ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ - ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΟΣΟ ΤΟ ΦΩΣ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ

Ο πρόεδρος της ΠΟΒΕΣΑ, κ. Βλασόπουλος

ΠΟΒΕΣΑ: ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΕΙ ΛΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ

Μετά την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος τον Ιούνιο του 2013, εξακολουθούν να υφίστανται τα προβλήματα που έχουν να κάνουν με την επαγγελματική υπόσταση και τη νόμιμη δραστηριότητα των επαγγελματιών εγκαταστατών, συντηρητών και αδειούχων εργαζομένων στον κλάδο του ανελκυστήρα. Τα συγκεκριμένα προβλήματα συνεπάγονται επαγγελματική υποβάθμιση και ό,τι αυτό σημαίνει μισθολογικά.

Μετά από σχετικό ερώτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Εγκαταστατών και Συντηρητών Ανελκυστήρων (ΠΟΒΕΣΑ) που αφορά τη θεώρηση ανά πενταετία και την αντιστοίχιση των υφιστάμενων επαγγελματικών αδειών με νέες επαγγελματικές άδειες, σύμφωνα με την ορολογία του νέου ΠΔ 108 σε ΦΕΚ 141, η απάντηση της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης την 2/7/2014 διαβεβαιώνει ότι δεν απαιτείται πλέον ούτε θεώρηση ούτε αντιστοίχιση των επαγγελματικών αδειών του εγκαταστάτη και συντηρητή.

Σχετικά με τις άδειες του εγκαταστάτη και συντηρητή Δ’ Ειδικότητας δεν απαιτείται η θεώρησή τους, διότι αφορούν ισχύ σε kW που παραμένει η ίδια από την έκδοσή τους μέχρι την παράδοσή τους. Με δεύτερη απαντητική επιστολή που στάλθηκε στις 8/7/2014 στο σχετικό ερώτημα της Ομοσπονδίας, οι υφιστάμενες άδειες των εγκαταστατών, των συντηρητών και των εργαζομένων ως ηλεκτροτεχνιτών Δ’ ειδικότητας συνεχίζουν να ισχύουν, με αποτέλεσμα να συγκροτείται το κινητό συνεργείο συντήρησης.

Ο πρόεδρος της ΠΟΒΕΣΑ Γιώργος Βλασόπουλος ανέφερε για το θέμα τα εξής:

«Η Ομοσπονδία από το 2011, στη συζήτηση περί της νέας έκδοσης Προεδρικού Διατάγματος, είχε τονίσει ότι η αλλαγή της ορολογίας στην επαγγελματική άδεια θα έπρεπε να είχε καθοριστεί από το συναρμόδιο Υπουργείο Παιδείας. Παρ’ όλα αυτά η Ομοσπονδία δεν εισακούστηκε, με αποτέλεσμα η κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας να ερμηνεύει κατά το δοκούν τις διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος.

»Παρά τις επίμονες προσπάθειες και πιέσεις της Ομοσπονδίας μας, η αρμόδια υπηρεσία, μετά από τρία χρόνια, δεν έχει κοινοποιήσει τα αιτήματα των επιστολών προς τις περιφερειακές ενότητες, ώστε να βάλει τέλος στις λανθασμένες ερμηνείες και στην ταλαιπωρία που υφίστανται οι επαγγελματίες.

»Για την περίπτωση που εφαρμοστεί η αντιστοίχιση των αδειών στους εργαζόμενους σημειώνουμε ότι όπου έχει εφαρμοστεί, οι εργαζόμενοι με επαγγελματική άδεια του ηλεκτροτεχνίτη έχουν ήδη υποβιβαστεί σε τεχνίτη με τη νέα ορολογία.

