ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ - ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΟΣΟ ΤΟ ΦΩΣ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΧΑΤΖΙΚΟΣ: "Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΤΤΗ: ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑ"

Μια πολύ ενδιαφέρουσα και εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε στο περιοδικό «Ηλεκτρολόγος» ο manager της επιχειρηματικής μονάδας “Control Products & Drives” της Siemens κ. Βασίλειος Χατζίκος. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στους λόγους που εξηγούν την επιτυχία της εταιρείας και στα προϊόντα προηγμένης τεχνολογίας που αυτή κατασκευάζει, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στους τομείς ηλεκτροδότησης, αυτοματοποίησης και ψηφιοποίησης ξεχωριστά.

 

Η αγορά γνωρίζει την επωνυμία της “Siemens” και την έχει συνδέσει με έναν απρόσωπο κολοσσιαίο οργανισμό. Πώς θα περιγράφατε εσείς, κύριε Χατζίκο, την εταιρεία, την αποστολή της και τη στρατηγική προς την αγορά στην Ελλάδα;

– Διαχρονικά η Siemens συνδέεται με τις έννοιες της τεχνογνωσίας, της καινοτομίας και της αξιοπιστίας. Η εταιρεία και οι άνθρωποί της έχουμε δεσμευτεί να κάνουμε πραγματικότητα ό,τι έχει ουσιαστική αξία για τις κοινωνίες, μέσα από τους τομείς της ηλεκτροδότησης, της αυτοματοποίησης και της ψηφιοποίησης. Αυτή είναι η αποστολή μας, που συνοδεύεται και από ένα αίσθημα ευθύνης απέναντι στην κοινωνία.

Στρατηγικά εστιάζουμε πλέον το σύνολο των δραστηριοτήτων μας στην ψηφιοποίηση. Αξιοποιώντας την τεχνογνωσία μας και επενδύοντας στην έρευνα και στην τεχνολογία, διευρύνουμε το χαρτοφυλάκιο των ψηφιακών προϊόντων και λύσεών μας, κεντρικό κομμάτι του οποίου αποτελεί το ανοιχτό Internet of Things (IoT), το cloud based λειτουργικό σύστημα MindSphere που υποστηρίζει την ψηφιακή αλλαγή των επιχειρήσεων.

Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια βιώνουμε συνθήκες που έχουν αναγκάσει τις περισσότερες εταιρείες να αναθεωρήσουν τη στρατηγική τους και να την προσαρμόσουν στα νέα δεδομένα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό συνεπάγεται αναπροσαρμογή των εταιρικών δομών και της οργάνωσης, αναθεώρηση των τιμών και εμπορικών πολιτικών με βασικό στόχο τη διατήρηση μεριδίων αγοράς και, σε αρκετές περιπτώσεις, αποδόμηση των ενδιάμεσων καναλιών πωλήσεων, στοχεύοντας στους τελικούς πελάτες.

Εμείς στη Siemens λειτουργούμε διαφορετικά και έχουμε ως στρατηγική επιλογή δύο άξονες.

Ο πρώτος έχει να κάνει με τη ραγδαία ανάπτυξη νέων τεχνολογιών στον κλάδο μας, καθώς και με την ανάπτυξη προϊόντων και λύσεων που θα παρέχουν στην αγορά τα εφόδια ώστε οι ειδικοί του κλάδου να προσφέρουν προστιθέμενη αξία και πρωτοποριακές τεχνολογικά λύσεις. Δουλεύουμε καθημερινά ώστε τα νέα προϊόντα και οι λύσεις, που συνεχώς αναπτύσσονται, να είναι άμεσα διαθέσιμες στην ελληνική αγορά.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το ότι μόνο φέτος έχουμε λανσάρει πλήθος από νέα, καινοτόμα προϊόντα, όπως είναι τα νέα μπουτόν Sirius Act με δυνατότητα δικτύωσης μέσω Profinet, οι νέοι ομαλοί εκκινητές 3RW50 με σπουδαίες λειτουργικές δυνατότητες, η νέα σειρά PLC S7-1500, οι διακόπτες ισχύος 3VA που είναι οι μικρότεροι σε μέγεθος στην αγορά και συνδυάζουν επικοινωνία μέσω μονάδων επικοινωνίας Profibus· και φυσικά το ευρέως πλέον γνωστό AFD (Arc Fault Detector) υλικό ράγας, που αποτελεί μια παγκόσμια πρωτοτυπία της Siemens για προστασία από τους σπινθήρες και τη δημιουργία ηλεκτρικού τόξου εντός της εγκατάστασης ή οικίας, φαινόμενα που αποτελούν βασικούς παράγοντες πρόκλησης πυρκαγιάς.

