ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ - ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΟΣΟ ΤΟ ΦΩΣ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ, OLYMPIA ELECTRONICS AE

ΔΗΜ ΛΑΚΑΣΑΣ-OLYMPIA ELECTRONICS AE

 «Η ελληνική επιχειρηματικότητα μπορεί να πετύχει πολλά, ακόμη και σε δύσκολους καιρούς», τονίζει ο κ. Δημήτριος Λακασάς, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Olympia Electronics AE. Στόχος της εταιρείας που παράγει φωτισμό ασφαλείας, συστήματα πυρανίχνευσης, συστήματα ανίχνευσης αερίων, αντικλεπτικά συστήματα συναγερμού, συσκευές ελέγχου ειδοποίησης κ.ά. είναι να διατηρήσει σε υψηλό ποσοστό τις πωλήσεις της στις χώρες αυτές αλλά και να επεκταθεί και σε νέες αγορές.

 

 

 

Συνέντευξη στο Δημήτρη Σταμούλη

 

Πρόσφατα κατά την τελετή απονομής βραβείων MADE IN GREECE 2015,  η Olympia Electronics απέσπασε ταυτόχρονα τρεις διακρίσεις. Πείτε μας για αυτή την επιτυχία, και τι ακριβώς σημαίνει για την εταιρεία σας,

 

Στη διάρκεια της τελετής απονομής βραβείων Μade in Greece 2015, στις 15 Δεκεμβρίου, η Olympia Electronics AE απέσπασε ταυτόχρονα τρεις διακρίσεις. Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία μας απέσπασε Bραβείο Εξαγωγικής Αριστείας, Βραβείο Βιομηχανικής Αριστείας και Βραβείο Τεχνολογικής Αριστείας. Το moto της εταιρείας μας είναι: «Πιστεύουμε στην Ελλάδα – Παράγουμε στην Ελλάδα». Η διάκριση αυτή αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο, αφενός την ανοδική πορεία της Olympia Electronics AE και αφετέρου, ότι η ελληνική επιχειρηματικότητα μπορεί να πετύχει πολλά, ακόμη και σε δύσκολους καιρούς. Η Olympia Electronics AE εξάγει τα προϊόντα της σε 72 χώρες του εξωτερικού με τον μεγαλύτερο όγκο των εξαγωγών της στις σκανδιναβικές χώρες και απασχολεί 165 Έλληνες εργαζομένους.

Το γεγονός ότι μας έχει βραβεύσει ένας αναγνωρισμένος θεσμός βραβείων, το «Made in Greece», μας κάνει πραγματικά περήφανους, διότι πιστεύουμε ότι σε αυτή την πολύ δύσκολη για την πατρίδα μας, εποχή που διανύουμε, εμείς οι επιχειρηματίες έχουμε υποχρέωση να στεκόμαστε δίπλα της. Πρέπει να διατηρούμε και να ενισχύουμε τις θέσεις απασχόλησης, ως έμπρακτη απάντηση στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης στο νούμερο ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή την στιγμή η κοινωνίας μας, το οποίο είναι η ανεργία και κυρίως η ανεργία των νέων. Συνεπώς σκεφτόμαστε και λειτουργούμε με βάση αυτό που μπορούμε να κάνουμε εμείς για τη χώρα μας, ανεξάρτητα από το τι κάνει σήμερα η χώρα για εμάς, διότι ο ελληνισμός είναι μία διαχρονική έννοια τεράστιας σημασίας ιστορίας και πολιτισμού και πραγματικά οφείλουμε να διαφυλάξουμε αυτές τις αξίες στον χρόνο και να αποτελέσουμε συνεχιστές στις επόμενες γενιές. Άλλωστε από τη δημιουργία του νεοελληνικού έθνους, οι επιχειρηματίες ήταν αυτοί που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην αναγέννηση του έθνους.

Σε ό,τι αφορά τα βραβεία της αριστείας, αυτό είναι μία έμπρακτη απάντηση σε όσους θέλουν να οπισθοδρομήσουν την ελληνική κοινωνία στις λογικές των αποτυχημένων ολοκληρωτικών καθεστώτων του παρελθόντος, με την εξομοίωση των πάντων σε έναν άχρωμο, άγευστο και άοσμο μέσον όρο. Η απάντηση σε αυτή την επικίνδυνη λογική που επιχειρούν κάποιο να επιβάλλουν στις μέρες μας είναι η ελευθερία του πολίτη να αναζητά το καλύτερο για τον ίδιο, την οικογένειά του, την επιχείρηση, τους εργαζόμενους της επιχείρησης και για όλη την κοινωνία. Με λίγα λόγια, όπως έλεγε και ο Πλάτωνας στην Πολιτεία του, «αποτελεί υποχρέωση του πολίτη να συμβάλει στο κοινό καλό της πολιτείας» και εδώ προσθέτω ότι για να μπορέσει η πολιτεία να έχει καλή πορεία, θα πρέπει ο πολίτης να δίνει το καλό παράδειγμα και η αριστεία να αποτελεί πρότυπο στις νέες γενιές, ώστε να στοχεύουν σε αυτή. Με αυτόν τον τρόπο βελτιώνονται οι κοινωνίες.

