ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ - ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΟΣΟ ΤΟ ΦΩΣ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΡΙΚΟΥΔΗΣ, ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ “SOLVENT LIGHTING”

Η ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΗ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ

Συνεχιστής της παράδοσης που δημιούργησε στην αγορά μετά το 1978 ο πατέρας του Δημήτρης, ο Παναγιώτης Στρικούδης μιλά στον «Ηλεκτρολόγο» για το στίγμα της εταιρείας “Solvent Lighting”, για τις προοπτικές και για τα επόμενα βήματά της, μετά και τη λειτουργία ενός υπερσύγχρονου σαλονιού φωτισμού στην Τριανδρία Θεσσαλονίκης.

Το πείσμα, η παραγωγικότητα και η νοικοκυρεμένη διαχείριση αποτελούν το τρίπτυχο με το οποίο διοικεί την εταιρεία “Solvent Lighting” ο κ. Παναγιώτης Στρικούδης. Η εταιρεία που παράγει ηλεκτρολογικό υλικό στη Θεσσαλονίκη και το εμπορεύεται στην αγορά με επιτυχία, επικεντρώνοντας τη δραστηριότητά της σε λύσεις φωτισμού δρόμων και δημοσίων χώρων, διάγει την τέταρτη δεκαετία της ύπαρξής της, προσφέροντας λύσεις που βρίσκονται στην αιχμή της ζήτησης.

Μιλήσαμε με τον κ. Στρικούδη για όλα τα ζητήματα, και απάντησε με ευθύτητα και συναίσθημα, όπως ξέρουν να κάνουν οι Μακεδόνες. Χωρίς περιστροφές απαντά στις ερωτήσεις για την επέκταση του δικτύου, και παρουσιάζει αναλυτικά τα έργα που έχει υλοποιήσει. Με τη γνώση του ηλεκτρολόγου μηχανικού, μάλιστα, ο κ. Στρικούδης αποκαλύπτει ποιοι είναι οι στόχοι της “Solvent Lighting”, πού θα επικεντρώσει τις δραστηριότητές του και ποιο είναι το πρόσωπο που ανέλαβε το νέο εκθεσιακό χώρο της εταιρείας που λειτουργεί στην Τριανδρία.


Η: Κύριε Στρικούδη, θα θέλαμε να μας περιγράψετε το στίγμα της “Solvent” στην ελληνική αγορά…

Η εταιρεία μας ιδρύθηκε το 1978 από τον πατέρα μου, τον Δημήτριο Στρικούδη, την ίδια χρονιά που γεννήθηκα. Ως νεαρός τεχνίτης ηλεκτρολόγος, ο πατέρας μου ήταν δραστήριος και ανήσυχο πνεύμα.

Με πολλή προσωπική εργασία και μόχθο, έπειτα από την ολοκλήρωση πολλών ηλεκτρομηχανολογικών έργων της τότε εποχής, επικεντρώθηκε ως ηλεκτρολόγος εγκαταστάτης στη δημιουργία μιας εταιρείας που παρήγαγε ηλεκτρολογικό υλικό, όπως φις, ντουί, λυχνίες ράγας, πορτατιφάκια, λαμπάκια νυκτός και σκαφάκια φθορισμού.

Εκείνη την εποχή η βιοτεχνία στήθηκε με ελάχιστο κεφάλαιο σ’ έναν υπόγειο χώρο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Ο,τιδήποτε έκανε τότε ο πατέρας μου, αποτελούσε εξολοκλήρου δική του πρωτοβουλία και ρίσκο, χωρίς την παραμικρή βοήθεια. Ήταν πάντα υπέρμαχος της τιμιότητας και της φερεγγυότητας. Γι’ αυτό λοιπόν πήρε και η εταιρεία μας το όνομα “Solvent”, που σημαίνει «φερέγγυος».

