ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ - ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΟΣΟ ΤΟ ΦΩΣ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ

ο κ. Δημήτρης Κυριαζόπουλος ανέλυσε τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η αγορά του συστήματος «έξυπνου σπιτιού» από την εταιρεία Geyer Hellas A.E.

Δ. ΚΥΡΙΑΖΟΠΟΥΛΟΣ: «ΤΟ "ΕΞΥΠΝΟ ΣΠΙΤΙ" ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΝΕΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ».

Για την τεχνολογική επανάσταση του «έξυπνου σπιτιού» μίλησε στον «Ηλεκτρολόγο» ο κ. Δημήτρης Κυριαζόπουλος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Geyer Hellas A.E. Είναι η τεχνολογία που επιτρέπει τον έλεγχο των συσκευών μέσα στο σπίτι από απόσταση και που αναμένεται να δώσει ώθηση και νέα προοπτική στην αγορά ηλεκτρολογικού υλικού.

Ακόμη, ο κ. Δημήτρης Κυριαζόπουλος ανέλυσε τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η αγορά του συστήματος «έξυπνου σπιτιού» από την εταιρεία Geyer Hellas A.E.

Κ. Κυριαζόπουλε, δώστε μας ένα γενικό πλαίσιο για τον όρο «smart home».

Όταν λέμε «έξυπνο σπίτι», εννοούμε ένα φυσικό χώρο που όλες οι συσκευές του είναι διασυνδεδεμένες, συνεργάζονται μεταξύ τους και είναι δυνατό να ελεγχθούν από απόσταση.Το έξυπνο σπίτι, όμως, πέρα από τον τεχνοκρατικό αυτό ορισμό, είναι ένα ζωντανό σύστημα που έχει την ικανότητα να μαθαίνει τις συνήθειες αυτών που κατοικούν στο χώρο και να προσαρμόζει τις λειτουργίες του με βάση τις προσωπικές τους επιθυμίες.Με τον τρόπο αυτό προσφέρει ασφάλεια σε πρόσωπα και εγκαταστάσεις, εξοικονόμηση ενέργειας, ψυχαγωγία, άνεση και εύκολη επικοινωνία με το χώρο του διαδικτύου.

Πώς κινείται η αγορά σε παγκόσμιο επίπεδο; Είναι ικανοποιητική;

Η αγορά του «smart home» βρίσκεται παγκοσμίως σε φάση θεαματικής ανάπτυξης. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Price Waterhouse Coopers, μέχρι το 2030 το 33% των νέων ή ανακαινισμένων κατοικιών σε παγκόσμιο επίπεδο θα διαθέτει διασυνδεδεμένες συσκευές, συμπεριλαμβανομένων των συσκευών θέρμανσης και εξαερισμού.Πάντα κατά την ίδια πρόβλεψη, η διείσδυση της τεχνολογίας αυτής, από το 3% που βρίσκεται σήμερα θα αγγίξει το 2030 το επίπεδο του 33%.

Στη Γερμανία, σύμφωνα με την Deloitte Statista, μέχρι το έτος 2020 θα υπάρχουν 1 - 1,5 εκ. κατοικίες εξοπλισμένες με συστήματα smart home και μια αγορά που θα αγγίζει ετησίως τα 4,3 δισ. ευρώ.Για να γίνουν πιο κατανοητοί οι αριθμοί, η αγορά αυτή στην πλήρη εξέλιξή της θα ξεπεράσει κατά πολύ την αγορά των τηλεοράσεων και των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

 Τι σημαίνει για την αγορά του ηλεκτρολογικού υλικού το σύστημα «smart home»; Θεωρείτε ότι θα δώσει ώθηση στον κλάδο;

Η εξάπλωση των συστημάτων «Smart Home» δίνει πολύ μεγάλες δυνατότητες εξέλιξης σε νέες δραστηριότητες και στην Ελλάδα.Σήμερα ελάχιστοι είναι εκείνοι που μπορούν να σχεδιάσουν ένα σύστημα σε μια νέα κατοικία ή που μπορούν να εγκαταστήσουν και να υποστηρίξουν τα συστήματα αυτά.Στο μέλλον θα χρειαστούν επίσης ειδικοί που να μπορούν να γράψουν εφαρμογές και να παρέχουν υπηρεσίες στις «έξυπνες κατοικίες», καθώς επίσης άνθρωποι και επιχειρήσεις που να προωθήσουν εμπορικά τα συστήματα αυτά.