Ο δεύτερος στρατηγικός άξονάς μας έχει να κάνει με τη μεταφορά τεχνογνωσίας και εκπαίδευσης στους συνεργάτες μας. Κύριο μέλημά μας είναι να προωθούμε στην αγορά –αλλά και να υποστηρίζουμε μέσω των εξειδικευμένων μηχανικών μας– προϊόντα και λύσεις που αναβαθμίζουν τις υπηρεσίες που μπορούν οι συνεργάτες μας να παρέχουν στους τελικούς πελάτες. Προσφέρουμε, δηλαδή, έναν συνδυασμό τεχνολογικών εξελίξεων, με την παροχή υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας.

Παράλληλα έχουμε θεσμοθετήσει ένα πλήθος εκπαιδεύσεων και σεμιναρίων που παρέχουμε στους συνεργάτες μας. Και εδώ να αναφέρω ότι η Siemens είναι όντως ένας κολοσσιαίος οργανισμός, που απασχολεί παγκοσμίως περίπου 351.000 άτομα, έχει παρουσία σε περισσότερες από 200 χώρες και καλύπτει μια τεράστια γκάμα προϊόντων και λύσεων.

Η ιστορία όμως δείχνει ότι δεν παύει να είναι μια ανθρωποκεντρική εταιρεία, που στηρίζεται στους ανθρώπους της και στην εκπαίδευσή τους και προβαίνει στη δημιουργία και προώθηση καινοτόμων προϊόντων και λύσεων, χωρίς να χάνει το στόχο της. Και αυτό είναι κάτι που βιώνω έντονα τους τελευταίους μήνες, οπότε και ανέλαβα τη συγκεκριμένη θέση στην εταιρεία.

 

Η εταιρεία “Siemens” δραστηριοποιείται στην παγκόσμια αγορά περίπου 170 χρόνια, ενώ στην Ελλάδα δραστηριοποιείται σχεδόν 110 χρόνια. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία για το β’ τρίμηνο του 2017, τόσο τα έσοδα όσο και οι διαθέσιμες ταμειακές ροές των βιομηχανικών δραστηριοτήτων παρουσιάζουν συνεχή αύξηση. Υπάρχει κάποια ιδιαίτερη διαδικασία διοίκησης, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει και μελέτη περίπτωσης (case study) για την αντιμετώπιση της κρίσης και την επανεκκίνηση της αγοράς;

– Ξεκινώντας από το σήμερα και βιώνοντας τα τελευταία χρόνια την αγωνία της πραγματικότητας στην ελληνική αγορά, θα μπορούσαμε με βεβαιότητα να τονίσουμε ότι μόνο η στόχευση σε προϊόντα και λύσεις που προσφέρουν προστιθέμενη αξία και τεχνογνωσία υψηλού επιπέδου μπορεί να προσφέρει διέξοδο στην κάμψη της αγοράς και στη συνεχώς μειούμενη ζήτηση έργων και ηλεκτρολογικών υπηρεσιών.

Σε αυτή την κατεύθυνση, η Siemens επενδύει σημαντικά στους ανθρώπους της, με συνεχή και στοχευμένη εκπαίδευση, ώστε να βελτιώνουμε συστηματικά τις προσωπικές μας δεξιότητες και να ενδυναμώνουμε στο μέγιστο τις ικανότητές μας.

Αυτά υλοποιούνται μέσα από ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα, που συνήθως συνδυάζονται με επισκέψεις τόσο στα εργοστάσια κατασκευής των προϊόντων, όσο και στα κέντρα ανάπτυξης νέων προϊόντων και λύσεων.

Παράλληλα, υπάρχουν διαθέσιμα εξειδικευμένα εκπαιδευτικά webinars για το σύνολο των προϊόντων μας, με τα οποία ο εργαζόμενος έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί άμεσα για τις τελευταίες προϊοντικές εξελίξεις, καθώς και για τις εφαρμογές στις οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τα προϊόντα αυτά.

Και φυσικά, όλη αυτή τη γνώση τη μεταφέρουμε συστηματικά και στους συνεργάτες μας και στους πελάτες μας, μέσω στοχευμένων εκπαιδεύσεων και σεμιναρίων, αλλά και με την καθημερινή επικοινωνία μας μαζί τους.

