ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ - ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΟΣΟ ΤΟ ΦΩΣ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ «ΕΞΥΠΝΟ» ΣΠΙΤΙ

Τα «έξυπνα» κτίρια, στα οποία περιλαμβάνονται και οι κατοικίες, έχουν δημιουργήσει πλέον μια ενδιαφέρουσα αγορά η οποία επηρεάζει τη δουλειά των αρχιτεκτόνων, των μελετητών ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, των ηλεκτρολόγων, των θερμοϋδραυλικών και, βέβαια, τη ζωή των τελικών καταναλωτών: των ενοίκων των σπιτιών.

Άρθρο του κ. Γιώργου Σαρρή*

Πολλά είναι τα «έξυπνα» σήμερα: κινητά τηλέφωνα, τηλεοράσεις, αυτοκίνητα, λάμπες, πλυντήρια, δίκτυα, μετρητές· μέχρι και για έξυπνες πόλεις ακούμε, συζητάμε και διαβάζουμε. Ο όρος «έξυπνο σπίτι» έχει αρχίσει να ακούγεται στην Ελλάδα εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια.

Μάλιστα ο γράφων είχε την τύχη (και την ευκαιρία) να γράψει για πρώτη φορά για το θέμα αυτό στο περιοδικό «Ηλεκτρολόγος» το 1998. Όμως είμαστε στο 2018,  και οι τεχνολογικές εξελίξεις τρέχουν και στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες. Έτσι, στο άρθρο αυτό θα γίνει μια προσπάθεια να φωτογραφηθεί το θέμα των «έξυπνων σπιτιών» από ελληνική οπτική, δίνοντας απαντήσεις σε ερωτήματα όπως είναι τα παρακάτω:

- Τι κάνει ένα σπίτι «έξυπνο»;

- Προσφέρει οφέλη ένα «έξυπνο» σπίτι στους τεχνικούς που εμπλέκονται με τη μελέτη, την κατασκευή και τη συντήρησή του;

- Υπάρχει τεχνογνωσία για έξυπνα σπίτια στην Ελλάδα;

Βέβαια, κάθε ένα από τα ερωτήματα αυτά θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο και ενός ξεχωριστού άρθρου. Στα πλαίσια, λοιπόν, του αφιερώματος του «Η» για το «έξυπνο σπίτι», ακολουθεί στη συνέχεια μια σύντομη απάντηση των παραπάνω ερωτημάτων.

Τι κάνει ένα σπίτι έξυπνο

Ένα κοινό συμπέρασμα είναι ότι οι αυτοματισμοί είναι αυτοί που κάνουν ένα σπίτι «έξυπνο». Εδώ όμως δημιουργούνται άλλα ερωτήματα, όπως:

- Ποιοι και πόσοι αυτοματισμοί είναι απαραίτητοι;

- Πρέπει να παίρνει αποφάσεις το σπίτι αντί για τους ενοίκους του και ποιες θα είναι αυτές οι αποφάσεις;

Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες δημιουργίας «έξυπνων» σπιτιών στην Ελλάδα έχουν προκύψει μερικά συμπεράσματα:

1.      «Έξυπνο» σπίτι είναι αυτό που προσαρμόζεται εύκολα στις ανάγκες των ενοίκων του και στις εξελίξεις που προκύπτουν, παραμένοντας λειτουργικό σε όλο το χρόνο της ζωής του.

2.      Για τους ενοίκους «έξυπνου» σπιτιού που θέλουν να το απολαμβάνουν, πρέπει όλα να είναι απλά στη χρήση και να λειτουργούν απρόσκοπτα, χωρίς να χρειάζεται να γνωρίζουν οι ίδιοι το πώς. Προέχει βέβαια να ξέρουν τα οφέλη, τις δυνατότητες και τα πλεονεκτήματα των έξυπνων λύσεων αυτός ή οι αυτοί που θα ζήσουν στο σπίτι, ώστε να πάρουν έγκαιρα τις σωστές αποφάσεις.