Παράλληλα με τη βιοτεχνία λειτούργησε κι ένα κατάστημα ηλεκτρολογικού υλικού, το οποίο βρισκόταν σε κοντινή απόσταση. Εκεί γινόταν η λιανική και η χονδρική πώληση, ενώ μαζί με τα υπόλοιπα προϊόντα, ο Δημήτριος Στρικούδης προωθούσε και υλικά δικής του παραγωγής, ενέργεια που βοήθησε ώστε να γίνει η εταιρεία ευρέως γνωστή στη Θεσσαλονίκη και στους γύρω νομούς.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι έως το 1983 η εταιρεία παρήγαγε συγκεκριμένα προϊόντα. Από τότε και ύστερα, η “Solvent Lighting” της οικογένειας Στρικούδη επικεντρώθηκε στην κατασκευή ηλεκτρολογικού υλικού, οδικού και αστικού φωτισμού, καθώς και σε φωτιστικά βιομηχανικών χώρων, όπως είναι λ.χ. στεγανά φωτιστικά φθορισμού και φωτιστικά τύπου «καμπάνας». Με αυτά τα νέα είδη φωτισμού, η εταιρεία απογειώθηκε και εδραιώθηκε στην ελληνική αγορά.

Τα ηνία της επιχείρησης έχουν περάσει πλέον στη δεύτερη γενιά κατασκευαστών. Πραγματικά, εξελισσόμαστε ομαλά και σωστά με τεχνογνωσία, ώστε να προσφέρουμε τα καλύτερα υλικά στις καλύτερες τιμές.

 

Η: Ποιες είναι οι κατηγορίες των προϊόντων που παρέχετε στην αγορά;

 Ύστερα από τόσα χρόνια, εμπλουτίζουμε την γκάμα των προϊόντων μας και επιπλέον μπορούμε να καλύψουμε κάθε ανάγκη φωτισμού και κάθε project που θα μας ανατεθεί.

Οι βασικές κατηγορίες προϊόντων που παρέχουμε στην αγορά είναι οι ακόλουθες, αλλά, επισημαίνω, δεν σταματάμε εκεί:

 

 1. Φωτιστικά οδικού φωτισμού.

 2. Φωτιστικά αστικού φωτισμού.

 3. Ιστοί και συστήματα φωτισμού.

 4. Επαγγελματικός και βιοτεχνικός φωτισμός.

 5. Διακοσμητικός και αρχιτεκτονικός φωτισμός.

 6. Φωτισμός πισίνας & σιντριβανιού.

 7. Ειδικός φωτισμός & φωτισμός LED.

 

Όπως καταλαβαίνετε, μπορούμε να καλύψουμε κάθε ανάγκη φωτισμού και να φέρουμε εις πέρας ακόμα και το πιο δύσκολο έργο.

Με σχεδόν 40 χρόνια εμπειρία και τεχνογνωσία, η “Solvent Lighting” μπορεί να δώσει στην αγορά προϊόντα που ικανοποιούν ακόμα και τον πιο απαιτητικό πελάτη. Το ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας παρακολουθεί τις τάσεις της αγοράς και ενημερώνεται από τις διεθνείς κλαδικές εκθέσεις φωτισμού.

Πρέπει να σας πω ότι έχουμε άμεση ενημέρωση και υποστήριξη από τις μεγάλες εταιρείες φωτισμού. Ως ηλεκτρολόγος μηχανικός προσπαθώ μαζί με τους συνεργάτες μου να προσφέρουμε στην αγορά νέα φωτιστικά τεχνολογίας LED και να ικανοποιήσουμε κάθε ανάγκη για περισσότερο φως.

 

Η: Αντιπροσωπεύετε συγκεκριμένους οίκους;

Έχουμε συνεργασίες με αρκετούς οίκους του εξωτερικού, διότι αφενός έχουμε κατασκευαστικό τμήμα και αφετέρου αντιπροσωπεύουμε κάποιους απ’ αυτούς. Θεωρώ πως θα ήταν άδικο να τους αναφέρουμε αναλυτικώς, μήπως και μας διαφύγει κάποιος.

Αυτό που είμαστε και αντιπροσωπεύουμε είναι η “Solvent Lighting”, η εταιρεία που παράγει, εισάγει και μεταποιεί φωτιστικά, ιστούς φωτισμού και εξαρτήματα φωτιστικών και δημιουργεί ειδικές κατασκευές “custom” κατ’ εντολή του εκάστοτε πελάτη.

