ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ - ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΟΣΟ ΤΟ ΦΩΣ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ

Άποψη του Δημοτικού Κολυμβητηρίου της Ηλιούπολης

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟΥ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ

Στη σημερινή συγκυρία, οι δημοτικές αρχές αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες προκλήσεις όσον αφορά στη βέλτιστη λειτουργία των δημοτικών εγκαταστάσεων, την οικονομική αποδοτικότητα, τη σωστή εξυπηρέτηση των πολιτών και τον εκσυγχρονισμό αθλητικών υποδομών και κοινωνικών παροχών.
Στο πλαίσιο αυτό, η Siemens A.E. συνεργάστηκε με το Δήμο Ηλιούπολης, για τη μελέτη και την υλοποίηση των αναγκαίων τεχνολογικών παρεμβάσεων, με σκοπό την ενεργειακή αναβάθμιση των συστημάτων παραγωγής και κατανάλωσης θέρμανσης του Δημοτικού Κολυμβητηρίου. Η ενέργεια αυτή εντάσσεται στο πρόγραμμα Εταιρικής Υπευθυνότητας της Siemens Α.Ε., το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των προσπαθειών της μητρικής της εταιρείας στον τομέα της βιώσιμης ανάπτυξης.
Η ενεργειακή αναβάθμιση των συστημάτων θέρμανσης του κολυμβητηρίου της Ηλιούπολης έχει ήδη αποφέρει σημαντικά οφέλη – οικονομικά και περιβαλλοντικά - στο Δήμο και τους κατοίκους της περιοχής. Κατά τους πρώτους εννέα μήνες λειτουργίας του αναβαθμισμένου συστήματος θέρμανσης (Ιανουάριος - Σεπτέμβριος 2012), η εξοικονόμηση ενέργειας έφτασε τα 609,929 MWh, με μείωση των συνολικών εκπομπών ρύπων CO2 κατά 120 τόνους. Ενδεικτικά, το Μάιο του 2012 καταναλώθηκε κατά 47% λιγότερη ενέργεια από τον αντίστοιχο μήνα του 2011. Επιπλέον, σε περιβαλλοντικό επίπεδο, οι εγκαταστάσεις έχουν αναβαθμιστεί στην ενεργειακή κλάση Β.
Με την ενεργειακή αναβάθμιση, ο Δήμος Ηλιούπολης εξοικονόμησε κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα €48.000, καταδεικνύοντας ότι παρόμοιες επενδύσεις ενεργειακής αναβάθμισης αποσβένονται κατά τους πρώτους 6-12 μήνες λειτουργίας του νέου συστήματος. Οι σημαντικές αυτές εξοικονομήσεις ήδη επιστρέφονται «ανταποδοτικά» στους πολίτες απ’ το Δήμο, μέσω μείωσης 20% στις τιμές για όλα τα προγράμματα του κολυμβητηρίου.

Online Γραφική Απεικόνιση μέσω Web Server

Το Κολυμβητήριο χρησιμοποιούσε τέσσερις, ανεξάρτητους μεταξύ τους, λέβητες για τη θέρμανση των δύο δεξαμενών κολύμβησης που διαθέτει, αλλά και των βοηθητικών χώρων των εγκαταστάσεων. Ωστόσο, λόγω της έλλειψης μηχανισμού αυτόματου ελέγχου παραγωγής και κατανάλωσης θέρμανσης, με βάση την πραγματική ζήτηση, όλοι  οι λέβητες λειτουργούσαν συνεχώς και παράλληλα, στη μέγιστη ισχύ, γεγονός που οδηγούσε στην  καταπόνησή τους, αλλά και σε υπερβολική κατανάλωση ενέργειας, κατατάσσοντας το σύστημα θέρμανσης στην ενεργειακή κλάση Δ.
Οι ειδικοί της Siemens Α.Ε., μετά από μελέτη του χώρου και των αναγκών και αξιοποιώντας τις καινοτόμες, έξυπνες τεχνολογικές λύσεις του Τομέα Υποδομών και Αστικών Κέντρων της εταιρείας, πρότειναν και υλοποίησαν βελτιωτικές παρεμβάσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης του Δημοτικού Κολυμβητηρίου. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν αλλαγές στο υδραυλικό δίκτυο των λεβητοστασίων, όσο και στην εγκατάσταση των κατάλληλων μονάδων αυτοματισμού και ελέγχου SYNCO 700, με στόχο τον παραλληλισμό των λεβήτων που εξυπηρετούν την κάθε κολυμβητική δεξαμενή, αλλά και τον έλεγχο της θερμοκρασίας των χώρων, με αντιστάθμιση της  εξωτερικής θερμοκρασίας. Παράλληλα, χρησιμοποιήθηκε σύστημα ελέγχου υψηλής ακρίβειας του ζεστού νερού χρήσης στα αποδυτήρια του Κολυμβητηρίου, ενώ έγιναν και παρεμβάσεις στα θερμαντικά σώματα, με τοποθέτηση θερμοστατικών κεφαλών για την ανεξάρτητη ρύθμιση της θερμοκρασίας των χώρων.

 

 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ BSI ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΕΙΡΑ SKYLINE ΤΗΣ OLYMPIA ELECTRONICS A.E.

Πρόσφατα η OLYMPIA ELECTROINCS A.E. απέκτησε πιστοποιητικά από την BSI, έναν από τους πιο αναγνωρισμένους παγκοσμίως Αγγλικό φορέα πιστοποιήσεων, για τα φωτιστικά ασφαλείας της σειράς SLYLINE....

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ARISTURTLE

Κατά το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019, η ΑΒΒ Ελλάδος στήριξε ως Χρυσός χορηγός την ομάδα Aristurtle (Aristotle University Racing Team Electric), την ερευνητική φοιτητική ομάδα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημ...

ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΦΩΤΙΣΤΙΚΩΝ

Η εταιρεία «Spot Light» είναι μια δυναμικά αναπτυσσόμενη οικογενειακή επιχείρηση που εδώ και 62 χρόνια ειδικεύεται στην κατασκευή φωτιστικών εσωτερικού και εξωτερικού χώρου,...

Κλείσιμο [X]