ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ - ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΟΣΟ ΤΟ ΦΩΣ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ

ΜΕΛΕΤΗ ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΣΤΟ MALL RIVER WEST

Το εμπόριο εκτός από προσφορά αγαθών και υπηρεσιών δίνει την ευκαιρία και για κοινωνική συγκέντρωση κλίμακας. Άτομα από διαφορετικά μέρη τοπικής και υπερτοπικής προέλευσης με αφορμή το εμπόριο έχουν την δυνατότητα να βιώσουν την εμπειρία της συνεύρεσης. Η δυναμική της ανταλλαγής και η συνάθροιση, εγγενή χαρακτηριστικά του εμπορίου, καθόρισαν την προσέγγιση του φωτισμού στο Mall River West στην Λεωφόρο Κηφισού στο Αιγάλεω. Το φως ενσωματώνεται σε αντικείμενα χαμηλής και υψηλής τεχνολογίας που σηματοδοτούν μέρα και νύχτα ροές πληροφορίας και κοινού. Το φως στις εισόδους, στα περάσματα, στα κύρια, υποστηρίζει με διαφορετικές εντάσεις, φόρμες, χρώμα και μέσα την αρχιτεκτονική διάταξη προσφέροντας λειτουργική διαύγεια.

Ροές Φωτός και Πληροφορίας

Ο αρχιτεκτονικός φωτισμός κάλυψε τους κύριους εσωτερικούς χώρους του συγκροτήματος (FOH, front of house) καθώς επίσης και το σύνολο του περιβάλλοντος χώρου. Οι προδιαγραφές που τηρήθηκαν περιγράφονται στα Βρετανικά πρότυπα και οδηγίες CIBSE Code 1994 και IES lighting guide, the Outdoor Environment.Ο συντελεστής συντήρησης συστήματος  0.8 (ένας καθαρισμός ανά έτος).
Ο φωτισμός έχοντας σαν κύρια κεντρική ιδέα να δώσει οντότητα στην έννοια των ροών[1] εστιάζει παράλληλα σε τρείς άξονες, (1) ασφάλειας και υγείας, (2) αισθητικής αρχιτεκτονικής ενσωμάτωσης, και (3) τεχνολογικής αρτιότητας. Ειδικότερα οι στόχοι του προτεινόμενου συστήματος φωτισμού (φωτιστικά, λαμπτήρες και τρόπος ελέγχου) είναι :

  1. Η παροχή περιβάλλοντος εργασίας που  καλύπτει το σύνολο των  ψυχοφυσικών αναγκών των εργαζομένων και των επισκεπτών. Η  διαβίωση σε περιβάλλον υψηλών προδιαγραφών φωτισμού έχει άμεση επίπτωση τόσο στην ψυχική ευφορία όσο και στην υγεία των επισκεπτών και του προσωπικού προσφέροντας θετικά σε θέματα παραγωγικότητας.
  2. Την  αισθητική ενσωμάτωση του συστήματος φωτισμού στο αρχιτεκτονικό κέλυφος. Τα φωτιστικά σώματα προτείνεται να έχουν διακριτική παρουσία (μέγεθος, φόρμα, χρώμα). Κυρίαρχο είναι το εκπεμπόμενο φώς και η εναρμόνισή του με το αρχιτεκτόνημα.
  3. Η τεχνολογική αρτιότητα της κατασκευής (υλικά) και της απόδοσης (λαμπτήρες ανακλαστήρες, αντιθαμβωτικές διατάξεις) των φωτιστικών σωμάτων των λαμπτήρων (φθορισμού, αλογονιδίων μετάλλου, RGB LED) και του συστήματος ελέγχου (BMS με subsystem για τον φωτισμό INSTABUS EIB για χρονοπρογραμματισμό ζωνών) προσφέρουν αξιοπιστία, ελαχιστοποίηση συντήρησης λόγω αστοχιών και εξοικονόμησης καταναλωμένης ενέργειας. Ταυτόχρονα η πρόταση χρήσης τεχνολογίας με δυνατότητα εξέλιξης για ένα συγκρότημα που θα μεταλλάσσεται συνεχώς στο εγγύς μέλλον επιχειρεί να προλάβει τις εξελίξεις και να  διασφαλίσει το «σύγχρονο».

Εσωτερικός Χώρος.