Πρέπει να επισημάνουμε τη συνεργασία που διαθέτουμε με σπουδαίες εταιρείες παγκόσμιας φήμης όπως είναι οι “Osram Ledvance”, “Bridgelux”, “Sylvania”, “Cree”, “Ledil”, “Meanwell”, “Tridonik”, “Samsung”, “Slv”, “Brass”, “Aquarius”, “Electrostart” κ.ά.


 

Η: Υπάρχει συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων που προωθείτε περισσότερο από άλλες, αυτό το διάστημα;

Πραγματικά, απ’ τη μια η οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας εδώ και πολλά χρόνια και απ’ την άλλη τα κινέζικα προϊόντα που έχουν κατακλύσει την αγορά, μάς έχουν ωθήσει να κάνουμε στροφή σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων. Αυτές είναι ο εξωτερικός φωτισμός γενικότερα, και συμπεριλαμβάνει τον οδικό φωτισμό, τον αστικό φωτισμό, τους ιστούς φωτισμού και γενικά φωτιστικά LED.

Είμαστε κάθετη μονάδα παραγωγής και μεταποίησης φωτιστικών και ιστών φωτισμού, και είμαστε πολύ καλοί σε αυτό που κάνουμε. Έχουμε άριστη ποιότητα, και τα έργα μας μιλάνε από μόνα τους.

Οι πελάτες μας είναι αυτοί που μας προωθούνε στα έργα. Και όλα αυτά τα χρόνια έχουμε αποκτήσει τέτοια εμπειρία, που μπορούμε πλέον να πούμε ότι είμαστε ειδικοί στον εξωτερικό φωτισμό. Γι’ αυτό και μας εμπιστεύονται δεκάδες εταιρείες και Τεχνικές Υπηρεσίες, με αποτέλεσμα η ανάπτυξή μας να είναι σε καλό δρόμο.


 

Η: Σε ποιο στόχο αποσκοπεί η Solvent με την ίδρυση ενός ιδιαίτερου εκθεσιακού χώρου στην Τριανδρία Θεσσαλονίκης;

Σε συνάρτηση με τα παραπάνω λεγόμενά μου και με τη δυναμική μας στον εξωτερικό φωτισμό, δημιουργήσαμε έναν αρκετά εξειδικευμένο χώρο Exterior Lighting Showroom, μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα, τον οποίο μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να επισκεφθεί και να ενημερωθεί για όλα τα φωτιστικά και τους ιστούς φωτισμού που παράγουμε και διανέμουμε στην ελληνική αγορά.

Είναι σημαντικό γιατί είναι ένας πραγματικά λειτουργικός χώρος, που μπορεί να βοηθήσει όποιον ενδιαφέρεται να προμηθευτεί φωτιστικά εξωτερικού χώρου κυρίως για δημόσια έργα, όπως για οδοφωτισμό και αστικό δημοτικό φωτισμό.

Στοχεύουμε σε τεχνικές εταιρείες, εργολάβους, μηχανικούς, στελέχη δήμων και δημοσίων υπηρεσιών αλλά και σε δημάρχους και αντιδημάρχους, τους οποίους προσκαλούμε να μας επισκεφθούν για μία ενημέρωση σχετικά με τον εξωτερικό φωτισμό.

Μπορούμε να εγγυηθούμε την ποιότητα, την ταχύτητα και το after sales service. Και σε συνδυασμό με τις εξαιρετικές τιμές που δίνουμε στους πελάτες μας, δεν υπάρχει λόγος να μην προτιμήσει κάποιος ένα δικό μας ελληνικό προϊόν.

Υπεύθυνα σας λέω ότι η ποιότητα των προϊόντων μας δεν υστερεί σε τίποτα συγκριτικά με φωτιστικά επώνυμων οίκων του εξωτερικού. Μάλιστα επιτυγχάνουμε εξοικονόμηση μεγάλων χρηματικών ποσών στην Ελλάδα σε δήμους και περιφέρειες, αντιπροτείνοντας εξίσου όμορφα και ποιοτικά φωτιστικά όπως είναι τα εισαγόμενα. Πιστεύουμε στην Ελλάδα και παράγουμε στην Ελλάδα.