»Με αυτή την ερμηνεία, για όσους δεν έχουν κάνει την αντιστοίχιση απαιτείται προϋπηρεσία δυο χρόνων για να επανακτήσουν την επαγγελματική άδεια που ήδη κατέχουν! Και αυτό σημαίνει ότι ακυρώνεται η συγκρότηση του προβλεπόμενου από την ΚΥΑ 2604 κινητού συνεργείου συντήρησης. Επίσης, με αυτή την αυθαίρετη ερμηνεία ορισμένων περιφερειακών ενοτήτων θα υπάρχει παράτυπη παροχή υπηρεσίας από τα ήδη υφιστάμενα (πριν την αντιστοίχισή τους) κινητά συνεργεία συντήρησης.

»Επιτέλους πρέπει να υπάρξει συνεργασία των συναρμόδιων Υπουργείων Ανάπτυξης και Παιδείας για την αποκατάσταση της ορολογίας και την οριστική επίλυση του προβλήματος».

Όσον αφορά τις κινήσεις της ΠΟΒΕΣΑ, ο κ. Βλασόπουλος επισημαίνει τα εξής:

Η Ομοσπονδία, μετά την έκδοση του ΠΔ 12 Ιουνίου 2013, έχει προσφύγει στις 4 Σεπτεμβρίου 2013 στο Συμβούλιο Επικρατείας προσβάλλοντας συγκεκριμένες διατάξεις του ΠΔ, και επισημαίνοντας το γεγονός ότι εδώ και τρία χρόνια δεν έχει εκδικαστεί η προσφυγή μας. Μεταξύ άλλων, εξακολουθεί να μην υπάρχει αντιστοίχιση μεταξύ της ορολογίας της άδειας του βοηθού με την άδεια τεχνίτη, ούτε της άδειας ηλεκτροτεχνίτη με την άδεια του αρχιτεχνίτη.

»Επίσης δεν υπάρχει μεταβατική περίοδος ισχύος του νέου Προεδρικού Διατάγματος 108, με αποτέλεσμα τη μη επαγγελματική εξέλιξη των εργαζομένων, αφαιρώντας τους το δικαίωμα να αποκτήσουν μεγαλύτερη άδεια μετά από εξετάσεις.

»Καταγγέλλουμε επίσης το ότι με την αλλαγή της εξεταστέας ύλης ή του τρόπου εξετάσεων οι υφιστάμενες άδειες καταργούνται και οι επαγγελματίες πρέπει με νέες εξετάσεις να αποκτήσουν την άδεια που ήδη κατέχουν.

»Τέλος, είμαστε αντίθετοι με την απαίτηση για κατάργηση της προϋπηρεσίας και αντικατάστασή της με κατάρτιση από ιδιωτικούς φορείς, καθώς είναι μια κίνηση που ξεκάθαρα εξυπηρετεί ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα».

 

 

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΡΓΟΛΗΠΤΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Oι ηλεκτρολόγοι εγκαταστάτες Α ειδικότητας 1ης Ομάδας, μπορούν –σύμφωνα με διευκρινιστική της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης Π.Ε Πειραιώς και Νήσων- μπορούν να υλοποιούν εγκαταστάσεις ηλιακών φωτοβολτ...

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΝΟΜΟΥ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ « Ο ΘΑΛΗΣ» ΧΡΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΗΛΕΜΑΡΑΘΩΝΙΟ

Ο Σύνδεσμος Εργολάβων Ηλεκτρικών Έργων Νομού Αιτωλοακαρνανίας «Ο ΘΑΛΗΣ» για ακόμη μία φορά αποδεικνύει έμπρακτα την κοινωνική του δράση και συμμετέχει στην προσπάθεια στήριξης των δομών Υγείας του νομ...

Σ.Ε.Ε.Η.Π HΛΕΚΤΡΟΝΙKA ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΥΔΕ ΕΙΤΕ ΜΕΣΩ FAX, ΕΙΤΕ ΜΕΣΩ MAIL

Ο Σύνδεσμός Εργοληπτών Εγκαταστατών Πειραιά μετά τις πρόσφατες εξελίξεις και την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας, συστήνει στους συναδέλφους ψυχραιμία αλλά και ιδιαίτερη προσοχή ώστε ...

Κλείσιμο [X]