Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΣυνδικαλιστικά«AΝ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΕΙΧΕ ΑΚΟΥΣΕΙ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ, ΙΣΩΣ ΤΩΡΑ...

«AΝ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΕΙΧΕ ΑΚΟΥΣΕΙ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ, ΙΣΩΣ ΤΩΡΑ ΝΑ ΗΜΑΣΤΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ» – ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΔΑΡΑΣ, ΤΕΩΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΡΓΟΛΗΠΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ (ΠΟΣΕΗ)

Συνέντευξη στον Πάνο Κατσαχνιά

Η «αλλαγή φρουράς» στην ηγεσία της ΠΟΣΕΗ στο τέλος Νοεμβρίου, ήρθε ως επακόλουθο  της συνταξιοδότησής του κ. Ευστάθιου Δάρα, αλλά και από το γεγονός ότι μετά από 33 χρόνια ενασχόλησης στο συνδικαλιστικό κίνημα του κλάδου σε θέσεις ευθύνης και τα τελευταία 12 χρόνια από τη θέση του Προέδρου της Ομοσπονδίας, θεώρησε ότι έκλεισε και ο δικός του κύκλος προσφοράς στα συνδικαλιστικά πράγματα του κλάδου.

Ως ένας άνθρωπος ενεργός και δραστήριος τόσο επαγγελματικά όσο και συνδικαλιστικά στο υψηλότερο κλαδικό επίπεδο, αλλά και στο επίπεδο των Ε.Β.Ε, διαβιεί αυτό το διάστημα μια περίοδο προσαρμογής . Από την καθημερινή προσπάθεια και το άγχος που έχει ο κάθε επαγγελματίας για την επαγγελματική του επιβίωση και ανάπτυξη και την καθημερινή ενασχόληση για  την βελτίωση των συνθηκών του επαγγέλματος και την προώθηση των θεμάτων του κλάδου ως Πρόεδρος της ΠΟΣΕΗ, σε μία εντελώς διαφορετική κατάσταση την οποία ακόμη δεν έχει συνηθίσει εντελώς.

 

Έχοντας διανύσει μία επαγγελματική πορεία, ως Ηλεκτρολόγος και Εργολήπτης Ηλεκτρολόγος, 48 ετών και ως συνδικαλιστικό στέλεχος του κλάδου 33 ετών εκ των οποίων τα τελευταία 12 χρόνια ως Πρόεδρος της Π.Ο.Σ.Ε.Η, ποιος θα ήταν ο απολογισμός σας σχετικά με τον κλάδο;

 

O απολογισμός σε αυτή την πορεία ζωής, θα πρέπει να διαχωριστεί σε δύο πεδία. Στο πεδίο του επαγγελματία εργολήπτη ηλεκτρολόγου και στο πεδίο του εθελοντικά ασχολούμενου με τα κοινά του κλάδου από τις θέσεις ευθύνης που μου εμπιστεύθηκαν οι συνάδελφοι όλα αυτά τα χρόνια.  

Αναφορικά με το πρώτο πεδίο, με την άσκηση του επαγγέλματος του εργολήπτη ηλεκτρολόγου, κάνοντας ένα συνοπτικό απολογισμό θα έλεγα ότι έμεινα ευχαριστημένος από την επιλογή που έκανα επαγγελματικά. Καταρχήν γιατί κατάφερα να ασχοληθώ επαγγελματικά, να επιβιώσω και να αναπτυχθώ, με το αντικείμενο το οποίο αγάπησα, σπούδασα και κατάφερα να το ασκήσω και ως ελεύθερος επαγγελματίας με επιτυχία. Και με την όρο επιτυχία δεν εννοώ την οικονομική επιτυχία, αλλά την συνεχή και καθημερινή προσπάθεια όλα αυτά τα χρόνια ως εργολήπτης ηλεκτρολόγος να ζήσω με αξιοπρέπεια εγώ και η οικογένειά μου και να δημιουργήσω στην κοινωνία που ζω και εργάζομαι την φήμη ενός συνεπούς, σοβαρού και σωστού επαγγελματία. Για αυτό ακόμη και σήμερα, μέσα σ’ αυτή τη βαθιά οικονομική κρίση που περνάει το επάγγελμα, θα σύστηνα σε κάθε νέο άνθρωπο που αγαπάει την ηλεκτρολογία να προχωρήσει και να ασχοληθεί επαγγελματικά. Αρκεί να αγαπάει πραγματικά αυτό που κάνει και να γνωρίζει ότι θα πρέπει να δουλέψει σκληρά, με συνέπεια και υπευθυνότητα, να είναι διατεθειμένος να μελετάει και να ενημερώνεται συνέχεια για τις τεχνολογικές εξελίξεις, για να επιτύχει στην επαγγελματική του πορεία.