Η: Υπάρχει περίπτωση επέκτασης του δικτύου σας σε άλλες πόλεις της χώρας;

Προς το παρόν δεν υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός. Έχουμε αφοσιωθεί και επικεντρωθεί σε αυτό που κάνουμε, στην κατασκευή και παραγωγή φωτιστικών. Έχουμε συνεργασίες και πελάτες σε όλη την Ελλάδα αλλά είμαστε πάντα ανοιχτοί σε προτάσεις συνεργασίας που μπορεί να βελτιώσουν την εταιρεία μας και να ωφελήσουν τους μελλοντικούς μας συνεργάτες.

Έχουμε για την ώρα το κατάστημά μας στην οδό Αγγελάκη 29, στο κέντρο της πόλης, όπου μπορεί να εξυπηρετηθεί το κοινό της Θεσσαλονίκης. Και το έχει αναλάβει με μεγάλη επιτυχία η αδερφή μου Γεωργία Στρικούδη με τους εξειδικευμένους συναδέλφους μας.


 

Η: Μπορείτε να μας μιλήσετε για έργα που υλοποιήσατε τελευταία και θα επιθυμούσατε να πληροφορήσετε γι’ αυτά τους αναγνώστες μας;

Είναι τιμή μας και ζωντανή διαφήμιση τα έργα που παραδώσαμε την τελευταία διετία2015 - 2016. Μερικά από τα πιο σημαντικά έργα που παραδώσαμε είναι τα εξής:

 

 1. Βιοκλιματικό φωτοβολταϊκό πάρκο του Ρέματος Χρυσορρόας Θήβας.

 2. Οδοφωτισμός του τμήματος Ποτίδαιας - Κασσανδρείας.

 3. Φωτισμός του νέου λιμένα Ηγουμενίτσας και των γύρω περιοχών.

 4. Φωτισμός πλατειών και πάρκων της Φιλιππιάδας και της Πρέβεζας.

 5. Φωτισμός πλατειών και οδικός φωτισμός του Δήμου Πατρέων και των γύρω περιοχών.

 6. Φωτισμός πλατειών και οδικός φωτισμός του Δήμου Πύργου και των γύρω περιοχών.

 7. Φωτισμός πλατειών και οδικός φωτισμός της Αρχαίας Ολυμπίας και των γύρω περιοχών.

 8. Φωτισμός πλατειών και οδικός φωτισμός της Άρτας και των γύρω περιοχών.

 9. Φωτισμός πλατειών και οδικός φωτισμός των Ιωαννίνων και των γύρω περιοχών.

 10. Αστικός φωτισμός του παραθαλάσσιου οδικού άξονα Καβάλας - Οφρυνίου.

 11. Οδικός φωτισμός των περιφερειακών οδών Ιωαννίνων - Ηγουμενίτσας.

 12. Φωτισμός πλατειών και οδικός φωτισμός του Αγρινίου και των γύρω περιοχών.

 13. Φωτισμός πάρκων και Παιδικών Χαρών του Δήμου Νεάπολης - Συκεών.

 14. Φωτισμός πλατειών και οδικός φωτισμός της Χερσονήσου Κρήτης και των γύρω περιοχών.

 

Ζητούμε συγνώμη για τα έργα που ξεχάσαμε, αλλά είναι τόσα πολλά που δεν μπορούμε να τα αναφέρουμε όλα. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τις τεχνικές εταιρείες και τους εργολάβους –μαζί με τις τεχνικές υπηρεσίες με τους μηχανικούς των Δήμων– για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στην εταιρεία μας. Και εμείς με τη σειρά μας έχουμε παραδώσει έργα που μιλάνε μόνα τους, έργα με αγάπη και την υπογραφή της εταιρείας μας Solvent lighting.