 

Λέγεται στην αγορά ότι η εταιρεία “Siemens” ανήκει στους νικητές της κρίσης, καθότι παραμένει ζωντανή και ευημερούσα. Ποια είναι τα μακροπρόθεσμα σχέδια του τμήματός σας και πάνω σε ποιες ιδέες βασίζεται το όραμά σας για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό του ηλεκτροτεχνικού εξοπλισμού; Τι ρόλο διαδραματίζουν οι αξίες σας σε αυτό;

– Το όραμά της εταιρείας μας είναι ξεκάθαρο: Να κάνουμε πραγματικότητα ό,τι έχει σημασία για τον άνθρωπο, θέτοντας νέα πρότυπα στον τρόπο που ηλεκτροδοτούμε, αυτοματοποιούμε και ψηφιοποιούμε το χώρο μέσα στον οποίο ζει και εργάζεται, με κύριο γνώμονα την εφευρετικότητα. Και τα μακροπρόθεσμα σχέδιά μας αφορούν την παγίωση της θέσης μας ανάμεσα στις κορυφαίες ψηφιακές εταιρείες του μέλλοντος.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι Διευθύνσεις Digital Factory και Process Industries & Drives της Siemens, ακολουθώντας πιστά αυτό το όραμα, πρωτοπορούν συνεχώς και αναπτύσσονται σε νέους κλάδους, προσφέροντας λύσεις που πραγματικά δρομολογούν τις τεχνολογικές εξελίξεις και που έως πρόσφατα δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε.

Με στόχο τη σύνδεση ψηφιακού και πραγματικού κόσμου με τον πλέον αποδοτικό, βιώσιμο και ασφαλή τρόπο, και με αφετηρία το Industry 4.0, δημιουργούμε λύσεις όπως το cloud based λειτουργικό σύστημα MindSphere, που βασίζεται στις τεχνολογικές δυνατότητες που προσφέρει το ΙοΤ, και το οποίο καταγράφει και αναλύει μεγάλο όγκο δεδομένων, από διάφορες συνδεδεμένες πηγές, μετατρέποντας έτσι την πληροφορία σε γνώση και τη γνώση σε μετρήσιμη επιτυχία.

Ένα επίσης χαρακτηριστικό παράδειγμα στο χώρο της ηλεκτρολογίας αποτελεί το motto μας "the actuator becomes a sensor", ότι δηλαδή το ρελέ μετατρέπεται σε έναν αισθητήρα. Αυτό καταδεικνύει ότι δεν βλέπουμε το ρελέ ως έναν απλό μηχανισμό ελέγχου της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας σε μια ηλεκτρική συσκευή, αλλά ως κάτι πολύ πιο αναβαθμισμένο, ως το σημείο δηλαδή μέσω του οποίου μπορούμε να επικοινωνούμε και να ανταλλάσουμε πληροφορίες, ενώ αυτό ακολουθεί τη λογική σεναρίων λειτουργίας.

Για παράδειγμα, τα έξυπνα Safety ρελέ 3SK2 –που έχουν τη δυνατότητα ηλεκτρικής διασύνδεσης με κρίσιμα στοιχεία μιας εγκατάστασης, όπως με emergency μπουτόν, τερματικούς διακόπτες και άλλες διατάξεις ασφαλείας– προσφέρουν τη δυνατότητα προγραμματισμού μέσω απλού λογισμικού λειτουργιών, σε επίπεδο του ίδιου του ρελέ.

Παρέχουμε έτσι τη μέγιστη προστασία της εγκατάστασης σε περιπτώσεις κινδύνου και ανθρώπινης παρέμβασης, πλήρως εναρμονισμένη με τα διεθνή πρότυπα IEC62062 και EN ISO 13849-1 που πλέον αποτελούν βασική απαίτηση στη βιομηχανία.

Είναι αυτό που ανέφερα και προηγουμένως· ότι δηλαδή στον κλάδο μας χρειαζόμαστε προϊόντα και λύσεις που θα μας διαφοροποιήσουν και θα προσδώσουν στους επαγγελματίες του κλάδου προστιθέμενη αξία.

Και γι’ αυτό προσπαθούμε να βρισκόμαστε πάντα δίπλα στις ανάγκες της αγοράς, και να ικανοποιούμε με την πιο προηγμένη τεχνολογία και με αμεσότητα τις απαιτήσεις των συνεργατών, των προμηθευτών και των υπαλλήλων μας.

