ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ - ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΟΣΟ ΤΟ ΦΩΣ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ

Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στο τεύχος Μαρτίου 2016, του περιοδικού «Ηλεκτρολόγος», το οποίο εκδίδει η «Τεχνοεκδοτική / T-Press».

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΣΙΝΑΚΗΣ - ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ KASSINAKIS AE

«ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ ΚΑΙ ΒΑΖΟΥΜΕ ΝΕΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ»

Η εταιρεία Kassinakis AE δικαίως θεωρείται ως μία από τις πρωτοπόρες εταιρείες παραγωγής και διάθεσης συστημάτων διαχείρισης καλωδίων υψηλής ποιότητας.

Τα προϊόντα μας χαίρουν υψηλής αποδοχής και εξάγονται σε περισσότερες από 20 χώρες του κόσμου. «Οι εγκαταστάσεις μιας βιομηχανίας μπορούν να δώσουν σημαντική ώθηση στην παραγωγικότητα αλλά και την αξιοπιστία της», σημειώνει ο κ. Ανδρέας Κασινάκης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας. Πράγματι έτσι είναι, διότι η Kassinakis έχει φτάσει στο επίπεδο να παράγει περισσότερα από χίλια χιλιόμετρα σωλήνων καθημερινά, καθώς και άλλα τεχνικά προϊόντα, τα οποία υπερκαλύπτουν την ελληνική αγορά και εξάγονται σε όλο τον κόσμο.

Πότε ιδρύθηκε η εταιρεία Kassinakis AE και σε ποιον κλάδο ηλεκτρολογικού υλικού έδωσε περισσότερη έμφαση;

Η εταιρεία KASSINAKIS έχει μια πολύχρονη ιστορία καθώς ιδρύθηκε εδώ και περίπου μισό αιώνα, για την ακρίβεια, το 1964, από τον κ. Πέτρο Κασινάκη. Έχει καθιερωθεί στην αγορά ως πρωτοπόρος εταιρεία παραγωγής και διάθεσης συστημάτων διαχείρισης καλωδίων υψηλής ποιότητας. Η ποιότητα και η αξιοπιστία των προϊόντων της καλύπτουν τις διαφορετικές ανάγκες των σύγχρονων ηλεκτρικών εγκαταστάσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. 

Η τεχνογνωσία και η πολύχρονη εμπειρία της KASSINAKIS, βασισμένη στην έρευνα, την ανάπτυξη  και την παραγωγή, την καθιστά έναν από τους ηγετικούς κατασκευαστές ηλεκτρολογικού υλικού υψηλής ποιότητας στην Ελλάδα.

Μέσα από ποια γεγονότα-σταθμούς στην πολύχρονη παρουσία σας στην αγορά καταφέρατε να γίνετε μια από τις κορυφαίες εταιρείες στον κλάδο σας;

Όταν αρχικά ο πατέρας μου ξεκίνησε την παραγωγή των πρώτων καναλιών, ήταν κάτι άγνωστο μέχρι τότε στην ελληνική αγορά. Οι ηλεκτρολόγοι εγκαταστάτες είχαν ενθουσιαστεί με αυτή την σπουδαία λύση καθώς κέρδιζαν σε χρόνο, ασφάλεια αλλά και υψηλό αισθητικό αποτέλεσμα. Ήταν το 1982, όταν αγοράστηκε ο πρώτος ηλεκτρονικός υπολογιστής διαφυλάσσοντας όλα τα δεδομένα της παραγωγής μας. Θυμάμαι ήταν σαν μια μεγάλη ντουλάπα με δισκέτες αρκετά μεγαλύτερες από τα παλιούς δίσκους του βινυλίου. Το 1995 γνωρίσαμε αναλυτικά τις απαιτήσεις του συστήματος διασφάλισης ποιότητας ISO 9000 και είδαμε ότι τις περισσότερες απαιτήσεις του τις εκπληρούσαμε ήδη, οπότε ήρθε και η πιστοποίησή μας. Λίγο αργότερα, το 2000, ευαισθητοποιημένοι με την προστασία του περιβάλλοντος και θέλοντας να ελαχιστοποιήσουμε το αποτύπωμά μας σε αυτό, εναρμονίσαμε τις δραστηριότητες της εταιρείας μας με  το διεθνές πρότυπο για την προστασία του περιβάλλοντος ISO 14000. Συνειδητοποιημένοι στο θέμα της πιστοποίησης και βλέποντας την αναγκαιότητα επέκτασης και στις αγορές εκτός Ελλάδας, καθώς οι εξαγωγές είχαν ξεκινήσει από το 1975, πιστοποιήσαμε τα προϊόντα μας σε διάφορους οργανισμούς ελληνικούς και στο εξωτερικό, με τελευταία την πιστοποίησή μας από τον γερμανικό VDE, το 2013. Σήμερα, τα προϊόντα μας χαίρουν υψηλής αποδοχής και εξάγονται σε περισσότερες από 20 χώρες