Όσο αφορά το δεύτερο πεδίο, την ενασχόληση μου με τα κοινά του κλάδου από τις θέσεις ευθύνης που οι συνάδελφοι μου εμπιστεύθηκαν και ιδιαίτερα από την θέση του Προέδρου της ΠΟΣΕΗ τα τελευταία 12 χρόνια, θεωρώ ότι ο απολογισμός της συνολικής προσπάθειας που όλοι μαζί κάναμε, έχει θετικό πρόσημο. Και αναφέρω ότι όλοι μαζί κάναμε, διότι ήταν μία προσπάθεια συνολική και όχι μία προσπάθεια ενός ανδρός. Επίσης, ήταν μία προσπάθεια που συνεχίσαμε από προηγούμενες Διοικήσεις της Ομοσπονδίας, από τις οποίες πήραμε την σκυτάλη και προσπαθήσαμε να πάμε αυτή την προσπάθεια ένα βήμα παραπέρα, να βάλουμε ένα λιθαράκι και εμείς ως Διοίκηση για την ανάπτυξη του κλάδου των εργοληπτών ηλεκτρολόγων. Και θεωρώ ότι επιτύχαμε αποτελέσματα θετικά για τον κλάδο, γιατί εργασθήκαμε με στρατηγική, με συνέπεια, με καθαρές θέσεις, με επιχειρήματα και με υπομονή και επιμονή.

Ενδεικτικά να αναφέρω ότι καταφέραμε στο διάστημα αυτό να θεσμοθετηθούν οι νέοι Κανονισμοί (Πρότυπο ΕΛΟΤ HD 384), να θεσμοθετηθούν θέματα για την ασφάλεια των Ε.Η.Ε (ρελέ διαφυγής, θεμελιακή γείωση), να πραγματοποιηθούν οι αυξήσεις των επαγγελματικών αδειών των Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων, να τροποποιηθεί η Υ.Δ.Ε του Ν.4483/1965 και να μετεξελιχθεί σε ένα σοβαρό Τεχνικό Έντυπο, να αποσαφηνισθούν τα θέματα συμμετοχής των συναδέλφων στα Δημόσια Έργα, να δημιουργηθούν με την πρόσφατη Νομοθεσία (N.3982/2011) οι επιτροπές ελέγχου ποιότητας των Ε.Η.Ε. κ.λ.π.

Ζητήματα που απασχολούσαν τον κλάδο για δεκαετίες, αλλά και άλλα θέματα που διαχειρισθήκαμε και φέραμε σε πέρας, σε όλη αυτή την πορεία.  Σαφώς και υπάρχουν ζητήματα που δεν καταφέραμε να ολοκληρώσουμε, αλλά θα πρέπει να είναι σαφές  ότι δεν νομοθετεί η Ομοσπονδία αλλά η Πολιτεία. Και αν η Πολιτεία είχε ακούσει όλα αυτά τα χρόνια τους φορείς, τους κοινωνικούς εταίρους, τους ανθρώπους της πραγματικής αγοράς, ίσως να μην βρισκόμαστε σήμερα σε αυτή την δύσκολη κατάσταση που όλοι μας βιώνουμε.

Καταλήγοντας, θεωρώ ότι η προσπάθεια είχε θετικό πρόσημο, αλλά πάντα ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Η προσπάθεια συνεχίζεται από την σημερινή Διοίκηση της Ομοσπονδίας, η οποία αποτελείται από έμπειρα και αξιόλογα στελέχη και έχει πλέον τη σκυτάλη στα χέρια της για να προσπαθήσει να οδηγήσει τον κλάδο σε ασφαλή πορεία, σε σαφώς δύσκολο περιβάλλον, αφού οι οικονομικές αλλά και κοινωνικές συνθήκες που βιώνουμε είναι πράγματι πολύ δύσκολες. Έχω εμπιστοσύνη στη Διοίκηση της Ομοσπονδίας, στο νέο Πρόεδρο το Διαμαντή Κασαπίδη, αλλά και σε όλα τα στελέχη και πιστεύω ότι θα προσπαθήσουν με όλες τους τις δυνάμεις, με σύμπνοιά και ομόνοια, να ξεπεράσει ο κλάδος την βαθιά κρίση, να επιβιώσει και να αναπτυχθεί τα επόμενα χρόνια.

