ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ - ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΟΣΟ ΤΟ ΦΩΣ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ

Διαμαντής Κασαπίδης, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων (ΠΟΣΕΗ)

«ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΕΡΓΟΥ»

Συνέντευξη στον Πάνο Κατσαχνιά

Αλλαγή στη ηγεσία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων (ΠΟΣΕΗ). Μετά από δώδεκα χρόνια στο τιμόνι της Ομοσπονδίας ο μέχρι πρότινος Πρόεδρος Ευστάθιος Δάρας, παρέδωσε την ηγεσία στον έως τώρα Α΄ Αντιπρόεδρο Διαμαντή Κασαπίδη.

Ως Α΄ Αντιπρόεδρος της ΠΟΣΕΗ ταυτίζεται με όλα όσα διεκδικούσε η Ομοσπονδία στην έως τώρα πορεία της και βάζει στόχο να επιτύχει ακόμα καλύτερες συνθήκες και για την ίδια την ΠΟΣΕΗ και κατ΄ επέκταση τους συναδέλφους του στις σημερινές δύσκολες για όλους συνθήκες. Η καλή συνεργασία και με τις όμορες Ομοσπονδίες, όπως των τεχνικών ανελκυστήρων, των θερμουδραυλικών, των αλουμινάδων και των ψυκτικών με τις οποίες συνεργάζονται παράλληλα για θέματα όπως το φορολογικό η το ασφαλιστικό, αποτελεί ακόμη μια εγγύηση για την ύπαρξη θετικών αποτελεσμάτων στο μέλλον.

Μετά την ανάληψη των νέων καθηκόντων σας ως Προέδρου της ΠΟΣΕΗ, ποια είναι τα επόμενα βήματα;

Η ανάληψη των καθηκόντων μου ως Προέδρου της ΠΟΣΕΗ πραγματοποιήθηκε στη συνεδρίαση του Δ.Σ της Ομοσπονδίας στις 24/11/12, μετά την παραίτηση του φίλου και συναδέλφου Στάθη Δάρα λόγω συνταξιοδότησης. Στο Προεδρείο της Ομοσπονδίας κατείχα επί πολλά χρόνια τη θέση του Α΄ Αντιπροέδρου και οι προσπάθειες και οι  επιτυχίες της Ομοσπονδίας είχαν και τη δική μου στήριξη, όπως και όλων των συναδέλφων του Προεδρείου και του Διοικητικού Συμβουλίου, με την αμέριστη και άριστη συνεργασία που όλοι μας είχαμε με τον πρώην Πρόεδρο Στάθη Δάρα.

Όλα αυτά τα χρόνια η Ομοσπονδία παρήγαγε έργο σοβαρό για τον κλάδο και προωθήθηκαν πολλά θεσμικά ζητήματα που εδώ και πολλά χρόνια διεκδικούσε ο κλάδος μας. Θα συνεχίσουμε όλοι μαζί αυτή την προσπάθεια για να ολοκληρώσουμε την προώθηση των θεσμικών θεμάτων που βρίσκονται σήμερα στο τελικό στάδιο επεξεργασίας και ταυτόχρονα θα προσπαθήσουμε να βρούμε διεξόδους για τους συναδέλφους που πλήττονται σήμερα από την βαθιά οικονομική κρίση.

Βασικά θέματα που θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε είναι: το νέο Π.Δ για τους Ηλεκτρολόγους και τις Υ.Α που θα εκδοθούν για την πλήρη εφαρμογή του Ν.3982/2011, ένταξη και υλοποίηση προγραμμάτων εκπαίδευσης προς την κατεύθυνση αναβάθμισης των συναδέλφων και απόκτησης γνώσεων για τις νέες τεχνολογικές εξελίξεις και τη διαχείριση των μικρών επιχειρήσεών τους, ένταξη του κλάδου σε χρηματοδοτικά προγράμματα για την δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού της αγοράς των Ε.Η.Ε, αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών της Ομοσπονδίας προς τα Σωματεία και κατ’ επέκταση τους συναδέλφους, αναζήτηση τρόπων χρηματοδότησης για την ενημέρωση των καταναλωτών για την ασφάλεια των Ε.Η.Ε και προσπάθεια συγκέντρωσης όλων των δυνάμεων του κλάδου μέσα από ένα γόνιμο διάλογο, κάτω από την ομπρέλα της Ομοσπονδίας. 