Ποια μερίδια κατέχετε σήμερα στην εγχώρια αγορά;

Όσον αφορά τα μερίδια αγοράς, έχω ακούσει από συναδέλφους κάποια εξωφρενικά ποσοστά οπότε επιτρέψτε μου να μην αναφερθώ σε συγκεκριμένο αριθμό. Αυτό που θέλω να αναφέρω είναι ότι σήμερα τα προϊόντα KASSINAKIS κερδίζουν ολοένα και μεγαλύτερη αποδοχή και διατίθενται σε όλες τις σοβαρές διανομές

Ποιες κατηγορίες προϊόντων προσφέρετε στους πελάτες σας;

Από τις αρχές της ίδρυσής της, η εταιρεία KASSINAKIS έχει εξειδικευτεί στην επεξεργασία συνθετικών υλών, με την μέθοδο της έκχυσης (injection) και τη μέθοδο της εξώθησης (extrusion) περιλαμβάνοντας την παραγωγή ηλεκτρολογικών καναλιών και σωλήνων, καθώς επίσης και ηλεκτρολογικών κουτιών. Η εταιρεία είναι επίσης διεθνώς γνωστή για την παραγωγή τεχνικών προφίλ και εξαρτημάτων υψηλής ακρίβειας.

Πιστεύετε ότι οι υποδομές μιας παραγωγικής εταιρείας διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξή της;

Πράγματι, οι εγκαταστάσεις μιας βιομηχανίας μπορούν να δώσουν σημαντική ώθηση στην παραγωγικότητα αλλά και την αξιοπιστία της. Η KASSINAKIS διαθέτει ιδιόκτητες εγκαταστάσεις συνολικής επιφάνειας 9.000 τ.μ., όπου λειτουργεί καθετοποιημένη παραγωγική μονάδα με υπερσύγχρονα μηχανήματα και καινοτόμο εξοπλισμό. Διαθέτουμε αυτόνομο μηχανουργείο, με συστήματα σχεδιασμού νέων προϊόντων και κατασκευής καλουπιών CAD/CAM με μηχανήματα CNC. Στον ίδιο χώρο βρίσκονται και οι οργανωμένες αποθήκες, καθώς και λειτουργικά γραφεία για τις διοικητικές υπηρεσίες της επιχείρησης. Η υποδομή αυτή μας δίνει τη δυνατότητα κάθε μέρα να παράγουμε περισσότερα από χίλια χιλιόμετρα σωλήνων, καθώς και άλλα τεχνικά προϊόντα, τα οποία υπερκαλύπτουν την ελληνική αγορά και εξάγονται σε όλο τον κόσμο.

Η εταιρεία αναπτύσσει νέα προϊόντα για το προσεχές μέλλον; Ποια είναι αυτά;  

Ακόμη και στις πολύ δύσκολες ώρες που περνάει η Ελλάδα μας δεν σταματάμε να σχεδιάζουμε το επόμενο βήμα μας. Αναπτύσσουμε συνεχώς νέα προϊόντα όπως είναι το νέο πρωτοποριακό κανάλι 100Χ50, όπου δέχεται οποιοδήποτε διακοπτικό υλικό, και η νέα σειρά κουτιών βρετανικών προδιαγραφών για τις αγορές όπου απαιτούνται αυτές.

