Τα 14 δισεκατομμύρια τόνοι ηλεκτρονικών απορριμμάτων (που δεν λειτουργούν πια ή είναι αχρησιμοποίητα προϊόντα με μπαταρία ή βύσμα) απορρίπτονται με τα κανονικά οικιακά σκουπίδια και κάθε χρόνο ισοδυναμούν με το βάρος περίπου 24.000 από τα βαρύτερα επιβατικά αεροπλάνα του κόσμου – αρκετά για να σχηματίσουν μια ουρά από Λονδίνο – Ελσίνκι, Νέα Υόρκη – Μαϊάμι, Κάιρο – Τρίπολη, Μπανγκόκ – Καλκούτα σπαταλώντας πολύτιμους πόρους, αναφέρει ο Pascal Leroy, γενικός διευθυντής του WEEE Forum που εδρεύει στις Βρυξέλλες, του οργανισμού πίσω από τη Διεθνή Ημέρα Ηλεκτρονικών Αποβλήτων, σημειώνοντας τα εξής: «Μικρά ηλεκτρονικά και ηλεκτρικά προϊόντα όπως κινητά τηλέφωνα, παιχνίδια, τηλεχειριστήρια, κονσόλες παιχνιδιών, ακουστικά, λάμπες, οθόνες, εξοπλισμός θέρμανσης και ψύξης και φορτιστές, είναι παντού όπως και τα ενσωματωμένα ηλεκτρονικά εξαρτήματα σε καταναλωτικά προϊόντα, μεγάλα και μικρά –ακόμα και σε ρούχα– είναι πλέον παντού. Η σωστή διαχείριση ηλεκτρονικών αποβλήτων μειώνει τις ισοδύναμες εκπομπές CO2 κατά 93 εκατομμύρια τόνους ετησίως – συγκρίσιμες με 20 εκατομμύρια αυτοκίνητα ετησίως».
Το Global E-waste Monitor 2024 (που συντάχθηκε από την UNITAR σε συνεργασία με την ITU), ανέφερε ότι σχεδόν ένα τέταρτο των ηλεκτρονικών απορριμμάτων στο τέλος του κύκλου ζωής τους καταλήγει στα οικιακά σκουπίδια, κατασπαταλώντας υλικά όπως ο χαλκός, χρυσός και άλλα πολύτιμα μέταλλα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία είναι κρίσιμα για την παραγωγή τέτοιων προϊόντων, μαζί με πολύτιμα πλαστικά και γυαλί.
Σύμφωνα με την UNITAR και την ITU, τα 844 εκατομμύρια ηλεκτρονικά τσιγάρα που πετάχτηκαν μόνο το 2022 περιείχαν αρκετό λίθιο για να τροφοδοτήσουν, για παράδειγμα, 15.000 ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
Όπως σημειώνει η κ. Magdalena Charytanowicz του WEEE Forum υπεύθυνη για τη Διεθνή Ημέρα Ηλεκτρονικών Αποβλήτων: «Ξέρουμε τι να κάνουμε και μπορούμε να το κάνουμε καλύτερα. Σε παγκόσμιο επίπεδο, υπάρχουν 108 συνδρομές κινητής τηλεφωνίας ανά 100 άτομα. Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι μόνο τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά, αποθηκεύουν περίπου 700 εκατομμύρια αχρησιμοποίητα ή μη κινητά τηλέφωνα – κατά μέσο όρο περισσότερα από δύο ανά νοικοκυριό» και προσθέτει ότι «αυτό είναι ένα ζήτημα που αφορά κυρίως πλουσιότερες χώρες. Σε άλλα μέρη, οι λόγοι για τη διατήρηση των συσκευών είναι συχνά οι ανησυχίες για τα προσωπικά δεδομένα ή η επιθυμία να ανακτηθεί μέρος της αξίας τους».
Μια έρευνα του 2022 βοήθησε να εξηγηθεί γιατί τόσα πολλά νοικοκυριά και επιχειρήσεις της ΕΕ αποτυγχάνουν να φέρουν τα ΑΗΗΕ (Απόβλητα Ηλεκτρικού & Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού) για επισκευή ή ανακύκλωση. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από μέλη του φόρουμ WEEE – μη κερδοσκοπικές οντότητες που συλλέγουν ηλεκτρονικά απόβλητα από νοικοκυριά και επιχειρήσεις για λογαριασμό κατασκευαστών και ενοποιήθηκε από το Πρόγραμμα Sustainable Cycles (SCYCLE) της UNITAR. Η έρευνα έδειξε ότι το μέσο ευρωπαϊκό νοικοκυριό κατέχει 74 ηλεκτρονικά προϊόντα, όπως π.χ. τηλέφωνα, ταμπλέτες, φορητούς υπολογιστές, ηλεκτρικά εργαλεία, πιστολάκια μαλλιών, τοστιέρες και άλλες συσκευές (εκτός των λαμπτήρων). Το δείγμα της έρευνας περιλάμβανε 8.775 νοικοκυριά σε μια ομάδα χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης –Πορτογαλία, Ολλανδία, Ιταλία, Ρουμανία και Σλοβενία– σε συνδυασμό με έρευνα του Ηνωμένου Βασιλείου.
Το WEEE Forum είναι ο μεγαλύτερος σύνδεσμος παγκοσμίως για τη διαχείριση των ΑΗΗΕ, εδρεύει στις Βρυξέλλες και εκπροσωπεί 53 συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης σε όλο τον κόσμο. Μέσω της συλλογικής γνώσης των μελών του σχετικά με τις τεχνικές, επιχειρηματικές και λειτουργικές πτυχές της συλλογής, του εφοδιασμού, της απορρύπανσης, της επεξεργασίας, της προετοιμασίας για επαναχρησιμοποίηση και της αναφοράς ηλεκτρονικών αποβλήτων, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για να κάνει την εκτεταμένη ευθύνη του παραγωγού αποτελεσματική στην πολιτική διαχείρισης απορριμμάτων. Η αποστολή του είναι να παραμείνει το κορυφαίο κέντρο για τα ηλεκτρονικά απόβλητα στον κόσμο, που θα διαπρέπει στην εφαρμογή της αρχής της κυκλικής οικονομίας.
Όλοι μπορούμε να συμβάλουμε στην μείωση του όγκου των ηλεκτρικών & ηλεκτρονικών αποβλήτων.
Για περισσότερες πληροφορίες: www.fotokiklosi.gr