Με το μεγάλο εξειδικευμένο δυναμικό που υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα μπορούν οι νέοι μας να αντιμετωπίσουν αυτή την πρόκληση με απόλυτη επιτυχία και να κατακτήσουν ένα χώρο με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης.Ο κλάδος του ηλεκτρολογικού υλικού πρέπει να «απαιτήσει» και να πάρει επίσης ένα μεγάλο μέρος από την εξάπλωση των νέων συστημάτων.

Για μας είναι ξεκάθαρο ότι το κανάλι προώθησης των συστημάτων αυτών είναι τα καταστήματα ηλεκτρολογικού υλικού και η εγκατάσταση των συστημάτων «ανήκει» στους ηλεκτρολόγους εγκαταστάτες, μετά από κατάλληλη εκπαίδευση.

Είναι ένας νέος τομέας που τώρα αναπτύσσεται και αναμένεται να μπουν και εταιρείες που δεν έχουν άμεση σχέση με το ηλεκτρολογικό υλικό. Θεωρείτε πως θα υπάρξει μεγάλος ανταγωνισμός;

Είναι αυτονόητο ότι ένας νέος τομέας με τέτοια ανάπτυξη είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικός. Ήδη μεγάλες εταιρείες, όπως η Google, η Amazon και η Apple, έχουν τοποθετηθεί στο χώρο και διεκδικούν μεγάλα μερίδια της αγοράς.

Επίσης εταιρείες κινητής τηλεφωνίας σε παγκόσμιο επίπεδο ετοιμάζουν προϊόντα και υπηρεσίες. Συνεπώς προβλέπεται μια μάχη για διεκδίκηση της «πρωτοκαθεδρίας» στο χώρο, με πολλούς και σημαντικούς παίκτες.

Σήμερα δεν είναι ακόμα τίποτα ξεκάθαρο σχετικά με το ποια θα είναι τελικά τα προϊόντα, ποιος θα τα παράγει, ποιος θα τα διακινεί, ποια θα είναι τα κανάλια πώλησης. Ένα είναι όμως το σημαντικό για το χώρο του ηλεκτρολογικού υλικού:

Ο δικός μας κλάδος βρίσκεται πιο κοντά στην κατοικία, στις εγκαταστάσεις των δικτύων και των απαραίτητων υποδομών για τη συλλογή και διαχείριση των πληροφοριών που είναι απαραίτητες για την «ευφυή» διαχείριση του «έξυπνου σπιτιού».Αυτή είναι μια ευκαιρία που είναι καθοριστική για το μέλλον του κλάδου μας και δεν πρέπει να πάει χαμένη.

Κ. Κυριαζόπουλε, θα θέλαμε να μας μιλήσετε για το «έξυπνο σπίτι» της Geyer. Ποια είναι τα πλεονεκτήματά του σε σχέση με τα συστήματα που διαθέτουν οι υπόλοιπες εταιρείες;

Το «έξυπνο σπίτι» της Geyer μετατρέπει όλες τις συμβατικές συσκευές του σπιτιού σε ψηφιακές και δίνει τη δυνατότητα διασύνδεσής τους μέσω των υφιστάμενων καλωδίων ηλεκτρικού ρεύματος.Μέσω της τεχνολογίας αυτής, συνδέονται όλες οι οικιακές συσκευές με την πλατφόρμα Geyer - Digital Strom και έχουν τη δυνατότητα της πρόσβασης σε πλήθος εφαρμογών του διαδικτύου που τις κάνουν «ευφυείς».

