ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ - ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΟΣΟ ΤΟ ΦΩΣ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ

ΠΕΤΡΟΣ ΚΟΝΤΖΙΝΟΣ: «ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ»

ΩΣ COUNTRY MANAGER ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚHΣ ΕΤΑΙΡΕIΑΣ DEVOLO, Ο Κ. ΠEΤΡΟΣ ΚΟΝΤΖIΝΟΣ ΜIΛΗΣΕ ΣΤΟΝ «Η» ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜIΕΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓIΑΣ POWERLINE ΠΟΥ ΚΟΜIΖΕΙ Η ΜΗΤΡΙΚH ΕΤΑΙΡΕIΑ ΑΛΛA ΚΑΙ ΓΙΑ OΛΕΣ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣIΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΔEΟΝΤΑΙ ΜΕ ΑΥΤH.

Παρουσίασε επίσης τα πλεονεκτήματα της νέας σειράς προσαρμογέων «devolo Magic» κάνοντας μια προβολή στο μέλλον της powerline δικτύωσης σπιτιών αλλά και γειτονιών, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο «έξυπνο» σπίτι της devolo.

«Ως μια εταιρεία με ηγετική θέση στην αγορά, επιθυμούμε όχι μόνο να αναπτύσσουμε πρωτοποριακά προϊόντα αλλά και να τηρούμε μία μακροπρόθεσμα βιώσιμη περιβαλλοντική πολιτική» δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Πέτρος Κοντζίνος στην ενδιαφέρουσα συνέντευξη που μας παραχώρησε και την οποία παραθέτουμε παρακάτω.

– Στην IFA 2018 η εταιρεία σας είχε τη δυνατότητα να παρουσιάσει σε παγκόσμια πρώτη τη νέα σειρά powerline «devolo Magic». Ποια ήταν η υποδοχή που επιφύλαξαν οι επισκέπτες της έκθεσης στο φιλόδοξο αυτό προϊόν;

Πέτρος Κοντζίνος: Το ενδιαφέρον ήταν πολύ μεγάλο και αυτό διότι πρόκειται για μια καινοτόμο τεχνολογία, απάντηση στις προκλήσεις δικτύωσης υψηλών ταχυτήτων μέσω ηλεκτρικού ρεύματος. Παράλληλα, ως προς την ταχύτητα, απαιτούνται και υπηρεσίες που καλύπτουν το γνωστό όρο Mesh WiFi που όλο και περισσότερο ακούμε και διαβάζουμε για αυτόν.

Η νέα αυτή τεχνολογία της devolo βασίζεται στο νέο πρότυπο Chipset G.hn 2 που εξυπηρετεί τις ανάγκες οικιακής δικτύωσης. Οι πάροχοι υπηρεσιών Internet έχουν επενδύσει στο πρότυπο αυτό, με την devolo να προπορεύεται, έχοντας ενσωματώσει στα προϊόντα της το G.hn 2. Μέσω της εν λόγω τεχνολογίας μας θα είναι πλέον εφικτές ταχύτητες πάνω από 1 Gbit!

 

– Αν έπρεπε να συνοψίσετε τα πλεονεκτήματα του «devolo Magic» έναντι των κλασικών μοντέλων devolo dLan, ποια θα λέγατε ότι είναι τα σημεία στα οποία υπερτερεί;

Πέτρος Κοντζίνος: Τα πλεονεκτήματα είναι πολλαπλά, ξεκινώντας από την ευελιξία του προϊόντος, καθώς και τη δυνατότητα μελλοντικής του επέκτασης. Τα «devolo Magic» είναι εξοπλισμένα με έναν ξεχωριστό επεξεργαστή (CPU) που τα κάνει πιο ευέλικτα σε μελλοντικές προσαρμογές μέσω software (firmware), χωρίς να χρειάζεται επιπλέον επένδυση σε εξοπλισμό (hardware).

Τα «devolo Magic» προσφέρουν τη διπλάσια ταχύτητα, παρέχοντας υπηρεσίες Mesh WiFi και Smart WiFi. Έχουν επίσης μία ευρεία ακτίνα δράσης, επεκτείνοντας την ωφέλιμη απόσταση από τα 400 στα 500 μέτρα.

Η τεχνολογία έχει τη δυνατότητα να επιλέγει  σε ποιο σημείο ασύρματης πρόσβασης (access point) θα συνδεθεί η συσκευή μας, εντοπίζοντας πάντα το πιο ισχυρό σήμα, αλλά και το πιο «ελεύθερο» από πλευράς συχνότητας.