 

Βασικά προϊόντα στην τεχνολογία ηλεκτροκίνησης και μετάδοσης κίνησης της “Siemens” αποτελούν οι ηλεκτροκινητήρες και οι ηλεκτρομειωτήρες. Τι χαρακτηριστικά προηγμένης τεχνολογίας παρουσιάζουν και σε τι βαθμό προσφέρουν τις βέλτιστες τεχνοοικονομικές λύσεις στην αγορά;

– Ο τομέας ηλεκτροκίνησης στη Siemens αποτελεί έναν κλάδο που συνεχώς εξελίσσεται και προσφέρει ποιοτικά προϊόντα για οποιαδήποτε εφαρμογή ζητηθεί. Ας μην ξεχνάμε ότι η εταιρεία ξεκίνησε πριν 170 χρόνια με την κατασκευή του πρώτου ηλεκτροκινητήρα, που αποτέλεσε το έναυσμα για τη μετέπειτα βιομηχανική επανάσταση με τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας.

Στον τομέα αυτό, λοιπόν, κατασκευάζουμε από απλούς κινητήρες μικρής ισχύος έως και εξειδικευμένους κινητήρες υποβρυχίων. Ο κινητήρας ειδικότερα αποτελεί τη βασική συσκευή κατανάλωσης ενέργειας στη βιομηχανία· και πολλές φορές ξεχνάμε ότι το κόστος κτήσης ενός κινητήρα σε σχέση με την κατανάλωση ενέργειας σε βάθος 20ετίας αποτελεί μόνο το 2% της συνολικής δαπάνης.

Οι κινητήρες που προσφέρουμε στην αγορά καλύπτουν τους βέλτιστους βαθμούς ενεργειακής απόδοσης, έως κλάση ΙΕ4, και παράλληλα αποτελούν την πλέον αξιόπιστη λύση στην ελληνική αγορά σε σχέση με το δίπτυχο ποιότητα - τιμή.

Παράλληλα, από τις αρχές του έτους έχουμε θεσπίσει το Siemens Training School, μέσω του οποίου παρέχουμε δωρεάν εκπαίδευση στους επαγγελματίες του κλάδου και τους φέρνουμε πιο κοντά στον τομέα της ηλεκτροκίνησης.

Στα σεμινάρια, τα οποία πραγματοποιούνται ακόμα και στις εγκαταστάσεις των συνεργατών μας, ο εκάστοτε μηχανικός έχει τη δυνατότητα να εμβαθύνει στη θεωρία της ηλεκτροκίνησης και να εκπαιδευτεί σε εφαρμογές ηλεκτροκίνησης και επιλογής των κατάλληλων προϊόντων.

Επιπλέον, παρέχουμε χρήσιμα εργαλεία και application tools όπως τα Sinasave, DT-configuration και EE Comparator, μέσω των οποίων μπορεί να επιλέξει κανείς το προϊόν και ταυτόχρονα να υπολογίσει την εξοικονόμηση ενέργειας που θα έχει.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η έρευνα και η ανάπτυξη στο πλαίσιο καινοτόμων σχεδίων και πρωτοβουλιών απέσπασαν το 2016 σχεδόν 5 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της εταιρείας. Μπορείτε να μας δώσετε μια εικόνα της προηγμένης τεχνολογίας των τελευταίων σας προϊόντων;

– Όλη η πορεία της Siemens βασίζεται στην καινοτομία. Και πράγματι, η Siemens συνεχίζει να επενδύει στις πρωτοποριακές ιδέες για να επιταχύνει την ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών και τη στήριξη της καινοτομίας. Έχει επενδύσει περίπου 4,8 δισ. ευρώ σε R&D, με το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων αυτών να προορίζεται για την αυτοματοποίηση, την ψηφιοποίηση και τα αποκεντρωμένα ενεργειακά συστήματα.

Απόδειξη της δέσμευσης της Siemens προς αυτή την κατεύθυνση αποτελεί και η δημιουργία της ξεχωριστής μονάδας για startup, της «next47», η οποία θα λάβει χρηματοδότηση ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ για τα πρώτα πέντε χρόνια.

Η νέα μονάδα είναι ανοιχτή τόσο στους εργαζόμενους όσο και στους ιδρυτές εταιρειών startup, αλλά και σε καθιερωμένες εταιρείες, εάν επιθυμούν να ακολουθήσουν επιχειρηματικές ιδέες στους στρατηγικούς τομείς καινοτομίας της εταιρείας, δηλαδή στην ηλεκτροδότηση, την αυτοματοποίηση και την ψηφιοποίηση.