3.      Με το να ελέγχουμε μόνο μερικές λάμπες ή και μερικές πρίζες με Wi-Fi ή με blue tooth, δεν καθιστούμε αυτόματα το σπίτι μας «έξυπνο».

4.      Τελικά είναι «έξυπνο» –ή μάλλον θα γίνει «έξυπνο»– το σπίτι εάν αποφασίζεται, σχεδιάζεται, προετοιμάζεται και κατασκευάζεται έξυπνα.

Τα οφέλη για τους εμπλεκόμενους τεχνικούς

Το πρώτο θέμα που τίθεται εδώ είναι ποιοι τεχνικοί εμπλέκονται –ή, μάλλον, πρέπει να εμπλέκονται– στη δημιουργία ενός «έξυπνου» σπιτιού. Βέβαια, ιδιαίτερη βαρύτητα αποκτούν αυτοί που συμβουλεύουν και ενημερώνουν αυτόν που αποφασίζει για το πώς θα είναι τελικά το σπίτι, ο οποίος με βάση αυτά που θα αποφασίσει θα πρέπει να αναλάβει και το κόστος της κατασκευής ενός νέου ή της μετασκευής ενός παλιού σπιτιού.

Από τα μέχρι τώρα «έξυπνα» σπίτια που είναι σε λειτουργία στην Ελλάδα, έχουν προκύψει εμπειρίες και συμπεράσματα. Αυτοί που συμβουλεύουν και ενημερώνουν είναι κυρίως οι αρχιτέκτονες, οι μελετητές ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων και οι εμπλεκόμενοι με την κατασκευή ηλεκτρολόγοι και θερμοϋδραυλικοί.

Όλοι αυτοί μπορούν να αυξήσουν την προστιθέμενη αξία των υπηρεσιών και εργασιών τους δίνοντας έξυπνες λύσεις και δημιουργώντας ένα έξυπνο λειτουργικό σύνολο· κάτι που συνεπάγεται ευχαριστημένους χρήστες του σπιτιού, άρα ευχαριστημένους πελάτες και άρα καλοπληρωμένες υπηρεσίες - εργασίες.

Μια βασική αρχή της αγοράς λέει ότι ένας ευχαριστημένος πελάτης μπορεί να φέρει έναν νέο πελάτη. Όμως, για να προκύψουν αυτά τα οφέλη, για όλους αυτούς τους τεχνικούς, χρειάζονται ειδικές γνώσεις και δεξιότητες, για τις οποίες θα γίνει αναφορά αμέσως παρακάτω.

Η τεχνογνωσία στην Ελλάδα

Για να δημιουργηθεί ένα λειτουργικό «έξυπνο» σπίτι χρειάζεται μια τεχνική, μια τεχνολογική πλατφόρμα, στην οποία θα βασίζονται οι λειτουργίες του. Όπως και σε άλλες χώρες, έτσι και στην Ελλάδα μπορούμε να διαχωρίσουμε τις τεχνικές δημιουργίας των «έξυπνων» σπιτιών σε δύο βασικές κατηγορίες: σε ανοιχτές και σε κλειστές τεχνικές.

«Ανοιχτή» τεχνική σημαίνει ότι υποστηρίζεται από πολλές εταιρείες. Άρα σε ένα «έξυπνο» σπίτι μπορούν να συνδυαστούν, να συνεργαστούν αρμονικά μεταξύ τους και να λειτουργήσουν υλικά από διαφορετικές εταιρείες. Αυτό σημαίνει μεγάλη ευελιξία, καμία δέσμευση με συγκεκριμένη εταιρεία υλικών, καθώς και σιγουριά ότι στη διάρκεια της ζωής του κτιρίου οι έξυπνες λειτουργίες θα λειτουργούν απρόσκοπτα, γιατί υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις.

«Κλειστή» τεχνική σημαίνει αποκλειστική δέσμευση με συγκεκριμένη εταιρεία υλικών για όλη τη διάρκεια ζωής του κτιρίου, γιατί μόνο τα δικά της υλικά μπορούν να συνεργαστούν αρμονικά και απρόσκοπτα. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η διάρκεια ζωής ενός σπιτιού στην Ελλάδα ξεπερνά τα 50 χρόνια, η απόφαση για ανοιχτή ή κλειστή τεχνική αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα.