Τα παραπάνω είναι οι βασικοί πυλώνες ενεργειών για το Προεδρείο, αλλά ο πλήρης προγραμματισμός θα συζητηθεί και θα συναποφασισθεί στην πρώτη συνεδρίαση του Προεδρείου της Ομοσπονδίας, που θα πραγματοποιηθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα. Το Προεδρείο και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας θα δουλέψουν ομαδικά με τη βοήθεια και συμπαράσταση όλων των συναδέλφων και όλων των Σωματείων – Μελών, στα οποία θα είμαστε κοντά τους και θα ανταποκριθούμε σε κάθε τους αίτημα. 

Ποιο είναι το μείζον θέμα που καλείστε εσείς να διαχειριστείτε σήμερα;

Δύο είναι τα μείζονα θέματα που θα πρέπει να διαχειρισθούμε σήμερα: το νέο Π.Δ που αναμένεται να εκδοθεί σε συνδυασμό με την έκδοση των Υ.Α για την πλήρη εφαρμογή του Ν.3982/2011 και η σχεδόν ολοκληρωτική καθίζηση της επαγγελματικής δραστηριότητας των συναδέλφων.

Το υπό έκδοση Π.Δ σύμφωνα με αυτά που έχουμε διαβουλευθεί με το αρμόδιο Υπουργείο δημιουργεί νέα δεδομένα για τους συναδέλφους και για το επάγγελμα και ταυτόχρονα περιέχει ζητήματα τα οποία θα πρέπει να δούμε πως θα λειτουργήσουν στην αγορά μετά την δημοσίευση και εφαρμογή του. Ταυτόχρονα όμως εκκρεμούν σειρά Υ.Α οι οποίες θα πρέπει να εκδοθούν κατ’ εξουσιοδότηση του Ν.3982/2011 και οι οποίες θα δημιουργήσουν την αλλαγή όλου του υπάρχοντος περιβάλλοντος για την αδειοδότηση του επαγγέλματος του ηλεκτρολόγου (εξετάσεις, εξεταστέα ύλη, ενιαίο μητρώο τεχνικών επαγγελμάτων, ενιαίο μητρώο ηλεκτρικών εγκαταστάσεων, κ.λ.π). Σε όλες τις διαβουλεύσεις για την έκδοση και ολοκλήρωση των απαιτούμενων Υ.Α η Ομοσπονδία με τις προτάσεις της θα προσπαθήσει προς την κατεύθυνση αναβάθμισης και βελτίωσης του επαγγέλματος.   Η ολοκληρωτική καθίζηση της επαγγελματικής δραστηριότητας των συναδέλφων, ήρθε ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης και της κατάρρευσης της οικοδομικής δραστηριότητας, αλλά και κάθε άλλου είδους ανάπτυξης, με τραγικά αποτελέσματα για το επάγγελμά μας αλλά και για όλα τα τεχνικά επαγγέλματα. Η προσπάθεια μας θα είναι, όπως προανέφερα, στην κατεύθυνση ένταξης των έργων του κλάδου σε επιδοτούμενα χρηματοδοτικά προγράμματα Πανελλαδικής κλίμακας για την δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού της αγοράς των Ε.Η.Ε σε συνδυασμό με την υλοποίηση προγραμμάτων εκπαίδευσης για την απόκτηση γνώσεων από τους συναδέλφους στις νέες τεχνολογικές εξελίξεις και κατά συνέπεια σε νέες υπηρεσίες προς τον καταναλωτή.

Ποιο είναι το πρόγραμμα δράσης σας;

Η ατζέντα των θεμάτων για το Προεδρείο της Ομοσπονδίας είναι μεγάλη και περιλαμβάνει εκτός των παραπάνω βασικών αξόνων που ανέφερα, πολλά θέματα που αφορούν το επάγγελμα αλλά και την περαιτέρω οργάνωση και λειτουργία της Ομοσπονδίας, των Σωματείων και των συναδέλφων γενικότερα.
Ο προγραμματισμός αυτός θα γίνει αντικείμενο επεξεργασίας του Προεδρείου στην πρώτη του συνεδρίαση, όπου θα κατατεθούν οι απόψεις και θα ολοκληρωθεί ο προγραμματισμός και το κάθε θέμα θα αποκτήσει και τον βαθμό προτεραιότητάς του.

