ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ - ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΟΣΟ ΤΟ ΦΩΣ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ

Δημήτρης Γκυρτής, Πρόεδρος της εταιρείας «ΗΛΕΜ Δ. Γκυρτής & Σια E.E.»

«NΑ ΠΑΨΟΥΜΕ ΝΑ ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΣΤΕ ΜΕ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΤΟΥ “ΠΟΔΑΡΙΟΥ”»

Συνέντευξη στον Πάνο Κατσαχνιά

Στην συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό, ο Πρόεδρος της εταιρείας κ. Δημήτρης Γκυρτής, μίλησε για την επαγγελματική στάση που κρατά όλα αυτά τα χρόνια που είναι στο τιμόνι της εταιρείας, αποδίδοντας τους φόρους κανονικά, εκπληρώνοντας τις υποχρεώσεις προς τους υπαλλήλους του και προμηθευτές του στο ακέραιο μέχρι σήμερα. Θεωρεί ντροπή να πληρώνει φόρο ο συνταξιούχος και εκείνος όχι. Δεν είναι οπαδός της άποψης του: «γιατί να πληρώσω αφού το ίδιο το κράτος με κλέβει», απαντώντας: «κάνε πρώτος αυτό που οφείλεις και μετά να απαιτείς», τηρώντας αυτό που έλεγαν οι παλαιότεροι:  «τον δουλευτή σου πλήρωνε κι άλλο καλό μην κάνεις».

 «Απεδείχθη σήμερα με τον ποιο περίτρανο τρόπο ότι το αφεντικό της γης είναι ο  καταναλωτής. Όλοι οι άλλοι, ανάμεσα τους και οι παραγωγικές δυνάμεις, όσο ισχυρές και εάν είναι, στην ουσία είναι ο τελευταίος τροχός της αμάξης.  Όσο υποφέρει ο καταναλωτής θα υποφέρει και η επιχείρηση και το κράτος. Όσο αγοράζουμε εισαγόμενα προϊόντα υπονομεύουμε το μέλλον μας. Η διαφορά της τιμής -όποια και εάν είναι- μακροπρόθεσμα εξανεμίζεται, διότι στο τέλος βρίσκεσαι με 2.000.000 ανέργους και μειώσεις μισθών και συντάξεων. Ενώ στο τέλος θα δουλεύουμε όλοι μαζί μόνον, για πληρώνει το κράτος τις δικές του αμαρτίες».

Πώς θα περιγράφατε την έως τώρα πορεία της επιχείρησης σας;

Η επιχείρηση δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 1986 στην Αθήνα. Το 1998 μετεφέρθη στην Τανάγρα της Βοιωτίας σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις 8 στρεμμάτων με 2.000 τ.μ. στεγασμένο χώρο.

 

Σε ποιούς ακριβώς τομείς δραστηριοποιείται η εταιρεία σας;

Στην παραγωγή, την συσκευασία, την εξαγωγή, καθώς και την εισαγωγή ηλεκτρολογικού υλικού, με κύριους πελάτες τις εταιρείες Praktiker, Μαρινόπουλος, Le Roy Merlin, Macro,     Σκλαβενίτης, κ.α.

 

Με ποιους διεθνείς οίκους συνεργάζεστε και ποια είναι τα στοιχεία για τις αντιπροσωπείες σας;

Από την  Γερμανία με την TALLER, την Ιταλία με την TURRA και την GALLAZI, από την Τουρκία με την GUNSAN και την Kina KAIFENG, ενώ από την Ταιβάν με την AVATAC.

 

Νέα χρονιά, παλιά προβλήματα; Ως επιχειρηματίας του κλάδου βλέπετε «Φως στην άκρη του τούνελ»;

Η οικοδομική δραστηριότητα τα τελευταία 6 -7 χρόνια έχει σχεδόν σταματήσει, με τα επαγγέλματα που είχαν εμπλοκή με αυτήν να είναι περίπου 150. Εάν λοιπόν δεν αλλάξει κάτι σε σχέση με τον κλάδο αυτό, το «φως στο τούνελ» θα αργήσει να φανεί.

 

Τί κινήσεις έχετε ήδη κάνει και πως σκέφτεται η εταιρεία σας να αντιμετωπίσει την διεθνή οικονομική κρίση, χωρίς αυτό να επηρεάζει αρνητικά τον τρόπο λειτουργίας της;

Το πρώτο που είχαμε κάνει ήταν οικονομία και όχι σπατάλες, πράγμα που μας ωφέλησε ως εταιρία στην δύσκολη περίοδο που περνάμε αυτή την στιγμή. Ήταν φανερό ότι η κατάσταση αυτή των δανεικών και της φοβερής υπερκατανάλωσης  κάποτε θα τέλειωνε. Θυμηθείτε δε και τα όσα καταστροφικά ζήσαμε με το χρηματιστήριο και πιο πρόσφατα με τα ομόλογα.
Οι άλλες ενέργειες που κάναμε ήταν ο περιορισμός των εισαγωγών σε μη ταχυκίνητους κωδικούς. Η ενίσχυση της επιχείρησης με νέο μηχανολογικό εξοπλισμό για την κατασκευή νέων ειδών. Απόκτηση πιστοποίησης από τον ΕΛΟΤ. Υποστήριξη των υγιών επιχειρήσεων με νέες συμφωνίες. Ενημέρωση των πελατών μας για τα νέα δεδομένα όσον αφόρα την ποιότητα των προϊόντων που διαθέτουμε στην αγορά, όπως και ο συνεχής ποιοτικός έλεγχος και τέλος η προώθηση των πωλήσεων μέσω ιστοσελίδας και έντυπων.

