ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ - ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΟΣΟ ΤΟ ΦΩΣ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ

ΟΙ ΚΥΡΙΕΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

ΒΑΣΙΚO ΑIΤΗΜΑ ΕIΝΑΙ Η ΕΝOΤΗΤΑ ΤΩΝ ΚΛAΔΩΝ ΚΑΙ Η ΣΤHΡΙΞΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚH ΠΑΡΑΓΩΓH

Ο έντονος προβληματισμός για τις εξελίξεις κυριάρχησε στη φετινή γενική συνέλευση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων, η οποία πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο του Πειραιά. Χαρακτηριστική ήταν η παρέμβαση που έκανε ο πρόεδρος κ. Διαμαντής Κασαπίδης, ο οποίος περιέγραψε το πολιτικό περιβάλλον της χώρας για να εξηγήσει αναλυτικώς ποιες είναι οι δράσεις που έγιναν το 2015 και όσα δρομολογούνται μέσα στη χρονιά.

Κατά την έναρξη της διαδικασίας έντονες ήταν οι αντιδράσεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας. Συνδικαλιστές της ΠΟΣΕΗ από την Αττική μίλησαν για καταβαράθρωση της Οικονομίας, η οποία «βρίσκεται σε κώμα». Οι εκπρόσωποι των σωματείων από τη Μακεδονία έκαναν λόγο για ισχυρό πλήγμα που επιφέρει στον κλάδο των Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων και στα συναφή επαγγέλματα το πλαίσιο συμφωνίας με τους δανειστές, το οποίο είναι γνωστό ως «τρίτο μνημόνιο». Με μελανά χρώματα περιέγραψαν την κατάσταση οι εκπρόσωποι που ήρθαν από τα νησιά, αφού είπαν πως γίνεται τεράστιος αγώνας για την επιβίωση του κλάδου κάτω από ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες.

Αίσθηση άφησε η απουσία εκπροσώπων της κυβέρνησης, των κομμάτων και του δήμου Πειραιώς. Υπήρξαν μάλιστα καυστικές αναφορές στο γεγονός αυτό ακόμα και από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Εργοληπτών Εγκαταστατών Ηλεκτρολόγων Πειραιώς κ. Δημήτρη Μουστάκα, ο οποίος δεσμεύθηκε δημοσίως να στείλει και επιστολή διαμαρτυρίας προς τον δήμαρχο του λιμανιού, τον κ. Γιάννη Μώραλη.

 

Γαβρίλης και Ασμάτογλου

Ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιώς κ. Γιώργος Γαβρίλης εκπροσώπησε την Περιφέρεια Αττικής και παραδέχθηκε ότι επιδεινώνονται οι συνθήκες δημοσιονομικής προσαρμογής εξαιτίας του υφιστάμενου κακού, όπως το χαρακτήρισε, παραγωγικού μοντέλου που διαιωνίζει την κρίση. Μάλιστα ο κ. Γαβρίλης σημείωσε ότι τα ποσοστά της ανεργίας θα είναι αρνητικά ακόμα κι αν η χώρα περάσει στην ανάπτυξη.

Για την αντιμετώπιση αυτών των καταστάσεων απαιτούνται πρωτοβουλίες ανασυγκρότησης, οι οποίες θα προέλθουν από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ήδη η Περιφέρεια Αττικής προσπαθεί να καταπολεμήσει τη γραφειοκρατία εξυπηρετώντας την αγορά εφαρμόζοντας ενιαία πρακτική σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα και Περιφέρεια.

Τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος εκπροσώπησε ο αντιπρόεδρος κ. Γεώργιος Ασμάτογλου, ο οποίος έκανε για βίαιη προσαρμογή της κοινωνίας σε νέα οικονομικά δεδομένα τα οποία διαμορφώνονται με συνθήκες εσωτερικής υποτίμησης. «Με το νέο μνημόνιο προστίθενται νέα βάρη στην Οικονομία αλλά και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν αντίκτυπο στο Φορολογικό, στο Ασφαλιστικό και στα όσα κρύβει το πολυνομοσχέδιο», εξήγησε ο κ. Ασμάτογλου, ο οποίος επέρριψε ευθύνες στο πολιτικό σύστημα και στους δανειστές που προωθούν επιβαρύνσεις με αντιευρωπαϊκό και τιμωρητικό χαρακτήρα.

Ο αντιπρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ επισήμανε ότι το πρόβλημα στις εισροές του Ασφαλιστικού δεν θα λυθεί αν δεν μειωθεί η ανεργία. «Αυτά είναι μέτρα καθοδικής αντίληψης, τα οποία θα βαθύνουν περισσότερο την κρίση, τα δεινά της οποία βιώνουν οι εγκαταστάτες ηλεκτρολόγοι, γι’ αυτό και συρρικνώνεται ο κλάδος», εξήγησε, επικαλούμενος στοιχεία ερευνών που αναφέρουν πως το 1/3 των νεόπτωχων προέρχεται από κλάδους ελεύθερων επαγγελματιών.

 

Κορκίδης και Μιχάλαρος

Με ιστορικά στοιχεία, ο εκπρόσωπος του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς και του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς κ. Ευάγγελος Κορκίδης έκανε μια σύντομη αναδρομή στην οικονομική διάσταση του ηλεκτρισμού αλλά και στον κλάδο. «Είτε ως επαγγελματίας, είτε ως έμπορος, ο εγκαταστάτης ηλεκτρολόγος καλείται να αντιμετωπίσει υψηλή φορολογία, προβληματικό ασφαλιστικό σύστημα και θέματα επιβίωσης. (…) Η μόνη λύση που μπορεί να βρεθεί είναι ύστερα από συντονισμένη, σοβαρή και οργανωμένη προσπάθεια συλλογικών οργάνων όπως η ΠΟΣΕΗ», επισήμανε.