 

– Θέλετε να μας εξηγήσετε γιατί στην devolo θεωρείτε τόσο σημαντική την τεχνολογία "Wi-Fi Mesh";

Πέτρος Κοντζίνος: Ζούμε σε μια εποχή που η επικοινωνία είναι απαραίτητη όσο ποτέ. Η επικοινωνία ολοκληρώνεται μόνο όταν η πληροφορία φτάνει στον αποδέκτη έγκαιρα, και το Mesh WiFi εγγυάται αυτό ακριβώς. Παράλληλα, ενσωματώνει πρόσθετες υπηρεσίες, όπως airtime fairness, roaming και band-steering.

Σ’ ένα ασύρματο δίκτυο πολλαπλών access point θα στείλει την πληροφορία εγγυημένα και από τον πιο σύντομο δρόμο στον αποδέκτη της. Σε περίπτωση που ένα access point είναι για κάποιο λόγο εκτός λειτουργίας, θα δημιουργήσει δίοδο από άλλο σημείο.

Σε ό,τι αφορά τις πρόσθετες υπηρεσίες, πρέπει να εξηγήσουμε ότι η Airtimefairness αφορά την «αντικειμενική» διάθεση ασύρματου εύρους στους χρήστες. Τι σημαίνει αυτό; Αν για παράδειγμα το WiFi δίκτυο διαθέτει 300Mbps και συνδεθεί ένας χρήστης, αυτό θα απαιτήσει ίσως το 80% του εύρους. Αν μπει και δεύτερος, τότε η συσκευή θα μοιράσει το εύρος στις δυο συσκευές κ.ο.κ.

Το roaming επίσης αποτελεί μια πολύ σημαντική υπηρεσία μέσω της οποίας οι συσκευές WiFi που συνδέονται σ’ ένα δίκτυο περισσότερων accesspoint σ’ ένα χώρο, συνδέονται πάντα με το πιο ισχυρό διαθέσιμο σήμα εντελώς αυτόματα.

H υπηρεσία band-steering, τέλος, αφορά την αυτόματη εναλλαγή των συσκευών WiFi μέσω συχνοτήτων και καναλιού καταλληλότερης εκπομπής.

 

– Το devolo GigaGate έχει χαρακτηριστεί ως ένα ιδιαίτερα καινοτόμο και εύχρηστο προϊόν. Ποια είναι τα στοιχεία της καινοτομίας του και πώς καθίσταται εύκολη η χρήση του;

Πέτρος Κοντζίνος: Το GigaGate είναι καινοτόμο και προσφέρει ασύρματη δικτύωση μέσα σε χρόνο μηδέν, για χρήστες χωρίς τεχνικές γνώσεις. Στο άκουσμα των λέξεων WiFi accesspoint και WiFi bridge, ο χρήστης αντιλαμβάνεται ότι θα πρέπει να έχει τις απαραίτητες γνώσεις τεχνολογίας. Το GigaGate όμως ανατρέπει τα δεδομένα, διότι το μόνο που χρειάζεται να κάνετε ως χρήστες, είναι να συνδέσετε το ένα μέρος με το router σας και το άλλο να το τοποθετήσετε εκεί που επιθυμείτε.

Είναι ιδιαίτερα εύχρηστο σε μικρότερες κατοικίες, παρέχοντας υπηρεσίες σύνδεσης σε ταχύτητες Gigabit, με δυνατότητα επέκτασης σε έως και 8 ασύρματα σημεία, προσφέροντας ακόμη μεγαλύτερη ασύρματη ακτίνα δράσης.

 

– Ένα από τα βασικά επιχειρήματα που προτάσσει η devolo για την προώθηση των προϊόντων της είναι η υπόσχεση για αδιάκοπη συνδεσιμότητα. Γιατί θεωρείτε ότι η επιλογή αυτή είναι τόσο σημαντική στις μέρες μας;

Πέτρος Κοντζίνος: Φανταστείτε ένα χρήστη ο οποίος παρακολουθεί μια ταινία μέσω διαδικτύου π.χ. Netflix, YouTube κτλ. και ενδιάμεσα διακόπτεται η σύνδεση για λίγα δευτερόλεπτα. Είναι κάτι το οποίο δεν είναι ευχάριστο, και στις ημέρες μας αδιανόητο να συμβαίνει. Το ίδιο ισχύει για όλες τις on line χρήσεις, όπως gaming, chatting κλπ.

Τα προϊόντα μας αποτελούν εγγύηση ως προς την υπηρεσία roaming, αφού η μετακίνηση εντός του χώρου είναι δεδομένη. Oι συσκευές devolo είναι φορητές και συνδέονται μέσω WiFi. Έτσι, κατά τη μετακίνηση αντιλαμβάνονται όταν απομακρύνεται μια συσκευή WiFi από το ισχυρότερο σημείο σύνδεσης, παραδίδοντας τη σύνδεση της νέας θέσης στον πιο κοντινό adapter devolo.