Από τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει ο γράφων μέχρι τώρα, τα τελευταία 20 χρόνια στην Ελλάδα έχουν κατασκευαστεί και λειτουργούν μερικές χιλιάδες έξυπνα σπίτια. Τα περισσότερα από αυτά (τουλάχιστον το 90%, κατά προσωπική εκτίμηση) έχουν κατασκευαστεί με ανοιχτή τεχνική, την τεχνική ΚΝΧ (γνωστή παλιότερα ως ΕΙΒ αλλά και ως instabus), που υποστηρίζεται από περισσότερες από 400 εταιρείες υλικών. Άρα, τεχνογνωσία υπάρχει και στη χώρα μας.

Αν και η κατασκευή νέων σπιτιών στην Ελλάδα κινείται προς το παρόν σε χαμηλούς ρυθμούς, η αγορά των έξυπνων σπιτιών είναι ένα πεδίο δράσης με θετικές προοπτικές και πάρα πολλές δυνατότητες. Όπως έχει γραφεί και στην αρχή του άρθρου, οι εξελίξεις δείχνουν ότι στο ορατό μέλλον πολλά γίνονται έξυπνα: ηλεκτρικά αυτοκίνητα, οικιακές συσκευές, δίκτυα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας κλπ. Και όλα αυτά μας προετοιμάζουν για «έξυπνες» πόλεις.

Δομικό κομμάτι των «έξυπνων» πόλεων θα είναι τα «έξυπνα» κτίρια, και σε αυτά αναπόσπαστο κομμάτι είναι τα «έξυπνα» σπίτια. «Ζούμε σε ενδιαφέροντες καιρούς» λέει κάποιος νεοφιλόσοφος. Γι’ αυτό, ο ελληνικός τεχνικός κλάδος που εμπλέκεται με τις εγκαταστάσεις στα σπίτια πρέπει να είναι σε συνεχή εγρήγορση, ενημέρωση και εκπαίδευση.

Κι αυτό γιατί τα οφέλη του έξυπνου σπιτιού, όσο εκπληκτικά και μοναδικά και να είναι, δεν επιτυγχάνονται εάν δεν υπάρχουν ενημερωμένοι και εκπαιδευμένοι τεχνικοί (κυρίως ηλεκτρολόγοι) με νέες δεξιότητες (π.χ. προγραμματισμού) για να τα πραγματοποιήσουν και να τα υποστηρίξουν.

*O κ. Γιώργος Σαρρής είναι ηλεκτρολόγος μηχανικός Τ.Ε., επιστημονικός σύμβουλος Ε.Ι.Α.Χ. σε θέματα Ηλεκτρολογίας και πιστοποιημένος εκπαιδευτής ΚΝΧ.

 

 

ΤΕΧΝΙΚΑ

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΦΟΡΤΙΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΤΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ

‘Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα στην ανάπτυξη των ηλεκτροκίνητων οχημάτων (EVs) είναι η έλλειψη υποδομών φόρτισής τους. Μπορεί να αντιμετωπιστεί και πώς....

Η ΕΝΝΟΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΦΩΤΙΣΜΟΥ

Έχοντας ως αρχή το φως που αποτελεί πηγή ζωής για τον άνθρωπο, ο αρχιτεκτονικός φωτισμός αναφέρεται στην τέχνη και την επιστήμη του φωτισμού του ανθρώπινου περιβάλλοντος και αφορά τη σύλληψη, μελέτη κ...

ΑΡΧΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ UPS

Οι σημαντικές οικονομικές απώλειες που μπορεί να επιφέρουν σε κάποιες επιχειρήσεις οι βραχυχρόνιες διακοπές ή μεταβολές στην ποιότητα ισχύος, καθιστούν αναγκαία την εγκατάσταση συσκευών αδιάλειπτης πα...

Κλείσιμο [X]