Ποια είναι η γκάμα των προϊόντων που διαθέτετε σήμερα στην αγορά και σε ποιες αγορές απευθύνεστε;

 

Η γκάμα των προϊόντων μας περιλαμβάνει φωτισμό ασφαλείας, συστήματα πυρανίχνευσης, συστήματα ανίχνευσης αερίων, αντικλεπτικά συστήματα συναγερμού, συσκευές ελέγχου ειδοποίησης, hotel access rfid – καρτοδιακόπτες, ηλεκτρονικούς  θερμοστάτες, κ.ά.

Τα προϊόντα μας διανέμονται σε όλη την ελληνική αγορά μέσω του δικτύου πωλήσεων και εξάγονται  στις  χώρες της ΕΕ, ανατολικές χώρες και Ρωσία, Μέση Ανατολή και χώρες του Κόλπου, Αφρική και Αυστραλία. Στόχος μας είναι να διατηρήσουμε σε υψηλό ποσοστό τις πωλήσεις μας στις χώρες αυτές αλλά και να επεκταθούμε και σε νέες αγορές. Με λίγα λόγια η Olympia Electronics AE εξελίσσεται αργά και σταθερά σε μία εταιρεία παγκόσμιας κλάσης ανταγωνιζόμενη με σοβαρότητα μεγάλους πολυεθνικούς ομίλους.

 

Δείχνετε ως εταιρεία μια ιδιαίτερη επιμονή στον τομέα των πιστοποιήσεων και μάλιστα πρόσφατα λάβατε πιστοποιήσεις από καταξιωμένους φορείς όπως BSI, LPCB,  κ.α. Εκτιμάτε ότι αυτές οι πιστοποιήσεις είναι «διαβατήρια» για μια σημαντική πορεία στην αγορά, ελληνική και διεθνή;

 

Πρόσφατα η εταιρεία μας απέκτησε πιστοποιητικό από την BSI για τα φωτιστικά ασφαλείας MLD-28D/w, MLD-34D/w και MLD-44D/w. Η BSI είναι αγγλικός φορέας πιστοποίησης από τους πιο αναγνωρισμένους παγκοσμίως. Επίσης, διαθέτει πιστοποιήσεις από VDS και LPCB για την πυρανίχνευση.

Κύριο μέλημα της Olympia Electronics AE είναι να παράγει προϊόντα υψηλής ποιότητας, κορυφαίας τεχνολογίας και καινοτομίας, σε ανταγωνιστικά επίπεδα τιμών και να συνοδεύονται από τις απαραίτητες πιστοποιήσεις, ώστε να καλύπτουν στο έπακρο τις ανάγκες της  εγχώριας αλλά και της παγκόσμιας αγοράς. Οι πιστοποιήσεις αποτελούν ένα σημαντικό και κρίσιμο διαβατήριο εισχώρησης σε νέες αγορές και μας βοηθούν ώστε να διαλύσουμε τις όποιες αμφιβολίες έχουν αιωρηθεί στην παγκόσμια αγορά περί της ικανότητας των Ελλήνων να αναπτύσσουν και να παράγουν προϊόντα τεχνολογίας αιχμής με επιτυχία.

 

Μετά την πιστοποίηση της Lloyd's, θα μπορείτε πλέον να εξοπλίζετε και πλοία. Πώς προέκυψε αυτή η ιδέα και πόσο σημαντικό είναι αυτό το άνοιγμα για την εταιρεία σας;

 

H Olympia Electronics AE ανοίγει τους ορίζοντές της δυναμικά προς το κλάδο της ναυτιλίας. Εδώ και δύο χρόνια περίπου συμμετέχουμε στην HEMEXPO (Έλληνες Κατασκευαστές Ναυτιλιακού Εξοπλισμού) προσπαθεί να προωθήσουμε τα προϊόντα μας στη ναυτιλία. Κάνουμε δυναμικές προσπάθειες να προμηθεύσουμε τα προϊόντα μας αρχικά στα ελληνικά και στη συνέχεια και σε ξένα πλοία, έχοντας ως ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα την ποιότητα και την ευχρηστία των προϊόντων της. Άλλωστε η διεθνής αγορά ναυτιλιακού εξοπλισμού είναι μία σημαντική και ιδιαίτερα ελκυστική αγορά στην οποία επιθυμούμε να διεισδύσουμε και να ισχυροποιήσουμε την θέση μας.