 

– Μέχρι ποιου σημείου πιστεύετε ότι μπορεί να εξελιχθεί η τεχνολογία powerline, τόσο στην οικιακή όσο και στην επαγγελματική χρήση; Τι εκτιμάτε ότι πρέπει να περιμένουμε ή να οραματιζόμαστε για το μέλλον;

Πέτρος Κοντζίνος: Η τεχνολογία powerline έχει εξαπλωθεί σε πολλούς χώρους. Χρησιμοποιείται και σε επαγγελματικούς χώρους με προϊόντα professional ή ακόμα και σε δημόσια δίκτυα των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας για την έξυπνη μέτρηση και τα έξυπνα δίκτυα –γνωστά ως smart grid & smart metering.

Πρακτικά, ακόμη και σήμερα, θα μπορούσαν να υφίστανται δικτυωμένα μεταξύ τους σπίτια και να μοιράζονται πληροφορίες, ακόμα και γειτονιές με γειτονιές. Εδώ όμως προκύπτουν σημαντικά ζητήματα, όπως είναι το θέμα της ασφάλειας.

Όλες οι πληροφορίες σήμερα είναι δεδομένα προς παράδοση και επεξεργασία σε όλα τα σημεία του κόσμου, και η ασφάλεια αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα. Στα τοπικά οικιακά powerline η ασφάλεια είναι δεδομένη, με κρυπτογράφηση 128 bit AES.

 

– Πέρα από την τεχνολογία των powerline, η εταιρεία προσφέρει και smarthome λύσεις. Ποια είναι η φιλοσοφία του «έξυπνου» σπιτιού της devolo;

Πέτρος Κοντζίνος: Η λύση smart home της devolo είναι μια από τις ελάχιστες στην αγορά που προσφέρει πολλαπλές υπηρεσίες με smart τρόπο, και αυτό διότι διαθέτει προηγμένα χαρακτηριστικά.

Καταρχήν, προσφέρει κεντρική διαχείριση. Επιπλέον, διαθέτει δωρεάν έξυπνο λογισμικό, ανοιχτό να δεχθεί συστήματα που βασίζονται στο πρότυπο Z-Wave. Επίσης, μπορούν να συνδεθούν και συσκευές άλλων κατασκευαστών μέσω της πλατφόρμας IFTTT.

Εκεί είναι και το μεγάλο στοίχημα στην αγορά: Όταν αποφεύγεται η δέσμευση, o πελάτης αισθάνεται ασφάλεια και ευελιξία, καθώς μπορεί να βασιστεί στη δική μας πλατφόρμα και  να επιλέξει ακόμη και προϊόντα άλλων κατασκευαστών. Επιπλέον, η εγκατάστασή του είναι εύκολη και γρήγορη, και δεν απαιτεί τεχνικό.

 

– Από τις λύσεις αυτές, ποια προϊόντα είναι τώρα διαθέσιμα στην ελληνική αγορά και τι να περιμένουμε στο άμεσο μέλλον;

Πέτρος Κοντζίνος: Όλα τα προϊόντα οικιακής και επαγγελματικής χρήσης της devolo είναι διαθέσιμα στην ελληνική αγορά. Είναι τα γνωστά προϊόντα «devolo dLAN», «devolo Magic», «devolo Professional» και «devolo Smart Home».

Αυτό που περιμένουμε είναι το smart metering & smart grid, που βρίσκει εφαρμογή στις συνδέσεις δημόσιου δικτύου. Συνδέει δηλαδή τα νοικοκυριά ή τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο με τους παρόχους.

Είναι πολύ σημαντικό να μετριέται η ενέργεια που παράγεται και να κατευθύνεται στην κατανάλωση, διότι η ενέργεια δεν αποθηκεύεται εύκολα και ανέξοδα. Η ισορροπία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ποιότητα της διάθεσης της ενέργειας, κάτι που αποτελεί ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο.

 

– Στην devolo επαναλαμβάνετε σε κάθε ευκαιρία την αφοσίωσή σας στο «πράσινο» IT. Πώς αποδεικνύεται αυτή στην πράξη;

Πέτρος Κοντζίνος: Από την ίδρυσή μας το 2002, η devolo προωθεί και στηρίζει τη φιλική στο περιβάλλον ανάπτυξη και παραγωγή. Όλα τα προϊόντα μας προσφέρουν την επιλογή «εξοικονόμησης ενέργειας» όταν δεν είναι σε χρήση. Αυτόματα πέφτουν σε αδράνεια και ενεργοποιούνται όταν και πάλι ζητηθεί η μεταφορά δεδομένων.

