ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ - ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΟΣΟ ΤΟ ΦΩΣ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ

Η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων ξεκινά και ο Σύνδεσμος Εργολάβων Ηλεκτρολόγων Πρέβεζας δίνει χρήσιμες οδηγίες για την ασφαλή επιλογή, τοποθέτηση και χρήση των χριστουγεννιάτικων διακοσμητικών φωτισμών (λαμπάκια , γιρλάντες κ.α.) που λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα…

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΣΤΟΛΙΣΜΟ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

Η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων ξεκινά και ο Σύνδεσμος Εργολάβων Ηλεκτρολόγων Πρέβεζας δίνει χρήσιμες οδηγίες για την ασφαλή επιλογή, τοποθέτηση και χρήση των χριστουγεννιάτικων διακοσμητικών φωτισμών (λαμπάκια , γιρλάντες κ.α.) που λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα…

Αναλυτικά οι οδηγίες

-Αγοράζουμε, χρησιμοποιούμε λαμπάκια (λεντάκια) για την χριστουγεννιάτικη διακόσμηση μόνο με την πιστοποίηση – σήμανση CE. Έτσι θα ήμαστε βέβαιοι ότι για την ασφαλή λειτουργία τους έχουν τηρηθεί από τους κατασκευαστές τους βασικά μέτρα προστασίας.

-Διαπιστώνουμε ότι είναι εμφανή και ξεκάθαρα τα τεχνικά στοιχεία λειτουργίας τους (τάση, ισχύς, συχνότητα λειτουργίας ), ο τύπος του προϊόντος, ο κατασκευαστής και τα στοιχεία του ή ο υπεύθυνος εισαγωγέας / διαθέτης στην Ελλάδα και ότι συνοδεύονται από οδηγίες χρήσης στα Ελληνικά.

-Δεν αγοράζουμε λαμπάκια από πλανόδιους ή από καταστήματα που δεν μπορούν να εγγυηθούν την αντικατάσταση τους σε περίπτωση βλάβης εντός του χρόνου διάρκειας της εγγύησης τους ή να αναλάβουν ευθύνη σε περίπτωση ατυχήματος.

-Στολίζουμε και τα τοποθετούμε μόνο  με το φως της ημέρας.  Αν τα έχουμε ήδη χρησιμοποιήσει από προηγούμενα χρόνια ελέγχουμε με προσοχή μήπως κάποια λαμπάκια έχουν σπάσει κατά την αποθήκευση τους ή από την προηγούμενη χρήση τους και ότι τα καλώδια τους και τα φις τους δεν έχουν φθαρεί.

-Τα περισσότερα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια που βρίσκουμε στην αγορά προορίζονται για εσωτερικούς χώρους. Αν θέλουμε να τοποθετήσουμε  λαμπάκια σε εξωτερικό χώρο,

θα πρέπει αυτά που θα επιλέξουμε να  φέρουν οπωσδήποτε την ένδειξη «Για εξωτερικό χώρο» και σε εμφανές σημείο να υπάρχει η ένδειξη προστασίας  ΙΡ (τουλάχιστον ΙΡ40).

Ποτέ δεν αγγίζουμε λαμπάκια ή αλλά είδη φωτιστικών τα οποία έχουν ορατά σπασμένα λαμπάκια ή έχουν γδαρθεί τα καλώδια τους και είναι γυμνά, χωρίς την προστατευτική μόνωση. Υπάρχει κίνδυνος ηλεκτροπληξίας.

-Τα πολύπριζα και οι προεκτάσεις ρεύματος που χρησιμοποιούμε προορίζονται μόνο για τον εσωτερικό χώρο και προσέχουμε να μην  τα παραφορτώσουμε με πολλές ηλεκτρικές καταναλώσεις γιατί μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά. Σε περίπτωση που χρησιμοποιηθούν σε εξωτερικό χώρο δεν πρέπει να έλθουν σε επαφή με νερό. Αν βραχούν δεν τα πιάνουμε και φυσικά δεν ανάβουμε με αυτά λαμπάκια (γενικά δεν τους δίδουμε ρεύμα) πριν στεγνώσουν καλά.

