ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ - ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΟΣΟ ΤΟ ΦΩΣ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ

Η Π.Ο.Σ.Ε.Η συνιστά στους επαγγελματίες της ασφαλιστικής αγοράς να αναμένουν την έκδοση της συγκεκριμένης Κ.Υ.Α.

ΠΟΣΕΗ: ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΤΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΥ

Αναλυτική ενημέρωση προς τα μέλη της εξέδωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Εγκαταστατών Ηλεκτρολόγων (ΠΟΣΕΗ) με αφορμή ερωτήματα που διατυπώθηκαν από σωματεία-μέλη της Ομοσπονδίας και από επαγγελματίες, και οφείλονται στο γεγονός ότι επαγγελματίες της ασφαλιστικής αγοράς προτείνουν και σε κάποιες περιπτώσεις «επιμένουν» για την υποχρεωτικότητα προγραμμάτων ασφάλισης επαγγελματικής ευθύνης σύμφωνα με την Παρ. 6 του Άρθρου 12 του ΠΔ 108/2013.

Κατόπιν αυτών, η Π.Ο.Σ.Ε.Η επισημαίνει τα παρακάτω:

1.Στην παρ. 6 του άρθρου 12 του ΠΔ 108/2013 αναφέρεται: «Τα πρόσωπα που αναφέρονται στην παράγραφο 3 (δηλαδή οι εγκαταστάτες ηλεκτρολόγοι) οφείλουν να διαθέτουν την προβλεπόμενη στο άρθρο 24 του ν. 3844/2010 ασφάλιση επαγγελματικής ευθύνης, η οποία μπορεί να είναι ατομική ή ομαδική, όπως αυτή αναφέρεται στο ειδικό έντυπο πληροφοριών».

2.Στην παρ. 5 του άρθρου 24 του ν.3844/2010 αναφέρεται: «Με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού ορίζονται τα κριτήρια για το ισοδύναμο ή το συγκρίσιμο χαρακτήρα της ασφαλιστικής κάλυψης, με βάση το σκοπό της και την κάλυψη που παρέχει ως προς τον ασφαλιζόμενο κίνδυνο, το ασφαλιζόμενο ποσό ή το ανώτατο όριο της εγγύησης, καθώς και τις πιθανές εξαιρέσεις από την κάλυψη, και ρυθμίζεται κάθε θέμα εφαρμογής του άρθρου αυτού».

3.Η παραπάνω Κ.Υ.Α που προβλέπεται από την παρ. 5 του άρθρου 24 του ν.3844/2010, δεν έχει μέχρι σήμερα εκδοθεί και κατά συνέπεια δεν υπάρχει απολύτως καμία υποχρέωση του εγκαταστάτη ηλεκτρολόγου για την ασφάλιση επαγγελματικής ευθύνης, επί του παρόντος.

4.Επίσης, σύμφωνα με τις παρ. 1 & 5 του άρθρου 24 του ν.3844/2010, θα δίνεται η δυνατότητα αν και όποτε εκδοθεί η Κ.Υ.Α. που προβλέπεται στην παρ. 5 του άρθρου 24 του ν.3844/2010, εκτός από ασφάλιση επαγγελματικής ευθύνης, η αντικατάστασή της από οποιαδήποτε άλλη ισοδύναμη –ή ουσιαστικά συγκρίσιμη ως προς τον σκοπό της– εγγύηση ή ανάλογη διευθέτηση.

Η διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Εγκαταστατών Ηλεκτρολόγων συνιστά στους επαγγελματίες της ασφαλιστικής αγοράς να μην προτρέχουν, αλλά να αναμένουν την έκδοση της συγκεκριμένης Κ.Υ.Α της παρ. 5 του άρθρου 24 του ν.3844/2010, διότι σύμφωνα με αυτή θα καθορισθούν:

-Το ασφαλιζόμενο ποσό ή το ανώτατο όριο εγγύησης.

-Τα κριτήρια για το ισοδύναμο ή το συγκρίσιμο χαρακτήρα της ασφαλιστικής κάλυψης, με βάση το σκοπό της και την κάλυψη που παρέχει ως προς τον ασφαλιζόμενο κίνδυνο.

-Οι πιθανές εξαιρέσεις από την κάλυψη.

-Κάθε θέμα εφαρμογής του άρθρου αυτού ( άρθρου 24 του ν.3844/2010), όπου εκτός των άλλων θα περιγράφεται το χρονικό περιθώριο για η υποχρεωτικότητα εφαρμογής της ασφάλισης επαγγελματικής ευθύνης.

 

 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΞΕΚΙΝΆΕΙ ΤΟ ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΏΝ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΏΝ «UPATRAS IQ» ΑΠΌ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΉΜΙΟ ΠΑΤΡΏΝ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΉΡΙΞΗ ΤΩΝ ΣΕΒ ΚΑΙ ΣΕΒΠΕΔΕ

Σε μια εποχή, που ένα από τα κρίσιμα ζητούμενα για την αναβάθμιση της βιομηχανικής παραγωγής στη χώρα είναι η διασύνδεσή της με την έρευνα, το Πανεπιστήμιο Πατρών ξεκινά το πρόγραμμα βιομηχανικών διδ...

LEXIS ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Α.Ε: UNBOXING VIDEO: DRAYTEK VIGORAP 802 & VIGORAP 918R SERIES

Η LEXIS Πληροφορική Α.Ε., παρουσιάζει το unboxing video των λύσεων ασύρματης δικτύωσης, VigorAP 802 και VigorAP 918R....

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ BSI ΓΙΑ ΦΩΤΙΣΤΙΚΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΗΣ OLYMPIA ELECTRONICS A.E.

Η OLYMPIA ELECTRONICS A.E., η μεγαλύτερη αμιγώς ελληνική βιομηχανία ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας, με εξαγωγές σε περισσότερες από 72 χώρες, έχοντας ως κύριο στόχο της την συνεχή βελτίωση των προϊ...

Κλείσιμο [X]