Για παράδειγμα, το πρώτο έργο στη next47, μετά από συμφωνία με την Airbus τον Απρίλιο του 2016, θα είναι η ηλεκτροδότηση της αεροπλοΐας. Οι δύο εταιρείες θα επιδείξουν μέχρι το 2020 την τεχνική δυνατότητα χρήσης υβριδικών ηλεκτρικών συστημάτων πρόωσης για μικρά αεροπλάνα και μεσαίου μεγέθους επιβατικά αεροσκάφη.

Άλλοι σημαντικοί τομείς της καινοτομίας σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη, τις αυτόνομες μηχανές, την αποκεντρωμένη ηλεκτροδότηση και τη δικτυωμένη κινητικότητα. Η νέα μονάδα θα έχει επίσης την ευθύνη για τις εφαρμογές blockchain που έχουν σχεδιαστεί για να κάνουν τη μεταφορά δεδομένων –π.χ. στη βιομηχανία και στην εμπορία της ενέργειας– απλούστερη και πιο ασφαλή.

 

Την τελευταία τριετία η “Siemens” έχει προχωρήσει σε μια στρατηγική ψηφιοποίησης προϊόντων και υπηρεσιών, γεγονός που της επιτρέπει να προηγείται των ανταγωνιστικών υπηρεσιών. Τι ακριβώς περιλαμβάνει αυτή η στρατηγική ψηφιοποίησης της βιομηχανικής παραγωγής και πώς σκοπεύετε να την αξιοποιήσετε;

– Η ψηφιοποίηση αποτελεί στρατηγική κατεύθυνση της Siemens, καθώς θα αυξήσει την αποτελεσματικότητα αλλά θα ανοίξει και το δρόμο για τη βέλτιστη διασφάλιση της ποιότητας της παραγωγής.

Η επιλογή αυτή της εταιρείας αποδεικνύεται έμπρακτα με την απόκτηση της CD-adapco, μιας αμερικανικής εταιρείας που παρέχει λογισμικό προσομοίωσης παγκοσμίως, καθώς και με την απόκτηση της Mentor Graphics, ηγέτιδας στο λογισμικό σχεδιαστικού αυτοματισμού.

Εδώ εντάσσονται και το Internet of Things (IoT) και το cloud based λειτουργικό σύστημα MindSphere που σας ανέφερα προηγουμένως. Μέσω της ψηφιοποίησης επιτυγχάνουμε τη σύγκλιση του πραγματικού με τον εικονικό κόσμο, δημιουργώντας συστήματα που καθορίζουν τις λύσεις της 4ης βιομηχανικής επανάστασης ή Industry 4.0.

Επιπλέον, μέσω του Industry 4.0 δημιουργούμε το έξυπνο εργοστάσιο Digital Enterprise της Siemens, που βασίζεται στην προσαρμοστικότητα, την αποδοτικότητα και την πλήρη ψηφιακή ολοκλήρωση.

Αυτά θα τα αξιοποιήσουμε για τη δημιουργία εξατομικευμένων ή μαζικά προσαρμοσμένων προϊόντων για μια εξαιρετικά ευέλικτη παραγωγή και ενσωμάτωση των πελατών και των συνεργατών, με στόχο τη δημιουργία περαιτέρω αξίας και τη βελτίωση της ποιότητας σε πολλαπλά επίπεδα.

 

Στο τομέα του βιομηχανικού αυτοματισμού η Siemens παραμένει leader στην ελληνική αγορά τα τελευταία χρόνια, τόσο τεχνολογικά όσο και με το πλήθος των εφαρμογών και λύσεων που παρέχει. Ποιες είναι οι εξελίξεις στον τομέα αυτό και πώς ο αυτοματισμός μπορεί να αποτελέσει τη διέξοδο για τους επαγγελματίες του κλάδου;

– Οι τεχνολογικές εξελίξεις στο χώρο της πληροφορικής και του IoT έχουν φέρει σημαντικές αλλαγές και προσθήκες και στα υλικά του βιομηχανικού αυτοματισμού που αποτελούν τη «ναυαρχίδα» της εταιρείας μας.

Πλέον οι αυτοματισμοί προσφέρουν τεράστιες δυνατότητες ελέγχου και μεταφοράς δεδομένων στο cloud, από το microautomation –όπου απόλυτο προϊόν είναι το PLC της σειράς LOGO– έως τα PLC των σειρών S7-1200 και S7-1500.