Ο κ. Κορκίδης σημείωσε πως είναι επιτακτική ανάγκη η συσπείρωση και η στήριξη ανθρώπων που γίνονται «μπροστάρηδες» στην εκπροσώπηση κάθε κλάδο, με όραμα, ανιδιοτέλεια και σοβαρές προτάσεις.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιώς κ. Ανδριανός Μιχάλαρος στηλίτευσε την απαξίωση των τεχνικών κλάδων και της εκπαίδευσης, ενέργεια την οποία χαρακτήρισε συντονισμένη για την προσχεδιασμένη κατάρρευση της εθνικής οικονομίας. «Για να δουλέψει η χώρα μας, από εκεί πρέπει να αρχίσει η ανασυγκρότηση ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να προωθηθούν και να στηριχθούν τα ελληνικά προϊόντα» υπογράμμισε ο κ. Μιχάλαρος και ανακοίνωσε ότι το ΒΕΠ πιέζει τα μέλη του να κατεβάζουν τις τιμές στα ελληνικά προϊόντα ώστε να τα καθιστούν ελκυστικά στο καταναλωτικό κοινό.

 

Αλιμπέρτης και Βλασόπουλος

Τη σκυτάλη πήρε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Βιομηχάνων Βιοτεχνών Παραγωγών Ηλεκτρολογικού Υλικού κ. Αντώνης Αλιμπέρτης, ο οποίος συνέχισε τον προβληματισμό που διατύπωσε ο πρόεδρος του ΒΕΠ λέγοντας πως υπάρχει ισχυρή βούληση για τη στήριξη των ελληνικών προϊόντων.

«Βραχνάς είναι το κόστος αλλά υπάρχει ποιοτικό πλεονέκτημα. Πρέπει να σκεφθούμε ότι υπάρχουν επιχειρήσεις που παράγουν και επιμένουν να δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΣΒΒΠΗΥ. Ζήτησε να γίνει προσπάθεια απ’ όλους να αλλάξει η νοοτροπία και η αγοραστική παιδεία μας, αφού τα ελληνικά προϊόντα είναι ποιοτικά, διαθέτουν προδιαγραφές και προσδίδουν προτιθέμενη αξία στη χώρα μας.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Εγκαταστατών Συντηρητών Ανελκυστήρων (ΠΟΒΕΣΑ) κ. Γιώργος Βλασόπουλος εξήρε την τεράστια συμβολή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, απέρριψε τη θεωρητική ρητορική όσων ασκούν κριτική και ζήτησε πράξεις. Τόνισε μάλιστα ότι το Προεδρικό Διάταγμα 108 και μια σειρά από «μεταρρυθμίσεις» που θίγουν όλους τους κλάδους. Ο κ. Βλασόπουλος επισήμανε ότι η επιβίωση των επιχειρήσεων εξαρτάται από τη μείωση της ανεργίας.

 

ΟΒΥΕ και Δάρρας

Την Ομοσπονδία Βιοτεχνών Υδραυλικών Ελλάδος εκπροσώπησε ο πρόεδρος των υδραυλικών Δυτικής Αττική κ. Ηλίας Μιχαλάκης, ο οποίος δήλωσε ότι χρειάζονται κοινές διαβουλεύσεις και δράσεις. «Είμαστε δύο αδειοδοτούμενα επαγγέλματα με σημαντική σημασία για την κοινωνία, πρέπει να πιέσουμε ενωμένοι ώστε να επιλυθεί το μεγάλο πρόβλημα που προκαλούν οι λαθραίοι επαγγελματίες», είπε.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η παρέμβαση που έκανε ο πρώην πρόεδρος της ΠΟΣΕΗ κ. Ευστάθιος Δάρρας, ο οποίος ζήτησε ενότητα και συμμετοχή όλων στις διαδικασίες και τις πρωτοβουλίες της Ομοσπονδίας. 

 

 

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΝΟΜΟΥ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ « Ο ΘΑΛΗΣ» ΧΡΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΗΛΕΜΑΡΑΘΩΝΙΟ

Ο Σύνδεσμος Εργολάβων Ηλεκτρικών Έργων Νομού Αιτωλοακαρνανίας «Ο ΘΑΛΗΣ» για ακόμη μία φορά αποδεικνύει έμπρακτα την κοινωνική του δράση και συμμετέχει στην προσπάθεια στήριξης των δομών Υγείας του νομ...

Σ.Ε.Ε.Η.Π HΛΕΚΤΡΟΝΙKA ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΥΔΕ ΕΙΤΕ ΜΕΣΩ FAX, ΕΙΤΕ ΜΕΣΩ MAIL

Ο Σύνδεσμός Εργοληπτών Εγκαταστατών Πειραιά μετά τις πρόσφατες εξελίξεις και την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας, συστήνει στους συναδέλφους ψυχραιμία αλλά και ιδιαίτερη προσοχή ώστε ...

ΠΟΣΕΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗΣ ΣΥΣΚΕΨΗΣ

Αναστολη της προγραμματισμένης για τις 14/3/2020 Σύσκεψης του Περιφερειακού Κλιμακίου Αττικής – Δυτικής Ελλάδας – Ιονίων Νήσων & Πελοποννήσου...

Κλείσιμο [X]