 

Εκτιμάτε ότι υπάρχουν προοπτικές ανάπτυξης και ποιές για την χώρα και πιο συγκεκριμένα για τον ίδιο τον κλάδο;

Βεβαίως υπάρχουν και πολύ καλές μάλιστα, αρκεί να τις δούμε και να πάψουμε να ασχολούμαστε με δουλειές του «ποδαριού».
Στον δικό μας κλάδο -του ηλεκτρολογικού υλικού χαμηλής τάσης- θα πρέπει να εισέλθουν νέοι άνθρωποι με φαντασία και ολοκληρωμένες γνώσεις όπως π.χ. για τις μηχανολογικές κατασκευές, μηχανολόγοι, καλουπατζήδες, σχεδιαστές για την δημιουργία  νέων καινοτόμων προϊόντων, ποιοτικό έλεγχο, αυτοματισμούς κ.α.
Εδώ θα σας καταθέσω το εξής για εμένα απαράδεκτο. Μια οικογένεια όταν το παιδί τους σπουδάσει και ειδικά στο ανώτατο επίπεδο, είναι πολύ υπερήφανη για την επιτυχία του. Όταν τυγχάνει η ίδια οικογένεια να έχει επιχείρηση, τότε  επιδιώκει να προσλάβει ανθρώπους με όσον το δυνατό μικρότερο κόστος. Εάν δεν αξιοποιούμε λοιπόν, το καλύτερο δυναμικό, πως περιμένουμε να έχουμε μετά ανάπτυξη;
Τα μηχανήματα θέλουμε πάντα να είναι καινούργια, αλλά έμψυχο δυναμικό με τις χαμηλότερες γνώσεις, Δεν  συμβαδίζουν αυτές οι επιλογές και ένας σημαντικός λόγος που μας έφερε στην δύσκολη αυτή θέση που είμαστε σήμερα είναι και αυτός (Ζήτημα που αφορά και την στελέχωση του Δημοσίου).
Ενώ τέλος, συνένωση βιοτεχνιών που εμπορεύονται ίδια προϊόντα σε κοινές αγορές.

 

Τι θα πρέπει ν΄αλλάξει για να υπάρξουν οι καλύτερες μέρες;

Για να δούμε τι θα πρέπει να αλλάξει, πρώτα πρέπει να δούμε τι έχει γίνει μέχρι σήμερα και ποιο πλαίσιο έχουμε φτιάξει για να ζούμε.
Από την μεριά του κράτους πρέπει να υπάρξουν -οι ανύπαρκτοι  μέχρι πριν ολίγων μηνών- εντατικοί έλεγχοι. Οι πάσης φύσεως εντατικοί έλεγχοι προϊόντων, υπηρεσιών, εισαγωγών.
Από τα επιμελητήρια δεν υπάρχει καμία ενημέρωση στα  μέλη τους για θέματα πολύ σοβαρά που τους αφορούν και που μάλιστα επιφέρουν και πρόστιμα, οι δε αυτοί άνθρωποι γίνονται έξαλλοι και με το δίκιο τους, από την στιγμή που δεν τους ενημέρωσε κανείς. Η άγνοια νόμου δεν είναι επιχείρημα σήμερα κι αυτό είναι πρόβλημα με τους χιλιάδες νόμους που βγαίνουν κάθε ημέρα.
Μείωση του  ΦΠΑ, φορολογία και διακίνηση των πάντων μέσω καρτών για την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Συχνή επαφή και ανταλλαγή απόψεων με το υπουργείο ανάπτυξης, με επιτροπές από όλες τις παραγωγικές τάξεις, με χάραξη αποδεκτής από όλους πολιτικής που θα εμφανίσει στον λαό την παραγωγή ως αξιόπιστη και όχι εγκληματούσα.
Θα πρέπει να αλλάξουν οι τράπεζες, το «άλφα και το ωμέγα» της καταστροφής.  Έδιναν δάνεια εξωφρενικών ποσών σε ιδιώτες και επιχειρήσεις με υποτυπώδη εχέγγυα. Όποιος περνούσε από έξω, έβγαινε ένα χέρι και τον έμπαζε μέσα και «πάρε κόσμε».  Σήμερα που κατέληξε όλο αυτό;
Επιχειρήσεις βασιζόμενες στον δανεισμό δημιούργησαν υπερπλυθώρα καταστημάτων. Κι αυτό γιατί «εφευρέθηκε» από τους συγχρόνους μάνατζερ της «καρέκλας» με την ανύπαρκτη εμπειρία της αγοράς, το εκπληκτικό: «Σημεία πώλησης & Επιθετική πολιτική» (σε ένα τετράγωνο 5 σουπερ μάρκετ). Μονό που για να πετύχει αυτό, υπάρχει μια τεράστια διαφορά ανάμεσα σε αυτό που έλεγαν τα «χρυσά αγόρια» μας και την πραγματικότητα, που είναι η εξής: Για να πετύχει κάτι τέτοιο, πρέπει να έχεις δικά σου κεφάλαια και όχι να έχεις ανάγκη το δανεισμό. Γιατί διαφορετικά -με μαθηματική ακρίβεια- θα φαγωθούν τα χρήματα του κόσμου, όπως και έγινε.
Κάποιοι άλλοι αποφάσισαν να ανταγωνιστούν με δανεικά χρήματα με την ελπίδα ότι θα εξαφανίσουν τον ανταγωνιστή τους, αλλά στο τέλος χάθηκαν τόσο οι ίδιοι καθώς υπέστησαν μεγάλες ζημίες, όσο και οι προμηθευτές τους, οι υπάλληλοι τους, όπως και το δημόσιο. Το «όσο φθάνει το χέρι μας» που έλεγαν κάποτε οι γεροντότεροι, το εξέλαβαν ως αστείο και οπισθοδρόμηση. Κρίμα.
Θα πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία της  «μίζας» σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Η αναξιοκρατία, το ποιο δημοφιλές σπορ μαζί με την φοροδιαφυγή. Η τεμπελιά και οι  επιδοτήσεις σε συνδικαλιστές , παράλογοι μισθοί για ανθρώπους που και τα 300 ευρώ μηνιαίος θα ήταν πολλά για αυτούς. Το ανθρώπινο δυναμικό. Με το να βλέπεις συνεχώς το ρολόι για να  σχολάσεις, στο τέλος αποκτάς άγχος και νευρικότητα.
Συμπερασματικά για να δούμε καλύτερες μέρες θα πρέπει να αλλάξουμε το «εγώ» με το «εμείς». Να θυμηθούμε τον στρατιωτικό μας όρκο. Να μην βλέπουμε την επιχείρηση -ιδιωτική η δημόσια- ως άντρο ακολασίας και παρανομίας. Αλλαγή της λέξης δημοκρατία (διότι και ο δυνάστης αυτήν επικαλείται), με την φράση «Σεβασμός στον Συνάνθρωπο».