Επενδύετε στην έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη;

Τα Συστήματα Διαχείρισης Καλωδίων και τα υπόλοιπα προϊόντα της εταιρείας μας είναι το αποτέλεσμα εμπειρίας και συνεχούς ανάπτυξης της τεχνογνωσίας της, η οποία συντελείται επί πολλά έτη, από ανθρώπους που κατανοούν και καλύπτουν τις ανάγκες και τις απαιτήσεις των σχεδιαστών, των εγκαταστατών και βέβαια, των τελικών χρηστών. Η ευελιξία των Συστημάτων Διαχείρισης Καλωδίων μας είναι η τέλεια λύση για περιβάλλοντα και χώρους που απαιτούν γρήγορη αλλαγή και προσαρμογή σε νέες απατήσεις. Είναι δέσμευσή μας να παράγουμε προϊόντα θέτοντας νέα πρότυπα στην ασφάλεια, τις επιδόσεις και την αισθητική.

Πόσο σημαντικό ρόλο παίζει για εσάς το έμψυχο δυναμικό και η επιστημονική του κατάρτιση στην ανάπτυξη της εταιρείας σας;

Εμπιστευόμαστε και επενδύουμε στο προσωπικό της εταιρείας μας γιατί χωρίς τους συνεργάτες μας δεν θα είμαστε στο σημερινό επίπεδο ως εταιρεία. Το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού είναι πάρα πολλά χρόνια μαζί μας και πλέον σήμερα νιώθουμε όλοι σαν μια οικογένεια. Πρέπει να δείξουμε συνολικότερα μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους επιστήμονές μας ως χώρα, διότι λίγα κράτη έχουν τόσο μορφωμένους νέους, και δεν είναι τυχαίο ότι στην Ελλάδα το 1,7% διαθέτει μάστερ ή άλλον ανάλογο τίτλο σπουδών.

Πώς αντιλαμβάνεστε το αξίωμα «Επενδύσεις-Τεχνογνωσία-Υλικά κατασκευής-Ποιοτικός έλεγχος» ως μοχλό ανάπτυξης των δραστηριοτήτων και επιρροής της εταιρείας στην αγορά; 

Οι επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό είναι εξαιρετικά απαραίτητες όταν κάποιος δεν θέλει να μείνει πίσω στις τεχνολογικές εξελίξεις. Διατηρώντας συνέχεια την αιχμή της παγκόσμιας τεχνολογίας στον κλάδο της παραγωγής μας, είμαστε σε θέση να έχουμε ποιοτικά και ανταγωνιστικά προϊόντα σε διεθνές επίπεδο

Τα προϊόντα σας είναι πιστοποιημένα βάσει των διεθνών προδιαγραφών;

Για την KASSINAKIS αποτελεί θεμελιώδης αρχή η ασφάλεια στον τομέα των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων. Όλα τα προϊόντα μας υπόκεινται σε δεκάδες καθημερινούς ελέγχους και τεστ αντοχής ανάλογα με τον τομέα εφαρμογής τους. Αυτό σημαίνει ότι η συμμόρφωση με τις ελληνικές και ευρωπαϊκές προδιαγραφές και τα πρότυπα αποτελεί προτεραιότητα και δέσμευση για εμάς.

Όλα μας τα προϊόντα υπερκαλύπτουν τις απαιτήσεις των σχετικών ευρωπαϊκών και διεθνών οδηγιών και προτύπων όπως 2006/95/EK και 2002/95ΕΚ, και φέρουν νόμιμα την σήμανση πιστότητας CE.

Επιπροσθέτως πιστοποιούνται από διεθνείς αναγνωρισμένους φορείς όπως το VDE και ελληνικούς φορείς, όπως ΕΛΚΕΠΗΥ, ΕΒΕΤΑΜ, LABOR κ.ά. Ελέγχονται σε πραγματικό χρόνο με τον πιο σύγχρονο βιομηχανικό εξοπλισμό και πάντα σε συμμόρφωση με τις απαιτήσεις του Συστήματος Διαχείρισης Ποιότητας EN ISO 9001:2008, στο οποίο έχουν συμπεριληφθεί όλες οι δραστηριότητες και διαδικασίες της εταιρείας, όπως ο σχεδιασμός νέων προϊόντων, η κατασκευή καλουπιών, η προμήθεια υλικών, το σύνολο της παραγωγής, η τελική διάθεση, αλλά και το after sales service.