Τα υλικά μας είναι άριστης ποιότητας, και σε μεγάλο βαθμό κατασκευασμένα από ανακυκλωμένα υλικά. Για παράδειγμα, το πλαστικό επαναχρησιμοποιείται, προστατεύοντας με τον τρόπο αυτό το περιβάλλον. Η devolo σκέφτεται από σήμερα για το μέλλον. Κάθε προϊόν πρέπει στο τέλος της διάρκειας ζωής του να ανακυκλώνεται κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

 

– Ως country manager της εταιρείας στην Ελλάδα, πώς κρίνετε την πορεία της ελληνικής αγοράς σε σχέση με τη ζήτηση για τα συγκεκριμένα προϊόντα;

Πέτρος Κοντζίνος: Η ζήτηση μιας λύσης δικτύωσης είναι πλέον καθημερινότητα. Η ανάπτυξη ασύρματων συσκευών και συσκευών δικτυακής ικανότητας είναι ραγδαία, και οι υποδομές δικτύωσης σε κάθε σπίτι δεν είναι ποτέ αρκετές.

Η πορεία της εν λόγω τεχνολογίας devolo είναι ανοδική, εξελίσσεται και θα παραμείνει ανοδική, διότι χρησιμοποιεί το καλώδιο ηλεκτρικού ρεύματος ως ένα μακρύ καλώδιο δικτύου, και αυτό ανεξάρτητα αν βρισκόμαστε σε σπίτι με τριφασικό ρεύμα και περισσότερους ηλεκτρικούς πίνακες.

Κάθε συσκευή που μπορεί να δικτυωθεί χρειάζεται ρεύμα, και κατά συνέπεια, όπου υπάρχει ρεύμα υφίσταται και δίκτυο, με ανάγκη σύνδεσης ασύρματα ή ενσύρματα.

 

– Με ποια στρατηγική επεκτείνετε το δίκτυο συνεργατών της devolo; Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον;

Πέτρος Κοντζίνος: Το μότο μου είναι: «Ένα ποιοτικό προϊόν χρειάζεται και ποιοτικές υπηρεσίες». Τα προϊόντα μας κατασκευάζονται σύμφωνα με τις ανάγκες του καταναλωτή και όχι σύμφωνα με το χαμηλότερο δυνατό κόστος κατασκευής ή υποστήριξης.

Ειδικά εδώ στην Ελλάδα, η υποστήριξή μας προς το καταναλωτικό κοινό είναι άμεση, παρέχοντάς του πληροφορίες και βοήθεια σε απορίες που τυχόν ανακύπτουν. Ένα σημαντικό επίσης πλεονέκτημά μας είναι το γεγονός ότι είμαστε από τις ελάχιστες εταιρείες παγκοσμίως που προσφέρουμε άμεση αντικατάσταση υλικού –μέσω της 3ετούς εγγύησης– χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες.

Η υπηρεσία μας αυτή στηρίζεται τόσο μέσω του δικτύου των συνεργατών μας όσο και απευθείας από την «devolo Ελλάς». Η διατήρηση και η βελτίωση των υπηρεσιών μας σε καθημερινή βάση είναι και η στρατηγική μας για συνεχή ανάπτυξη.

 

ΜΟΤΟ:

Το GigaGate προσφέρει ασύρματη δικτύωση μέσα σε χρόνο μηδέν, για χρήστες χωρίς τεχνικές γνώσεις

Η τεχνολογία Powerline χρησιμοποιείται και σε επαγγελματικούς χώρους με προϊόντα professional, ή ακόμα και σε δημόσια δίκτυα των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας

Είναι πολύ σημαντικό να μετριέται η ενέργεια που παράγεται για να κατευθύνεται στην κατανάλωση, διότι η ενέργεια δεν αποθηκεύεται εύκολα και ανέξοδα

 

 

ΠΡΟΣΩΠΑ

ΜΑΡΙΑ ΚΑΠΑΡΕΛΗ: «ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΕΡΔΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ»

Τη στροφή προς τα προϊόντα ελληνικής κατασκευής –τα οποία κατακτούν συνεχώς νέες αγορές– εξαίρει μιλώντας στον «Η» το διοικητικό στέλεχος των εταιρειών CRELI κ. Μαρία Καπαρέλη....

«ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΠΕΙ Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΡΗΣΤΩΝ»

Για την υλοποίηση μιας σειράς δράσεων ευαισθητοποίησης και για τη δημιουργία διαύλων επικοινωνίας κυρίως με τα παιδιά στα σχολεία έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, ο κ. Δημήτριος Χριστογιαννόπουλος, γενικός δ...

ΤΕΡΜΑ ΣΤΙΣ ΑΠΟΜΙΜΗΣΕΙΣ - ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΗΜΑ

Τη δημιουργία ελληνικού σήματος που θα πιστοποιεί τη γνησιότητα των εγχώριων προϊόντων προαναγγέλλει αποκλειστικά στον «Ηλεκτρολόγο» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Ηλεκτρολογικού Υλικού κ....

Κλείσιμο [X]