Πιστεύω ακράδαντα ότι το γεγονός ότι διαθέτουμε την μεγαλύτερη πρωτοπόρο ναυτιλία στον κόσμο αποτελεί μία τεράστια ευκαιρία για εμάς ως Έλληνες και μάλιστα ως Έλληνες παραγωγούς, να αναπτύξουμε και να παράγουμε προϊόντα προς τα πλοία που «χτίζουν» οι Έλληνες πλοιοκτήτες αλλά και οι ξένοι. Για αυτό τον λόγο επενδύσαμε ένα μεγάλο κεφάλαιο στις πιστοποιήσεις των προϊόντων μας από τον Βρετανικό νηογνώμονα Lloyd’s που είναι παγκοσμίας κλάσεως και συμμετέχουμε σε εκθέσεις ναυτιλίας (όπως στη Σαγκάη τον Οκτώβριο του 2015, στα Ποσειδώνια το 2016, στην SMM στο Αμβούργο τον Σεπτέμβριο του 2016.

 

 

Πώς κλείσατε οικονομικά το 2015 και τι σχέδια έχετε για τη νέα χρονιά;

 

Ο κύκλος εργασιών μας για το 2015 έκλεισε με θετικό πρόσημο σε επίπεδο κύκλου εργασιών και αύξηση της κερδοφορίας. Για το 2016 στόχος μας είναι να αναπτύξουμε ακόμη περισσότερο την εξωστρέφεια της εταιρείας αναπτύσσοντας νέες αγορές και νέα δίκτυα στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο, να παγιωθούμε στην παραγωγή ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας για τη ναυτιλία και ταυτόχρονα να τοποθετήσουμε στην παγκόσμια αγορά με επιτυχία τη νέα σειρά των προϊόντων μας που είναι τα κεντρικά συστήματος φωτισμού ασφαλείας.

 

H κρίση που έχει πλήξει τον κατασκευαστικό κλάδο, έχει επηρεάσει τον κύκλο εργασιών της Olympia Electronics; Ως εταιρεία τι κινήσεις έχετε κάνει για να αντιμετωπίσετε τα νέα δεδομένα;

 

Όποιος πει ότι δεν έχει πληγεί από την οικονομική κρίση στην Ελλάδα θα είναι ψέμα. Ωστόσο, εμείς τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουμε μία σταθερή άνοδο του κύκλου εργασιών μας και παράλληλα της κερδοφορίας μας. Καταφέραμε να το πετύχουμε αυτό με τα ακόλουθα εργαλεία: την εξωστρέφεια, την καινοτομία, την ποιότητα και με την στήριξη του ανθρώπινου δυναμικού της εταιρείας, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο κεφάλαιο για εμάς και είμαστε περήφανοι για αυτό.

 

Σε μια εποχή όπου η εγκληματικότητα έχει αυξηθεί δραματικά, ποια συστήματα ασφάλειας είναι πιο δημοφιλή στην αγορά;

 

Στην εποχή που ζούμε δυστυχώς μία συνέπεια της κρίσης είναι η αύξηση των δεικτών εγκληματικότητας και η αύξηση των διαρρήξεων σε οικείες και επαγγελματικούς χώρους. Συνεπώς η αγορά ζητάει προϊόντα ευρωπαϊκών προδιαγραφών, απορρίπτει τα κινέζικα και τα αμφιβόλου ποιότητας, διότι ένα σύστημα συναγερμού για την εταιρεία μας δεν είναι απλά ένα προϊόν, αλλά ένα σύστημα συναγερμού προστατεύει την ζωή μας, την οικογένειά μας, το σπίτι μας και την επιχείρησή μας. Συνεπώς, δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτελέσει μία επιπόλαιη καταναλωτική συμπεριφορά. Τα συστήματα ασφαλείας που προσφέρει η Olympia Electronics AE έχουν την δυνατότητα διασύνδεσης με τα έξυπνα τηλέφωνα (smart phones) και διαθέτουν ειδικές εφαρμογές (apps), έτσι ώστε να υπάρχει άμεση ενημέρωση με τον χρήστη. Η εταιρεία μας πιστεύει ότι τα αντικλεπτικά συστήματα ασφαλείας δεν αποτελούν απλά ένα προϊόν που πρέπει να αγοράσει ο πελάτης αλλά μία λύση, την οποία συνοδεύει με υψηλή υπηρεσία service, έτσι ώστε ο πελάτης να έχει την λύση που χρειάζεται, την στιγμή που την χρειάζεται.