-Δεν πρέπει τα λαμπάκια να είναι τυλιγμένα και να ακουμπούν το ένα στο άλλο γιατί μπορούν να υπερθερμανθούν. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίδεται όταν χρησιμοποιούνται για λόγους διακοσμητικούς σε βιτρίνες καταστημάτων μέσα σε βαζάκια ή μαζί με εύφλεκτα υλικά όπως χαρτί, ύφασμα  κ.α. παραβλέποντας τον  κίνδυνο ότι λόγω υπερθέρμανσης τους μπορεί να προκύψει πυρκαγιά.

-Συστήνουμε, όταν τα κάγκελα του σπιτιού ή τα φωτιστικά δρόμου και γενικά  μεταλλικά αντικείμενα είναι στολισμένα, είτε με λαμπάκια, είτε με  φωτοσωλήνα, να μην τα αγγίζουμε με γυμνό χέρι όταν αυτά είναι αναμμένα. Γιατί αν κάποιο λαμπάκι σπάσει ή σε περίπτωση φθοράς του καλωδίου και διαρροής, υπάρχει κίνδυνος ηλεκτροπληξίας.

-Ελέγχουμε ότι το φις έχει καλή προσαρμογή με την πρίζα για την αποφυγή σπινθηρισμών και ότι κοντά τους δεν υπάρχουν εύφλεκτα υλικά π.χ. κουρτίνες.

-Δεν αφήνουμε τα φωτάκια του δέντρου αναμμένα, όταν πηγαίνουμε για ύπνο ή όταν βγαίνουμε από το σπίτι.

–Ελέγχουμε  αν στον πίνακα του σπιτιού ή του επαγγελματικού σας χώρου υπάρχει αντιηλεκτροπληξιακό ρελέ διαρροής  για την προστασία της ζωής και της περιουσίας μας. Δοκιμάζουμε συχνά με το κουμπί TEST αν λειτουργεί. Πιέζοντας το κουμπί TEST πρέπει να πέσει το πλήκτρο και να διακοπεί η ηλεκτροδότηση. Σηκώνοντας το πλήκτρο έχουμε πάλι  ρεύμα.

 

Ειδικότερα για τους χριστουγεννιάτικους φωτοσωλήνες:

-Προστατεύουμε πάντα τον μηχανισμό τους (τροφοδοτικό) από την βροχή και την υγρασία.

-Δεν τους τροφοδοτούμε  με ηλεκτρικό ρεύμα όταν ο μηχανισμός τους είναι ορατά παραμορφωμένος και αλλοιωμένος από υπερθέρμανση ή βραχυκύκλωμα.

-Πριν τους αγοράσουμε ή τους τοποθετήσουμε, ελέγχουμε  ότι διαθέτουν πιστοποίηση – σήμανση CE.

 

 

 

 

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑ

Σ.Ε.Ε.Η.Π HΛΕΚΤΡΟΝΙKA ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΥΔΕ ΕΙΤΕ ΜΕΣΩ FAX, ΕΙΤΕ ΜΕΣΩ MAIL

Ο Σύνδεσμός Εργοληπτών Εγκαταστατών Πειραιά μετά τις πρόσφατες εξελίξεις και την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας, συστήνει στους συναδέλφους ψυχραιμία αλλά και ιδιαίτερη προσοχή ώστε ...

ΠΟΣΕΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗΣ ΣΥΣΚΕΨΗΣ

Αναστολη της προγραμματισμένης για τις 14/3/2020 Σύσκεψης του Περιφερειακού Κλιμακίου Αττικής – Δυτικής Ελλάδας – Ιονίων Νήσων & Πελοποννήσου...

ΕNΩΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΝΟΜΟΥ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑΣ ΕΚΛΟΓΗ ΝΕΟΥ Δ.Σ

Μετά τις αρχαιρεσίες της Ένωσης, που πραγματοποιήθηκαν στις 8/3/2020 εκλέχτηκε νέο Διοικητικό Συμβούλιο το οποίο μετά την συγκρότηση του σε Σώμα στις 10/3/2020,έχει ως εξής:...

Κλείσιμο [X]