Η παρουσία των φωτιστικών σωμάτων παραμένει διακριτική. Απουσιάζουν φωτιστικά σώματα που θα προσέθεταν “οπτικό θόρυβο” σε θέσεις που δεν απαιτούνται. Αυτό επιτυγχάνεται με την ενσωμάτωση των φωτιστικών σωμάτων στα αρχιτεκτονικά μέλη (έμμεσος φωτισμός) και την τοποθέτηση επιλεγμένων σωμάτων πχ. στις κύριες εισόδους από την Λεωφόρο (στάθμη 0) και από τον χώρο στάθμευσης (στάθμη -1) για τον τονισμό των περιοχών εισόδων ακόμα και την ημέρα. Όπου τα φωτιστικά παρουσιάζονται σε πρώτο πλάνο είναι minimum: (i) στην διάσταση (μέγεθος), (ii)  στο σχήμα (form, design) και (iii) στο χρώμα (ανοξείδωτα, λευκά).

Η παρουσία των φωτιστικών σωμάτων σε πρώτο επίπεδο ορίζουν κινήσεις και στάσεις οδηγώντας το κοινό από τις εισόδους στην καρδιά του εμπορικού, όπου η κοινωνική συνάθροιση και η ανταλλαγή πληροφορίας αυξάνουν. Η φόρμα τους η αλλαγή χρώματος και η διάταξή τους εντείνουν επίσης την έννοια της κίνησης. Ο χώρος κινείτε μαζί με το κοινό, υποστηρίζοντας την σημαντικότητα της ζωντανής κοινωνικής συνδιαλλαγής.

Παράλληλα το ίδιο το εμπορικό κέντρο με επιλεγμένα τεχνολογικά στοιχεία του «επικοινωνεί» με το κοινό συγκεκριμένα:

α. μεταφέροντας πληροφορίες για το σύνολο των καταστημάτων είτε επιλεγμένων μηνυμάτων (ρομποτικοί, προβολείς στην οροφή, κινούμενες επιγραφές led στα στηθαία και τέλος με τον ψηφιακό υδάτινο καταρράκτη.

β. διαδραστικά μέσω δικτύου wi-fi έχει το κοινό την δυνατότητα από το κινητό του τηλέφωνο (smart phone) να ‘αναρτήσει’ δικά του (ελεγχόμενα) μηνύματα επικοινωνίας με άλλους επισκέπτες της επιλογής του στις κινούμενες επιγραφές led των στηθαίων και στον ψηφιακό υδάτινο καταρράκτη.

Κύρια μέριμνα σε όλους τους χώρους είναι η μείωση στο ελάχιστο δυνατόν της άμεσης (glare) και εξ ανακλάσεως θάμβωσης (veiling reflections). Αυτό διασφαλίζεται σε όλους τους χώρους:

  1. με την χρήση φωτιστικών σωμάτων άμεσου φωτισμού σε εσοχή.
  2. με την χρήση αντιθαμβωτικών louvres.
  3. με την χρήση έμμεσου φωτισμού.

Στο γενικό επίπεδο φωτισμού (general lighting 250-350 lx) στο επίπεδο εργασίας, προστίθεται και το εκπεμπόμενο φως από τις βιτρίνες των καταστημάτων, αφήνοντας αυτές να έχουν την κυρίαρχη λαμπρότητα στον χώρο.

Λόγω του ελλειψοειδούς σχήματος επιλέχθηκε ατομική αυτόματη αντιστάθμιση των διάσπαρτων φωτιστικών της οροφής  μέχρι ένα ορισμένο βάθος από την περίμετρο του αίθριου. Παράλληλα το κεντρικό σύστημα ελέγχου BMS ελέγχει το υποσύστημα του φωτισμού (INSTABUS EIB) με χρονοπρογραμματισμό χωρισμένο σε ζώνες περιοχών χρήσης. Η διάταξη αυτή έχει δυνατότητα εξοικονόμησης μέχρι και το 60% της κατανάλωσης.

Περιβάλλον Χώρος

Ο φωτισμός χρησιμοποιείται εκτός από την ανάδειξη, την ασφάλεια, την χρήση και στην οργάνωση της περιοχής που φωτίζει. Έτσι και ο περιβάλλον χώρος οργανώνεται σε περιοχές με μεγαλύτερο και λιγότερο ενδιαφέρον τόσο με την θέση και τη φόρμα από τα φωτιστικά όσο και με την ένταση και την θερμοκρασία χρώματος (CCT) του φωτός.

Τονίζονται οι περιοχές εισόδου πεζών και αυτοκινήτων στο συγκρότημα και οι πορείες στον υπαίθριο χώρο στάθμευσης. Από τον υπερτοπικό άξονα την Λεωφόρο Κηφισού αναδεικνύονται οι κύριες είσοδοι πεζών και αυτοκινήτων με τον φωτισμό του στεγάστρου, των τοτέμ, της ράμπας εισόδου, της πολύχρωμης επιφανείας του ισογείου και της διαφάνειας του πρώτου ορόφου με την περιοχή εστίασης που έχει θέα την Ακρόπολη.  Στο τοπικό επίπεδο οργανώνονται οι πορείες πρόσβασης για τους κατοίκους της περιοχής και για την υπαίθρια περιοχή στάθμευσης. Η παρουσία του φωτισμού  ανάμεσα στο κτίριο και το περιμετρικά δένδρα το απομακρύνει από το κτίριο τονίζοντας με την σκιά τους τα επίπεδα βάθους.

