ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ - ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΟΣΟ ΤΟ ΦΩΣ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ

Ο ΦΩΤΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ LED & Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΧΡΗΣΗΣ

Η τεχνολογία LED έχει πλέον μπει για τα καλά στην καθημερινότητά μας. Η αντικατάσταση των δαπανηρών συμβατικών φωτιστικών με φωτιστικά τεχνολογίας LED είναι ίσως η πιο συνήθης κίνηση για τη μείωση των εξόδων μιας επιχείρησης.

Ωστόσο, τίθενται κάποια σχετικά ερωτήματα, όπως είναι τα παρακάτω:

 • Ποια είναι τα κριτήρια επιλογής των φωτιστικών που θα χρησιμοποιηθούν;
 • Ποια είναι τα οφέλη που θα έχουμε από τη χρήση αυτής της τεχνολογίας;
 • Είναι όλα τα φωτιστικά LED ίδια;
 • Έχουν όλα την ίδια απόδοση και την ίδια εξοικονόμηση ενέργειας;
 • Είναι όλα ιδανικά για κάθε χρήση;
 • Πόσο δυνατή είναι η αποφυγή της αλλοίωσης της αρχιτεκτονικής του χώρου;

Το παρόν άρθρο θα προσπαθήσει να δώσει απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα.

Η αντικατάσταση του συνολικού φωτισμού των οχτώ ορόφων ενός κτιρίου χωρίς αλλοίωση της αρχιτεκτονικής του, ο σωστός φωτισμός ανά χώρο χρήσης και η μείωση της κατανάλωσης στο 75% της αρχικής, αποτελούν από μόνα τους μια μεγάλη πρόκληση.

Ζητήθηκε λοιπόν από την εταιρεία Pelekis Electronics να προμηθεύσει στα ήδη υπάρχοντα φωτιστικά τις κατάλληλες πλακέτες LED με την ευκολότερη προσαρμογή και με τη δυνατότητα να πετύχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Το κτίριο όπου έγινε η αντικατάσταση βρίσκεται επί της οδού Ζαλόγγου 4 και Μεσογείων, στην Αγ. Παρασκευή, στο οποίο στεγάζονται οι εξής εταιρείες:

-         AS Network Accounting Solutions A.E. (λογιστικές και φορολογικές υπηρεσίες).

-         Audit Services A.E. (ορκωτοί ελεγκτές).

-         ALEO (φωτοβολταϊκές μονάδες).

-         IDSS (εταιρεία πληροφορικής).

-         IOS Facility Management A.E. (tεχνική εταιρεία συντήρησης κτιριακών και ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων).

Η συνολική κτιριακή επιφάνεια του εν λόγω έργου ανέρχεται στα 2.700 m2, ενώ οι χώροι χρήσης που φωτίστηκαν είναι επτά κατηγοριών:

1.      Χώροι γραφείων

2.      Χώροι υποδοχής

3.      Κοινόχρηστοι χώροι

4.      Χώροι εστίασης

5.      Χώροι συνεδριάσεων

6.      Χώροι γκαράζ

7.      Προσόψεις.

Παρακάτω θα αναφερθούμε λεπτομερώς στα έργα φωτισμού για καθεμιά από αυτές τις κατηγορίες.

 

Χώροι γραφείων

Αντικαταστάθηκαν χωνευτά παραβολικά φωτιστικά 60x60 με λάμπες φθορισμού 4x18 πραγματικής κατανάλωσης 80W περίπου, με πάνελ LED της Pelekis Electronics 28W ή 14W στα 4.000Κ, αναλόγως των αναγκών σε φωτισμό και της πυκνότητας των φωτιστικών του εκάστοτε χώρου.

Τα πάνελ της Pelekis Electronics, με τη χρήση υψηλής φωτεινότητας LED (145 lumen [lm] ανά Watt) και γωνίας φωτισμού 120 μοιρών, μπόρεσαν με πολύ μικρότερη κατανάλωση έναντι του ανταγωνισμού (40W) να αντικαταστήσουν συμβατικό φωτισμό 80W.