Τα πλεονεκτήματα του συστήματος αυτού είναι η εύκολη εγκατάσταση χωρίς επιπρόσθετη καλωδίωση, η δυνατότητα πλήρους αυτοματοποίησης υφιστάμενων (αναλογικών) και μελλοντικών IP συσκευών, η δυνατότητα παραμετροποίησης του συστήματος από το χρήστη, η ενιαία πλατφόρμα για όλες τις λειτουργίες του σπιτιού και η πρόσβαση στο χώρο του διαδικτύου για τη χρήση εφαρμογών.

Επίσης, άλλο ένα πλεονέκτημα είναι η δυνατότητα του συστήματος να δέχεται φωνητικές εντολές.

Γιατί θα πρέπει ένα σύστημα να υπακούει σε φωνητικές εντολές;

Όπως η ανάπτυξη της γλώσσας ήταν κομβικής σημασίας για την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους, έτσι και η δυνατότητα του ανθρώπου να επικοινωνεί διά του λόγου με τον κόσμο του διαδικτύου θα αποτελέσει μια επανάσταση για τον τρόπο που θα λειτουργούμε και θα σκεφτόμαστε στο μέλλον.Η τεχνολογία σήμερα δίνει τη δυνατότητα αυτή, και σε σύντομο διάστημα θα περάσει σε πλήθος εφαρμογών που θα επαναπροσδιορίσουν την καθημερινότητά μας.

Σκεφτείτε βέβαια ότι αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για εκατομμύρια ανθρώπων που είναι είτε αναλφάβητοι, είτε ηλικιωμένοι, είτε έχουν προβλήματα όρασης. Αυτοί οι άνθρωποι θα έχουν δυνατότητα επικοινωνίας με ένα νέο κόσμο σε θέματα που αφορούν εκπαίδευση, ασφάλεια, ιατρική μέριμνα κλπ.

Μπορείτε να μας μιλήσετε αναλυικά για τις τεχνολογίες «έξυπνου σπιτιού»;

Οι τεχνολογίες του «έξυπνου σπιτιού» χωρίζονται σε ενσύρματες και ασύρματες, ανάλογα με το φυσικό μέσο που χρησιμοποιούν για να μεταφερθούν πληροφορίες ή εντολές. Ενσύρματα συστήματα

Όσον αφορά την ενσύρματη μεταφορά σημάτων, μέσω καλωδίου, θα αναφερθώ σε δύο συστήματα: στο σύστημα KNX  και στο σύστημα Geyer - Digital Strom.

Α. Σύστημα KNX

To σύστημα KNX εξελίχθηκε για την αυτοματοποίηση βιομηχανιών και μεγάλων κτιριακών συγκροτημάτων, και η αρχή της λειτουργίας του στηρίζεται στην ανταλλαγή πληροφοριών όλων των στοιχείων του μέσω μιας ψηφιακής γραμμής BUS.

Όλα τα στοιχεία του έχουν μια διεύθυνση και λειτουργούν χωρίς την υποστήριξη κάποιου κεντρικού server, με δυνατότητα λειτουργίας του συστήματος ακόμα και όταν υπάρχει πρόβλημα σε μεμονωμένα στοιχεία.

Τα πλεονεκτήματα του συστήματος είναι οι πολύ μεγάλες δυνατότητες προγραμματισμού στοιχείων και λειτουργιών της κατοικίας, η ασφάλεια των δεδομένων, ο μεγάλος αριθμός συμβατών προϊόντων (συσκευών) στην αγορά και η μοναδικότητά του για τις πολύ μεγάλες κτιριακές εγκαταστάσεις.

Σοβαρά μειονεκτήματά του είναι η απαίτηση για εγκατάσταση επιπλέον γραμμής Bus σ’ όλη την κατοικία, ο προγραμματισμός των λειτουργιών μόνο από εξειδικευμένους τεχνίτες και το υψηλό κόστος.

Τα τελευταία χρόνια η βιομηχανία εξέλιξε πλήθος άλλων προϊόντων τα οποία λειτουργούν με βάση τις αρχές του KNX, έχουν όμως πλεονεκτήματα για τις εγκαταστάσεις σε κατοικίες το χαμηλότερο κόστος και τον «φιλικότερο» προγραμματισμό.