Άλλα σημαντικά θέματα που θα σας απασχολήσουν;

Η Ομοσπονδία θα ασχοληθεί και με τα γενικά θέματα που απασχολούν τους Ε.Β.Ε και βέβαια σε συνεργασία με την Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε η οποία αποτελεί τον κοινωνικό εταίρο και μας εκπροσωπεί στα αρμόδια Υπουργεία. Θέματα όπως είναι το ασφαλιστικό, με τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν πάρα πολλοί συνάδελφοι προκειμένου να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τον Ο.Α.Ε.Ε, το φορολογικό το οποίο στοχεύει στον αφανισμό των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων, μέσα από την προσπάθεια της Κυβέρνησης και των μέσων μαζικής ενημέρωσης να εξισωθούν οι επαγγελματίες των τεχνικών επαγγελμάτων, με τα «ευγενή» ελεύθερα επαγγέλματα και όσους ζουν και διάγουν πολυτελή ζωή και κατέχουν πολυτελή περιουσιακά στοιχεία και τραπεζικούς λογαριασμούς πολλών χιλιάδων ευρώ.

Ταυτόχρονα θα μας απασχολήσει η προσπάθεια ανάπτυξης και προσέλκυσης μικρών και μεγάλων επενδύσεων σε συνεργασία πάλι με την Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε, διότι το επάγγελμα μας είναι συνυφασμένο με την αναπτυξιακή δραστηριότητα και οι μικρές επιχειρήσεις του κλάδου θα μπορέσουν να επιβιώσουν μόνο όταν υπάρχει αναπτυξιακή και επενδυτική δραστηριότητα σε όλους τους τομείς της οικονομίας.

Ποιες είναι οι σχέσεις σας με τα αρμόδια Υπουργεία;

Οι σχέσεις της Ομοσπονδίας με τα αρμόδια Υπουργεία είναι καλές, είναι σχέσεις που διέπουν ένα όργανο που εκπροσωπεί κάποιες χιλιάδες επιχειρήσεις επαγγελματιών και την πολιτική ηγεσία η οποία νομοθετεί και επιλύει προβλήματα και θα πρέπει να ακούει και να προωθεί τις θέσεις και τις απόψεις του καθ΄ ύλη αρμόδιου συνδικαλιστικού οργάνου. Όποτε συνεργαστήκαμε μέχρι σήμερα με πολιτικά ή υπηρεσιακά στελέχη Υπουργείων που είχαν διάθεση συνεργασίας και μπορούσαν να ακούν, είχαμε καλά αποτελέσματα για το επάγγελμα αλλά και κυριότερα για τους καταναλωτές.

Πολλές από τις πρόσφατες ρυθμίσεις του Ν.3982/2011 είναι προτάσεις της Ομοσπονδίας μας, οι οποίες είχαν κατατεθεί εδώ και χρόνια. Υλοποιήθηκαν με σημαντική καθυστέρηση και υπό το κράτος πίεσης της «τρόικας».  Σε αυτό την ευθύνη δεν μπορεί να την έχει η Ομοσπονδία και ο κλάδος, αλλά εκείνοι που δεν μπορούσαν να ακούσουν και να κατανοήσουν ότι η Ομοσπονδίας μας κατέθετε προτάσεις σοβαρές και υπεύθυνες, με γνώμονα την βελτίωση του επαγγέλματος και των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τον καταναλωτή.

Θα συνεχίσουμε προς την  κατεύθυνση της σοβαρής και υπεύθυνης συνεργασίας με τα αρμόδια Υπουργεία και ευελπιστούμε οι προτάσεις μας να γίνονται αντικείμενο σοβαρής επεξεργασίας από τους αρμόδιους, για να μην φτάνουμε μετά από χρόνια καθυστερήσεων και υστερήσεων να υλοποιούμε ζητήματα που θα μπορούσαν να έχουν βελτιώσει τις συνθήκες τόσο για το επάγγελμα όσο και για τους καταναλωτές αλλά και την χώρα.

Εκτιμάτε ότι σημειώνεται αλλαγή με θετικό πρόσημο;

Εκτιμώ ότι στα θέματα του επαγγέλματος γίνεται προσπάθεια αλλαγών, αλλά από τη στιγμή που δεν έχουν ολοκληρωθεί, δεν μπορώ να ορίσω το πρόσημο. Σαφώς και η έκδοση του Ν.3982/2011 είναι μία σημαντική προσπάθεια και βαδίζει προς την θετική κατεύθυνση, αλλά αν δεν εκδοθεί το Π.Δ για τους Ηλεκτρολόγους και οι σχετικές Υ.Α που προβλέπονται στο Ν.3982/2011 δεν μπορούμε να μιλάμε για θετικά ή αρνητικά πρόσημα. Όλοι μας εξάλλου γνωρίζουμε ότι στη χώρα μας πάσχουμε από  την εφαρμογή των νόμων που ψηφίζονται και μέχρι και σήμερα δεν έχουμε δει την τελική ανάπτυξη των θεσμικών παρεμβάσεων για το επάγγελμα, πόσο μάλλον την πλήρη εφαρμογή αυτών των θεσμικών ρυθμίσεων στο μέλλον και από την πλευρά της Πολιτείας και των αρμόδιων δημόσιων υπηρεσιών, προκειμένου να καθορίσουμε το πρόσημο.

