα αλλαγής της κατάστασης;

Βεβαίως. Πρώτα απ’ όλα, τη θέσπιση ελέγχων των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων σύμφωνα με τα όσα ορίζει το νέο πρότυπο  HD 384. Με τους ουσιαστικούς ελέγχους που διενεργούνται, στο τέλος διαφαίνεται εάν αυτός που έχει «υπογράψει» για την εγκατάσταση είναι πραγματικός επαγγελματίας ή απλώς «παράνομος» που χρησιμοποιεί την υπογραφή κάποιου άλλου.

Εκτός από τους ελέγχους που αποτελούν στην ουσία μέτρα καταστολής του φαινομένου που επισύρουν ποινές, ο κλάδος έχει προχωρήσει κατά τόπους σε δράσης διαφήμισης, η εξωστρέφεια που λέγαμε παραπάνω,  για να  προωθήσει την «έννοια» του αδειούχου ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη. Προωθούμε στον καταναλωτή,  την ιδιαίτερη βαρύτητα που έχει η έννοια αυτή και εξηγούμε τι σημαίνει  η ανάθεση εργασιών σε «ανώνυμους» πολυτεχνίτες που πέρα από την αμφισβητούμενη τεχνική επάρκειά τους για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων  στερούνται και κάθε δυνατότητα αναζήτησης ευθυνών σε τυχόν πρόβλημα ή ατύχημα που ενδεχομένως  υπάρξει.

Η ΠΟΣΕΗ αλλά και διάφοροι κατά τόπους σύνδεσμοι, όπως ο ΣΕΗΘ, έχουν εφοδιάσει τα μέλη τους με ταυτότητα μέλους που πιστοποιεί τη νόμιμη επαγγελματική τους ιδιότητα και σε κάθε περίπτωση προτείνουμε στους συμπολίτες μας να ζητούν την επίδειξή τους πριν την ανάθεση ηλεκτρολογικών εργασιών στο χώρο τους.

Η εικόνα της εργασιακής υποαπασχόλησης πόσο έχει πλήξει τον σύνδεσμό σας; Μπορείτε να μας δώσετε μια εικόνα σε σχέση με πόσα μέλη έχουν αποχωρήσει λόγω αυτής της οικονομικής κατάστασης;

Την εποχή της οικονομικής «άνθισης» με την οικοδομική δραστηριότητα να χτυπάει «κόκκινο», οι εγγεγραμμένοι και ενεργοί συνάδελφοι ξεπερνούσαν τους 800. Σήμερα, με το γνωστό οικονομικό τοπίο οι εγγεγραμμένοι και ενεργοί συνάδελφοι ανέρχονται περίπου τους 500. Βέβαια στους παραπάνω προσμετρώνται και όσοι έχουν βγει στη σύνταξη. Απλώς, λόγω της συγκυρίας, σήμερα  δεν υπάρχει ο ίδιος αριθμός νέων συναδέλφων που θέλουν να ακολουθήσουν  το επάγγελμα και έτσι δεν είναι εύκολη η αύξηση του αριθμού των μελών μας.  

Συμμετέχουν οι συνάδελφοί σας στις συλλογικές διαδικασίες ή η δύναμη της αδράνειας και της ανάθεσης έχει κυριαρχήσει και στο σύνδεσμό σας;

Μέχρι ενός σημείου η αδράνεια έχει γίνει «φιλοσοφία» των ημερών για όλους.   Με το νέο προγραμματισμό δράσεων όμως που υλοποιούμε ως νέα διοίκηση, ευελπιστούμε να εξαλείψουμε κάθε «μικρόβιο» αδράνειας και μη συμμετοχής. Τα τεχνικά σεμινάρια με που αρχίσαμε να υλοποιούμε με εταιρείες, αλλά και με εμπορικά καταστήματα του κλάδου έχουν τύχει της μεγαλύτερης αποδοχής από τους συναδέλφους μας.

Δύο ιδιαίτερα ενθαρρυντικά στοιχεία που μας κάνουν να νοιώθουμε ότι ανταμείβονται οι προσπάθειές μας είναι αφενός η μεγάλη συμμετοχή των νέων συναδέλφων και αφετέρου η συμμετοχή σε δράσεις έξω από αυτό καθ΄αυτό το επάγγελμα του ηλεκτρολόγου και η συμμετοχή σε δράσεις κοινωνικές όπως είναι π.χ. η απόκτηση γνώσεων σε θέματα διάσωσης και παροχής πρώτων βοηθειών.   