Αντιπροσωπευτικότερος πρεσβευτής αυτής της κατηγορίας είναι το σύστημα της αυστριακής εταιρείας Loxone, η οποία ελέγχει όλα τα στοιχεία της κεντρικά μέσω ενός server που εγκαθίσταται συνήθως στον ηλεκτρολογικό πίνακα.

Β. Σύστημα Digital Strom

Το σύστημα Digital Strom χρησιμοποιεί ως μέσο μεταφοράς πληροφοριών την υφιστάμενη καλωδίωση της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης.

Ειδικές «κλέμες» καθιστούν «έξυπνες» όλες τις υφιστάμενες συμβατικές συσκευές του σπιτιού, οι οποίες επικοινωνούν μεταξύ τους και παίρνουν οδηγίες από έναν server που είναι εγκατεστημένος στον ηλεκτρολογικό πίνακα του σπιτιού και έχει το μέγεθος μιας ασφάλειας.

Το σύστημα έχει τη δυνατότητα να ενσωματώσει όλες τις συσκευές που έχουν μια διεύθυνση IP, διαθέτει μια ανοιχτή αρχιτεκτονική και μπορεί να συνδεθεί με πλήθος εφαρμογών στο διαδίκτυο. Έχει επίσης τη δυνατότητα ενσωμάτωσης bot, δηλαδή προγράμματος που εκτελεί αυτοματοποιημένες εργασίες μέσω του διαδικτύου και που μέσω αλγορίθμων καθιστά τις συσκευές «ευφυείς» και εκτελεί φωνητικές οδηγίες.

Τα πλεονεκτήματα του συστήματος Digital Strom είναι ότι είναι ιδανικό για υφιστάμενες κατοικίες καθόσον δεν απαιτείται πρόσθετη καλωδίωση, ελέγχει όλες τις λειτουργίες της κατοικίας χωρίς περιορισμούς (από λαμπτήρες μέχρι συσκευές κουζίνας), λειτουργεί από απόσταση μέσω κινητού τηλεφώνου, είναι εύκολο στην εγκατάσταση και μπορεί να παραμετροποιηθεί από το χρήστη της κατοικίας.

Ασύρματα συστήματα

Όσον αφορά τα ασύρματα συστήματα, υπάρχει ένα πλήθος τέτοιων συστημάτων, και οι συνηθέστερες τεχνολογίες επικοινωνίας της κατηγορίας αυτής είναι οι εξής:

- Συστήματα στη Ραδιοσυχνότητα 433 Mhz. Ένας μεγάλος αριθμός κατασκευαστών χρησιμοποιεί τη συχνότητα αυτή για την παραγωγή προϊόντων «smart home», και πολύ συχνά παρατηρούνται παρεμβολές μεταξύ των συσκευών διαφόρων παραγωγών. Στη συχνότητα αυτή «δεν υπάρχει επιστροφή», κάτι που σημαίνει ότι όταν η κεντρική διαχείριση στέλνει εντολή, δεν υπάρχει δυνατότατα επιβεβαίωσης για την εκτέλεσή της (π.χ. πρίζα on). Πλεονέκτημα όμως της τεχνολογίας αυτής είναι η εξαιρετικά χαμηλή τιμή προϊόντων.

- Bluetooth. Πολλοί επίσης κατασκευαστές χρησιμοποιούν την τεχνολογία Bluetooth με δεδομένο ότι παρουσιάζει μεγάλα πλεονεκτήματα σε συστήματα που χρησιμοποιούν ανιχνευτές με μπαταρίες (χαμηλή κατανάλωση). Τα προβλήματα συμβατότητας λόγω των πολλών πρωτοκόλλων που είναι γνωστά και από την κινητή τηλεφωνία είναι αυτά που παρεμποδίζουν την εξάπλωση του Bluetooth.

