ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ - ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΟΣΟ ΤΟ ΦΩΣ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ

Ο σχεδιασμός και η κατασκευή των νεόδμητων εγκαταστάσεων του σχολείου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Schmuttertal, στο Diedorf της Γερμανίας, έχουν ιδιαίτερα οικολογικά χαρακτηριστικά...

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΦΩΤΙΣΜΟΥ (DAYLIGHT SYSTEM) ΣΕ ΣΧΟΛΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ

Σύστημα φυσικού φωτισμού: Siteco

Ο σχεδιασμός και η κατασκευή των νεόδμητων εγκαταστάσεων του σχολείου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Schmuttertal, στο Diedorf της Γερμανίας, έχουν ιδιαίτερα οικολογικά χαρακτηριστικά.

Πρόκειται για βιώσιμες κτηριακές εγκαταστάσεις, αποτελούμενες από 4 πτέρυγες, κατασκευασμένες σε ξύλινο κάνναβο, με γκρίζο ξύλινο κέλυφος, φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις στις οροφές, σύστημα φυσικού φωτισμού, ειδικά συστήματα κλιματισμού και αισθητήρες θερμότητας.

Μια πτέρυγα στεγάζει το γυμναστήριο πολλαπλών δραστηριοτήτων, μια άλλη το αμφιθέατρο, την καφετέρια, τη βιβλιοθήκη και τα γραφεία των εκπαιδευτικών, ενώ οι δύο υπόλοιπες στεγάζουν τις αίθουσες διδασκαλίας.

Οι επίπεδες, ελαφρώς κεκλιμένες οροφές της νότιας πλευράς των εγκαταστάσεων φιλοξενούν 1.650 φωτοβολταϊκά πάνελ, τα οποία παράγουν ετησίως 510 MWh, υπερβαίνοντας 1,5 φορές τις λειτουργικές του ανάγκες του σχολείου.

Για το φωτισμό των τάξεων, του χώρου αθλητικών δραστηριοτήτων και του αμφιθεάτρου χρησιμοποιήθηκε το σύστημα φυσικού φωτισμού «Micro sun shielding louvre», με ανακλαστικές περσίδες, της εταιρείας Siteco. Τα οφέλη από τη συγκεκριμένη επιλογή είναι πολλαπλά, δεδομένου ότι, εκτός από την εξοικονόμηση ενέργειας που εξασφαλίζει (και που οφείλεται στο γεγονός ότι ο ηλεκτροφωτισμός ενεργοποιείται το σούρουπο ή συμπληρωματικά ανάλογα με τις ανάγκες), το σύστημα φυσικού φωτισμού υποστηρίζει, επίσης, την αρχιτεκτονική ιδέα και τους εκπαιδευτικούς στόχους του σχολείου. Επιπλέον, το συγκεκριμένο σύστημα:

* Εγγυάται ένα ομοιόμορφα φωτισμένο εσωτερικό περιβάλλον, εξασφαλίζοντας εξαιρετική απόδοση χρωμάτων και οπτική άνεση στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές.

* Δημιουργεί την εντύπωση του ανοιχτού χώρου και συντελεί στη διεύρυνση των στόχων του εκπαιδευτικού συστήματος, που αποσκοπεί στην απεριόριστη ανάπτυξη των μαθητών.

* Βελτιώνει το επίπεδο συγκέντρωσης και προσοχής των μαθητών.

Το κτίριο του σχολείου λειτουργεί από τον Σεπτέμβριο του 2015 και είναι ένα από τα μεγαλύτερα ξύλινα κτίρια στην Ευρώπη, αλλά και το πιο σύγχρονο σχολείο της Γερμανίας.

Τεχνολογία συστήματος φυσικού φωτισμού με ανακλαστικές περσίδες

Το σύστημα «Micro sun shielding louvre» δημιουργεί μια ευχάριστη ατμόσφαιρα στο χώρο. Ο επισκέπτης / χρήστης αντιλαμβάνεται τις ανακλαστικές περσίδες σαν ένα λεπτό δίχτυ, το οποίο του επιτρέπει την επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον και τη θέα του ουρανού, ενώ παράλληλα τον προστατεύει από οπτική δυσφορία που προκαλείται από την έκθεση σε έντονο ηλιακό φως (θάμβωση) και από τις συνεχείς εναλλαγές της έντασης φωτισμού ανάλογα με τον καιρό.

