ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ - ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΟΣΟ ΤΟ ΦΩΣ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ

ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΤΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Π.Ο.Σ.Ε.Η.

Αθήνα 6/7/2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Π.Ο.Σ.Ε.Η.

Θέμα: «Ασφάλιση επαγγελματικής ευθύνης Εγκαταστάτη Ηλεκτρολόγου Παρ. 6, Άρθρο 12 του ΠΔ 108/2013»

 

Με αφορμή ερωτήματα από Σωματεία – Μέλη της Ομοσπονδίας μας και από συναδέλφους, τα οποία προέρχονται από το γεγονός ότι επαγγελματίες της ασφαλιστικής αγοράς προτείνουν και σε κάποιες περιπτώσεις «επιμένουν» για την υποχρεωτικότητα προγραμμάτων ασφάλισης επαγγελματικής ευθύνης σύμφωνα με την Παρ. 6 του Άρθρου 12 του ΠΔ 108/2013, η Π.Ο.Σ.Ε.Η επισημαίνει τα παρακάτω.

 

Στην Παρ. 6 του Άρθρου 12 του ΠΔ 108/2013 αναφέρεται ότι:

«6. Τα πρόσωπα που αναφέρονται στην παράγραφο 3 (δηλαδή οι Εγκαταστάτες Ηλεκτρολόγοι) οφείλουν να διαθέτουν την προβλεπόμενη στο άρθρο 24 του ν. 3844/2010 ασφάλιση επαγγελματικής ευθύνης, η οποία μπορεί να είναι ατομική ή ομαδική, όπως αυτή αναφέρεται στο ειδικό έντυπο πληροφοριών».

Στην Παρ. 5 του Άρθρου 24 του Ν.3844/2010 αναφέρεται ότι:

«5. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού ορίζονται τα κριτήρια για το ισοδύναμο ή το συγκρίσιμο χαρακτήρα της ασφαλιστικής κάλυψης, με βάση το σκοπό της και την κάλυψη που παρέχει ως προς τον ασφαλιζόμενο κίνδυνο, το ασφαλιζόμενο ποσό ή το ανώτατο όριο της εγγύησης, καθώς και τις πιθανές εξαιρέσεις από την κάλυψη και ρυθμίζεται κάθε θέμα εφαρμογής του άρθρου αυτού».

Η παραπάνω Κ.Υ.Α που προβλέπεται από την Παρ. 5 του Άρθρου 24 του Ν.3844/2010, δεν έχει μέχρι σήμερα εκδοθεί και κατά συνέπεια δεν υπάρχει απολύτως καμία υποχρέωση του Εγκαταστάτη Ηλεκτρολόγου για την ασφάλιση επαγγελματικής ευθύνης, επί του παρόντος.

Επίσης, σύμφωνα με τις Παρ. 1 & 5 του Άρθρου 24 του Ν.3844/2010, θα δίνεται η δυνατότητα αν και όποτε εκδοθεί η Κ.Υ.Α που προβλέπεται στην Παρ. 5 του Άρθρου 24 του Ν.3844/2010, εκτός από ασφάλιση επαγγελματικής ευθύνης, η αντικατάστασή της από οποιαδήποτε άλλη ισοδύναμη ή ουσιαστικά συγκρίσιμη, ως προς τον σκοπό της, εγγύηση ή ανάλογη διευθέτηση.

 

Κατά συνέπεια ας μην προτρέχουν οι επαγγελματίες της ασφαλιστικής αγοράς και ιδιαίτερα κάποιοι «επαΐοντες» των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και ας αναμένουν την έκδοση της συγκεκριμένης Κ.Υ.Α της Παρ. 5 του Άρθρου 24 του Ν.3844/2010, διότι σύμφωνα με αυτή θα καθορισθούν:

α) το ασφαλιζόμενο ποσό ή το ανώτατο όριο εγγύησης,

β) τα κριτήρια για το ισοδύναμο ή το συγκρίσιμο χαρακτήρα της ασφαλιστικής κάλυψης, με βάση το σκοπό της και την κάλυψη που παρέχει ως προς τον ασφαλιζόμενο κίνδυνο,

γ) οι πιθανές εξαιρέσεις από την κάλυψη και

δ) κάθε θέμα εφαρμογής του άρθρου αυτού ( Άρθρου 24 του Ν.3844/2010), όπου εκτός των άλλων θα περιγράφεται το χρονικό περιθώριο για την υποχρεωτικότητα εφαρμογής της ασφάλισης επαγγελματικής ευθύνης.

Το Προεδρείο της Ομοσπονδίας παρακολουθεί το θέμα της ασφάλισης επαγγελματικής ευθύνης και για κάθε εξέλιξη σχετική με την έκδοση της Κ.Υ.Α, θα ενημερώσει υπεύθυνα όλα τα Σωματεία – Μέλη και τους συναδέλφους.

 

Για την Π.Ο.Σ.Ε.Η

 

 

 

Ο Πρόεδρος                                 Ο Γ. Γραμματέας

Δ.Κασαπίδης                                  Α.Κουζούλογλου 

 

 

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΝΟΜΟΥ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ « Ο ΘΑΛΗΣ» ΧΡΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΗΛΕΜΑΡΑΘΩΝΙΟ

Ο Σύνδεσμος Εργολάβων Ηλεκτρικών Έργων Νομού Αιτωλοακαρνανίας «Ο ΘΑΛΗΣ» για ακόμη μία φορά αποδεικνύει έμπρακτα την κοινωνική του δράση και συμμετέχει στην προσπάθεια στήριξης των δομών Υγείας του νομ...

Σ.Ε.Ε.Η.Π HΛΕΚΤΡΟΝΙKA ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΥΔΕ ΕΙΤΕ ΜΕΣΩ FAX, ΕΙΤΕ ΜΕΣΩ MAIL

Ο Σύνδεσμός Εργοληπτών Εγκαταστατών Πειραιά μετά τις πρόσφατες εξελίξεις και την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας, συστήνει στους συναδέλφους ψυχραιμία αλλά και ιδιαίτερη προσοχή ώστε ...

ΠΟΣΕΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗΣ ΣΥΣΚΕΨΗΣ

Αναστολη της προγραμματισμένης για τις 14/3/2020 Σύσκεψης του Περιφερειακού Κλιμακίου Αττικής – Δυτικής Ελλάδας – Ιονίων Νήσων & Πελοποννήσου...

Κλείσιμο [X]