Η εταιρεία σας ακολουθεί και συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης;

Επειδή η προστασία του περιβάλλοντος είναι ζήτημα που αφορά όλους μας, η KASSINAKIS με αίσθημα ευθύνης προς το κοινωνικό σύνολο, στηρίζει εμπράκτως την περιβαλλοντική συνείδηση. Ως πρωτοπόρος στη βιομηχανία του κλάδου, έχουμε αναπτύξει και πιστοποιήσει ένα ολοκληρωμένο Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης, σύμφωνα με το πρότυπο EN ISO 14001:2004. Συνοδοιπόροι σε αυτή τη προσπάθεια είναι το ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας το οποίο στηρίζει τον προσανατολισμό και τη φιλοσοφία της. Στην εταιρεία μας υιοθετούμε ολοκληρωμένη περιβαλλοντική πολιτική, συμβάλλοντας άμεσα στην ελαχιστοποίηση ή και την εξάλειψη οποιασδήποτε επίπτωσης στο περιβάλλον από οποιαδήποτε λειτουργία της εταιρείας. Για αυτό το σκοπό άλλωστε διαθέτουμε σημαντικά κεφάλαια για τις λεγόμενες «πράσινες» επενδύσεις.

Πόσο σας έχουν βοηθήσει ως εταιρεία τα custom made προγράμματα που προσφέρετε;

Το γεγονός ότι έχουμε τη δυνατότητα να συνεργαστούμε για την υλοποίηση οποιουδήποτε σχεδίου μας παραγγείλει ο πελάτης μας, αλλά και για το σχεδιασμό νέων προϊόντων σύμφωνα με τις προδιαγραφές που θα μας ζητηθούν, μας κάνει να διαφοροποιούμαστε από τον ανταγωνισμό. Τα διάφορα custom made προγράμματα που αναλαμβάνουμε και υλοποιούμε είναι αποτέλεσμα της προηγμένης τεχνολογίας μας και της μακρόχρονης εμπειρίας μας. Όλα αυτά γίνονται πραγματικότητα καθώς το εργοστάσιό μας διαθέτει εξελιγμένα μηχανήματα CNC, μια ομάδα μελέτης με τα πιο πρόσφατα προγράμματα CAD / CAM και τα πιο προηγμένα συστήματα μέτρησης, ελέγχου και αυτοματισμού, με ένα εσωτερικό τμήμα Έρευνας & Ανάπτυξης. Μπορούμε να ανταποκριθούμε  σε οποιαδήποτε απαίτηση αναφορικά με το σχεδιασμό και την παραγωγή νέων προϊόντων.

Πώς κινείστε στις αγορές του εξωτερικού; Συμμετέχετε σε διεθνείς εκθέσεις;

Οι εκθέσεις είναι ένας πολύ σημαντικός τρόπος να γνωρίσει μια εταιρεία δυνητικούς αγοραστές για τα προϊόντα της. Μόλις επιστρέψαμε από την μεγαλύτερη διεθνή έκθεση Light & Building στην Φρανκφούρτη της Γερμανίας, όπου είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με την εκεί παρουσία μας και τις επαφές μας. Εξάλλου εδώ και δυο χρόνια δραστηριοποιούμαστε συστηματικά και στην γερμανική αγορά, κάτι που στο παρελθόν όλοι μας έλεγαν ότι ήταν αδύνατον.

Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας από την 1η διεθνή έκθεση Elec.Tec;

Σχετικά με την 1η Elec.Tec πραγματικά έμεινα πολύ ικανοποιημένος. Η προσπάθεια της κυρίας Μουρτά με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο και πιστεύω ότι αυτό το πρώτο βήμα, ο θεσμός, που κάποιοι επιχειρηματίες πιστέψαμε και στηρίξαμε, έχει να δώσει πολλά στο μέλλον.