Το σύστημα αυτό έχει σχεδιαστεί για εφαρμογή σε οριζόντιες ή ελαφρώς κεκλιμένες οροφές. Ο σχεδιασμός έχει γίνει με τρόπο ώστε να εμποδίζεται η είσοδος του άμεσου ηλιακού φωτός που θερμαίνει τους τοίχους, το δάπεδο και τα έπιπλα. Στη συνέχεια μετατρέπεται σε υπέρυθρη ακτινοβολία (θερμότητα) και τέλος εγκλωβίζεται στους εσωτερικούς χώρους.

Το σύστημα «Micro sun shielding louvre» αποτελείται από πλαστικές ανακλαστικές περσίδες καθρέφτη ορθογωνικής διατομής, εμβαπτισμένες σε ατμούς αλουμινίου, υψηλής στιλπνότητας. Διακρίνονται ειδικά διαμορφωμένα πλευρικά και διαμήκη ελάσματα, τα οποία καθορίζουν περιοχές αποκλεισμού και διάδοσης φωτός, και συγκεκριμένα:

* Η ανοικτή περιοχή διάδοσης του φωτός, που πρέπει να είναι προσανατολισμένη προς τον βορρά, επιτρέποντας την είσοδο του «δροσερού» και διάχυτου φυσικού φωτός στο χώρο.

* Η κεκλιμένη κλειστή επιφάνεια αποκλεισμού του φωτός, που είναι ευθυγραμμισμένη με το Νότο και κατασκευασμένη από εξαιρετικά καθαρό στρώμα αλουμινίου, ώστε να ανακλά το άμεσο ηλιακό φως σχεδόν εντελώς, εμποδίζοντάς το να εισέλθει στο χώρο.

Δεδομένου ότι οι ανακλαστικές περσίδες πρέπει να προστατεύονται έναντι υγρασίας και σκόνης, παραδίδονται από τον κατασκευαστή τους σε λειτουργική κατάσταση (δομικά στοιχεία με συγκεκριμένο ρόλο και θέση στη δομή του εκάστοτε κτιρίου), εγκιβωτισμένες σε διπλούς ή τριπλούς υαλοπίνακες. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται η μεγάλη διάρκεια ζωής και το χαμηλό κόστος συντήρησής του συστήματος φυσικού φωτισμού.

 

Συμπεράσματα

Τα συστήματα φυσικού φωτισμού, σε συνδυασμό μάλιστα με φωτιστικά σώματα νέας τεχνολογίας LED και συστήματα διαχείρισης, αποτελούν την ιδανική και αποδοτικότερη λύση για το φωτισμό των δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων γραφείων, εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων και πολιτιστικών κέντρων.

Η εφαρμογή τους προσφέρει σημαντικά οφέλη στους χρήστες τους, επειδή:

* Εξασφαλίζουν τη μέγιστη δυνατή εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων από το φωτισμό και κλιματισμό (περιορισμός του ηλιακού θερμικού κέρδους κατά 86 - 88%).

* Επιτρέπουν τη διάδοση μεγάλης ποσότητας φωτισμού, εξασφαλίζοντας υψηλή ομοιομορφία στο χώρο.

* Περιορίζουν τα φαινόμενα της θάμβωσης (άμεσης και έμμεσης) και της εναλλαγής λαμπροτήτων λόγω προσανατολισμού ή αλλαγής του καιρού, τα οποία προκαλούν οπτική δυσφορία, κούραση και στρες στους χρήστες.

* Εξασφαλίζουν εξαιρετική απόδοση χρωμάτων, αφού δεν αλλοιώνουν το δείκτη χρωματικής απόδοσης (CRI), όπως συμβαίνει στην περίπτωση κοινών αντηλιακών / έγχρωμων υαλοπινάκων.

* Επιτρέπουν τη θέα προς το εξωτερικό περιβάλλον, αυξάνοντας το αίσθημα οπτικής άνεσης των χρηστών.

* Σχεδιάζονται και προσαρμόζονται στην αρχιτεκτονική των κτισμάτων όπου πρόκειται να εφαρμοσθούν.

* Χαρακτηρίζονται από τη μεγάλη διάρκεια ζωής τους και το χαμηλό κόστος συντήρησής τους.