Επίσης φωτίζονται επιλεγμένα στοιχεία του περιβάλλοντα χώρου, όπως σημαντικά δένδρα, σημαίες, τοτέμ, περάσματα οργανώνοντας τις απαραίτητες εντάσεις σημειακά.

Για τους παραπάνω στόχους επιλέγονται φωτιστικά που κατά κύριο λόγο ενσωματώνονται στις κατασκευές (κύριο στέγαστρο αίθριου, στο έδαφος ή στο νερό αναδεικνύοντας ως «φωτιστικά» είτε τις ίδιες τις κατασκευές είτε κατακόρυφες ή οριζόντιες επιφάνειες (όψεις, δάπεδα) είτε φυσικά στοιχεία (δέντρα, πράσινο, δεξαμενές).

Εξοικονόμηση ενέργειας επιτυγχάνεται με την χρήση λαμπτήρων υψηλής απόδοσης (luminous efficacy), όπως αλογονιδίων μετάλλου, φθορισμού,  led.

Η μεγάλη διάρκεια ζωής των λαμπτήρων (10.000 – 30.000 ώρες) διευκολύνει επίσης την συντήρηση του συστήματος. Τα φωτιστικά καθαρίζονται μία φορά ανά έτος (0,8 συντελεστής συντήρησης).

ΕΝΘΕΤΟ: Ταυτότητα έργου

Αρχιτεκτονική Μελέτη: Ιωάννης & Αλέξης Βικέλας και Συνεργάτες Αρχιτέκτονες, Μελετητική – Γραφείο Μελετών Αλεξάνδρου Ν. Τομπάζη Ε.Π.Ε.

Φέρων Οργανισμός: Φορεύς Μελετητική, Γ. Λάμπρου & Σια Ε.Ε.

Η/Μ Μελέτη: Λ.Δ.Κ. – Σύμβουλοι Τεχνικών και Αναπτυξιακών Έργων Ε.Π.Ε.

Κυκλοφοριακή / Περιβαλλοντική: Δρόμος Σύμβουλοι Μελετητές Ε.Π.Ε.

Φύτευσης: Γεώργιος Βάνης & Συνεργάτες

Ενεργειακή: Καθ. Μάνθος Σανταμούρης

Φωτισμού: Δρ Γεώργιος Φατσέας

Ανάδοχος: ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε.

Διαχείριση: ΕΡΓΟΣΤΗΛ A.E.

Μελέτη                : 2008-2010

Κατασκευή: 2010-2011

*Ο Δρ. Γεώργιος  Φατσέας, είναι  Αρχιτέκτων EMΠ, MSc, PhD UNIVERCITY COLLEGE LONDON.


[1] Ροές ατόμων και πληροφορίας στην εμπορική συνδιαλλαγή κατά την διάρκεια της κοινωνικής συνεύρεσης.

 

 

 

ΣΑΛΟΝΙ-ΦΩΤΙΣΜΟΥ

ΦΩΤΙΣΤΙΚΟΣ ΜΙΝΙΜΑΛΙΣΜΟΣ ΣΕ ΕΞΟΧΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΗ ΜΥΚΟΝΟ

Μαγνητίζει το βλέμμα ο λιτός γραμμικός φωτισμός σε εξοχική κατοικία της Μυκόνου. Άμεσοι και έμμεσοι φωτισμοί στην υπηρεσία ενός μίνιμαλ αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, με θέα το γαλάζιο του Αιγαίου....

H ΒΙΛΑ ΣΑΛΓΚΑΡΟΥ «ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΘΗΚΕ» ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΗΜΕΡΑ ΦΩΤΙΣΜΟΥ

Ομάδα τελειόφοιτων σπουδαστών του μεταπτυχιακού προγράμματος «Σχεδιασμός Φωτισμού» του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου «μεταμόρφωσαν» τη βίλα Σαλίγκαρου, ένα δημοτικό κτίριο στο Δήμο Παπάγου - Χολαργ...

ΈΝΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ ΖΩΝΤΑΝΕΥΕΙ ΣΤΟ ΦΡΟΥΡΙΟ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Νέα πνοή σε ένα κτίριο-τοπόσημο στο Φρούριο της Λάρισας έδωσε η συνεργασία τριών αρχιτεκτόνων με την εταιρεία ηλεκτρολογικού υλικού και φωτισμού Gero....

Κλείσιμο [X]