Τι συμβαίνει με την οικοδομή και πώς αντιμετωπίζετε την λαθραία εγκατάσταση;

Η κατασκευαστική βιομηχανία θα ανακάμψει πολύ δύσκολα και σε καμία περίπτωση, κατά την εκτίμησή μου, δεν θα ξαναδούμε στη χώρα οικοδομική ανάπτυξη που είδαμε στα χρόνια πριν την οικονομική κρίση. Επίσης, σε επίπεδο κατασκευών επιχειρήσεων (π.χ καταστήματα, μικρές επιχειρήσεις, βιοτεχνίες, κ.λ.π), όσο η οικονομική κρίση βαθαίνει, όσο το πρόσημο στην ανάπτυξη είναι αρνητικό τόσο θα περιορίζεται και η κατασκευή στον τομέα των επιχειρήσεων, αλλά ακόμα και οι όποιες προσπάθειες ανακατασκευών ή επεκτάσεων των ήδη υπαρχουσών επιχειρήσεων. Για να υπάρξει ανάκαμψη αποτελεί μονόδρομο η αλλαγή της πολιτικής της λιτότητας και της ύφεσης και η προσπάθεια εφαρμογής πολιτικών επιλογών ανάπτυξης.

Η λαθραία εγκατάσταση είναι ένα φαινόμενο που υπάρχει εδώ και δεκαετίες, αφορά δε όλα τα αδειοδοτημένα τεχνικά επαγγέλματα και όχι μόνο. Το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα προσπαθεί όλα αυτά τα χρόνια να διαφυλάξει  το επάγγελμα, με όπλα τις υπάρχουσες νομοθετικές ρυθμίσεις, αλλά και με την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του καταναλωτή.

Με το νέο Ν.3982/2011 δημιουργήθηκε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για τον έλεγχο των παρεχόμενων υπηρεσιών το οποίο σε συνδυασμό με την Υ.Α για τις κυρώσεις θα βοηθήσει στην κατεύθυνση μείωσης του φαινομένου της λαθραίας εγκατάστασης αλλά και της βελτίωσης της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Θα πρέπει βέβαια στην προσπάθεια αυτή να ανταποκριθούν και οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας και να επιτελέσουν το έργο τους, ελέγχοντας τις παρεχόμενες υπηρεσίες στις Ε.Η.Ε τόσο μετά από καταγγελία όσο και αυτεπάγγελτα, όπως ορίζει και δίνει τη δυνατότητα η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση του Άρθρου 11 του Ν.3982/2011.

Η Ομοσπονδία προς αυτή την κατεύθυνση μελετά την υλοποίηση μιας διαφημιστικής δράσης, προκειμένου να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν οι καταναλωτές σε σχέση με την ασφάλεια των Ε.Η.Ε, αλλά και ότι θα πρέπει να απευθύνονται μόνο σε αδειούχους εγκαταστάτες ηλεκτρολόγους για τις Ε.Η.Ε.

Ποια είναι η κατάσταση σήμερα των εσωτερικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων;

Η κατάσταση έχει βελτιωθεί στις Ε.Η.Ε σε γενικές γραμμές. Πριν 15 – 20 χρόνια ήταν πολύ διαφορετικά τόσο σε επίπεδο ασφάλειας όσο και σε επίπεδο ποιότητας στις Ε.Η.Ε. Υπάρχουν όμως σοβαρά θέματα τα οποία θα πρέπει να επιλυθούν και είναι θέματα στα οποία δεν αρκεί η παρέμβαση του επαγγελματία ή της Ομοσπονδίας, αλλά η παρέμβαση της Πολιτείας. Για παράδειγμα στην Αθήνα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τις γειώσεις προστασίας, το οποίο έχει να κάνει με την ασφάλεια των καταναλωτών και απαιτεί παρέμβαση της Πολιτείας, του αρμόδιου Υπουργείου. Ένα θέμα που η Ομοσπονδία το έχει θέσει στο Υπουργείο εδώ και χρόνια, αλλά δεν έχει αναληφθεί καμία πρωτοβουλία για επίλυση.