Το τελευταίο διάστημα ο ΣΕΗΘ έχει ξεκινήσει πρόγραμμα εκπαίδευσης σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης και οι συνάδελφοι εκπαιδεύονται στην ΚΑΡΠΑ (Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση) και χρήση AED (Αυτόματου Eξωτερικού Απινιδωτή). Η εκπαίδευση που παρέχεται είναι υψηλού επιπέδου και πιστοποιείται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωγόνησης.

Η συμμετοχή και ο ενθουσιασμός των συναδέλφων που συμμετέχουν είναι πολύ πιο πάνω από τις προσδοκίες μας και αυτό μας δίνει την αίσθηση ότι κάτι πετυχαίνουμε αλλά και μας δίνει κίνητρο για την συνέχιση του έργου μας τόσο σε θέματα επαγγελματικής κατάρτισης αλλά και σε γενικότερα και ευρύτερα κοινωνικά  θέματα

Σε τοπικό επίπεδο, ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα του κλάδου που πρέπει να επιλύσετε και που έχετε θέσει ψηλά στην ατζέντα σας ως πρόεδρος;

Στην ουσία πρόκειται για τα ίδια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως κλάδος πανελλαδικά. Πρωτίστως έχουμε θέσει ως στόχο την υλοποίηση προγράμματος εξωστρέφειας που το έχουμε χωρίσει σε δύο μεγάλες ενότητες.

Πρώτα, είναι η συμμετοχή και παρουσία μας σε κλαδικές τεχνικές εκθέσεις με προτεραιότητα την Ιnfacom που γίνεται στην Θεσσαλονίκη το 2016,  παράλληλα με τη διοργάνωση τεχνικής ημερίδας με θέματα που αφορούν κυρίως την ασφάλεια των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων.

Δεύτερον, είναι η δημιουργία μεγάλης διαφημιστικής εκστρατείας προς το κοινό που στόχο θα έχει την  ευαισθητοποίησή του, στην αναζήτηση και ανάθεση σε αδειούχο ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη, την εκτέλεση ηλεκτρολογικών εργασιών και κυρίως την ενδυνάμωση του κύρους του πραγματικού επαγγελματία.

Τα κατά καιρούς χρηματοδοτικά προγράμματα που αναγγέλλονται μέσω ΕΣΠΑ κατά πόσο έχουν δημιουργήσει ευνοϊκό περιβάλλον για τις μικρές επιχειρήσεις του κλάδου;

Δύο είναι οι παράγοντες που δημιουργούν το ευνοϊκό περιβάλλον στις επιχειρήσεις του κλάδου.

Πρώτον δημιουργούνται νέα έργα και ως εκ τούτου  υπάρχει η ανάγκη για νέες ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις που φέρνουν κατά μία έννοια οικονομική άνθηση.

Δεύτερον, αρκετές ηλεκτρολογικές επιχειρήσεις είτε παροχής υπηρεσίας είτε εμπορικές, έχουν ενταχθεί στα προγράμματα αυτά για ενίσχυση της υπάρχουσας θέσης τους εν μέσω κρίσης και βέβαια για την δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξής τους.

Σε κάθε περίπτωση ο ΣΕΗΘ ενημερώνει τα μέλη του για κάθε νέο πρόγραμμα που είναι σε εξέλιξη και μπορεί να είναι ένα δυνατό χρηματοδοτικό εργαλείο σε κάθε επιχείρηση ή αποτελεί εν δυνάμει παράγοντα ύπαρξης ηλεκτρολογικού έργου.  

 

 

ΠΡΟΣΩΠΑ

Η ΟΥΡΑΝIΑ ΓΕΩΡΓΟΥΤΣAΚΟΥ, ΓΕΝΙΚH ΓΡΑΜΜΑΤEΑΣ ΤΗΣ LIGHTINGEUROPE, ΜΙΛA ΣΤΟ ΤΕYΧΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡIΟΥ

«Την αξία του σωστού φωτισμού πρέπει να την βιώσεις για να την καταλάβεις» υπογραμμίζει....

ΝIΚΟΣ ΜΠΡΙΝIAΣ CHIEF COMMERCIAL OFFICER ΤΗΣ EDISION HELLAS

Η Εdision Hellas είναι εταιρεία αποκλειστικά για χονδρική πώληση σε δίκτυο καταστημάτων συνεργατών στην ελληνική και παγκόσμια αγορά....

ΜΑΡIΑ ΚΑΠΕΛAΚΗ COUNTRY MANAGER ΤΗΣ DEVOLO ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛAΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚYΠΡΟ

Η devolo είναι από τις μεγαλύτερες εταιρείες που διαθέτουν προϊόντα για μεταφορά σήματος ΙΡ μέσω ηλεκτρικού ρεύματος, ευρέως γνωστά ως Powerline....

Κλείσιμο [X]