 

Η: Ύστερα από τόσα χρόνια οικονομικής κρίσης, ποιες είναι οι διαπιστώσεις που κάνει η “Solvent Lighting” για την αγορά, και –κυρίως– ποιες είναι οι προβλέψεις της;

Δυστυχώς ο οικονομικός μαρασμός του κράτους μας έχει χτυπήσει το φωτισμό σε τέτοιο επίπεδο, που πάρα πολλές εταιρείες έκαναν στροφή στην κινέζικη αγορά. Εμείς έπρεπε να στηρίξουμε την Ελλάδα και να επενδύσουμε δυναμικά με πίστη στην πατρίδα μας, ακόμα και αν αυτή μας κάνει πόλεμο σε πολλά επίπεδα.

Προσωπικά πιστεύω ότι πρέπει να τα δίνουμε όλα στη δουλειά μας, σε αυτό που αγαπάμε, και σίγουρα κάποια στιγμή θα δικαιωθούμε. Δεν είναι εύκολο και θέλει πολύ κόπο, αλλά σίγουρα αν αγαπάς αυτό που κάνεις και το κάνεις καλά, τότε δεν έχεις να φοβηθείς τίποτα.

Είναι κρίμα για την Ελλάδα και για τους καταναλωτές να στέλνουν συνάλλαγμα στο εξωτερικό και να μην προτιμάνε ελληνικές εταιρείες. Μετά από πολλά χρόνια και πολλά προβλήματα, βλέπω ότι επιτέλους ο Έλληνας καταναλωτής - εργολάβος - μηχανικός - δήμαρχος κατάλαβε ότι η λύση είναι η στήριξη στις ελληνικές εταιρείες.

Η επιτυχία μας ως εταιρείας είναι ότι είμαστε πραγματικά οικογενειακή επιχείρηση. Εμείς μαζί με τους συνεργάτες μας και το προσωπικό μας είμαστε μια οικογένεια πραγματική. Όλοι μαζί είμαστε στη διάθεση του πελάτη και δίνουμε το 100% για να μείνει ικανοποιημένος· και το καταφέρνουμε. Είμαστε πρώτα φίλοι με τους πελάτες μας και μετά προμηθευτές.

Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μας, παλιούς και νέους, που όλοι μαζί βοήθησαν στην ανάπτυξη και εδραίωση της εταιρείας στην ελληνική αγορά. Μα πάνω απ’ όλα θέλω να ευχαριστήσω τον πατέρα μου, που μου έδωσε τις βάσεις, τη γνώση και την εμπειρία του μέχρι σήμερα, για να μπορέσω να συνεχίσω το μεγάλο του έργο: Να φωτίσουμε την Ελλάδα. Φωτίζουμε το δρόμο σας από το 1978, και συνεχίζουμε…

 


 

 

 

 

ΠΡΟΣΩΠΑ

Η ΟΥΡΑΝIΑ ΓΕΩΡΓΟΥΤΣAΚΟΥ, ΓΕΝΙΚH ΓΡΑΜΜΑΤEΑΣ ΤΗΣ LIGHTINGEUROPE, ΜΙΛA ΣΤΟ ΤΕYΧΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡIΟΥ

«Την αξία του σωστού φωτισμού πρέπει να την βιώσεις για να την καταλάβεις» υπογραμμίζει....

ΝIΚΟΣ ΜΠΡΙΝIAΣ CHIEF COMMERCIAL OFFICER ΤΗΣ EDISION HELLAS

Η Εdision Hellas είναι εταιρεία αποκλειστικά για χονδρική πώληση σε δίκτυο καταστημάτων συνεργατών στην ελληνική και παγκόσμια αγορά....

ΜΑΡIΑ ΚΑΠΕΛAΚΗ COUNTRY MANAGER ΤΗΣ DEVOLO ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛAΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚYΠΡΟ

Η devolo είναι από τις μεγαλύτερες εταιρείες που διαθέτουν προϊόντα για μεταφορά σήματος ΙΡ μέσω ηλεκτρικού ρεύματος, ευρέως γνωστά ως Powerline....

Κλείσιμο [X]