 

Φυσικός φωτισμός (Daylight)

Η πολυπλοκότητα των περιβαλλοντικών προβλημάτων της εποχής μας και το ενεργειακό κόστος επικαιροποιούν το ζήτημα της αειφορίας και κατά συνέπεια της ενεργειακής βελτιστοποίησης των κτιρίων. Έτσι, η αρχή της εφαρμογής ενός καινοτόμου και αξιόπιστου συστήματος φυσικού φωτισμού σε ένα νεόδμητο κτίριο κερδίζει ολοένα και περισσότερους οπαδούς, αφού όσο περισσότερο φυσικό φως χρησιμοποιείται τόσο λιγότερος τεχνητός φωτισμός απαιτείται.

Με τον τρόπο αυτό μπορεί να εξοικονομηθεί ενέργεια, όχι μόνο από τον περιορισμό χρήσης του ηλεκτροφωτισμού, αλλά και από την πιθανή μείωση των αναγκών για θέρμανση ή ψύξη, δεδομένου ότι η φωτεινή απόδοση των τεχνητών φωτεινών πηγών (lm/W) είναι μικρότερη από αυτή του φυσικού φωτός.

Στις εφαρμογές συστημάτων φυσικού φωτισμού η σύγχρονη τεχνολογία φωτισμού και συστημάτων διαχείρισης παρέχει το δευτερεύον μέσο, το οποίο χρησιμοποιείται συμπληρωματικά όταν και όπου υπάρχει ανάγκη για περισσότερο φως.

 

Τεχνικά χαρακτηριστικά υαλοπίνακα με «Micro sun shielding louvre»

Συντελεστής μετάδοσης ηλιακής ενέργειας:                      g = 14%

Περατότητα φωτός:                                       Άμεση                   τ = 0 - 62%

                                                                          Διάχυτη                 τ = 9 - 38% (45° = 38%, 33° = 9%)

Συντελεστής θερμοπερατότητας:            Κατακόρυφα     U = 1,2 W/m²K

                                                                      Οριζόντια            U = 1,7 W/m²K

Μέγιστες διαστάσεις υαλοπίνακα:         Περίπου 2,20 x 3,00 m ή περίπου 1,50 x 4,00 m

Δείκτης χρωματικής απόδοσης:                                Ra = 96

Βάρος:                                                                           46 kg/m²

 

Έργο: Εγκαταστάσεις σχολείου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Schmuttertal, Diedorf της Γερμανίας

Αρχιτέκτονες: Florian Nagler Architekten GmbH, Hermann Kaufmann ZT GmbH

Μελέτη φωτισμού: Lumen3 GbR

Σύστημα φυσικού φωτισμού: Siteco

 

“Η Αλεξάνδρα Παπαντωνοπούλου είναι διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και συνιδρύτρια της εταιρίας επαγγελματικού φωτισμού SIELIGHT.”

 

 

ΣΑΛΟΝΙ-ΦΩΤΙΣΜΟΥ

ΦΩΤΙΣΤΙΚΟΣ ΜΙΝΙΜΑΛΙΣΜΟΣ ΣΕ ΕΞΟΧΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΗ ΜΥΚΟΝΟ

Μαγνητίζει το βλέμμα ο λιτός γραμμικός φωτισμός σε εξοχική κατοικία της Μυκόνου. Άμεσοι και έμμεσοι φωτισμοί στην υπηρεσία ενός μίνιμαλ αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, με θέα το γαλάζιο του Αιγαίου....

H ΒΙΛΑ ΣΑΛΓΚΑΡΟΥ «ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΘΗΚΕ» ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΗΜΕΡΑ ΦΩΤΙΣΜΟΥ

Ομάδα τελειόφοιτων σπουδαστών του μεταπτυχιακού προγράμματος «Σχεδιασμός Φωτισμού» του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου «μεταμόρφωσαν» τη βίλα Σαλίγκαρου, ένα δημοτικό κτίριο στο Δήμο Παπάγου - Χολαργ...

ΈΝΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ ΖΩΝΤΑΝΕΥΕΙ ΣΤΟ ΦΡΟΥΡΙΟ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Νέα πνοή σε ένα κτίριο-τοπόσημο στο Φρούριο της Λάρισας έδωσε η συνεργασία τριών αρχιτεκτόνων με την εταιρεία ηλεκτρολογικού υλικού και φωτισμού Gero....

Κλείσιμο [X]