 

Η κατάσταση του κλάδου σήμερα είναι εξαιρετικά δύσκολη και οι συνάδελφοι σας δίνουν μία συνεχή καθημερινή μάχη για την προσωπική τους επιβίωση και την επιβίωση της πολύ μικρής και μικρής τους επιχείρησης. Από την εμπειρία σας πως θα τους συμβουλεύατε να κινηθούνε;

 

Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη για όλους μας, για όλες τις επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες και ιδιαίτερα για τους κλάδους που σχετίζονται με την οικοδομική δραστηριότητα. Η οικοδομική δραστηριότητα στην χώρα έχει σχεδόν μηδενισθεί, με αποτέλεσμα οι εργολήπτες ηλεκτρολόγοι να μην έχουν πλέον αντικείμενο εργασίας. Ταυτόχρονα με την πρωτοφανή ύφεση δεν υπάρχει καμία άλλη αναπτυξιακή δραστηριότητα, με την οποία θα μπορούσαν να απασχοληθούν οι συνάδελφοι. Η προσπάθεια είναι πράγματι προσπάθεια επιβίωσης. Σε αυτή την περίοδο της βαθιάς κρίσης, η οποία θα συνεχισθεί κατά την άποψή μου, οι συνάδελφοι θα πρέπει να προσπαθήσουν να συντηρηθούν έχοντας ως μοναδική διέξοδο την απασχόληση στην επισκευή, συντήρηση και τον επανέλεγχο των Ε.Η.Ε και κάποια μικρά έργα ανακατασκευής (π.χ επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, κατοικιών, βιοτεχνιών, κ.λ.π). Η ενεργοποίηση και η εφαρμογή του επανελέγχου των Ε.Η.Ε θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο εργασίας για τους συναδέλφους αυτή την περίοδο κρίσης. Η Ομοσπονδία είχε καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για την ενεργοποίηση της εφαρμογής του επανελέγχου των Ε.Η.Ε (σύμφωνα με τα όσα ορίζει η ισχύουσα Νομοθεσίας), ξεκινώντας από τις πολύ παλιές Ε.Η.Ε με σταδιακή και πλήρη εφαρμογή προς τις νεότερες. Για την ενεργοποίηση και η εφαρμογή του επανελέγχου των Ε.Η.Ε, θα πρέπει να γίνει  ιδιαίτερη προσπάθεια από την Ομοσπονδία, ιδιαίτερα μετά και από την ρύθμιση στο Ν.3982/2011 για την δημιουργία του ενιαίου μητρώου των Ε.Η.Ε στην  Διεύθυνση Υποστήριξης Βιομηχανιών της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας. 

 Ένα κομμάτι της αγοράς που λειτουργούσε μέχρι πρόσφατα και παρουσίαζε κινητικότητα είναι τα μικρά Φωτοβολταϊκά στις στέγες, αλλά και τα Φωτοβολταϊκά πάρκα, στο οποίο στράφηκαν αρκετοί συνάδελφοι. Με το σχέδιο Π.Δ που διαβουλευθήκαμε με το Υπουργείο Ανάπτυξης και με τις αλλαγές στις επαγγελματικές άδειες του Ηλεκτρολόγου που προβλέπονται μέσα από το Π.Δ, αν είχε εκδοθεί μέχρι σήμερα, περισσότεροι  συνάδελφοι θα είχαν τη δυνατότητα να ενταχθούν σε αυτή την αγορά των ΦΒ συστημάτων.

Θα πρέπει όμως πρώτα από όλα η Πολιτεία να βοηθήσει προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης, μέσα από τα ΕΣΠΑ, μέσα από τα προγράμματα δημοσίων επενδύσεων, προκειμένου να «ανοίξει» σταδιακά η αγορά και να υπάρξει εργασία τόσο για τους συναδέλφους Εργολήπτες Ηλεκτρολόγους όσο και για τα άλλα επαγγέλματα της κατασκευαστικής βιομηχανίας.

