ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ - ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΟΣΟ ΤΟ ΦΩΣ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ

Χ.ΠΑΠΑΕΥΘΥΜΙΟΥ: ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΠΤΑ ΑΞΟΝΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΠΟΣΕΗ

Σε μια συγκυρία έντονων προκλήσεων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων προετοιμάζει την εκλογοαπολογιστική γενική συνέλευσή της για να αναδείξει νέα διοίκηση αλλά και να δώσει το δικό της στίγμα στις εξελίξεις. Εν όψει αυτής της σημαντικής διαδικασίας, σε αυτό το τεύχος του περιοδικού «Ηλεκτρολόγος» μιλά αποκλειστικά ο κ. Χρήστος Παπαευθυμίου.

Ο β’ αντιπρόεδρος του απερχόμενου διοικητικού συμβουλίου και κορυφαίο στέλεχος του Σ.Ε.Η. Μεσογείων και Λαυρεωτικής διεκδικεί την προεδρία της ΠΟΣΕΗ και δίνει το στίγμα των προθέσεών του, στην εποχή μετά την αποχώρηση του κ. Διαμαντή Κασαπίδη. Όπως δηλώνει ο κ. Παπαευθυμίου στην κεντρική συνέντευξη του περιοδικού, έχει ήδη αποφασίσει ποιοι θα είναι οι επτά άξονες της τακτικής που πρέπει να ακολουθήσει η Ομοσπονδία στην επόμενη διετία.

Δεν κρύβει τα λόγια του στην ερώτηση για τις σημαντικές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει ο κλάδος των εγκαταστατών – ηλεκτρολόγων και θίγει το σημαντικό ζήτημα που αφορά στην κατάσταση των εσωτερικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων και ιδιαίτερα στα θέματα της ασφάλειας των καταναλωτών.

Διαβάστε τη συνέντευξη που ακολουθεί διότι έχει ιδιαίτερη σημασία και δεν αποκλείεται να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τις εξελίξεις που έρχονται:

 

Ποιο είναι το έργο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων ως σήμερα, κύριε Παπαευθυμίου, καθώς και ποιες είναι οι προτεραιότητες που θέτει ο κλάδος για το μέλλον εν όψει της εκλογοαπολογιστικής Γενικής Συνελεύσεως που θα γίνει τον Μάιο του 2017;

Όλα αυτά τα χρόνια η Ομοσπονδία παρήγαγε σοβαρό έργο για τον κλάδο και προωθήθηκαν θεσμικά ζητήματα που εδώ και πολλά χρόνια διεκδικούσε ο κλάδος μας. Θα συνεχίσουμε όλοι μαζί αυτή την προσπάθεια για να ολοκληρώσουμε την προώθηση των θεσμικών θεμάτων που βρίσκονται σήμερα στο τελικό στάδιο επεξεργασίας και ταυτόχρονα θα προσπαθήσουμε να βρούμε διεξόδους για τους συναδέλφους που πλήττονται από τη συνεχιζόμενη βαθιά οικονομική κρίση.

Βασικά θέματα που θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε είναι:

α) η τροποποίηση του Π.Δ 108/2013 για τους Ηλεκτρολόγους και η αποσαφήνιση διατάξεών του μέσω διευκρινιστικής εγκυκλίου από το αρμόδιο Υπουργείο,

β) η άμεση προώθηση των ΥΑ για την κατηγοριοποίηση των χώρων επανελέγχου Ε.Η.Ε και των θεμάτων ασφαλείας των Ε.Η.Ε οι οποίες έχουν ολοκληρωθεί και εκκρεμεί η έκδοσή τους,

γ) η ένταξη και υλοποίηση προγραμμάτων εκπαίδευσης προς την κατεύθυνση αναβάθμισης των συναδέλφων και απόκτησης γνώσεων για τις νέες τεχνολογικές εξελίξεις και τη διαχείριση των μικρών επιχειρήσεών τους,

δ) ένταξη του κλάδου σε χρηματοδοτικά προγράμματα για την δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού της αγοράς των Ε.Η.Ε,

ε) εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών της Ομοσπονδίας προς τα Σωματεία και κατ’ επέκταση τους συναδέλφους,

στ) αναζήτηση τρόπων χρηματοδότησης για την ενημέρωση των καταναλωτών για την ασφάλεια των Ε.Η.Ε και

ζ) προσπάθεια συσπείρωσης όλων των δυνάμεων του κλάδου μέσα από ένα γόνιμο διάλογο, κάτω από την ομπρέλα της Ομοσπονδίας.