Θα πρέπει να τονίσουμε πως η διαφορά της κατανάλωσης είναι μια επιπλέον εξοικονόμηση από την οποία επωφελείται ο πελάτης.

Έγινε προσαρμογή σε στρογγυλά χωνευτά φωτιστικά τύπου PL 2x26, συνολικής κατανάλωσης 75W, με πλακέτα διάστασης Φ160 στα 4.000Κ. Επίσης, έγινε αντικατάσταση του διάφανου γυαλιού του συγκεκριμένου φωτιστικού με plexi glass αμμοβολής για την αποφυγή της θάμβωσης.

Η συγκεκριμένη πλακέτα είναι από αλουμίνιο, η συνολική κατανάλωσή της είναι 16W και χαρακτηρίζεται από τα πλεονεκτήματα που έχουν όλα τα φωτιστικά της Pelekis Electronics: υψηλή φωτεινότητα LED, γωνία φωτισμού 120 μοιρών και μεγάλη διάρκεια ζωής (λόγω της υψηλής απαγωγής θερμοκρασίας).

 

Χώροι υποδοχής (reception)

Έγινε προσαρμογή σε τετράγωνα χωνευτά φωτιστικά τύπου PL 2x26, συνολικής κατανάλωσης 75W, με πλακέτα διάστασης Φ160 των 16W της Pelekis Electronics στα 4.000Κ.

Πρέπει να αναφέρουμε πως και στις δυο προηγούμενες περιπτώσεις χρησιμοποιήθηκαν πλακέτες των 16W με LED που προσφέρουν επιπλέον εξοικονόμηση (έναντι των φωτιστικών του ανταγωνισμού που έχουν καταναλώσεις άνω των 18W) και χαμηλότερο δείκτη χρωματικής απόδοσης (CRI).

 

Κοινόχρηστοι χώροι

Έγινε προσαρμογή σε στρογγυλά χωνευτά φωτιστικά τύπου PL 2x26, συνολικής κατανάλωσης 75W, με πλακέτα διάστασης Φ160 των 16W της Pelekis Electronics στα 4.000Κ.

Ακόμα, έγινε αντικατάσταση του διάφανου γυαλιού του συγκεκριμένου φωτιστικού με plexi glass αμμοβολής για την αποφυγή της θάμβωσης.

 

Xώροι εστίασης

Έγινε προσαρμογή σε στρογγυλά χωνευτά φωτιστικά τύπου PL 2Χ26, συνολικής κατανάλωσης 75W, με πλακέτα διάστασης Φ160 των 16W της Pelekis Electronics στα 4.000Κ.

Παράλληλα έγινε αντικατάσταση του διάφανου γυαλιού του συγκεκριμένου φωτιστικού με plexi glass αμμοβολής για την αποφυγή της θάμβωσης.

Σε όλες τις περιπτώσεις, η επιλογή τόσο των Kelvin (4.000K) όσο και του συγκεκριμένου τύπου LED με υψηλό CRI έγινε με γνώμονα τον καταλληλότερο και ιδανικότερο φωτισμό των συγκεκριμένων χώρων.

 

Χώροι συνεδριάσεων

Έγινε προσαρμογή σε στρογγυλά χωνευτά φωτιστικά τύπου PL 2x26, συνολικής κατανάλωσης 75W, με πλακέτα διάστασης Φ160 των 16W της Pelekis Electronics στα 4.000Κ.

Επιπλέον, έγινε αντικατάσταση του διάφανου γυαλιού του συγκεκριμένου φωτιστικού με plexi glass αμμοβολής για την αποφυγή της θάμβωσης. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων χρησιμοποιήθηκαν τα υπάρχοντα φωτιστικά χωρίς να αλλοιωθούν αισθητικά οι χώροι χρήσης.

 

Χώροι γκαράζ

Έγινε αντικατάσταση στα ήδη υπάρχοντα φωτιστικά (που αποτελούνταν από 2 λάμπες φθορισμού Τ8 120cm συνολικής πραγματικής κατανάλωσης 80W) με 2 LED Tube T8 συνολικής κατανάλωσης 40W.