 

Ποιο είναι το μείζον θέμα που καλείστε εσείς ως κλάδος να διαχειριστείτε σήμερα;

 

Το μείζον θέμα του κλάδου όπως αναφέραμε και προηγουμένως είναι η επιβίωση. Ένας κλάδος ελευθέρων επαγγελματιών ο οποίος από το 2009 και μέχρι σήμερα συρρικνώνεται δραματικά, με το κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων όλα αυτά τα χρόνια, έχει ως βασικό θέμα για να υπάρχει ως κλάδος την επιβίωση των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων. Αυτό είναι το μείζον θέμα του κλάδου σήμερα, η προσπάθεια επιβίωσης των συναδέλφων και μόνο. Η οποία προσπάθεια μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την αλλαγή της οικονομικής πολιτικής και την άμεση προώθηση αναπτυξιακών πολιτικών από την Κυβέρνηση. Τα υπόλοιπα θέματα που είναι και αυτά σοβαρά και αφορούν την θεσμική θωράκιση του επαγγέλματος, βρίσκονται στην διαδικασία τελικής προώθησης. Αλλά μόνο αυτά δεν μπορούν σήμερα να βοηθήσουν τους συναδέλφους που πλήττονται από την ανεργία. Θα πρέπει μαζί με την προώθηση των θεσμικών θεμάτων να υπάρξουν ταυτόχρονα πολιτικές στην κατεύθυνση της ανάπτυξης για την επιβίωση των επαγγελματιών Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων.


Πως ήταν η συνεργασία σας με τους αρμόδιους κρατικούς φορείς;

 

Η συνεργασία με τους αρμόδιους κρατικούς φορείς, είτε με υπηρεσιακούς παράγοντες είτε με πολιτικούς παράγοντες, είχε τις θετικές και τις αρνητικές στιγμές. Θεωρώ ότι αυτή η συνεργασία θα μπορούσε να ήταν πολύ πιο θετική και αποδοτική, αν οι αρμόδιοι των κρατικών φορέων είχαν αφουγκρασθεί και είχαν ασχοληθεί πιο σοβαρά με τις προτάσεις του κλάδου μας. Αυτό αποδεικνύεται ξεκάθαρα από το γεγονός ότι η Πολιτεία προχώρησε το 2011 στην αλλαγή της Νομοθεσίας για τα τεχνικά επαγγέλματα και ψήφισε ρυθμίσεις ή έβαλε σε προτεραιότητα ρυθμίσεις (υπό το βάρος και την πίεση της Τρόϊκας), τις οποίες η Ομοσπονδία και ο κλάδος είχαν επισημάνει χρόνια πριν. Και ενδεικτικά να αναφέρω τον έλεγχο της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών που ψηφίσθηκε στο Ν.3982/2011 και την ενοποίηση των επαγγελματικών αδειών των Ηλεκτρολόγων που ακόμα περιμένει ο κλάδος να θεσμοθετηθεί με το Π.Δ για τους Ηλεκτρολόγους του οποίου η έκδοση εκκρεμεί, παρότι η διαβούλευση της Ομοσπονδίας με το Υπουργείο είχε ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο 2012.

Προτάσεις του κλάδου που καταθέταμε επί σειρά ετών στις εναλλασσόμενες πολιτικές ηγεσίες των αρμόδιων Υπουργείων, που υλοποιήθηκαν ή πρόκειται να υλοποιηθούν μόλις πρόσφατα και κάτω από την ασφυκτική πίεση του ξένου παράγοντα. Ρυθμίσεις που αν είχαν υλοποιηθεί τα προηγούμενα χρόνια, θα είχαν ωφελήσει πολλαπλασιαστικά τον καταναλωτή, αλλά και την αγορά και τον κλάδο και ίσως σήμερα να βρισκόμασταν σε κάπως καλύτερη θέση.

Δυστυχώς όμως η Ομοσπονδία και τα στελέχη της δε νομοθετούν και δεν έχουν περαιτέρω δυνατότητες, παρά μόνο να προωθούν και να επιμένουν να πείσουν τους αρμόδιους των κρατικών φορέων για την προώθηση των θεσμικών αιτημάτων του κλάδου. Καταλήγοντας λοιπόν στην απάντησή μου, η συνεργασία όλα αυτά τα χρόνια είχε θετικές και αρνητικές στιγμές, αλλά παραμένει η πικρία για το γεγονός ότι οι αρμόδιοι πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες δεν μπόρεσαν να αφουγκρασθούν τις προτάσεις της Ομοσπονδίας και του κλάδου και να τις υλοποιήσουν γρηγορότερα, προκειμένου να εφαρμοσθούν στην αγορά και να έχουμε σήμερα καλύτερα αποτελέσματα.