 

Ποιοι είναι οι μελλοντικοί στόχοι της καθώς και οι προοπτικές της στην αγορά, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό;

Εφόσον πρώτα είμαστε υγιείς, θα προσπαθήσουμε να συνεχίσουμε να παράγουμε προϊόντα που θα εξυπηρετούν  τους καταναλωτές όντας ασφαλή, καθώς και στην πρόσληψη νέων ανθρώπων.

 

Ποιο κρίνετε ότι είναι το στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί, ώστε να γίνουν ανταγωνιστικά και εξαγώγιμα τα ελληνικά προϊόντα;

Αξιοκρατία σε όλους τους τομείς.

 

Ένα κράτος ικανό να λύνει προβλήματα. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τους κατάλληλους ανθρώπους στις κατάλληλες θέσεις. Ημέτεροι, απατεώνες, αρπακτικά, να απομακρυνθούν ταχύτητα.

 

Φορολογικό σύστημα σταθερό για δέκα έτη τουλάχιστον.

 

Πλαφόν ημερών για τις συναλλαγές (όσο μεγαλύτερος ο χρόνος, τόσο μεγαλύτερη η καταστροφή).

ΕΣΠΑ, ΤΕΜΠΕ και πάσης φύσεως επιδοτήσεις στους αποδεδειγμένα σωστούς επιχειρηματίες.

 

Εργαστήρια για την πιστοποίηση των προϊόντων.

 

Πάταξη του «καρκινώματος» της γραφειοκρατίας.

 

 

 

ΠΡΟΣΩΠΑ

Η ΟΥΡΑΝIΑ ΓΕΩΡΓΟΥΤΣAΚΟΥ, ΓΕΝΙΚH ΓΡΑΜΜΑΤEΑΣ ΤΗΣ LIGHTINGEUROPE, ΜΙΛA ΣΤΟ ΤΕYΧΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡIΟΥ

«Την αξία του σωστού φωτισμού πρέπει να την βιώσεις για να την καταλάβεις» υπογραμμίζει....

ΝIΚΟΣ ΜΠΡΙΝIAΣ CHIEF COMMERCIAL OFFICER ΤΗΣ EDISION HELLAS

Η Εdision Hellas είναι εταιρεία αποκλειστικά για χονδρική πώληση σε δίκτυο καταστημάτων συνεργατών στην ελληνική και παγκόσμια αγορά....

ΜΑΡIΑ ΚΑΠΕΛAΚΗ COUNTRY MANAGER ΤΗΣ DEVOLO ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛAΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚYΠΡΟ

Η devolo είναι από τις μεγαλύτερες εταιρείες που διαθέτουν προϊόντα για μεταφορά σήματος ΙΡ μέσω ηλεκτρικού ρεύματος, ευρέως γνωστά ως Powerline....

Κλείσιμο [X]