Για όλα τα παραπάνω προϊόντα έχουμε θεσπίσει ειδικά σεμινάρια εκπαίδευσης για τους συνεργάτες μας και ηλεκτρολόγους του κλάδου, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να εκπαιδευτούν ακόμα και με hands on training, και να εμβαθύνουν στη θεωρία του αυτοματισμού που τόσο απαραίτητη θα είναι τα επόμενα χρόνια.

Είναι χαρακτηριστική η απήχηση που έχει στους ηλεκτρολόγους εγκαταστάτες το PLC logo με τον σχετικά απλό τρόπο προγραμματισμού και ηλεκτρολογικής σύνδεσης, που βρίσκει εφαρμογές από έναν απομακρυσμένο έλεγχο και την εποπτεία μιας εγκατάστασης αντλιών, έως και τον αυτοματισμό ενός δωματίου ξενοδοχείου.

Μέσω των προϊόντων αυτοματισμού, λοιπόν, δίνουμε τη δυνατότητα στους επαγγελματίες του κλάδου να προσδώσουν προστιθέμενη αξία στις λύσεις που παρέχουν και να δημιουργήσουν νέες αγορές για τους πελάτες τους. Σε συνδυασμό με τα βιομηχανικά υλικά και τη διασυνδεσιμότητα των προϊόντων μας, τούς επιτρέπεται να προσφέρουν καινοτόμες λύσεις και νέες προοπτικές για το πελατολόγιό τους.

 

Η συνεχής προϊοντική εξέλιξη και η προσθήκη νέων προϊόντων και λύσεων δημιουργούν την ανάγκη για τεχνική υποστήριξη και συνεχή εκπαίδευση στους επαγγελματίες του κλάδου. Πώς αντιμετωπίζετε τη συγκεκριμένη ανάγκη της αγοράς και ποιες δράσεις της Siemens στοχεύουν προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση;

– Το τμήμα Customer Care της διεύθυνσης βιομηχανίας λειτουργεί ως κόμβος ενημέρωσης και παροχής τεχνογνωσίας προς τους συνεργάτες μας. Έχοντας ως έδρα την Αθήνα, απαντάει άμεσα σε οποιαδήποτε κλήση ή ηλεκτρονικό μήνυμα που λαμβάνει, ενώ ταυτόχρονα λειτουργεί σε άμεση επικοινωνία με τα κεντρικά μας τμήματα για την αμεσότερη επίλυση προβλημάτων.

Παράλληλα υπάρχει διαθέσιμη για οποιαδήποτε συσκευή smartphone η εφαρμογή Siemens Industry Online Support, μέσω της οποίας ο συνεργάτης μας έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί σε πραγματικό χρόνο για τις τελευταίες προϊοντικές εξελίξεις και να έχει πρόσβαση σε manual προϊόντων και εφαρμογών.

Δίνουμε ιδιαίτερη βάση στην ταχύτητα ικανοποίησης των αιτημάτων των πελατών μας, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι άνω του 85% των αιτημάτων απαντώνται επιτυχώς εντός 30 λεπτών από τους μηχανικούς μας στην Αθήνα. 

 

 

ΠΡΟΣΩΠΑ

Η ΟΥΡΑΝIΑ ΓΕΩΡΓΟΥΤΣAΚΟΥ, ΓΕΝΙΚH ΓΡΑΜΜΑΤEΑΣ ΤΗΣ LIGHTINGEUROPE, ΜΙΛA ΣΤΟ ΤΕYΧΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡIΟΥ

«Την αξία του σωστού φωτισμού πρέπει να την βιώσεις για να την καταλάβεις» υπογραμμίζει....

ΝIΚΟΣ ΜΠΡΙΝIAΣ CHIEF COMMERCIAL OFFICER ΤΗΣ EDISION HELLAS

Η Εdision Hellas είναι εταιρεία αποκλειστικά για χονδρική πώληση σε δίκτυο καταστημάτων συνεργατών στην ελληνική και παγκόσμια αγορά....

ΜΑΡIΑ ΚΑΠΕΛAΚΗ COUNTRY MANAGER ΤΗΣ DEVOLO ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛAΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚYΠΡΟ

Η devolo είναι από τις μεγαλύτερες εταιρείες που διαθέτουν προϊόντα για μεταφορά σήματος ΙΡ μέσω ηλεκτρικού ρεύματος, ευρέως γνωστά ως Powerline....

Κλείσιμο [X]