 

Ποια κρίνετε ότι είναι τα μεγάλα στοιχήματα για το μέλλον της ΠΟΣΕΗ;

 

Τα στοιχήματα για το μέλλον της ΠΟΣΕΗ, δηλαδή του κλάδου των Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων, είναι να βγει ο κλάδος μέσα από αυτή την οικονομική κρίση με τις μικρότερες δυνατές απώλειες, ζωντανός, δραστήριος και ενωμένος. Να προσπαθήσει η ΠΟΣΕΗ σε συνεργασία με όλα τα Σωματεία – Μέλη να επιβιώσει ο κλάδος και οι συνάδελφοι μέσα σε αυτή την κρίση.

Θα πρέπει βέβαια να διευκρινίσουμε ότι η ΠΟΣΕΗ είναι οι συνάδελφοι σε όλη τη χώρα, οι συνάδελφοι που πλαισιώνουν τα Σωματεία τους, οι συνάδελφοι που ασχολούνται δραστήρια με τα θέματα που τους απασχολούν. Χωρίς αυτούς τους συναδέλφους, τα Σωματεία και τις Διοικήσεις τους δεν μπορεί να υπάρχει ΠΟΣΕΗ. Από όλους τους συναδέλφους παίρνει τη δύναμη το Δ.Σ της ΠΟΣΕΗ για να παλεύει για τον κλάδο μαζί με τον κλάδο. Θα πρέπει λοιπόν οι συνάδελφοι να είναι κοντά στα Σωματεία τους και την ΠΟΣΕΗ και αντίστροφα η ΠΟΣΕΗ κοντά σε όλους τους συναδέλφους, για να προσπαθήσουν όλοι μαζί να ξεπεράσουν τις δυσκολίες της οικονομικής κρίσης, αλλά και της βαθιάς κρίσης στην κοινωνία.

Θα πρέπει ακόμα η ΠΟΣΕΗ, η Διοίκηση της Ομοσπονδίας, να προσπαθήσουν με ενέργειες και παρεμβάσεις τους προς την Πολιτεία να προωθηθούν τα θεσμικά ζητήματα που εκκρεμούν και θα ωφελήσουν τον κλάδο. Ταυτόχρονα, να προσπαθήσουν να προωθήσουν προς υλοποίηση πολιτικές τέτοιες που θα βοηθήσουν την ανάπτυξη τόσο της οικοδομικής δραστηριότητας όσο και γενικότερα. Για μία ακόμη φορά επισημαίνω ότι η Διοίκηση της ΠΟΣΕΗ δεν νομοθετεί, αλλά προσπαθεί να προωθήσει τα θέματα του κλάδου προς τα αρμόδια Υπουργεία και πιστεύω ότι αυτή η προσπάθεια θα γίνει και με το παραπάνω.

Τέλος, θα πρέπει η ΠΟΣΕΗ να βρεθεί κοντά σε όλους τους συναδέλφους στο επόμενο διάστημα, για να τους ενημερώνει, για να τους βοηθά στα προβλήματα της καθημερινότητάς τους, για να τους συμπαραστέκεται στη δύσκολη αυτή συγκυρία. Αυτή η προσπάθεια θα πρέπει να συνεχισθεί αμείωτα, τόσο για ουσιαστικούς όσο και για ψυχολογικούς λόγους. Οι συνάδελφοι έχουν την ανάγκη της Ομοσπονδίας και άλλο τόσο και η Ομοσπονδία έχει την δική τους ανάγκη. Είναι μία «συνδικαλιστική σχέση» αμφίδρομη και δεν θα πρέπει να «χαλαρώσει» μέσα στην δύσκολη αυτή περίοδο. Είμαι βέβαιος ότι το Δ.Σ της ΠΟΣΕΗ θα προσπαθήσει με όλες του τις δυνάμεις για το καλύτερο δυνατό και θα κερδίσει το στοίχημα, αρκεί να βρίσκεται κοντά στους συναδέλφους και οι συνάδελφοι να βρίσκονται κοντά του.

 

 

ΕΝΘΕΤΟ: Ευχαριστίες και ευχές για την συνέχεια…

«Θα ήθελα μέσα από το περιοδικό σας να μεταφέρω τους θερμούς χαιρετισμούς μου σε όλους τους φίλους Εργολήπτες Ηλεκτρολόγους σε όλη την Ελλάδα, που με πίστεψαν και με στήριξαν όλα αυτά τα χρόνια και να έχουν δύναμη για να μπορέσουν τα δύσκολα αυτά χρόνια να στηρίξουν το επάγγελμα και το συνδικαλιστικό κίνημα του κλάδου».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