Για ευκολότερη προσαρμογή του ανθρώπινου ματιού στο φωτισμό κατά την είσοδο των οχημάτων στο χώρο του πάρκινγκ, επιλέχθηκε ο χρωματισμός των 4.000Κ.

Επίσης χρησιμοποιήθηκε ειδικό γαλακτερό προστατευτικό plexi glass, για την αποφυγή της θάμβωσης και την καλύτερη διάχυση του φωτισμού.

 

Πρόσοψη κτιρίου

Στην πρόσοψη του κτιρίου τοποθετήθηκε εκ νέου διαφημιστικό πανό διαστάσεων 40m x 15m με τα λογότυπα της εταιρείας, και ζητήθηκε από την Pelekis Electronics να γίνει φωτισμός του εν λόγω πανό.

Κρίθηκε επιβεβλημένη η χρήση στεγανών προβολέων γωνίας φωτισμού 120 μοιρών στα 6.000Κ και 100W της Pelekis Electronics, και η συγκεκριμένη γωνία φωτισμού αποτέλεσε μεγάλο πλεονέκτημα, τόσο για τον ομοιόμορφο φωτισμό όσο και για την κάλυψη περισσότερων τ.μ.

Σε συνδυασμό με το χρώμα του πανό, τα 6.000K κρίθηκαν ιδανικότερα. Επίσης, τα περισσότερα lumen ανά Watt στα συγκεκριμένα Kelvin είναι κάτι το οποίο βοήθησε στον καλύτερο φωτισμό του διαφημιστικού πανό.

 

Τα φωτιστικά συγκεντρωτικά

Στο κτίριο της Αγίας Παρασκευής χρησιμοποιήθηκαν τα εξής φωτιστικά της Pelekis Electronics:

 • Πάνελ LED 60x60 28W, 3.780lm στα 4.000Κ.
 • Πάνελ LED 60x60 14W, 1.890lm στα 4.000Κ.
 • Πλακέτα διάστασης D160 2.160lm, 16W, στα 4.000K.
 • LED Tube T8 120cm 20W, 2.700lm στα 4.000Κ.
 • Προβολέας εξωτερικού χώρου 100W, 14.500lm στα 6.000Κ.

Η εταιρεία Pelekis Electronics είναι ελληνική εταιρεία, εδρεύει στις Αχαρνές Αττικής και το σύνολο των προϊόντων της σχεδιάζεται και παράγεται στην Ελλάδα.

 

 

ΣΑΛΟΝΙ-ΦΩΤΙΣΜΟΥ

ΦΩΤΙΣΤΙΚΟΣ ΜΙΝΙΜΑΛΙΣΜΟΣ ΣΕ ΕΞΟΧΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΗ ΜΥΚΟΝΟ

Μαγνητίζει το βλέμμα ο λιτός γραμμικός φωτισμός σε εξοχική κατοικία της Μυκόνου. Άμεσοι και έμμεσοι φωτισμοί στην υπηρεσία ενός μίνιμαλ αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, με θέα το γαλάζιο του Αιγαίου....

H ΒΙΛΑ ΣΑΛΓΚΑΡΟΥ «ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΘΗΚΕ» ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΗΜΕΡΑ ΦΩΤΙΣΜΟΥ

Ομάδα τελειόφοιτων σπουδαστών του μεταπτυχιακού προγράμματος «Σχεδιασμός Φωτισμού» του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου «μεταμόρφωσαν» τη βίλα Σαλίγκαρου, ένα δημοτικό κτίριο στο Δήμο Παπάγου - Χολαργ...

ΈΝΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ ΖΩΝΤΑΝΕΥΕΙ ΣΤΟ ΦΡΟΥΡΙΟ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Νέα πνοή σε ένα κτίριο-τοπόσημο στο Φρούριο της Λάρισας έδωσε η συνεργασία τριών αρχιτεκτόνων με την εταιρεία ηλεκτρολογικού υλικού και φωτισμού Gero....

Κλείσιμο [X]