Τα παραπάνω είναι οι βασικοί πυλώνες ενεργειών για το Προεδρείο, αλλά ο πλήρης προγραμματισμός θα συζητηθεί και θα συναποφασισθεί στην πρώτη συνεδρίαση του Προεδρείου και του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, που θα προκύψουν αμέσως μετά τις εκλογές.

Το Προεδρείο και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας θα πρέπει να δουλέψουν ομαδικά με τη βοήθεια και συμπαράσταση όλων των συναδέλφων και όλων των Σωματείων – Μελών, στα οποία θα είμαστε κοντά τους και θα ανταποκριθούμε σε κάθε τους αίτημα.

 

Ποια είναι τα κύρια θέματα που καλείστε εσείς να διαχειριστείτε σήμερα;

Τα κύρια θέματα που θα πρέπει να διαχειρισθούμε σήμερα είναι:

α) Η αναβάθμιση του επαγγέλματος μέσα από την βελτίωση του θεσμικού πλαισίου που διέπει το επάγγελμα, μέσα από την έκδοση και επικαιροποίηση του Προτύπου ΕΛΟΤ HD 384 το οποίο επεξεργάζεται η ΤΕ 82 του ΕΛΟΤ στην οποία συμμετέχω εκπροσωπώντας την Ομοσπονδία και η βελτίωση του θεσμικού πλαισίου για την ασφάλεια των Ε.Η.Ε με την έκδοση των δύο Υ.Α που ανέφερα παραπάνω.

β) Η ολοκληρωτική καθίζηση της επαγγελματικής δραστηριότητας των συναδέλφων, ήρθε ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης και της κατάρρευσης της οικοδομικής δραστηριότητας, αλλά και κάθε άλλου είδους ανάπτυξης, με τραγικά αποτελέσματα για το επάγγελμά μας αλλά και για όλα τα τεχνικά επαγγέλματα. Η προσπάθεια μας θα είναι, όπως προανέφερα, στην κατεύθυνση ένταξης των έργων του κλάδου σε επιδοτούμενα χρηματοδοτικά προγράμματα Πανελλαδικής κλίμακας για την δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού της αγοράς των Ε.Η.Ε σε συνδυασμό με την υλοποίηση προγραμμάτων εκπαίδευσης για την απόκτηση γνώσεων από τους συναδέλφους στις νέες τεχνολογικές εξελίξεις και κατά συνέπεια σε νέες υπηρεσίες προς τον καταναλωτή.

γ) Η συνεχής προσπάθεια προώθησης λύσεων για τα μεγάλα θέματα που απασχολούν όλους τους Ε.Β.Ε και τον κλάδο μας και οδηγούν τους συναδέλφους στο κλείσιμο των επιχειρήσεων, το ασφαλιστικό και το φορολογικό. Θα πρέπει να βρεθεί το συντομότερο δυνατό μία βιώσιμη λύση για τις ασφαλιστικές και φορολογικές οφειλές προκειμένου να δοθεί μία δεύτερη ευκαιρία σε όλους τους συναδέλφους, σε όλους τους ΕΒΕ. Μία δεύτερη ευκαιρία βιώσιμη για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις ώστε να μπορέσουν να επανεκκινήσουν, να παράγουν έργο, να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και σταδιακά να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις παλιές υποχρεώσεις τους.

