ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ - ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΟΣΟ ΤΟ ΦΩΣ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ

Η Π.Ο.Σ.Ε.Η συνιστά στους επαγγελματίες της ασφαλιστικής αγοράς να αναμένουν την έκδοση της συγκεκριμένης Κ.Υ.Α.

ΠΟΣΕΗ: ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΤΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΥ

Αναλυτική ενημέρωση προς τα μέλη της εξέδωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Εγκαταστατών Ηλεκτρολόγων (ΠΟΣΕΗ) με αφορμή ερωτήματα που διατυπώθηκαν από σωματεία-μέλη της Ομοσπονδίας και από επαγγελματίες, και οφείλονται στο γεγονός ότι επαγγελματίες της ασφαλιστικής αγοράς προτείνουν και σε κάποιες περιπτώσεις «επιμένουν» για την υποχρεωτικότητα προγραμμάτων ασφάλισης επαγγελματικής ευθύνης σύμφωνα με την Παρ. 6 του Άρθρου 12 του ΠΔ 108/2013.

Κατόπιν αυτών, η Π.Ο.Σ.Ε.Η επισημαίνει τα παρακάτω:

1.Στην παρ. 6 του άρθρου 12 του ΠΔ 108/2013 αναφέρεται: «Τα πρόσωπα που αναφέρονται στην παράγραφο 3 (δηλαδή οι εγκαταστάτες ηλεκτρολόγοι) οφείλουν να διαθέτουν την προβλεπόμενη στο άρθρο 24 του ν. 3844/2010 ασφάλιση επαγγελματικής ευθύνης, η οποία μπορεί να είναι ατομική ή ομαδική, όπως αυτή αναφέρεται στο ειδικό έντυπο πληροφοριών».

2.Στην παρ. 5 του άρθρου 24 του ν.3844/2010 αναφέρεται: «Με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού ορίζονται τα κριτήρια για το ισοδύναμο ή το συγκρίσιμο χαρακτήρα της ασφαλιστικής κάλυψης, με βάση το σκοπό της και την κάλυψη που παρέχει ως προς τον ασφαλιζόμενο κίνδυνο, το ασφαλιζόμενο ποσό ή το ανώτατο όριο της εγγύησης, καθώς και τις πιθανές εξαιρέσεις από την κάλυψη, και ρυθμίζεται κάθε θέμα εφαρμογής του άρθρου αυτού».

3.Η παραπάνω Κ.Υ.Α που προβλέπεται από την παρ. 5 του άρθρου 24 του ν.3844/2010, δεν έχει μέχρι σήμερα εκδοθεί και κατά συνέπεια δεν υπάρχει απολύτως καμία υποχρέωση του εγκαταστάτη ηλεκτρολόγου για την ασφάλιση επαγγελματικής ευθύνης, επί του παρόντος.

4.Επίσης, σύμφωνα με τις παρ. 1 & 5 του άρθρου 24 του ν.3844/2010, θα δίνεται η δυνατότητα αν και όποτε εκδοθεί η Κ.Υ.Α. που προβλέπεται στην παρ. 5 του άρθρου 24 του ν.3844/2010, εκτός από ασφάλιση επαγγελματικής ευθύνης, η αντικατάστασή της από οποιαδήποτε άλλη ισοδύναμη –ή ουσιαστικά συγκρίσιμη ως προς τον σκοπό της– εγγύηση ή ανάλογη διευθέτηση.

Η διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Εγκαταστατών Ηλεκτρολόγων συνιστά στους επαγγελματίες της ασφαλιστικής αγοράς να μην προτρέχουν, αλλά να αναμένουν την έκδοση της συγκεκριμένης Κ.Υ.Α της παρ. 5 του άρθρου 24 του ν.3844/2010, διότι σύμφωνα με αυτή θα καθορισθούν:

-Το ασφαλιζόμενο ποσό ή το ανώτατο όριο εγγύησης.

-Τα κριτήρια για το ισοδύναμο ή το συγκρίσιμο χαρακτήρα της ασφαλιστικής κάλυψης, με βάση το σκοπό της και την κάλυψη που παρέχει ως προς τον ασφαλιζόμενο κίνδυνο.

-Οι πιθανές εξαιρέσεις από την κάλυψη.

-Κάθε θέμα εφαρμογής του άρθρου αυτού ( άρθρου 24 του ν.3844/2010), όπου εκτός των άλλων θα περιγράφεται το χρονικό περιθώριο για η υποχρεωτικότητα εφαρμογής της ασφάλισης επαγγελματικής ευθύνης.

 

 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η SIEMENS ΤΙΜΑ 23 ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΓΙΑ 1.450 ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ

Η Siemens τίμησε 23 ιδιαίτερα επινοητικούς ερευνητές βραβεύοντάς τους ως «Εφευρέτες της Χρονιάς 2019»....

ELEC-TEC FORUM

Παράλληλα με την έκθεση θα εξελιχθεί ένας συνεδριακός μαραθώνιος, το Elec-tec Forum 2020, που θα ξεκινήσει το μεσημέρι της Παρασκευής 21 Φεβρουαρίου και θα ολοκληρωθεί το απόγευμα της Δευτέρας 24 Φεβ...

ΤΡΙΤΗ ΔΙΕΘΝΗΣ ELEC-TEC: ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΛΑΜΠΕΡΗ

Mε τα φώτα στραμμένα στην 3η Διεθνή ΄Εκθεση Elec –tec το ΜEC Παιανίας θα μετατραπεί για τέσσερις ημέρες, από τις 21 έως τις 24 Φεβρουαρίου 2020, σε εργαστήριο καινοτομίας για το ηλεκτρολογικό υλικό, ...

Κλείσιμο [X]