 

Ποια είναι η πορεία της εταιρείας στη διεθνή αγορά και ποια είναι τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα;

 

Η πορεία της Olympia Electronics AE στη διεθνή αγορά είναι σταθερά ανοδική και έχουμε καταφέρει να εδραιωθούμε στις πιο απαιτητικές αγορές του πλανήτη, με πιο σημαντική την αγορά των σκανδιναβικών χωρών, κυρίως της Σουηδίας και της Νορβηγίας, γεγονός που αποδεικνύει ότι διαθέτουμε ανταγωνιστικά ισχυρά πλεονεκτήματα. Το μείγμα των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της μπορεί να συνοψιστεί στο τρίπτυχο: ανταγωνιστικότητα – καινοτομία – ποιότητα.

 

 

Βλέπουμε ότι πολύ συχνά ανανεώνετε τα προϊόντα σας και διαρκώς καινοτομείτε. Ποιος είναι ο ρόλος του Τμήματος Έρευνας & Ανάπτυξης της Olympia Electronics σε αυτή την εξέλιξη;

 

Για εμάς, το τμήμα R&D αποτελεί το διαμάντι της επιχείρησης. Πιο συγκεκριμένα, το 10% του ανθρώπινου δυναμικού μας εργάζεται στο R&D και το 5% του κύκλου εργασιών μας ή το 1/ 4 της κερδοφορίας μας επενδύεται σε δράσεις έρευνας και ανάπτυξης. Διότι πραγματικά και έμπρακτα πιστεύουμε ότι για να μπορεί μία εταιρεία  να έχει μακροχρόνια πετυχημένη στρατηγική, πρέπει να έχει ισχυρό τμήμα R&D  και ισχυρό «brand value».

 

Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη της Olympia Electronics πώς εκδηλώνεται στην πράξη; Πώς διαμορφώνονται οι σχέσεις σας με την τοπική κοινωνία αλλά και με την εκπαίδευση;

 

Η Olympia Electronics AE, η μοναδική αμιγώς ελληνική επιχείρηση κατασκευής ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας, έχει θέσει την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη ως αναπόσπαστο και βασικό στοιχείο του στρατηγικού της σχεδιασμού, αναλαμβάνοντας υπεύθυνες πρωτοβουλίες και κάνοντας πράξεις τις ιδέες της. Κύριο μέλημα της εταιρείας είναι να προχωράει ένα βήμα μπροστά υιοθετώντας έναν κώδικα δεοντολογίας που προάγει την ποιότητα ζωής, την επιμόρφωση των εργαζομένων και κυρίως την εκπαίδευση. Για τον λόγο αυτό στηρίζουμε έμπρακτα την προσπάθεια των εκπαιδευτικών και την δίψα προς μάθηση των μαθητών, παρέχοντας ξενάγηση στις εγκαταστάσεις μας προς σχολεία και προσφέροντας ταμπλό με προϊόντα μας σε σχολικά συγκροτήματα που περιλαμβάνουν τμήματα ηλεκτρονικής και ηλεκτρολογίας.

 

Μέσα στο 2015 επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις μας και ξεναγήθηκαν πολλά  σχολικά συγκροτήματα ενώ τα προϊόντα μας προσφέρθηκαν προς εκπαίδευση, σε πολλά εκπαιδευτικά ιδρύματα (ΙΕΚ και ΕΠΑΛ). Για την OLYMPIA ΕLECTRONICS A.E., η εκπαίδευση είναι ο θεμέλιος λίθος για την δημιουργία μίας υγιούς και ισχυρής κοινωνίας και με χαρά στηρίζει κάθε προσπάθεια που αποσκοπεί στην βελτίωσή της και στην εύρυθμη λειτουργία της. Επίσης έχουμε έμπρακτη δράση στήριξης προς το Χαμόγελο του Παιδιού και το Δίκτυο Κοινωνικής Αρωγής και Αλληλεγγύης της Βορείου Ελλάδος.