 

Τους τελευταίους μήνες καταγράφουμε συνεχώς τις διαστάσεις ενός σοβαρού προβλήματος που ταλαιπωρεί τον κλάδο, πρόκειται για τη λαθραία εγκατάσταση και την άτυπη επιχειρηματικότητα, ένα φαινόμενο που γιγαντώθηκε στα χρόνια της κρίσης. Θα θέλαμε να μας πείτε εν όψει και της εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης πώς θα αντιμετωπίσει η ΠΟΣΕΗ την κατάσταση αυτή, η οποία απειλεί την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων του κλάδου;

Αυτή την περίοδο της βαθιάς οικονομικής κρίσης που διανύουμε, η λαθραία εγκατάσταση από ανθρώπους που δεν έχουν τα τυπικά προσόντα (άδεια άσκησης επαγγέλματος) και η άσκηση του επαγγέλματος «άτυπα», δηλαδή χωρίς να υπάρχουν οι προϋποθέσεις των γενικών διατάξεων για την άσκηση του ελεύθερου επαγγέλματος (έναρξη επιτηδεύματος, τήρηση βιβλίων και στοιχείων, εγγραφή σε επιμελητήριο, κλπ.), αποτελεί ένα υπαρκτό και ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα.

Η λαθραία εγκατάσταση δεν είναι νέο φαινόμενο για τον κλάδο μας, αλλά τα τελευταία επτά χρόνια με το κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων, λόγω καθίζησης της αγοράς, έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις και έχει δημιουργήσει ένα σκληρό περιβάλλον αθέμιτου ανταγωνισμού, το οποίο αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι σε ολόκληρη τη χώρα.

Το θεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της λαθραίας εγκατάστασης υπάρχει, με τις γενικές διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας, Αναγκαστικός Νόμος (Α.Ν) 501/1937 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει από τον Α.Ν 878/1946, όπου περιγράφονται οι διαδικασίες που απαιτούνται για την καταγγελία και την σύλληψη προσώπων που εκτελούν Ε.Η.Ε χωρίς τις απαιτούμενες επαγγελματικές άδειες.

Ακόμα με το Ν.3982/2011 και συγκεκριμένα το Άρθρο 11 «Έλεγχος Παρεχόμενων Υπηρεσιών», καθορίζεται ο έλεγχος των παρεχόμενων υπηρεσιών στις Ε.Η.Ε μετά από καταγγελία ή και αυτεπάγγελτα, από τα όργανα που συγκροτούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων στα οποία συμμετέχουμε και εμείς με εκπρόσωπό μας.

Για να λειτουργήσει το θεσμικό πλαίσιο θα πρέπει εμείς οι ίδιοι, οι Διοικήσεις των Σωματείων και οι συνάδελφοι σε κάθε περιοχή της χώρας, να αναλάβουμε δράσεις και πρωτοβουλίες. Τόσο προς την κατεύθυνση ενεργής δραστηριοποίησης για το τι επικρατεί στην αγορά των Ε.Η.Ε σε τοπικό επίπεδο, όσο και με την προσπάθεια που θα πρέπει να καταβάλουμε προκειμένου να ενεργοποιηθούν τα όργανα ελέγχου των Π.Ε σύμφωνα με το Άρθρο 11 του Ν.3982/2011.

Την διαφύλαξη του επαγγέλματος πρέπει εμείς οι ίδιοι να την προασπίσουμε, με τα θεσμικά όπλα που παρέχει η ισχύουσα νομοθεσία, γιατί δεν είναι δυνατό να περιμένουμε σε κάθε πόλη ή χωριό να υπάρχει άμεσος ελεγκτικός μηχανισμός ή αστυνομική αρχή, που να διαπιστώνει την τήρηση της ισχύουσας νομοθεσίας για την άσκηση του επαγγέλματος του Εγκαταστάτη Ηλεκτρολόγου.

