ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ - ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΟΣΟ ΤΟ ΦΩΣ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ

Άποψη του Δημοτικού Κολυμβητηρίου της Ηλιούπολης

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟΥ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ

Στη σημερινή συγκυρία, οι δημοτικές αρχές αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες προκλήσεις όσον αφορά στη βέλτιστη λειτουργία των δημοτικών εγκαταστάσεων, την οικονομική αποδοτικότητα, τη σωστή εξυπηρέτηση των πολιτών και τον εκσυγχρονισμό αθλητικών υποδομών και κοινωνικών παροχών.
Στο πλαίσιο αυτό, η Siemens A.E. συνεργάστηκε με το Δήμο Ηλιούπολης, για τη μελέτη και την υλοποίηση των αναγκαίων τεχνολογικών παρεμβάσεων, με σκοπό την ενεργειακή αναβάθμιση των συστημάτων παραγωγής και κατανάλωσης θέρμανσης του Δημοτικού Κολυμβητηρίου. Η ενέργεια αυτή εντάσσεται στο πρόγραμμα Εταιρικής Υπευθυνότητας της Siemens Α.Ε., το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των προσπαθειών της μητρικής της εταιρείας στον τομέα της βιώσιμης ανάπτυξης.
Η ενεργειακή αναβάθμιση των συστημάτων θέρμανσης του κολυμβητηρίου της Ηλιούπολης έχει ήδη αποφέρει σημαντικά οφέλη – οικονομικά και περιβαλλοντικά - στο Δήμο και τους κατοίκους της περιοχής. Κατά τους πρώτους εννέα μήνες λειτουργίας του αναβαθμισμένου συστήματος θέρμανσης (Ιανουάριος - Σεπτέμβριος 2012), η εξοικονόμηση ενέργειας έφτασε τα 609,929 MWh, με μείωση των συνολικών εκπομπών ρύπων CO2 κατά 120 τόνους. Ενδεικτικά, το Μάιο του 2012 καταναλώθηκε κατά 47% λιγότερη ενέργεια από τον αντίστοιχο μήνα του 2011. Επιπλέον, σε περιβαλλοντικό επίπεδο, οι εγκαταστάσεις έχουν αναβαθμιστεί στην ενεργειακή κλάση Β.
Με την ενεργειακή αναβάθμιση, ο Δήμος Ηλιούπολης εξοικονόμησε κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα €48.000, καταδεικνύοντας ότι παρόμοιες επενδύσεις ενεργειακής αναβάθμισης αποσβένονται κατά τους πρώτους 6-12 μήνες λειτουργίας του νέου συστήματος. Οι σημαντικές αυτές εξοικονομήσεις ήδη επιστρέφονται «ανταποδοτικά» στους πολίτες απ’ το Δήμο, μέσω μείωσης 20% στις τιμές για όλα τα προγράμματα του κολυμβητηρίου.

Online Γραφική Απεικόνιση μέσω Web Server

Το Κολυμβητήριο χρησιμοποιούσε τέσσερις, ανεξάρτητους μεταξύ τους, λέβητες για τη θέρμανση των δύο δεξαμενών κολύμβησης που διαθέτει, αλλά και των βοηθητικών χώρων των εγκαταστάσεων. Ωστόσο, λόγω της έλλειψης μηχανισμού αυτόματου ελέγχου παραγωγής και κατανάλωσης θέρμανσης, με βάση την πραγματική ζήτηση, όλοι  οι λέβητες λειτουργούσαν συνεχώς και παράλληλα, στη μέγιστη ισχύ, γεγονός που οδηγούσε στην  καταπόνησή τους, αλλά και σε υπερβολική κατανάλωση ενέργειας, κατατάσσοντας το σύστημα θέρμανσης στην ενεργειακή κλάση Δ.
Οι ειδικοί της Siemens Α.Ε., μετά από μελέτη του χώρου και των αναγκών και αξιοποιώντας τις καινοτόμες, έξυπνες τεχνολογικές λύσεις του Τομέα Υποδομών και Αστικών Κέντρων της εταιρείας, πρότειναν και υλοποίησαν βελτιωτικές παρεμβάσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης του Δημοτικού Κολυμβητηρίου. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν αλλαγές στο υδραυλικό δίκτυο των λεβητοστασίων, όσο και στην εγκατάσταση των κατάλληλων μονάδων αυτοματισμού και ελέγχου SYNCO 700, με στόχο τον παραλληλισμό των λεβήτων που εξυπηρετούν την κάθε κολυμβητική δεξαμενή, αλλά και τον έλεγχο της θερμοκρασίας των χώρων, με αντιστάθμιση της  εξωτερικής θερμοκρασίας. Παράλληλα, χρησιμοποιήθηκε σύστημα ελέγχου υψηλής ακρίβειας του ζεστού νερού χρήσης στα αποδυτήρια του Κολυμβητηρίου, ενώ έγιναν και παρεμβάσεις στα θερμαντικά σώματα, με τοποθέτηση θερμοστατικών κεφαλών για την ανεξάρτητη ρύθμιση της θερμοκρασίας των χώρων.

 

 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΞΕΚΙΝΆΕΙ ΤΟ ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΏΝ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΏΝ «UPATRAS IQ» ΑΠΌ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΉΜΙΟ ΠΑΤΡΏΝ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΉΡΙΞΗ ΤΩΝ ΣΕΒ ΚΑΙ ΣΕΒΠΕΔΕ

Σε μια εποχή, που ένα από τα κρίσιμα ζητούμενα για την αναβάθμιση της βιομηχανικής παραγωγής στη χώρα είναι η διασύνδεσή της με την έρευνα, το Πανεπιστήμιο Πατρών ξεκινά το πρόγραμμα βιομηχανικών διδ...

LEXIS ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Α.Ε: UNBOXING VIDEO: DRAYTEK VIGORAP 802 & VIGORAP 918R SERIES

Η LEXIS Πληροφορική Α.Ε., παρουσιάζει το unboxing video των λύσεων ασύρματης δικτύωσης, VigorAP 802 και VigorAP 918R....

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ BSI ΓΙΑ ΦΩΤΙΣΤΙΚΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΗΣ OLYMPIA ELECTRONICS A.E.

Η OLYMPIA ELECTRONICS A.E., η μεγαλύτερη αμιγώς ελληνική βιομηχανία ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας, με εξαγωγές σε περισσότερες από 72 χώρες, έχοντας ως κύριο στόχο της την συνεχή βελτίωση των προϊ...

Κλείσιμο [X]