Γιατί τελικά κάποιος πελάτης να επιλέξει ελληνικό προϊόν και όχι κάποιο αντίστοιχο επώνυμο ξένης εταιρείας;

Σίγουρα η μεγαλύτερη διαφορά δεν είναι το ελληνικό ή το εισαγόμενο. Πολλές φορές μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες παράγουν προϊόντα σε πολύ διαφορετικά μέρη από αυτά που φανταζόμαστε, σε τρίτες χώρες πολύ μακριά από τις έδρες τους. Αν και δεν θα έβλαπτε να είμαστε και λίγο υποστηρικτές της εγχώριας παραγωγής. Στο κάτω κάτω παράγονται σε ελληνικά εργοστάσια από Έλληνες εργαζόμενους. Όλοι οι άλλοι κάτοικοι των ανεπτυγμένων ξένων χωρών το επιδιώκουν πολύ έντονα και αντιστέκονται σθεναρά στις εισαγωγές προτιμώντας τα εγχώρια προϊόντα τους. Μου έχει αποτυπωθεί μια παλιά διαφήμιση στην τηλεόραση του «Λάκη του εισαγόμενου», μάλλον χρειαζόμαστε περισσότερο από αυτό

Πιστεύω όμως ότι η σημαντικότερη διαφορά είναι το τι μπορεί να προσφέρει το κάθε προϊόν της κάθε εταιρείας. Νομίζω δεν έχουμε πλήρως καταφέρει να ενημερώσουμε τον Έλληνα πελάτη μας ότι υπάρχουν σοβαρές και δυνατές ελληνικές εταιρείες που παράγουν όμορφα, ποιοτικά και ασφαλή προϊόντα. Θα πρέπει να τους πληροφορήσουμε για την Ελληνική παραγωγή, να μην θαμπώνονται από τα μεγάλα ονόματα πληρώνοντας πολύ πιο ακριβά για ίδια ή και κάποιες φορές χειρότερα προϊόντα.  

Η ίδια προσπάθεια πληροφόρησης, θα πρέπει να γίνει και για τα προϊόντα που εισάγονται απευθείας από τις λεγόμενες τρίτες χώρες, όπου πολλές φορές στο βωμό του «φθηνού» θυσιάζονται προδιαγραφές, πιστοποιήσεις, λειτουργικότητα και δυστυχώς ακόμα και ασφάλεια. Οι αρχές δεν είναι δυνατόν να προλάβουν να τα ελέγξουν όλα, είναι προσωπική μας υποχρέωση. Ας θυμηθούμε την λαϊκή ρύση, «το φθηνό κρέας το τρώνε τα σκυλιά».

 

 

ΠΡΟΣΩΠΑ

Η ΟΥΡΑΝIΑ ΓΕΩΡΓΟΥΤΣAΚΟΥ, ΓΕΝΙΚH ΓΡΑΜΜΑΤEΑΣ ΤΗΣ LIGHTINGEUROPE, ΜΙΛA ΣΤΟ ΤΕYΧΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡIΟΥ

«Την αξία του σωστού φωτισμού πρέπει να την βιώσεις για να την καταλάβεις» υπογραμμίζει....

ΝIΚΟΣ ΜΠΡΙΝIAΣ CHIEF COMMERCIAL OFFICER ΤΗΣ EDISION HELLAS

Η Εdision Hellas είναι εταιρεία αποκλειστικά για χονδρική πώληση σε δίκτυο καταστημάτων συνεργατών στην ελληνική και παγκόσμια αγορά....

ΜΑΡIΑ ΚΑΠΕΛAΚΗ COUNTRY MANAGER ΤΗΣ DEVOLO ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛAΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚYΠΡΟ

Η devolo είναι από τις μεγαλύτερες εταιρείες που διαθέτουν προϊόντα για μεταφορά σήματος ΙΡ μέσω ηλεκτρικού ρεύματος, ευρέως γνωστά ως Powerline....

Κλείσιμο [X]