- WLAN. Σχεδόν κάθε συσκευή, όπως tablet, τηλεόραση, κινητό κλπ., επικοινωνεί σήμερα μέσω του WLAN με τον router του σπιτιού μας. Tο δίκτυο αυτό, που μπορεί να ενσωματώσει όλες τις συσκευές του σπιτιού και βρίσκεται σ’ όλες τις κατοικίες, εξελίχθηκε αποκλειστικά για την ταχεία μεταφορά πληροφοριών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μεγάλη κατανάλωση ενέργειας σ’ όλες τις περιφερειακές συσκευές με τις οποίες επικοινωνεί. Έτσι, μόνο ενεργές συσκευές, όπως πρίζες, είναι πρακτικά δυνατό να συνδεθούν με την τεχνολογία αυτή.

- Zigbee. Η τεχνολογία Zigbee διακρίνεται για τη χαμηλή κατανάλωση των συσκευών της, και πολλές εταιρείες κάνουν χρήση της ραδιοσυχνότητας αυτής. Δυστυχώς παρουσιάζει πολλά προβλήματα αντίστοιχα του Bluetooth με τα πολλά πρωτόκολλα και την ασυμβατότητα μεταξύ των κατασκευαστών που χρησιμοποιούν την ίδια τεχνολογία.

- Z-Wave. Η τεχνολογία αυτή εξελίχθηκε για την επικοινωνία σε κατοικίες και εκπέμπει στη συχνότητα 868 MhZ, η οποία χρησιμοποιείται επίσης σε βιομηχανικές και ιατρικές εφαρμογές. Όλες οι συσκευές που χρησιμοποιούν την τεχνολογία αυτή είναι απόλυτα συμβατές, ακόμα και αν προέρχονται από διαφορετικούς κατασκευαστές.

Πλεονεκτήματα

Μετά από τα παραπάνω, μπορούμε να πούμε ότι τα πλεονεκτήματα των ασύρματων συστημάτων έναντι των ενσύρματων είναι τα εξής:

* Ανυπαρξία καλωδίων για την επικοινωνία.

* Χαμηλό κόστος.

* Γρήγορη ρύθμιση, χωρίς την απαίτηση ειδικών γνώσεων.

* Ευκολία στη λειτουργία.

Τέλος, τα μειονεκτήματα των ασύρματων συστημάτων έναντι των ενσύρματων είναι τα εξής:

* Ηλεκτρομαγνητικό νέφος.

* Περιορισμένη κάλυψη και αξιοπιστία ανάλογα με την αύξηση του αριθμού των συνδεδεμένων συσκευών.

* Απαίτηση για παροχή ενέργειας από μπαταρία.

* Πολλές λύσεις μεμονωμένων εφαρμογών με ελλιπή ένταξη σε ένα συντονισμένο σύστημα.

 

 

ΠΡΟΣΩΠΑ

Η ΟΥΡΑΝIΑ ΓΕΩΡΓΟΥΤΣAΚΟΥ, ΓΕΝΙΚH ΓΡΑΜΜΑΤEΑΣ ΤΗΣ LIGHTINGEUROPE, ΜΙΛA ΣΤΟ ΤΕYΧΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡIΟΥ

«Την αξία του σωστού φωτισμού πρέπει να την βιώσεις για να την καταλάβεις» υπογραμμίζει....

ΝIΚΟΣ ΜΠΡΙΝIAΣ CHIEF COMMERCIAL OFFICER ΤΗΣ EDISION HELLAS

Η Εdision Hellas είναι εταιρεία αποκλειστικά για χονδρική πώληση σε δίκτυο καταστημάτων συνεργατών στην ελληνική και παγκόσμια αγορά....

ΜΑΡIΑ ΚΑΠΕΛAΚΗ COUNTRY MANAGER ΤΗΣ DEVOLO ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛAΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚYΠΡΟ

Η devolo είναι από τις μεγαλύτερες εταιρείες που διαθέτουν προϊόντα για μεταφορά σήματος ΙΡ μέσω ηλεκτρικού ρεύματος, ευρέως γνωστά ως Powerline....

Κλείσιμο [X]