Η Ε.Η.Ε είναι μία «κρυφή» κατασκευή η οποία φθείρεται και θα πρέπει να επανελέγχεται. Επίσης, υπάρχουν πολλές χιλιάδες Ε.Η.Ε οι οποίες έχουν κατασκευασθεί με παλαιά υλικά και προδιαγραφές, στα οποία σήμερα εφαρμόζονται συσκευές και υπάρχουν καταναλώσεις που τις επιβαρύνουν. Και σε αυτό το θέμα έχει τον πρώτο λόγο η Πολιτεία και θα πρέπει να ενεργοποιήσει και να εφαρμόσει απαρέγκλιτα τον επανέλεγχο στις Ε.Η.Ε σύμφωνα με την ισχύουσα Νομοθεσία, για την προστασία και την ασφάλεια του καταναλωτή. Δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει ότι η χώρα μας σε αναλογία πληθυσμού κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις σε ατυχήματα και θανατηφόρα ατυχήματα που οφείλονται σε ηλεκτρικά αίτια.

Θα πρέπει το αρμόδιο Υπουργείο να ακούσει τις προτάσεις μας, να μας ακούσει όπως μας άκουσε πριν μερικά χρόνια και θεσμοθέτησε το ρελέ διαφυγής και την υποχρεωτική κατασκευή της θεμελιακής γείωσης έστω και με σημαντική καθυστέρηση, προκειμένου να φροντίσει για την ασφάλεια του καταναλωτή και την βελτίωση της ποιότητας των Ε.Η.Ε.

Η Ομοσπονδία και ο κλάδος μας στην κατεύθυνση βελτίωσης των Ε.Η.Ε,  εκτός της καθημερινής προσπάθειας που γίνεται από τους συναδέλφους σε όλη την Ελλάδα, θα προσπαθήσουμε να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε τον καταναλωτή μέσα από την υλοποίηση μίας ενημερωτικής καμπάνιας για την ασφάλεια των Ε.Η.Ε.

Κλείνοντας, αφού σας ευχαριστήσω που μου δώσατε τη δυνατότητα μέσα από τις σελίδες του περιοδικού σας να επικοινωνήσω με τους συναδέλφους και τους αναγνώστες σας, θα ήθελα να μου επιτρέψετε να εκφράσω δημόσια τις θερμές προσωπικές μου ευχαριστίες προς τον προηγούμενο Πρόεδρο της Ομοσπονδίας, τον φίλο και συνάδελφο Στάθη Δάρα για τη συνεργασία μας και την αξιέπαινη και αποτελεσματική προσπάθεια που κατέβαλε όλα αυτά τα χρόνια. Επίσης, να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους του Δ.Σ για την εμπιστοσύνη που έδειξαν προς το πρόσωπό μου αναθέτοντάς μου την Προεδρεία της Ομοσπονδίας.

Τέλος, να μεταφέρω  προς τους συναδέλφους σε όλη τη χώρα ότι το Προεδρείο και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας θα συνεχίσουν αμείωτα τις προσπάθειες και θα είμαστε δίπλα τους και κοντά τους για κάθε βοήθεια και συμπαράσταση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

 

 

ΠΡΟΣΩΠΑ

Η ΟΥΡΑΝIΑ ΓΕΩΡΓΟΥΤΣAΚΟΥ, ΓΕΝΙΚH ΓΡΑΜΜΑΤEΑΣ ΤΗΣ LIGHTINGEUROPE, ΜΙΛA ΣΤΟ ΤΕYΧΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡIΟΥ

«Την αξία του σωστού φωτισμού πρέπει να την βιώσεις για να την καταλάβεις» υπογραμμίζει....

ΝIΚΟΣ ΜΠΡΙΝIAΣ CHIEF COMMERCIAL OFFICER ΤΗΣ EDISION HELLAS

Η Εdision Hellas είναι εταιρεία αποκλειστικά για χονδρική πώληση σε δίκτυο καταστημάτων συνεργατών στην ελληνική και παγκόσμια αγορά....

ΜΑΡIΑ ΚΑΠΕΛAΚΗ COUNTRY MANAGER ΤΗΣ DEVOLO ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛAΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚYΠΡΟ

Η devolo είναι από τις μεγαλύτερες εταιρείες που διαθέτουν προϊόντα για μεταφορά σήματος ΙΡ μέσω ηλεκτρικού ρεύματος, ευρέως γνωστά ως Powerline....

Κλείσιμο [X]