Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου, 2024

ΑρχικήΤεχνικά ΘέματαΟπτικός έλεγχος κατά ΕΛΟΤ HD 384 - Ιδιωτικές κλινικές και ξενώνες νοσηλείας

Οπτικός έλεγχος κατά ΕΛΟΤ HD 384 – Ιδιωτικές κλινικές και ξενώνες νοσηλείας

Η ασφάλεια των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων και οι διαδικασίες ελέγχου είναι αποκλειστική ευθύνη και αρμοδιότητα των αδειούχων ηλεκτρολόγων.

Άρθρο του κ. Χαράλαμπου Γ. Κουτρούλη*

Η ασφαλής λειτουργία των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων προϋποθέτει την πλήρη συμμόρφωση με το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο. Στην περίπτωση του Προτύπου ΕΛΟΤ HD 384, εκτός των ελέγχων και μετρήσεων που περιλαμβάνονται στο τυποποιημένο Πρωτόκολλο Ελέγχου Ηλεκτρικής Εγκατάστασης, απαιτείται και ο έλεγχος των επιπλέον απαιτήσεων που προκύπτουν από επιμέρους νομοθετικές διατάξεις.

Οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις στην περίπτωση των ιδιωτικών κλινικών θα πρέπει να συμμορφώνονται και με τις απαιτήσεις του ΠΔ 517/1991. Επίσης, στην περίπτωση των ξενώνων νοσηλευτικής φροντίδας, εφαρμόζονται και οι τεχνικές απαιτήσεις που περιλαμβάνονται στην υπουργική απόφαση που είναι δημοσιευμένη στο ΦΕΚ 1534Β/2007.

Ιδιωτικές κλινικές

Συγκεκριμένα, για τις ιδιωτικές κλινικές ισχύουν τα εξής:

  • Οι ρευματοδότες πρέπει να είναι τύπου σούκο (16Α) με ακροδέκτη προστασίας. Τα κυκλώματα ρευματοδοτών πρέπει να είναι ανεξάρτητα από τα κυκλώματα φωτισμού και να περιλαμβάνονται μέχρι 6 ρευματοδότες ανά κύκλωμα.
  • Στις μονάδες τεχνητού νεφρού, κάθε συσκευή τεχνητού νεφρού πρέπει να συνδέεται σε παροχή ρεύματος από ιδιαίτερο πίνακα.
  • Οι χώροι χειρουργικών αιθουσών και γενικά οι χώροι με αέρια αναισθησίας πρέπει να διαθέτουν ηλεκτρικές εγκαταστάσεις σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ΕΛΟΤ 60364-710 (Χώροι ιατρικών χρήσεων).
  • Στα χειρουργεία και στις κονσόλες των μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) η τάση επαφής δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 24 Βολτ εναλλασσόμενου ρεύματος (Volt Alternating Current [VAC]), ενώ ως σύστημα γείωσης πρέπει να χρησιμοποιείται η θεμελιακή γείωση.
  • Τα δάπεδα στις χειρουργικές αίθουσες και γενικά σε χώρους με αέρια αναισθησίας πρέπει να είναι ημιαγώγιμα, με αντίσταση 5×104Ω – 106Ω.

Ψυχιατρικές κλινικές

Ειδικά στις ψυχιατρικές κλινικές:

α) Δεν επιτρέπονται εμφανείς σωληνώσεις και καλώδια.

β) Δεν επιτρέπονται φωτιστικά που κρέμονται.

γ) Τα στοιχεία επί των τοίχων δεν επιτρέπεται να σηκώνουν το βάρος ανθρώπου.

δ) Οι διακόπτες και οι πρίζες πρέπει να είναι άθραυστες.

Ξενώνες νοσηλευτικής φροντίδας

Σε ξενώνες νοσηλευτικής φροντίδας και ανακουφιστικής αγωγής ασθενών ισχύουν τα εξής:

  • Δεν επιτρέπονται φωτιστικά που κρέμονται.
  • Πρέπει να υπάρχουν τοπικές ισοδυναμικές συνδέσεις στους θαλάμους, στους χώρους υγιεινής των κλινών και στα εξεταστήρια.
  • Τα κυκλώματα πρέπει να προστατεύονται με διάταξη προστασίας διαφορικού ρεύματος (Residual Current Device [RCD]) με ΙΔn ≤ 30 mA.
  • Τα κυκλώματα φωτισμού πρέπει να διαθέτουν ανεξάρτητες από την λοιπή εγκατάσταση διατάξεις διαφορικής προστασίας.
  • Οι τροφοδοτήσεις των μονάδων θέρμανσης – ψύξης – κλιματισμού πρέπει να γίνονται από ιδιαίτερες γραμμές και ρευματοδότες.

*Ο κ. Χαράλαμπος Γ. Κουτρούλης είναι διπλωματούχος ηλεκτρολόγος μηχανικός, MSc, διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