 

 

Είναι γνωστό ότι στηρίζετε κάθε δραστηριότητα ή πρωτοβουλία των ηλεκτρολόγων εγκαταστατών και των συνδέσμων τους. Πόσο σημαντική είναι η διατήρηση κλίματος υγιούς συνεργασίας με τον κλάδο;

Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει υγιές κλίμα στον κλάδο του ηλεκτρολογικού υλικού. Όλοι μας θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι είμαστε συναγωνιστές σε έναν αέναο αγώνα με έπαθλο την διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Όσο περισσότερο εμποτισμένες έχουμε μέσα μας και ισχυρές αρχές και αξίες που προάγουν τον υγιή ανταγωνισμό, τόσο καλύτερα θα θωρακιστούμε έναντι στις αθέμιτες πρακτικές οι οποίες αποτελούν απειλή για όλους μας.

Θεωρώ ότι ο κλάδος του ηλεκτρολογικού υλικού βρίσκεται σε φάση ανασυγκρότησης και αναγέννησης και οι κακουχίες που όλοι μας βιώσαμε την προηγούμενη εξαετία θα αποτελέσουν μία άλλη έννοια για τα όποια λάθη μας, τα οποία πλέον μπορούμε να τα ονομάσουμε και «εμπειρίες», όπως είπε και ο μεγάλος μας πολιτικός Κωνσταντίνος Καραμανλής.

 

 

 

Στόχος μας να διατηρηθούμε στην κορυφή

 

Όταν μια εταιρεία έχει κατακτήσει να δίνει το παρών σε πάνω από 70 αγορές του κόσμου, ποιος μπορεί να είναι ο επόμενος στόχος της;

 

Ο επόμενος στόχος της Olympia Electronics AE είναι καταρχήν να διατηρήσει την θέση αυτή, γιατί όπως συχνά λέμε: «το δύσκολο δεν είναι να φτάσουμε στην κορυφή αλλά να διατηρηθούμε σε αυτήν» ή να το πούμε διαφορετικά : «αλίμονο σε εκείνη την επιχείρηση η οποία φτάνει στην κατάκτηση ενός υψηλού στόχου και είτε επαναπαύεται είτε δείχνει σημάδια υπεροψίας, γιατί αυτός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος». Αυτό που κάνουμε εμείς τα τελευταία πέντε χρόνια είναι ένα επιχειρηματικό πλάνο με μεγάλη σοβαρότητα χωρίς κραυγές και ψίθυρους, το οποίο αναθεωρείται και επικαιροποιείται κάθε χρόνο, ώστε η εταιρεία μας να αναπτύσσεται σταθερά και να αναπτύσσει μερίδιο αγοράς κυρίως στις 72 χώρες που έχει διεισδύσει, εφαρμόζοντας πλέον στρατηγική εστίασης και αύξησης του μεριδίου στις αγορές αυτές, διότι γνωρίζουμε ότι δεν έχουμε απεριόριστες δυνάμεις, και αλίμονο σε αυτόν που πιστεύει το αντίθετο.

Συνεπώς εφαρμόζουμε τον κανόνα του Paretto, ο οποίος λέει ότι το 80% του κύκλου εργασιών γίνεται από το 20% των πελατών και αυτό σε επίπεδο εξωτερικού, μάς δίνει τη δυνατότητα να στοχεύσουμε στο 20% των πελατών μας και των χωρών στο εξωτερικό, οι οποίο είναι δυνατόν να πραγματοποιούν το 80% του κύκλου εργασιών. Με αυτόν τον τρόπο πετυχαίνουμε οικονομία κλίμακας και οικονομία εύρους.

 

 

 

ΠΡΟΣΩΠΑ

Η ΟΥΡΑΝIΑ ΓΕΩΡΓΟΥΤΣAΚΟΥ, ΓΕΝΙΚH ΓΡΑΜΜΑΤEΑΣ ΤΗΣ LIGHTINGEUROPE, ΜΙΛA ΣΤΟ ΤΕYΧΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡIΟΥ

«Την αξία του σωστού φωτισμού πρέπει να την βιώσεις για να την καταλάβεις» υπογραμμίζει....

ΝIΚΟΣ ΜΠΡΙΝIAΣ CHIEF COMMERCIAL OFFICER ΤΗΣ EDISION HELLAS

Η Εdision Hellas είναι εταιρεία αποκλειστικά για χονδρική πώληση σε δίκτυο καταστημάτων συνεργατών στην ελληνική και παγκόσμια αγορά....

ΜΑΡIΑ ΚΑΠΕΛAΚΗ COUNTRY MANAGER ΤΗΣ DEVOLO ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛAΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚYΠΡΟ

Η devolo είναι από τις μεγαλύτερες εταιρείες που διαθέτουν προϊόντα για μεταφορά σήματος ΙΡ μέσω ηλεκτρικού ρεύματος, ευρέως γνωστά ως Powerline....

Κλείσιμο [X]