Το Προεδρείο της Ομοσπονδίας έχει κάνει το προηγούμενο διάστημα επαφές με τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές (αστυνομικές αρχές, Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, κ.λ.π.) προκειμένου να καταρτιστεί ένα αναλυτικό σχέδιο δράσης με όλες τις απαιτούμενες νόμιμες ενέργειες προς την κατεύθυνση ελέγχου της αγοράς των Ε.Η.Ε. Αυτή η προσπάθεια θα πρέπει να συνεχισθεί αμείωτα από τη νέα Διοίκηση της Ομοσπονδίας, σε συνδυασμό πάντα με τις δράσεις και πρωτοβουλίες οι οποίες θα μπορέσουν να δώσουν τη δυνατότητα σε εκείνους που έχουν κλείσει να έχουν μία δεύτερη ευκαιρία για να λειτουργήσουν νόμιμα στην αγορά.

Ποια είναι η σημερινή κατάσταση των εσωτερικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων και ιδιαίτερα στα θέματα της ασφάλειας των καταναλωτών;

Η κατάσταση έχει βελτιωθεί στις Εσωτερικές Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις (Ε.Η.Ε.) σε γενικές γραμμές. Πριν από δεκαπέντε με είκοσι χρόνια ήταν πολύ διαφορετικά τόσο σε επίπεδο ασφάλειας όσο και σε επίπεδο ποιότητας στις Ε.Η.Ε.

Υπάρχουν όμως σοβαρά θέματα τα οποία θα πρέπει να επιλυθούν και είναι θέματα στα οποία δεν αρκεί η παρέμβαση του επαγγελματία ή της Ομοσπονδίας, αλλά η παρέμβαση της Πολιτείας. Για παράδειγμα στην Αθήνα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τις γειώσεις προστασίας, το οποίο έχει να κάνει με την ασφάλεια των καταναλωτών και απαιτεί παρέμβαση της Πολιτείας, του αρμόδιου Υπουργείου.

Η Ομοσπονδία μετά το επιστημονικό συνέδριο ζήτησε τη συνεργασία του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου και συγκεκριμένα με τον καθηγητή κ. Ιωάννη Γκόνο και τον Ηλεκτρολόγο Μηχανικό κ. Νικόλαο Κόκκινο, ειδικά για το θέμα των γειώσεων προστασίας στην Αθήνα, αλλά και στις άλλες πόλεις. Ανταποκρίθηκαν και μας έστειλαν τις έγγραφες προτάσεις τους για τις τεχνικές λύσεις που προτείνουν ώστε να μπορέσουμε να τις προωθήσουμε στο αρμόδιο Υπουργείο.

Συναντηθήκαμε πρόσφατα και με τον γενικό διευθυντή του ΔΕΔΔΗΕ κ. Ηρακλή Μενεγάτο και τους συνεργάτες του, όπου συζητήσαμε αυτό το ζήτημα προς την κατεύθυνση να έχουμε και τις απόψεις του διαχειριστή του δικτύου για το πώς μπορεί να λυθεί συνολικά το πρόβλημα των γειώσεων προστασίας στην Αθήνα και στις άλλες πόλεις που υπάρχει.

Περιμένουμε και τις απόψεις του ΔΕΔΔΗΕ για το ζήτημα, προκειμένου να απευθυνθούμε στη συνέχεια προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου για να ζητήσουμε λύσεις οι οποίες θα μπορούν να είναι μόνιμες και προς την κατεύθυνση της ασφάλειας των καταναλωτών.

Η Ε.Η.Ε είναι μία «κρυφή» κατασκευή η οποία φθείρεται και θα πρέπει να επανελέγχεται. Επίσης, υπάρχουν πολλές χιλιάδες Ε.Η.Ε οι οποίες έχουν κατασκευασθεί με παλαιά υλικά και προδιαγραφές, στα οποία σήμερα εφαρμόζονται συσκευές και υπάρχουν καταναλώσεις που τις επιβαρύνουν. Και σε αυτό το θέμα έχει τον πρώτο λόγο η Πολιτεία και θα πρέπει να ενεργοποιήσει και να εφαρμόσει απαρέγκλιτα τον επανέλεγχο στις Ε.Η.Ε σύμφωνα με την ισχύουσα Νομοθεσία, για την προστασία και την ασφάλεια του καταναλωτή.

Δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει ότι η χώρα μας σε αναλογία πληθυσμού κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις σε ατυχήματα και θανατηφόρα ατυχήματα που οφείλονται σε ηλεκτρικά αίτια. Θα πρέπει το αρμόδιο Υπουργείο να ακούσει τις προτάσεις μας, προκειμένου να φροντίσει για την ασφάλεια του καταναλωτή και την βελτίωση της ποιότητας των Ε.Η.Ε.

 

Κύριε Παπαευθυμίου, είμαστε λίγο πριν από μια κρίσιμη εκλογοαπολογιστική γενική συνέλευση της ΠΟΣΕΗ, ποιο θα ήταν το μήνυμα που θα στέλνατε στους αναγνώστες μας και στον κλάδο;

Αφού σας ευχαριστήσω που μου δώσατε τη δυνατότητα μέσα από τις σελίδες του κορυφαίου περιοδικού «Ηλεκτρολόγος» να επικοινωνήσω με τους συναδέλφους και τους αναγνώστες σας, θα ήθελα ενόψει της εκλογοαπολογιστικής γενικής συνέλευσης να απευθυνθώ προς όλους τους συναδέλφους και να ζητήσω την ενεργή και μαζική συμμετοχή τους στην εκλογοαπολογιστική της Ομοσπονδίας.

Το μήνυμα που πρέπει να εκπέμπει ο κλάδος μας σε αυτές τις πολύ δύσκολες εποχές είναι μήνυμα ενότητας και συσπείρωσης όλων. Η ενότητα δεν είναι μία αφηρημένη έννοια, αλλά μία συγκεκριμένη και μερικές φορές επίπονη προσπάθεια όλων ανεξαιρέτως, η οποία απαιτεί συνέπεια, συνέχεια και εκατέρωθεν συμβιβασμούς προς όφελος του συνόλου, προς όφελος του κλάδου μας. Η βασική φιλοσοφία όσων επιβουλεύονται τα συμφέροντα του κλάδου μας είναι το «διαίρει και βασίλευε», πράγμα που όλοι μας πρέπει να αποφύγουμε για το κοινό καλό, για το καλό των συναδέλφων, ξεπερνώντας ακόμη και τον ίδιο μας τον εαυτό.

Με αυτό το σκεπτικό και έχοντας μπροστά μας ως κλάδος και ως Ομοσπονδία μεγάλες προσκλήσεις τα επόμενα χρόνια, εγώ προσωπικά θα θέσω τον εαυτό μου στην διάθεση των συναδέλφων της χώρας στην Εκλογοαπολογιστική Γ.Σ, για να υπηρετήσω τον κλάδο, για να υπηρετήσω την αναγκαιότητα για ενότητα και συσπείρωση όλων των συναδέλφων.

 

 

 

ΠΡΟΣΩΠΑ

Η ΟΥΡΑΝIΑ ΓΕΩΡΓΟΥΤΣAΚΟΥ, ΓΕΝΙΚH ΓΡΑΜΜΑΤEΑΣ ΤΗΣ LIGHTINGEUROPE, ΜΙΛA ΣΤΟ ΤΕYΧΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡIΟΥ

«Την αξία του σωστού φωτισμού πρέπει να την βιώσεις για να την καταλάβεις» υπογραμμίζει....

ΝIΚΟΣ ΜΠΡΙΝIAΣ CHIEF COMMERCIAL OFFICER ΤΗΣ EDISION HELLAS

Η Εdision Hellas είναι εταιρεία αποκλειστικά για χονδρική πώληση σε δίκτυο καταστημάτων συνεργατών στην ελληνική και παγκόσμια αγορά....

ΜΑΡIΑ ΚΑΠΕΛAΚΗ COUNTRY MANAGER ΤΗΣ DEVOLO ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛAΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚYΠΡΟ

Η devolo είναι από τις μεγαλύτερες εταιρείες που διαθέτουν προϊόντα για μεταφορά σήματος ΙΡ μέσω ηλεκτρικού ρεύματος, ευρέως γνωστά ως Powerline....

Κλείσιμο [X]